Omlouvám se za anonym, píšu od kamarádky. Hrozně si vycitam, že jsem dítěti umožnila vyslechnout v období 1-3 roky angličtinu ve videich, protože teď neumí a nechce používat češtinu. Jinak s odborníky jsem to probrala od detske, psychologa, atd a každý si myslí něco jiné (od však on to pochopi až po podezreni na dysfazii a pas), takže fakt nevím, co bude dál. Jestli máte zkušenost...prosim poraďte.
Co je tohle za debilnoho trolla? Resp doufam, ze je troll, jinak je to fakt smutne... Vsechno je jen obdobi, to ze, dite umi anglicky je jen vyhoda. Syn mluvi v 5 letech 3 jazyky a chyba ve vychove yo neni. Tak bud si odpustte debilni trolleni anebo se vzpamatujte.
Mluvíte na své dítě česky a pouštíte mu anglická videa a dítě teď neumí používat češtinu a vy jste o řešila s odborníky a někdo z nich měl jiný názor než že je to nesmysl? To by mě fakt zajímalo, jak vám vysvětlili, že dítě dokázalo kvůli videu zablokovat svůj primární, mateřský jazyk 🙂
Co já bych za to dala, kdyby mi rodiče od malička pouštěli pohádky v angličtině 🙂
Dítě mluví tak, jak slyší.
Pokud jsi mu občas sem tam pustila pohádku v angličtině, tak z toho těžko začne mluvit jen anglicky. Pokud dítě před obrazovkou sedělo x hodin denně, nikdo na něj česky nemluvil, tak je jasné, že jinak ani mluvit nemůže. Nechce se mi věřit, že tohle je vážně položený dotaz.
Kolik let je dítěti teď, nemluví vůbec, nebo mluví jen anglicky? Snad na videa v angličtině nekoukal celé dny aby to mohlo mít vliv,neni úplně výjimka, že se děti rozmluvi až kolem 3roku.
@izz76 celé dny ne, 1-2x za den. Ale je možné, že by byl problém i bez toho. . Porod byl těžký. Teď je to tak, že řekne cisla do 10, anglicky, a můžu milion krát říct českou verzi, nic. To stejné s písničkami. Tlacim ceske, stejne si zpívá jen "twinkle twinkle little star".
Nase mala taky kouka na youtube na anglicky pohadky a uz umi spoustu veci anglicky a to ji budou tri. Nekdy na ni koukam jak blazen 🤣 a jsem za to rada, ja treba anglicky moc neumim a je to desny
@janedv to je super pocit, když člověk napíše věc, pro kterou obden pláče, a vy to zhodite, že jsem si to vymyslela
@jade85 soukromé jesle, tam jsou taky na vážkách, protože tu angličtinu taky nepoužívá funkčně, když něco chce, spíše tam člověka dotáhne a ukáže
Moje dcera taky uměla do 10 počítat dřív anglicky než česky a taky měla období kdy raději řekla anglickou básničku než českou.. Bylo to mezi 3-4rokem,anglictina je chytlavá a baví ji do teď, vliv na češtinu to nemá.. U tvého dítěte bude nějaký problém, ale určitě to nesouvisí s tím, že něco odposlouchal z angličtiny.
Některé děti mluví později. Já jako pozitivní vidím, že se naučil počítat aspoň v nějakém jazyce. Ono asi z některých pohádek nejde naposlouchat tolik, že by to dokázal použít pro běžnou praxi... Rozumím tomu, že teďka jsi anglické pohádky zakázala? Některé věci může dělat na truc😉 Myslíš, že za určité "problémy" může porod?
Pokud nejste němá, a s vámi celá rodina, česky umi a umět bude 😆
Bože, to fakt nemůže být myšleno vážně. Pokud tě to opravdu tak trápí, tak se ptám, jak tedy dítě komunikuje? Kolik mu je? 3? To, že si zazpívá občas anglickou písničku, to, že umí anglicky čísla, to fakt není problém. Rozumí češtině? To, že kouká na anglické pořady párkrát v týdnu, mu fakt mateřský jazyk nevymaže a anglicky ho nenaučí. To, že nechce říkat český čísla, může být klidně vzdor, nemusí to znamenat, že to neumí.
Angličtina je mnohem jednodušší na výslovnost, proto ji některé děti preferují před češtinou. My žijeme v Anglii a syn (3 roky) mluví anglicky i česky, ale některá slova preferuje spíš anglicky, protože jsou prostě jednodušší. Nicméně nenechte se vyviklat tím, že nad vaším problémem někdo mává rukou a vysmívá se tomu. Pokud máte pocit, že s vaším dítětem je něco v nepořádku, věřte svému instinktu a třeba zajděte za nějakým odborníkem. Osobně si myslím, že někde problém asi bude, ale není to kvůli anglickým pohádkám. Podle mě vy za nic nemůžete a vaše dítě má možná nějakou poruchu.
Nase dcera je bilingvni, jsou ji dva a nevidim v tom problem, naopak to podporujeme jak to jde. Barvy nerekne jinak nez anglicky i kdyz jim rozumi i v cestine a tak celkove si preskakuje jak zrovna chce... Je blbost to resit.
Dělala jsem aupair v Německu a s dětmi jsem mluvila na žádost rodičů anglicky. Mladší, tehdy necelé 2 roky, měla období, kdy používala angličtinu místo němčiny. Za nějakou dobu se to srovnalo a naučila se přepínat. Za mě - dej dítěti čas
Kdyz děti mají od malička možnost slyšet / učit se více jazyků, vyberou si pak z každého to jednodušš, udělají si vlastní mix.
Takže jen chytrý a ulehčuje si to. Úplně normální.
A čím dřív je dítě vystaveno jazykům, tím lépe, naposlouchají intonaci a pak jim jde lépe učení.
Prosím vás, bral někdo z těch odborníků v potaz to, co píšeš jako svoji hlavní chybu? Protože jestli ano, najít skutečné odborníky, projít vyšetřením od neurologie, po psychologa, protože to, že dítě vidí nějaké cizojazyčné video a říká nějaká slůvka bez kontextu, nepoužívá ten cizí jazyk funkčně není vina koukání se na videa.
Jestli tohle není vymyšlená diskuzní, anonymní, otázka, pak bych se porozhlédla po komplexním vyšetření.
My žijeme v Irsku a syn tři roky mluví jak anglicky tak česky. Líp se mu mluví v angličtině ,protože je to lehčí na výslovnost,ale že bych v tom viděla problém se říct nedá. Spíš někdy mají prarodiče problém ,aby rozuměli co říká 🙂
Ještě doplním,že mám kamaráda a ten říkal jak jeho syn na 90% mluví anglicky a na 10% jen česky. A když jsme s nimi byli celý den tak jsem dítě (3 roky) neslyšela pořádně kvaknout ani jedním jazykem. Tak nevim jak je to u vás.
Náš syn ve 3 letech mluvil katastrofálně. Neboj tím to nebude. My nic anglického nepouštěli a měli jsme to samé. Kolem 4 let se rozmluvil
Moje zkusenost takova, ze dite do 3.5 let mluvilo anglicky a cesky nic a pak se to zlomilo a nadherne mluvi cesky plus rozumi anglicky, jednou jsem ho slysela, jak za chodu tlumocil, Bing mluvil anglicky, a maly vzapeti prekladal cesky. Neucili jsme ho to. Ja si nic nevycitam, ba naopak, ted umi.nejen cesky, ale i anglicky
Tohle je hodne debilni a pruhledny troll
Paneboze ty to vidis🤦🤦 synivec umel treba barvy taky prvne anglicky, kdyz sme mu rikali cervena cervena stal si za svym red..
No a ted jsou mu skoro 4 a pusa mu cesky jede tak dobre,ze by clovek obcas byl rad, kdyby zase chvili zvatlal anglicky😂
@dat známé syn zase tvrdošíjně říkal příměry, místo žlutá řekl, že to je sluníčko, místo zelená řekl, že to je tráva, i když to bylo auto. Drželo se ho to dlouho a pak najednou ze dne na den přehodil výhybku. Samozřejmě že to celou dobu uměl, jen nechtěl říkat to správné slovo 😁
Mám syna s vývojovou disfazii (je mu pět). Řešit jsme jeho řeč začali ve 3,5 roce, kdy se mu narodil brácha. Předchozích 9 měsíců trávil opravdu hodně času u televize a u anglických videí s barvickama, tvarama a podobně. Barvy, tvary, čísla dodnes preferuje v angličtině. Dokonce umí anglicky pár vět (funkčně, i když výslovnost je mizérie). Ale běžně mluví česky a čeština se hodně zlepšuje. Angličtinu jsme úmyslně omezili, neb jsme byli upozorněni, že je opravdu jednodušší a děti s jazykovým hendikepem ji preferují.
Proč to všechno píšu:
1) přestaňte si to vyčítat, žádnou nenapravitelnou chybu jste rozhodně neudělala.
2) začněte pracovat na češtině. Ideálně pod vedením klinického logopeda, který umí s dětmi s vývojovou disfazii ( je lepší s dítětem pracovat, jako by diagnózu mělo, i kdyby byla slabá)
3) angličtina se hodí.
A angličtinu používat umí? Chodí do školky? Komunikujete s ním dostatečně česky, říkáte básničky, písničky? Syn taky kouká na videa v angličtině, díky tomu barvy a pár dalších slov/vět umí dvoujazyčně, i když ze začátku říkal místo žlutá jen yellow 🙂 já v tom teda chybu nevidím. Děti z bilingvních rodin mají taky odmalička naposlouchané dva jazyky, rozmluví se třeba později, ale mluví plynně oběma.