Výchova. Jak to dceru odnaučit?

19. zář 2023

Ahoj, mám dceru 13 měsíců, máme sestřenici a ta mi malou naučila jen tak mlátit tím , že sem vždy vlitla jednu ji ubalila a šla ( nepomohlo ani něco říct rodičům ) omezila jsem kontakt na úplný minimum.
Nyní ale řeším jak ji to odnaučit. Když jí dám přes ruku je to ještě horší. A vysvětlování taky moc nezabírá tím jsme se dostali do fáze že dá facku, udělá malá a dá pusu.
Já trnu hrůzou že to bude dělat na hřišti ostatním dětem.
A nějak nevím co s tím.

Pak by mě zajímalo kdy a jak ( jakým postupem) jste učili nočník.
Moc děkuji

pampeliska1313
19. zář 2023

Nedávat ani přes ruku. Mít trpělivost a vysvětlovat. Mě syn začal taky mlátit a přitom nedostává na zadek atd. Proste zase období. Trvalo to tak měsíc dva a pak už konec a nedělá to. Na jiný děti to nikdy nezkusil. Na nočník musí dozrát jako na všechno co ji čeká. Syn teď není zralej ani ve dvou letech.

zrzinda
19. zář 2023

Wtf? Mlátit třináctimesicni dite? To je asi trochu na vyšetření u psychiatra, ne?
Proboha! Přečtěte si nějakou knížku o vychove. Respektovat a byt respektován, Výchova bez poražených. Cesta ke šťastnému dětství. Nebo sledujte profily o respektujicim rodičovství.
Všude se dočtete, ze jakékoliv fyzické tresty jsou úplně mimo misu.

ai30
19. zář 2023

Ty ji chces odnaucit mlatit tim, ze ji mlatis? Dava ti to smysl? Jak ma mala pochopit, ze ty ji muzes a ona tebe ne?

pampeliska1313
19. zář 2023

@ai30 já myslim ze to ta sestřenice. Četla jsem to teda několikrát, ale pochopila jsem to tak, ze ta sestřenice tam vždycky vlitne a malou flakne. Ale jestli je to jinak, tak pardon.)

miryp
19. zář 2023

@pampeliska1313 já to pochopila tak, že ta sestřenice to tu malou naučila. A ta malá v tom pokračuje i poté, co styk se sestřenicí omezili na minimum.

miryp
19. zář 2023

Tak mě někdo usměrňovat tím, že mě pleská po těle, tak brzy také vypěním, a to jsem dospělá, takže nechápu, co tě překvapuje na tom, že se agrese tvé dcery po tvých fyzických atakách zhoršuje.
Je to prostě jen období, které přejde a tvým úkolem je vysvětlovat, zamezovat fyzickým atakám vůči druhým a pokud nějaké nezamezíš, tak na ni reagovat pro dítě adekvátním způsobem - u nás to bylo vysvětlování, že strkání a plácání není v pořádku, že to druhým působí bolest, omluva dotyčnému a upozorňování, že pokud to ještě jednou zkusí, jdeme z hřiště domů. A když to zkusil, tak se domů prostě šlo. Velmi rychle si spojil, že agrese = konec zábavy. A jak rychle to období přišlo, tak rychle také odešlo...
Co se nočníku týká, tak na nočník jsme neučili. Prostě jsme dětem vysvětlili, na co nočník je a nechali to na nich. Dcera se přes den odplenkovala někdy ve dvou letech a na noc pak ještě několik měsíců plenu měla. Syn se odplenkoval ze dne na den zcela, když mu bylo dva a třičtvrtě. A nočník se u nás používal velmi sporadicky, děti dávaly přednost klasickému wecku.

izz76
19. zář 2023

Co jste za rodinu proboha,u vás se mlátí mimina? Hnus..

ai30
19. zář 2023

@miryp Ona pise, ze 'kdyz ji dam pres ruku, je to jeste horsi'. Tak to chapu tak, ze mala pleskne ji a aby ji to odnaucila, tak ona pleskne malou.

miryp
19. zář 2023

@ai30 to jsme to pochopily stejně. Já jen nechápu, že ji překvapuje, že je pak její dcera více agresivní. Já bych také byla, kdyby mě někdo "vychovával" tím, že mě bude pleskat po těle.

pampeliska1313
19. zář 2023

@miryp Jojo, taky to tak chápu.)

martt
19. zář 2023

Kolik je té sestřenici , která ji to naučila?

odula
19. zář 2023

Jejdamane ženský - nějaká sestřenice, asi malá, naucila to malý batole pleskat ostatní - tim, ze - ta sestrenice- to maly batole taky pleskla. Takze ten malej prcek ted pleska a potom dělá malá. Nikdo (rodic) nikoho "nemlati" pro pana jana.🤦🏼‍♀️ Plesknout po ruce asi není na ospod. Eh. Každopádně autorce - nepleskej malou ani pres ručičku, vysvetluj. Je ještě prtava, OPRAVDU z toho nemá rozum, nejaky vedomy socialni učení v kolektivu nastava pozdej. A neboj, určitě to ukocirujes, určitě nikomu neublizi a nechá si to vysvětlit - a jistotne az bude starší. Hlavně se z toho nenervuj. Jo a nočník - jestli nespechas nech tomu volnej prubeh ;)

palja
19. zář 2023

Naše dcera, která chodí do školky, taky naučila malou dceru pleskat a liskat a kdoví co. Takže ta malá, rok a půl ke mně přišla a liskla mi facku, kousla mě do ruky úplně do masa, štípla mě pod oko moc, že jsem měla modřinu. Prostě jsem pořád opakovala nene, že se to nedělá, nesmíš apod. Malá samozřejmě hned strašný řev, jenže jak jinak ji to odnaučit? Někdy jsem zvýšila i hlas, že to nesmí. Dost si kvůli tomu pořvala, teď má rok a3/4 a už to nedělá.
Starší dceři jsme vysvětlili, že se to nedělá. Že nemůže někoho jen tak pleskat a plácat. My se doma nebijeme, bohužel to viděla ve školce a tak to začala praktikovat i doma.

autor
19. zář 2023

@zrzinda pardon ale četla jste to ? Mlátila mi jí sestřenice já ji dala přes ruku 1x když to udělala pak už ne protože jsem viděla že to nikam nevede. Úplně upřímně nemyslím si že musím něco číst nebo někam chodit. Na hlavu mi přijde dítě mlátit hlava nehlava a i z toho důvodu jsem odřízla kontakt se setřenici, protože tam ji rodiče ani nic neřeknou, prostě si v 5 letech dělá absolutně co chce. To samé synovec. ( ten ji ale nemlatil ) Mě primárně zajímalo jen to zda se někdo setkal z něčím podobným a jak jste to řešili. Tím že mi poradíte nebit dítě, běžte k doktorovi. Jste mi dala pro vás sice bezva radu. Ale k ničemu.

autor
19. zář 2023

@palja děkuji za odpověď 🙂

autor
19. zář 2023

@martt 5 let

autor
19. zář 2023

@odula děkuji , jak jsem napsala přes ruku jsem ji dala opravdu jen 1x pak již ne protože jsem viděla že to nemá smysl. Navíc se osobně moc neztotožnuji s tím jak říkají naše babičky škods rány která padne vedle.
Spíš mě jen zajímalo zda je to vysvětlování cesta která je ok.
Na nočník nespěchám ale ve 3 letech musíme být bez - musím se vrátit do práce jinak o ní přijdu .
A teď 14 dní mi dělá to že si sama nosí plenky na prebaleni a občas si ji i sundá že ji nechce . Tak mě zajímalo zda to třeba není signál že už by to zvládla.

prejeta_zaba
19. zář 2023

Panebože...jsou to děti! Jak, sestřenice mi ji naučila, tak jsem utla kontakt? Prosímtě, dítě zkusilo nějaký manýr, za dva dny zkusí další. 5letá ji nemá co mlátit, ale taky to přece nejde brát dogmaticky. Prostě ji v divokosti plácla, no tak jsi ji měla napomenout a menší dítě odnést a ne z toho dělat takovou kovbojku. 🙄 Smiř se s tím, že u malé ještě uvidíš tolik nežádoucího chování, že fakt nějakému plácání ručičkou v roce se budeš jen smát. 🤷‍♀️ Když nechceš, aby to dělala, tak jí tu ruku chytni a rázně řekni NE. Že ji pleskneš zpátky, z toho opravdu nepochopí, že to nemá dělat.

cilkat
19. zář 2023

Pokud se sestřenice takto chová v pěti letech, je určitě na místě omezit kontakt na minimum. U dvou až tříletého dítěte bych to brala jako "se snaží vyzvat ke hře a neumí to jinak"... u pětiletého už je to to naučený způsob získávání pozornosti (a nejspíš dospělých, ne toho dítěte), který už se mění těžko. Jenže ono je to vždycky vlastně "věnujte mi někdo pozornost". Tvoje dcera to teď nejspíš bere jako hru. ... a teď je do té hry přidáno ještě to "malá, malá" a pusa. Zkusila bych to oddělit: naučit dceru říkat si o pozornost právě třeba tím, že vás pohladí (radši ne, že dá rovnou pusu - nechcete, aby vám za dva roky olízala všechny děti ve školce, že ne?). Nebo ještě lépe zvukovým signálem, pokud je ho už schopna. A zároveň pokud zkusí plácnou, tak chytit za ruku, říct "ne" a ukončit interakci - nedat ji tu následnou pozornost (nevysvětlovat, nehladit).

Nočník... no... vydrží aspoň hodinu - dvě nepočůraná? Pokud ne, tak ještě moč ani nedrží, natož vědět, že pouští...

mourovatakocka
19. zář 2023

Před pár dny tu byla diskuze, jak učitelka v MŠ kousnutému děcku řekla, aby "agresora" taky kouslo, a kolik ženských malém tleskalo, jak je to ok. Tady se tazatelka normálně ptá a dostane čočku. Bože můj.
Hele to přejde, důsledně chytej tlapku, ať tě majznout nemůže a vždycky zopakuj, že ne, tohle se nedělá. Dlouhé vysvětlování je podle mě v tomhle věku na houby. Ono to časem přejde. Sestřenka to má nejspíš nějakou školkovinu zase od někoho se starším sourozencem. Tady bych se trochu spíš zamyslela, proč tohle neřeší rodina 🤔 Nicméně bacha na oplácení násilí násilím, s tím bych byla opatrná, i když jde jen o plácnutí.

zrzinda
19. zář 2023

Ano, četla jsem to. Zaprve byste se měla naučit psát čárky ve větě, pak to bude pochopitelnejsi. A za druhe - pokud sestřenice mlátí vaše dite, tak proste hlídat, aby k tomu už nemela příležitost. 🤷‍♀️

autor
19. zář 2023

@prejeta_zaba ehn takže dle. Vás je teda v pořádku a je to prostě projev dětské nevím nedozralosti že přijde k tříměsíčnímu miminku jen tak ji pleske takovou že se vlastně bojíte jestli tomu dítěti něco neudělala?
Kontakt s nimi není utnuty ze dne na den, a jen tak je to dlouhodobí následek něčeho.
Podle vás jsou tohle vážně děti ? K dětem chodíme s malou od miminka a kromě naší sestřenice jsem nikde nepotkala žádné dítě, které by přišlo k miminku a začalo ho mlátit. A klidně mě ukamenujte ale normální mi to teda nepřijde, ani s přístupem rodičů. Malé jsem to vysvětlovala xkrat že ji bouchat nesmí - bez reakce s výsměchem. Po té jsem požádala rodiče ať reaguji ( když u toho byli - několikrát , a dostala jsem vynadano stejně jako tady že co si vlastně dovoluji napomínat jejich bezchybné dítě a ať si dělá co chce.
Děti to můžou být jak chtěji ale nepřijde mi normální že rodičům je to buřt a já z malé nechci mít takového spratka který všude všechny mlátí a na všechny řve. Proto jsem kontakt omezila na minimum.