Volný čas na dítě a mě. Je to málo?

nock
9. říj 2024

Ahojky, dnes jsem si počítala zhruba odhadem můj volný čas ve kterém se mohu věnovat dítěti nebo sobě a přijde mi to na celý den hrozně málo.....😕 Zhruba asi jen 6 hodin a 15 minut. Na mě a na dítě, jako si s ním ještě hrát atd. A to jsem do toho nepočítala vaření a uklízení😢 takže třeba ještě -3 hodinky......

lv
9. říj 2024

To je v pohodě, dítě se stejně nejvíc učí nápodobou, takže i jen tím, že je s tebou.. Jak se říká "stačí hezký žít, ono se přidá"

lemamama
9. říj 2024

@nock chtěla bych mít 6 hodin volného času za den..já jsem podle mě v mínusu 🤣🤣 Si na mateřské? Nebo pracuješ? Máš muže Nebo si sama? Pokud máš manžela zaukoluj prostě jeho kdyz ti to prijde málo, nemusíš být na uklízení a vaření sama a s dítětem si taky může hrát. Kolik volného času by sis představovala?

sigyn
9. říj 2024

Bez obav, až budete pracovat, tak to bude ještě méně..

sarihy
9. říj 2024

Tvému dítěti budou 2R v lednu, jestli dobře počítám...v tom věku spala starší dcera 18.30-6.30 cca, přes den spala cca 2,5h...tedy bděla 8,5-9h, jestli dobře...a když započítám vaření (které jsem často dělala večer) a nějaký ten drobný úklid, tak to vychází na čistý čas s dítětem cca 7-7,5h. A ano, dá se říct, že ten celý čas jsem se dítěti věnovala. Tedy takhle já byla v tu dobu těhotná, takže to bylo celé takové zpomalenější, ale tak jako časově to takhle bylo. Já dokud byla doma s dětmi,, tak jsem s nimi prostě byla komplet.

cilkat
9. říj 2024

Co jsi reálně z toho času odečetla? Píšeš "nezapočítaal vaření a uklízení" ... Takže fakt spánek + práce + cesty do práce a zpět? Jestli jedeš v režimu osmihodinové pracovní doby, tak mi to přijde opravdu hodně s dvouletým dítětem a tvému pocitu, že máš málo času na sebe a na dítě se nedivím. Jestli jsi v domácnosti a někde jsi vyškrtala 10 hodin času jako 'obsazeno bez dítěte' a v tom čase není vaření a úklid, tak... si to nedovedu představit...

biciklissie
9. říj 2024

Nevím věk dítěte, ale asi tomuhle úplně nerozumím. Hodně jsem se věnovala prvnímu dítěti tak do dvou let a pak už to jelo samospádem. Starám se o ně, ve smyslu péče. Potom se občas pomazlime, popovídáme, nárazově něco přečteme, postavíme, zahrajeme nebo vyrobíme. A každý den rituály před spaním a čtení, to oba milují. A samozřejmě jsem piplala i druhé miminko. Ale jinak očekávám, že se oba většinu času zabaví sami. Výsledkem jsou děti, co se skutečně umí zabavit sami, jsou kreativní, napadití i s docela málo hračkami. A zároveň, když je pořád někdo neorganizuje, tak si váží organizovaného času ve školce a na kroužcích. A pak si taky maximálně užíváme čas na výletech a dovolených, což taky není úplně časté. To asi bude na dnešní dobu nepopulární názor, ale takto to máme my. Jako vidím v okolí spoustu děti, co je pořád všechno otravuje, nudí, samý mobil. Může to být povaha, ale často mi to přijde trochu jako výsledek až přílišné péče o volný čas.

cherie24
9. říj 2024

Málo? Já si vyčlenila 2 hodiny denně, kdy se vážně věnuji dětem. Bez dělání něčeho okolo. Víc nedám. Jsem na RD, takže jsem s nima pořád, ale čistého času, kdy jdeme na hřiště, hrajeme hry, malujeme, procházíme se apd bych vážně víc nedala. Po těch 5 letech už mě plácání báboviček jako celodenní zábava vážně nebaví. 🤷 Ale výhoda je, že máme 2 děti 2 roky od sebe, takže se o zábavu celkem dobře postarají spolu.

exbordelar
9. říj 2024

6 hodin? Ja tak stezi zvladnu 1 😅 aniz bych delala cokoliv jineho. Vetsina mych aktivit je vyplnena zajistovanim provozu - varit, prat, uklizet, skladat pradlo, nakupovat, rozvazet na krouzky, vencit psa, chodit do prace a deti u toho jsou a nejak spolu komunikujeme a fungujeme. Ale ze bych se ciste venovala jenom detem - resp. kazdemu jjednotlive venovala svou 100% pozornost, tak na to bohuzel nemam cas 😟 Jestli tu hodinu za den, tak vyskam radosti. Ale vetsinou je to rozprostrene mezi tri deti.
Takze 6 h jenom na hry mi prijde strasny luxus 😃

junomcgaff
9. říj 2024

Hrát si s dítětem 6h denně to bych asi pošla 🤣 já se jí snažím zahrnout do všeho co dělám (vaření, úklid) takže jsme spolu pořád ale toho času kdy bych s ní jen seděla na zemi a hrála si s panáčky tolik není. Hodně jí čtu a jsme venku. Když ji do práce nejde zahrnout nebo si chci vypít kafe tak očekávám, že se zabaví sama, klidně hned vedle mě. Děti fakt nepotřebujou aby jim člověk dělal 24/7 animátora. Spíš je to na škodu, samostatná hra je velmi důležitá, na to se dnes zapomíná.

sarihy
9. říj 2024

@junomcgaff Věnování dětem neznamená hrát si s nimi pouze .. Já jako věnování vnímám to, že jsem s tím dítětem, trávím s ním čas, počítám do toho stolování, procházky, chození na cvičení, koupání, čtení před spaním, povídání atd., prostě cokoliv. Nevěnování je čas, kdy té dané činnosti děti nejspíš, takže třeba vařeno nebo uklízení, nákup bez nich atd.

andelka
10. říj 2024

No já jsem se synem ráno, ale to je provozní doba, snídaně , oblékání, cesta do školky, jednu hodinu. Odpoledne od 15:15 kdy jdeme do školky do 20:30 kdy jde spát. Ale mezitím je potřeba uklidit, nakoupit, udělat večeři, okoupat se.. Starší děti vidím podle toho kdy vylezou odpoledne z pokoje.

emillyhk
10. říj 2024

Pracuju na směny, takže někdy vidím syna jen ráno, když ho vypravuju do školky, to je tak cca hodina a půl, u toho si samozřejmě povídáme, ale většinu času je to spíš o popohánění, ať se obléká, snídá, atd. Když mám volno, jsme spolu odpoledne tak čtyři až pět hodin, ale mezitím si dělám i svoje (úklid, vaření). Intenzivně a jen jemu se věnuju tak 2x po půl hodině, plus hygiena a chystání do postele. Když mám ranní, jsem doma tak dvě hodiny než jde spát, tam je toho času "vedle sebe", úklid se snažím směřovat na jindy a spíš se věnuju synovi.
Čas jen pro sebe mívám občas dopoledne když je syn ve školce a manžel v práci. Co mi ale zoufale chybí, tak je čas jen s manželem. Oba cítíme, že bysme potřebovali pár dní jen spolu, trochu restartovat manželství, užít si, že si můžeme spolu jen tak povídat aniž by nám do toho dítě neustále skákalo. Takhle řešíme spíš jen provozní věci. 😟

herminka
10. říj 2024

Já se cca v 17:45 vracím z práce a děti jdou okolo 20. hod. spát. Takže asi tak.

jane46
10. říj 2024

Deti 8 a 6,5... Doma jsme cca v 16:00, Po jdou po o se mnou rovnou na krouzek, navrat domu ale taky ve ctyri. Ut a Ct jen prehodi obleceni a uz jedou s tatou na trenink, vrati se o pul sedme.
Doma tedy spolu 16:00-20:00...do toho se musi vejit cas venku, kamaradi, nejnutnejsi domaci prace, skola, logopedie, vecere, koupani a priprava na dalsi den.
Cas pro me? Kdyz jsem doma a oni pryc 😆
Vikendy to jisti...

petrasipkova1
10. říj 2024

To mi přijde jako provokace. 🙈🙈🤣 6 hodin času jen pro me jsem mela tak možná na mateřské. Čas jen pro mě 0, nebo večer, kdy ale jsem stejně KO.
Čas s dětmi víkend, kdy je ale potřeba udělat spoustu práce a starat se o prarodiče. V týdnu jsem s dětmi ráno, odvezu je do školy, odpoledne jsme doma po škole a krouzkach v 17:30. Uděláme úkoly, večeři a jdeme se chystat na spaní. Povidame si, čteme, většinou usnu jako první 🙈

nock
autor
14. říj 2024

@petrasipkova1 psala jsem že je to bez úklidu a vaření.....😂 Není to čas jen pro mě ale pro mě a dceru.

petrasipkova1
15. říj 2024

@nock takže jsi s malou doma předpokládám, takže luxusní časové možnosti.

mydlova
15. říj 2024

@nock nechapu, a co děla dite zbylo dobu? S kým je? Tu se píše, ze má jen 2 roky