Nadávali byste že dvouleté dítě si po sobě občas něco neuklidí? S manželem jsme měli stejnou představu o výchově, ale dnes mě nemile zaskočil. Naše dvouletá holčička si po sobě někdy uklidí, ale občas se stane že obal od sušenky nechá na stole. Neřeším, je malá...ale manžel dneska na ni vyštěkl ať si to kouká vyhodit do koše, no a začala mezi náma debata. Já si myslím že je malá, a když si někdy něco nevyhodí tak z toho nebudu dělat světovou. A on začal nadávat že musí být tvrdá výchova, když už umí po sobě uklízet tak MUSÍ pořád, a začal že jak si i roztahuje všude hračky. Tak jsem nevěřícně vysvětlovala že je to přece dítě, musí si hrát a roztahané hračky k tomu patří (navíc je ale nemá roztahané všechny, třeba jen kostky jsou po zemi). Říkal že si naše malá dělá co chce, že má ve všem svobodu (přitom je hodná, nezlobí, naopak mi se vším pomáhá) a když jsem chtěla vědět jakou svobodu, začal že některé děti si ani nesmí hrát. A já to nějak nechápu co si o tom mám myslet. Navíc pár dní když hned neuposlechne jeho povel (třeba ať si jde vyměnit plínku) tak ji hned vyhrožuje že jí vypne pohádku.To si jako myslí že dvouleté dítě nebude si hrát nebo co? Mám takový vztek že bych nejradši okamžitě podala žádost o rozvod.
Achjo.. jestli chce aby třeba v budoucnu mezi nima byl spatnej vztah, ať pokračuje..
@felixfelicis No vážně..manžel má kolegy s dětmi,ale nestýkáme se. Manžel mi říkal že naše je v hodně věcech dopředu,tak je nutné neslevit a být důsledný. Asi se zbláznil nebo co.
Manžel jako dítě měl doma peklo, teror, a proto vždycky chtěl naší dceru vychovávat s klidem, motivovat pozitivně...ale najednou otočil a já nevím co se děje.
Přece jen člověk v sobě má zakořeněný vzorce a když si to neuvědomí, je hodně těžký se zastavit.
@pampeliska1313 No tak bude rozvod.
A on si po sobě úplně vše uklízí? 🙂 Pokud ne, šla bych na něj takhle. Pokud uklízí, tak bych mu ale vysvětlila, že se to dá říct dítěti v klidu. Dítě to udělá i bez příkazu, jen je to potřeba říct tak, aby ho vnímalo. Štěkat, když je dítě do něčeho zabrané nepomůže (nevnímá). Jinak souhlasím, že důslednost je důležitá, ale vždycky se to dá řešit slušně.
Já jsem hodně drsná matka hydra, ale tvůj muž je vůl. Počkala bych, až po sobě nezvedne smítko a udělala scénu jak z hororu. Učím děti si po sobě uklízet, i mladšího v roce a půl, ale probuh jsou to děti, takže celkem cajk, nejde o život. Chce to si promluvit, tohle od něj nejsou moc reakce vhodné pro otce od malého dítěte.
Jestli chtel.mit doma vojáka, asi ti to měl říct dřív. Doporučuji knihu AHA rodičovství. Tohle si musíte ujasnit. Ale opravdu má.na ní přehnané nároky.
Nemá nějaké problémy v práci nebo nějaké jiné problémy, že si to vybíjí na dítěti?
... ale tak žádostí o rozvod se přece nešermuje u prvního rodičovského rozporu, ne? Zažité vzorce jsou zrádné v tom, že prostě na povrch vyplujou. Musíte o tom mluvit, spolu, hodně, pořád. A ano, je naprosto normální, že dvouleté dítě po sobě neuklidí. Ono je docela běžné, že ani dospělý si po sobě neuklidí...
Jako fakt chce po 2 létem dítěti, aby po sobě vše uklízelo? Synovi je skoro 3 a půl a všechno po sobě neuklízí. Uklízet mu pomáhám, ale chci aby taky uklízel. Ano snažím se aby po sobě uklízel talíř, vyhazoval papírky, učím ho i třídit odpad. Ale když to udělá tak mu podekuju a pochvalim ho. A hračky k dětem patří, když toho vytaha moc, jdeme spolu uklidit to s čím si nehraje. A opravdu ve všem neposlouchá, tam už občas pohrozim, že vypnu pohádky. Ale to už musí být. A to je dost živé, paličaté dítě.
Tvůj manžel by se měl hodit do kludu, jinak teda, když mala nechá po sobě papír, tak ji řeknu hned, že patří do koše a zanese ho tam. Jinak můj manžel si potrpí na pořádek, tak se sentam dihadujem, ale pohoda, zvykne si 😃
@galatea_a Nevím...on dva dny provokoval i mě, ale nevím co se děje.
@bramarfi Je ale blbé že když chci mluvit o tom, že má špatné vzorce, blokne se, a buď na mě začne řvát že mu to pořád připomínám, nebo uteče.
Takhle občas reaguju já, když vím, že ten druhý má pravdu, bojuj nebo uteč 🙈 Chce to najít vhodnou chvilku na vážnou debatku.
@mourovatakocka Pro mého manžela je ale jeho dětství hodně tabu. Stačí naznačit a je oheň na střeše.
Tak rozvodem akorát úplně ztratíš kontrolu nad tím, jak se k dceři chová, a možnost ovlivnění jeho názorů ohledně výchovy, to je fakt až poslední krok.
@guliii Když naše dcera po sobě uklidí, pochválím jí, a je vidět že jí to baví. Ale když zrovna nechá něco na stole tak z toho fakt nebudu dělat vědu. Je skvělé že když ji řeknu ať si uklidí hračky, jde a uklidí. Nebo jí s tím pomůžu. Ale nepočítám s tím že poslechne 100% vždycky, nechci z ní mít vojáka 😒 a jak už jsem psala, jsou jí teprve dva a její hlavní povinností by mělo být hraní...
promluv s chlapem.
to, že je tvůj postoj k dceři správný ti psát nemusím, to víš.
nemluv s ním o špatných vzorcích, které má, spíš mu připomeň na čem jste se domluvili ohledně výchovy vašeho dítka, a že teď otočil a ty tomu nerozumíš, protože model hodná respektující máma a přísný otec není dobrej model a nějak tímto způsobem se ho zkus zpracovat a určitě neuškodí, když navštívíte nějaké kamarády s podobně starým dítkem, aby viděl, na vlastní oči.
Podle mě má nějaký problém a tímhle ho ventiluje. Co zkusit si večer otevřít víno a v klidu si s ním o tom promluvit. Jsou jí dva roky proboha, není robot. Roztahané hračky k dětství patří. Až bude větší a bude si hrát v pokojíčku tak může mrčet, aby si to z obýváku uklidila k sobě.
Sám měl dětství naprd, tak snad chce pro své dítě něco lepšího. Ať si vzpomene jak bylo mu, když dostával vynadáno za blbosti. Mohl by pomoct kontakt s kamarády se stejně starými dětmi, aby přestal mít přehnané nároky.
Zkusila bych si s nim v klidu sednout a rict, ze prece chce pro svoje dite hezky detstvi ne samou drezuru a vystresovany dite. Sam vi, jaky to je ho takovy nemit. Sam vidi, ze ho to ovlivnuje cely zivot, viz tato situace. Rekla bych, ze s duslednou vychovou souhlasim, ale je potreba to brat umerne veku ditete, nemuze si myslet, ze dvoulety dite po sobe vse uklidi, je naprosto normalni, ze to tak neni a neznamena to, ze se to casem nenauci. Mymu synovi jsou skoro dva, papirek po sobe sice vyhodi, z toho ma vylozene radost, ale hracky si po sobe neuklidi, ani kdybych se na hlavu postavila. Zatim to extra neresim, ale samozrejme mam v planu ho to naucit, nicmene ted mi prijde jeste maly na drezuru ve vsech smerech.
Ano tak jsem to myslela, vést jí k úklidu, chválit jí za to. Ale nedělat z toho vědu když po sobě neuklidí. Je opravdu malinká. Až jí bude třeba 12 let bude to zase jiné 😉
Tak jsem si teď chtěla s manželem promluvit, malá už spí, já udělala dobrou večeři...s ním se ale mluvit nedá, sbalil se a že ráno vstává tak jde spát. A když jsem řekla že tady má večeři, tak že nebude jíst, protože v tom je moc rajčat a přece vím že to nemá rád. Chová se jako rozmazlenej parchant 😡
Paneboze, kamoska s takovym trotlem taky zila. Dite nebylo jeho, po pul roce utekla. Chudák decko.
@sinicka No já silně lituju že naše dcera je jeho. Jinak bych mu dala sbohem a ať si jde.
Tak.. to muzes i tak, jestli mas kam, rodice atd.. je to smutný, ale než vyrůstat pod takovym tlakem, aby se bala si neco snist na gauci nebo nechat talir na stole… 🤷🏼♀️ Kdyby nekdo moji dceri vyhrozoval ve dvou letech.. no koneckoncu v jakymkoliv veku.. nechtela bych videt, co si z toho odnese do dospelosti a do zivota..
Papír od sušenky po sobě hned uklidit někdy zapomenu i já (a jsem si jistá že nejsem jediná), uklidim ho třeba za 10 minut, no a. Z našich kluků by ho asi trefilo, co jsou schopni vymyslet/vytvořit.
Jak popisuješ chlapa, tak ale spíš má problém někde jinde, jak dlouho je takový "divný "?
@eviicka "divný" jestli myslíš třeba s tím jídlem, tak se tak chová celý náš vztah.
A jak to má on s pořádkem? Uklízí si on po sobě? Je v tomhle k sobě dusledný!
To je vtip, nebo vazne? Mam tri deti, vsechny starsi a i prvnak po sobe necha papirek od susenky, roztaha hracky nebo neposlechne😀 Kamarady s detmi nemate? Ze by manzel videl, ze vase dvoulete dite se chova...proste jako dvoulete dite?