Ahoj maminky, prosím o radu nebo alespoň slova útěchy, že je to normální... Syn má 18 měs a má období, že stále kňourá jak něco chce, vzteká se při změně jakékoli činnosti apod. Například běhá po posteli... ať už mám přístup jakýkoli, nic na něj neplatí. Domlouvání, vysvětlování, objímání, řvaní ani lepnutí přes zadek nezabírá. Jakoby mě ignoroval. Nebo řeknu běž a vyhoď něco do koše... jde udělá to a pak se vztekne a rozbrečí se. Jsou to pár sekundové vzteky, ale štve mě to. Je nevypočitatelný, Chybí mi k němu nějaký manuál nebo co 🙂 to je přesně to období, že vím jak je výchova důležitá, jak ho to ovlivňuje do života, ale sama nevím jak na to správně jít. Je to jen období vzdoru? nechci ho jen okřikovat a zakazovat apod, ale ani pozitivní motivace nefunguje. Zkusit ignoraci v takové situaci?
@zitova jj, jako není to žádná extra hruza. Je i hodný, ale je to jak na houpačce. Někdy se s ním domluvím a jindy je jak vyměněnej. Už aby bylo tepleji a vyblbnul se na hřišti a dalo se být dlouho venku alespon. Je to období, že mi ta výchova přijde strašně složitá a bojím se, abych na něj neměla nějaký špatný vliv.
ahoj, přidávám se, syn 15m je taky nezvladatelný. Ani bič, ani med, ani domluvy, ani odbočky nezabírají. Dělá si prostě to, co chce. Asi vývojový milník :o)
Existuje spousta diskuzí, kde píšou své zkušenosti maminky, které prošly přímo kurzem.
Ahojky mám taky 18měsíčního.Je stejnej jako váš malej.Nic ho nebaví,vzteka se.Dneska jsme byli po dlouhé době venku jelikož je přes ty mrazy marod tak je to na bednu.Jinak u nás zabírá že když něco chce co mu nechci dát řeknu mu ne,když se začne vztekat tak si ho nevsimam a jdu si hrát s jeho hračkami😀 odvedu pozornost jinam a on se vždy připojí a zapomene že chtěl vysypat třeba prášek na praní😀už aby bylo teplo.Jsem zvědavá kdy to období přejde
uplne normalni, klid 🙂 pry to zas prejde, vydrz! u nas momentalne 21m, vztekat se umi taky, i kdyz v ramci srovnani co mam s vrstevniky je jeste docela v pohode. Zkusit muzes kde co, ty jsi mama a sama vis nejlip, co v jake situaci ma nebo nema smysl. Od odvedeni pozornosti "jeee, koukej pejsek", specifikovani problemu "ty mas bebi?", nabisku reseni "chces to podat/pofoukat/zavrit?", pres objeti (metoda pevneho objeti, zgoogli) nebo chvilkovy ignor (kde neni publikum, nebyva divadlo 🙂 ) po vychovny lepanec pres zádel.
Kazdopadne nejlip funguje v prve rade hluboky nadech a vydech, napocitat do deseti a opakovat si "Nezabijes!" 😀
A teda asi budu oproti holkam trosku skepticka - Nevychovu mam prostudovanou taky, vcetne e-kurzu a uplne obecne poplatne to proste neni, zrovna kurz o vzteku a o spanku u nas byly celkem dost k nicemu. Cimz nerikam ze je to cele spatne, je urcite dobre si to procist a neco si z toho odnest, jen ze to neni samospasne a na kazde dite holt plati neco trochu jineho.
@jitavrtule přesně tak ta nevychova jsem něco z ní četla,a každé dítě je jiné a snad na každého zabírá něco jiného.Kamarádka má stejně starou holčičku jak já,musím říct že jako máma je naprosto v klidu a nekrici.A její malá je ještě víc vztekla než můj syn.Pleskne sebou v obchodě,doma to samé,pořád je uknourana a to je na ni klidná,málokdy jí něco vytočí,má takovou hezkou povahu a přesto je její dcera taková.je třeba dobré si z toho něco vzít ale upřímně neumím si představit třeba v tom obchodě když se mi rozplacne vzteky na zem být vyrovnaná a mluvit v tu chvily s ním jako sobě rovným😀 Já své dítě nebiju,to už musí být abych mu pleskla přes plinu ale přijde mi že dnes je moderní nechat si i větší dítě skákat po hlavě jen kvůli tomu aby nedostalo z dostání na prdel nějaký šok.Myslím že každá máma se má zachovat podle toho jak to cítí že je pro batole nejlepší když se vzteka.Mě se nejvíce osvědčilo nevšímal si ho a on přestane.Ale abych se řídila do písmena nějakou brožurkou kde píšou že se jinak vztah dost ovlivní když nezvládneme vzdoru je docela úsměvné.Jsme přeci jen matky,občas prostě taky zakricim
Holky klid,máme čtyři děti a takové chování je opravdu úplně normální!! 🙂 Vždyť to jsou ještě taková větší mimina,tam se ještě moc vychovávat nedá... to se časem zklidní,budou mít nové zájmy,budou umět víc věcí,přijde školka,škola... fakt to nijak extra neřešte,to je prostě přirozený vývoj,vaše děti jsou zcela v pořádku,normální a zdravé! 🙂 Přece nechcete,aby bobci seděli někde ustrašení v koutě 🙂
@viki788 také neznám žádné dítě co by období vzdoru nemělo.Většinou mi tvrdí že se jim děti nevztekaly ty mámy co rodily před dvaceti lety a pamatují si už jen to dobré.Myslím že je to normální vývoj dítěte,kor u batolete které ještě neumí mluvit tak dává své pocity najevo tím že se vztekne
@kecalka2 myslím, že se tomu říká Dětská puberta, kolem 2. roku dítěte. Začíná si poprvé vymeovat svůj vlastní prostor.
@viki788 přesně tak nejvíc mě dojimaj ty mámy co buď mají ještě malé mimi nebo vůbec žádné jak začnou tvrdit že jejich dítě to dělat nebude a bude poslušne a vychováne.Že ty mámy nechápou😀vždy se mi ta najivita líbí.O duchodcich co se diví nad urvanym batoletem ani nemluvím😀ty rodili naposledy před 50 lety a jejich rady vypouštím ven
holky vsem moc dekuji za nazor. Je to me prvni dite a proste me jen popadla takova uzkost, ze nevim jak na nej. Dnes je treba jak andilek, ja se vic uklidnila a ani nebyl rev. Nechci zadnou prirucku a podle te se ridit, to je jasne ze to nejde takto... ale staci mi slova utechy ze je to normalni a budu proste zkouset co na nej bude platit nejvic. Nechci mit jednou rozmazlence s naslednym modernin adhd😂😂 jen si myslim, ze uz v tomto veku ma ta vychova nemaly vliv.
@kecalka2 musím se zasmát, že mámy co rodily před 20 lety budou tvrdit, že se jejich děti nevztekaly. Dceři je 21 a moc dobře si pamatuji, jak mi při procházce vzteky lehala na chodník a já šla v klidu dál (mám obavu, že když mi to teď udělá náš 13 měsíční mazlík, asi tak v klidu nezůstanu), dcera se zvedla a běžela za mnou. Prostě obdobím vzdoru si asi projde každé dítě. U syna (18 let) to bylo v klidu, ten se vztekla málokdy a má klidnou a mírnou povahu doteď, ani pubertu jsem u něj nezaznamenala. S dcerou vedeme diskuse neustále a prošla si i dětskou pubertou. Čím nás překvapí ten nejmenší, to se teprve uvidí, ale chce to klid a pevné nervy 🙂.
Neporadim, ale pridam sa. Syn bude mat 23m a robi podobne veci, vsetko musi byt po jeho, kolkokrat ani nevie, co chce, ale musi to mat. Vsetko on sam, absolutne v nicom nechce posluchnut a za vsetko rev. Strieda sa to obdobiami, kedy je uplne zlaticko. Len keby sa potom nehodil o zem alebo nestrcil hlavu do zaveja, ked sa ma drzat na prechode za ruku 😅 v podstate nic nezabera, treba vydrzat