Ahojte, uz nejakou dobu je syn hodně zvědavý a k tomu bohužel patří už i zákazy ve smyslu na co smí a nesmí sahat. Že začátku kolem 10 měsíce se mi zdálo že rozumí slovu NE ,když jsem ho řekla důrazně, přestal na sahat na to, co jsem nechtěla (jidlo pro psa, zásuvky appd) ale navždy, ted bude mi 12 měsíců a je jedno kolikrát řeknu NE, jestli nahlas, zakricim, párkrát když už fakt zlobil furt sahal na TV třeba , sem i když nerada placka přes ruku, stejně to furt dělá. Někdy si dá s něčím den pauzu ,tak si říkám konečně to chápe, ale pak zase začne. Teď když sedí při jídle, vše hází na zem . Pití, lžičku, jídlo...vždycky čeká na ten zvuk až to spadne..nechci mít urvanou domácnost ale zároveň ani rozmazlene dítě co mi pak bude časem skakat po hlavě..nevim jak moc v tomhle věku už dítě chápe NE ..vždycky se snažím první vysvetlit, ale.pak mi dojde ,že mi stejně prd rozumí. Když udělám prstem tytyty začne mi mávat 🤦♀️😅 tak jak je to v tomhle věku? Už chápou? Nejsem si vědoma že bych někde udělala chybu..vždyť jsem jsou vychovou ještě neměla ano šanci začít 😅🙈 děkuji
Je ještě prcek a chvíli zabere, než “ne” bude brát jako zákaz. Teď tomu ještě nerozumí, pak bude zkoušet hranice a bude to porušovat a až pak snad přijde doba, kdy poslechne.🙂)
@martik169 Já si teda obecně prd pamatuju, ale dcera okolo roka chápala, že NE je prostě ne. Ale ona byla vůbec taková hloubavá a šikovná. Synovi je teď bez pár dní rok a je úplně jiný. Ví, co je NE, některé věci ho přesvědčíme, ale některé věci si nenechá vymluvit. Takže ho věčně tahám od nevhodných činnosti. To přijde s časem. Snad.
@martik169 Naše chápala NE ale chce to rozlišovat co je důležité aby nedělal a něco co je jedno. Když na všechno uslyší NE tak si z toho bude dělat prdlajz 😄 To házení věcí na zem je normální, jsem někde četla že je to přirozený vývoj dítěte, že zkoumá prostor. Přidávám odkaz na zajímavý článek https://www.maminka.cz/clanek/proc-kojenci-hazi...
Házení věcí na zem je sice extra vopruz, ale normální a důležitá část vývoje - dítě si upevňuje svoji schopnost - já něco udělám - věc spadne, cinkne, já to dokážu a ovládám. Dávej a nabízej věci, co házet může, nerozbitné. Jinak NE začíná chápat, ale svoji vůli taky, takže když něco chce, ne ho nezastaví. Nebo jen někdy.
@martik169 Ono je důležitý to dítě nechat aby zkoumalo svět. Zabránit jen nebezpečným věcem, na zásuvky dát záslepky a ať zkoumá, objevuje...naše taky zkoumala co má pes v misce, a teď jí budou dva roky a psa sama krmí, dá mu granule, kapsičku...když to sama nejí tak proč jí to zakazovat...
Děkuji za názory , ted se na to budu dívat úplně jinak a více s klidem ❤😊
Od deviti mesicu naprosto presne vedela, co znamena "ne" a co nedelat. Jenze to "ne" bylo tak na 5 nejdulezitejsich veci a mimoradne situace. Kdyz je "ne" kazda druha vec, zacnou to ignorovat. Coz je asi i duvod, proc ti to nejdriv fungovalo a pak uz ne.
Doporučuju knížku Zkoušeli jsme všechno, je tam velice polopaticky vysvětleno, jak dítě v daném věku vnímá různé věci, včetně slova NE. V tomto věku upravit prostředí tak, aby zákazy nebyly třeba, jinak být pořád v dosahu a zasahovat fyzickou akcí, případně ukázat jak ano (a opakovat, opakovat do zblbnutí 🙂 ) a ideálně slovo ne (a zápory všeobecně) nepoužívat, leda v případech ohrožujících zdraví a bezpečnost.
@martik169 Nechávat prozkoumávat, nabízet bezpečné alternativy. Říkat, co má dělat, zákazům to dítě prostě nerozumí. V prvé řadě potřebuješ ty pochopit, co ho na dané věci/situaci láká, nabídnout bezpečnou alternativu a říkat dítěti, co může bezpečně dělat. Prostě k tomu přistupovat pozitivně.
@jjasmina Proč myslíš, že roční dítě nerozumí slovu NE? Vždyť v roce děti už začínají sami tvořit první slova a jednoduchým sdělením normálně rozumí, zdravé vnímavé dítě rozumí slovu "ne" i v 10 měsících. Je potřeba ho proto používat uvážlivě, ne na každou blbost, ale na důležitá sdělení, abychom dítě uchránili od nebezpečných věcí nebo věcí, které by nám opravdu hodně vadily. Pokud se bude "ne" říkat 30x za den, dítě ho nebude vnímat jako zákaz, protože z něj nebude mít respekt.
Házení věcí na zem je normální, dítě zkoumá, jak funguje svět kolem něj, akce, pohyb, zvuky, takže mu dát příležitost toto zkoumat s nerozbitnými věcmi. Jednodušší je dítěti nebezpečné věci sebrat, odvést ho od nich, zabavit jinak, nabídnout něco jiného.
Já si myslím, že je důležité, aby to "NE" neslyšel moc často. Já to doma používám jen u pro mě důležitých věcí (zásuvky, nože). Samozřejmě také se mi párkrát stalo, že jsem musela houknout víc nahlas, ale ne moc často. Jinak ho většinu věcí nechám kramovat, však jen poznává svět kolem sebe (jasné uklízet to je někdy vopruz 😂) nebo ho něčím rozptylim. A s tím jídlem.. také to dělal, nakonec to přešlo. Chce to jen vydržet 😁
Jinak určitě se neboj, že ho tímhle rozmazlis, to přijde až později, když si bude vyrvavat věci 😁
Syn má 13m, slovu NE rozumí velmi dobře a už nějakou dobu. Ale to že rozumí ještě neznamená, že mě vždy poslechne 🙈😄 Pokud je to opravdu důležité (např. chce tahat za kabely k přímotopům), tak houknu hodně důrazně. Většinou se to neobejde bez slziček, ale to k tomu prostě patří 🤷♀️. Pokud mi hrabe do el. zásuvek, jsem klidnější, mám tam záslepku a nic se mu nestane. Tak opakuju klidně, že nesmí, vezmu za ručičku, odvedu pozornost jinam. Házením věcí jsme si prošli, hezky se naučil říkat "bác" a "není" 😉😄 Samozřejmě hází věcmi pořád, ale řekla bych, že rozlišuje hru (hodí hračku, seberu, hodí znovu, atd.) a třeba jídlo, hrnek a podobně už nehází (pokud náhodou ano, už mu to nedám).
Myslím, že na starosti, že ti bude dítě skákat po hlavě, je opravdu brzy ve 13 měsících. Odváděj pozornost, vysvětluj a doporučuju se vyvarovat věcem jako je plácání po rukách. Není to pes. Přečetla bych si něco o tom, jak batolata vnímají, proč co dělají, třeba si pustila nějaký podcast Nevýchovy, je to moc hezké
Je to mimino opravdu to nechápe. Pokud nechcete aby na něco dítě sahalo musíte to dát mimo dosah nebo zajistit. Tak to prostě je. Učí se nápodobou takže je normální že chce sahat na to co vy. Je to prostě nutkavá potřeba. Musíte odvádět pozornost
Chápe, ale to fakt neznamená, že musí souhlasit.
Rozumí, ale ne vždy chce poslechnout... A ještě nějakou dobu to bude trvat, u nás zatím 22 měsíců a jak kdy no 😄
@martik169 ne v tak nízkém věku absolutně nechápe... U malinkých miminek se má odvádět pozornost jinam..