Výchova 9měsíčního dítěte. Je to možné? Není to brzo?

lidija1234
15. črc 2022

Ahoj maminky, chtěla bych se zeptat zda je možné a popripade jak vychovávat takhle malé dítě ? Není to brzo ? Chtěla bych aby malej byl trošičku samostatnější,vůbec si neumí hrát sám musím ho neustále zabavovat jinak řev. Přijde mi že si dost vyřváva a já dělám jak on chce. Pride mi že doma nemám vůbec spokojené dítě, neustále se vzteká a řve když se ho nesnázím nějak zabavit ale s takovou celý den nedělám nic jiného a nemám na nic jiného čas ? Je to povahou dítěte nebo je proste ho mám nechat řvát ? Malému se věnují n a110%ale nevím jestli je to úplně dobře no....

moonulka
15. črc 2022

Je to ještě malé miminko, má zakódované, že musí být fixované na mámu, jinak by nepřežilo. Navíc v tomto období už bývá separační úzkost, to co popisuješ je naprosto normální chování. Pokud chceš riskovat, že mu narušíš neurologický vývoj, tak ho nechej řvát. Sama si nehraje ani moje dvouletá dcera, možná tak třeba 2 minuty než mě chce do hry zapojit. 🙂 Nauč se ho zapojit do činností, úklidu co nejvíc to jde.

lidija1234
autor
15. črc 2022

@moonulka to je to co jsem chtěla vědět zda je to normální a dělá to každé dítě nebo jestli se dá už nějaká "vychovavat". Nechci ho nechávat řvát ale furt poslouchám od babičky že už je rozmazlenej že si všechno vyrve

prejeta_zaba
15. črc 2022

Sami si nehrají ani předškoláci, jako, že by si zalezli do pokojíčku a celé dopoledne s o nich nevěděla. 🤷‍♀️ Je to ještě mimino. Rozumově to není moc rozdíl od ležícího uzlíčku. Takže na nezbytnou dobu - než přecedíš špagety nebo si dojdeš na WC, ho klidně nech kňourat, ale nějaké zázraky výchovy a samostatnosti opravdu nečekej. 😀

gbp
15. črc 2022

@lidija1234 presne jak pisi holky nade mnou. moje dvouleta kdyz je moc potichu, musim se jit podivat, protoze neco vymysli nekaleho 😅 vcera si potiskala cele ruce a nohy razitkem 🙈 a jeste bych teda rekla, ze to neni vychova. vychovu vnimam tak, ze sem ji v tomto veku treba porad dokola opakovala, ze na elektrinu se nesaha, ale stejne to porad zkousela 🤷🏼‍♀️ podle me neni sance, ze to v tomto veku pochopi, pokud se nepouzivaji nejake fyzicke tresty napr.
takze ano, je to narocne obdobi, dite chce do vseho zapojit, prozkoumat, zaroven zacina byt nebezpecne kdyz treba stoupa, ze se musi porad hlidat. ale ze si nehraje samo je uplne normalni. kdyz sem potrebovala neco udelat, varit apod. podavala sem dceri veci, ktere si mohla prohlizet, povidala ji pri tom neco, nebo zpivala apod. myslim ze tak od teto doby mame krabici od bot s plno zajimavyma vecma, ktere vubec nejsou hracky a doted se k ni vraci 😄

lidija1234
autor
15. črc 2022

@gbp malej už zkouší chodit takže se o všechno zvedá takže je to teď veselé 😄spíš nehraje si s hračkami, chodí a posouvá židli,když mu něco dám abych ho zabavila mlátí s tím o zem. Jenže jsme v paneláku a už včera na nás vletěl soused takže se ho teď snažím trošku krotit. Ale neznám to že dítě sedí a hraje si třeba s kostkami nebo něco takového. Honí mě po bytě a splha po mě to bych řekla že je největší zábava. Aji cest kočárkem je už děs,pokud nespí musím mu neustále zkoušet dávat něco a doufat že ho to zaujme jinak řev, vůbec se nekocha okolím 🤣

leniczka23
15. črc 2022

@lidija1234 nechci tě strašit ale taky to třeba nepřijde nikdy. Můj starší syn dnes už bude skoro 9 si nehrál nikdy. Umí akorát dělat bordel, u ničeho nevydrží, představivost nula. Kolikrát jsem si říkala co dělám špatně a pak přišel druhej a ten je úplně jinej, od malinká se dokáže zabavit, teď mu jsou 3 a hraje si fakt sám s hračkami a já myslela že to je sci-fi. Když občas sedím s kávou a on si hraje tak si říkám, ono to fakt existuje 🤣
Takže záleží i na povaze dítěte, já mám prvního satana a druhého anděla. Ale sem fakt ráda že to nebylo obráceně 🤣🤣

gbp
15. črc 2022

@lidija1234 to si asi bude muset soused zvyknout 🙈 dcera si taky sama s hrackama nehraje 🤷🏼‍♀️ to musime spolu. chvilku vydrzi u klavirku, ted se ji libil furby, tak s tim chvili vydrzela. rada kresli, modeluje, cte knizky, ale to az kolem tech dvou let no. dcera taky chodila se zidli 😄 nech ho delat, co ho bavi. kostky treba doted jen boura a stavet ji to moc nebavi, tak ji nenutim. to same na pisku, mladsi deti delaji babovky, nase to ani neumi, nebavi ji to, radsi ten pisek presypa 🤷🏼‍♀️ ale ja ji proste nenutim. na kocar nam pomohlo otocit, aby nevidela na me, to ji bavilo vic. ale zas nesnasela cesty autem, to sem musela mit asi tak 100 veci sebou a podavat jinak byl rev. je to proste normalni, mame plno zkreslenych predstav o detech a o tom, co by mely a nemely delat 😅

konidana
15. črc 2022

@lidija1234 klasický akční dítě:D jak se pohybuje , tak neposedí. Měla jsem podobné ďáblíky dva, co od 6.m lezly a mezi 9. a 10. chodily😅 Vychovávat ve smyslu aby dělaly (spíš nedělaly), co ty řekneš u nás nefungovalo do 2 až třech let určitě. Nejlepší bylo vypustit je na hřišti nebo v lese, tak se vylítaly a zabavily . Hřiště v těch 9.m stačilo jedno, v roce už jsme jich během odpoledne stíhali vždy obejít několik😅

klokanka31
15. črc 2022

@lidija1234 Je to naprosto normální. Za našich rodičů/babiček se jel studený odchov, je nejde poslouchat o nějakým rozmazlování 🤦‍♀️

treasurka
15. črc 2022

Je to úplně normální, takhle malý miminko nepotřebuje výchovu, potřebuje mámu. Všechno se učí od tebe, jak se budeš chovat ty, co budeš ty dělat, to ono nasává a jednou to začne dělat taky. Takhle se "vychovává" kojenec. Postupně začne chápat, co je ne, a další pravidla.

kubesovaadelka
15. črc 2022

@lidija1234 já mám tedy 5m, což je ještě fakt mimco, ale taky, nevydrží být chvíli sama, max když ji pustím kolotoč tak se stihnu i vyčůrat a vyčistit zuby 🙈😂 též poslouchám od babičky, že je rozmazlená a špatně sis ji naučila a neuč ju to, nech ji chvíli vyřvat, ale ono je to pak ještě horší mi přijde, vyřvat jsem ji nechala jednou a to 5 minut a psychicky jsem na to byla snad ještě hůř jak ona. Jsou to děti, soused si musí zvyknout, však noční klid je od 22-6 tak ať nemrmle❤️😁 a jak píše
@klokanka31 , dřív byl studený odchov, baby pomalu porodili a dítě hodily do sena a šli kopat brambory ( přehnaná verze), ale existovalo jen šestinedělí a pak buď jestli nebo opravdu v dávné době se starší starali o mladší a bylo, matka přišla jen nakrmit, prebalit a hotovo. Táta říká užívej si to, když malá měla tu 3mesicni kolíků, nevěděla jsem co už dělat, táta přišel a řekl, užívej si to( v tu chvíli bych to zabila za to😁) ale fakt, podívej se, před chvílí si rodila a teď v 9m co všechno už umí, zkus dítko víc zapojit do každodenního úklidu a třeba ho to bude zajímat, já s malou tak věsim prádlo, dám jí kolíčky do kočárku a je zabavená a já pověšený prádlo ❤️😂 jinak je to opravdu ještě prcek tak hold potřebuje maminku a až jim bude 15let budem ještě vzpomínat, jak bez nás mimca neděli ani ránu a teď už nás nepotřebují

carameels
15. črc 2022

Tak u nás třeba pomáhá to, že jdu uklízet do koupelny a malý jde se mnou (rok a čtvrt). Dělám to tak od doby, co začal lézt, což bylo cca 8. měsíc. Během úklidu se mu sice věnuju, ale ne pořád a on mezitím zkoumá. Samozřejmě ho hlídám, ale nechám ho mačkat tlačítka u pračky apod. - u toho mu vysvětluji, že tím nastavuji programy na praní, nebo že to je toaletní papír, k čemu se používá. No asi mám i štěstí, ale stíhám s ním opravdu vše. Včetně sekání zahrady. Samozřejmě mi to vše trvá třeba 2x tak déle, ale zapojím malého. A pak se mu samozřejmě věnuju a hrajeme si s jeho hračkami. Zatím to funguje.

zmrzlinka
15. črc 2022

@lidija1234 je to normální miminko.Chce mámu ,tak mu to dopřej.Ja měla dceru první dva roky její života v náručí 😁Taky byla uřvana a je to i její povahou.Uřvana je doteď.Ale zase je úžasná v jiných věcech.A hlavně mi tu lásku vrací.Pořad mi říká jak mne má ráda ♥️
Taky jsem slyšela kecy jak je rozmazlená atd. Ale babičky nikdy nehlídali ani jedno dítě....takže jsem ty jejich kecy ignorovala.

klokanka31
15. črc 2022

@kubesovaadelka Přesně, já tady zas poslouchám jak oni zvládali vše (taky jim ale bylo krátce přes 20), nebyli jsme rozmazlení, ale taky nezapomenou dodat že nás šoupli do postýlky a museli jsme se zabavit sami. To mi přijde lepší se věnovat dítěti, mít ho teda "rozmazlené" láskou, ale dát mu tu svou pozornost, než jen dítě odložit a jen mu dát základní potřeby (nakrmit,přebalit a šmitec).

kubesovaadelka
15. črc 2022

@klokanka31 hlavně se teď potkávám se spoustou maminek, co praktikovali žádný plakani, pokud pláče, vzít do ruk, děti jsou naprosto samostatní, nerozmazleny a v pohodě, moje teta má syna 15 let, neexistovalo ho nechat vyplakat, uspávání jako u nás na rukách, neodlozitelny do postele, spal s ní do 10 let, teď je z něho naprosto samostatnej kluk, na svůj věk rozumnej, vyspělej, je to jedináček, ale žádná rozmazlenost. Takže názory babiček v některých směrech prostě neposlouchám😂 vnímám to, co potřebuje a chce mé dítě, protože každý je originál a nikdy nejde srovnávat moje dítě s jiným, ano rady tipy si vyslechnu, ale pak si přizpůsobím co potřebujete mé dítě

klokanka31
15. črc 2022

@kubesovaadelka Já se už naučila říkat že je to moje dítě, moje výchova. Mě vždycky baví když moje dvouletá chce být u mě v náručí a táta pohoršeně říká že co jsem si vychovala, to mám. Jako by to bylo špatné že chce být u mě. A mamka zase spíš žárlí, že my jsme se nechtěli tolik mazlit. Aby taky jo když jsme znali jen postýlku, žádný pochování atd.

jjasmina
15. črc 2022

@lidija1234 no sama si nehraje ani moje dvouletá 🤣

lidija1234
autor
15. črc 2022

Já bych ráda malého zapojila ale většinou se sápe po mě nebo všude možně ale neumí ještě pořádně padat takže ho musím dost hlídat. On chce furt chodit a nosit🤣ani v kočárku už není v klidu. Ale tak doufám že se to zlepší časem 🙏🍀😄

kubesovaadelka
15. črc 2022

@klokanka31 jsme prostě nejlepší mámy pro své děti, pochvalme se😁❤️❤️❤️

kubesovaadelka
15. črc 2022

@lidija1234 ano, to i moje 5m dcera, ta teda nechodí ale plazi se, točí se a když ji to nejde tak se rozčiluje, bydlíme na celkem velkém kopci a když jdu s malou v náručí a nákupem pod kočárem tak to je něco na mě, v tašce milión padesát tisíc věci ale když už to nefunguje tak je to v pr.... Kde jsou ty časy kdy jsem ji dala do kočárku já konci ulice spala😁 každopádně to neznamená že máme rozmazlené děti, jen nás potřebují abychom je doprovázeli a ukazovali správnou cestu co a jak❤️

myska17
15. črc 2022

Jé, přesně tohle mám doma teď taky 9. měsíčního chlapečka,co bulí,sotva se od něj hnu. Pořád ho přenáším,kam jdu já (na záchod,do kuchyně,do koupelny) Taky slycham, že jw rozmazlený. Ale vím, že mě prostě potřebuje. Vydrží si hrát se staršíma bráchama. Ale když jsem doma sama,je to moje klíště.

rebe
16. črc 2022

V téhle době je ideální zaměřit se na sebe - učit se, jak naplňovat potřeby dítěte bez netrpělivosti a stresu, jak si v nabitém programu njít čas pro sebe, jak si rozumět s dítětem a vnímt jeho i své potřeby, hlavně pak jak si stát zas vým, jak regovat nanevyžádané rady či útoky okolí, jak si říkat o pomoc, ... Ono se to nezdá, ale tím vším už vychováváš i dítě, děláš z něj klidnou, sebevědomou a empatickou osobnost.