Vidíte známky autismu?

21. lis 2022

Ahojte,

ja by som sa od Vas, skusenych mamiciek opytala na nazor. V rodine mame jedno 10 rocne dievcatko a ma asperger syndrom. Je velmi zlate, sikovne dievcatko, nikto by nepovedal, ze ma nejaky problem. Vynika v matike. 🙏🏼❤️ Prave preto, som sa zacala informovat ohladom autizmu, a cim viac citam, tym viac sa bojim. 😔 Ak dovolite, trosku popisem svojho 20 mesacneho synceka (je z IVF, ja mam 31 rokov).

Zacnem s tymi dobrymi: + prespi mi noc od 2 mesiaca, +miluje nove prostredie, nove veci, novych ludi, + ocny kontakt ma, + zdiela s nami vsetko, co vidi, co ho zaujima, + donesie mi ukazat hracky, list, palicku, + hracky, palice na ihrisku da aj detom/dospelym, + ukazuje velmi intenzivne, + pozrie sa tam, kam ja ukazem, + ked nieco chce, povie mama kcem a ukaze, ked sa opytam co, tak napriklad ked chce sviecku zo stola, tak zacne fukat, + v knizke si nabodobnuje zvuky zvierat a ukazuje na nich, + ked nieco zaujimave vidi v knizke, tak mi ju donesie, ukaze, +vidi smetie, ukaze nanho a povie kos, zdvihne a odhodi do kosa, + vyberie metlu a zacne tlacit ored sebou, takisto aj mop + na hlasne zvuky reaguje, tak, ze sa prekvapi, pozrie sa na mna, ukaze na zdroj zvuku a caka, aby som mu povedala, co to je, + nerobi mu problem ist na ihrisku k neznamej, pytat sa na ruky a ukazat, kam chce ist 🤦🏻‍♀️ (ked ja poviem nie) + rad sa hra so vsetkym, co ma koleso, teda tlaci ich pred sebou, hlavne auticko a napodobnuje ho, + ked pride nejake dieta na ihrisko pojde k nemu, da aj papa, +minule sa vacsi chlapci hrali futbal, pridal sa, a kopal do lopty s tym, ze krical gooooooo(l) a pritom sa dival na mna, ci to vidim, a sam sa potlieskal + ked odchadzame, tak mava a hovori papa, + aj rozumie tomu, co mu hovorim, rozumie povelom. + pytam sa, co je v jeho flaske povie voood (voda), pytam sa, co v nej zije? Napodobni rybku. Pytam sa co jazdi na vode? Povie looood., +od cca 18m nas zacal intenzivne napodobnovat hlavne slovom, ale aj pohyby, gestikulacie, + minule som mu dala varesku a hrniec, zacal miesat a isiel k macikovi ochutnat (neprosila som ho o to) potom odhodil varesku a dovidenia. +s plyaskmi sa vacsinou mojka, pusinkuje ich, obijma a hovori si mooooooja moja (dnes dal pusu aj kocke a pozera sa na mna, ci to vidim 🤦🏻‍♀️) + ked spievam kukulienku, tak ma doplni pri casti "kukuku", + skryje sa a povie kukk

A preco sem pisem, a co mi vadi: - nejde k detickam sa hrat, napriklad ked sa nahanaju aj mensie deti ako moj, radsej ide a skuma, a mne ukazuje palice, alebo hocico, len aby som to ja videla, - aj dnes, ked sa nahanali chlapci v jeho veku, ja som ho tam dohodila v zufalstve 🤦🏻‍♀️, ale pridal sa na par minut, - nevelmi sa mi hra na predstieranie, detske pohariky rozhadze, nepije z nich akoze, s*rie na nich s prepacenim, - akoze telefonovanie nehrozi, prilozi si k uchu aj papuce a pozera sa na mna, a ked sa spytam, co robis? Telefonujes? 🙂 tak to skonci, - asi mesiac/dva dozadu daval dost casto jest plysakom, teraz ho to nebavi a radsej utecie s usmevom, - zatvori si oci, a zacne sa tocit, a potom si ich otvori a tesi sa, ze sa mu toci hlava, a ked aj spadne, tak sa smeje a pozera sa na mna, ci to vidim. 🤦🏻‍♀️, - ked sa raduje (napriklad sme boli na navsteve, a bol tam maly chlapcek s plno hrackami), ale ze velmi, tak trepoce rukami akoby letel a chodi kade-tade bez cielu a smeje sa, tesi sa a pozera sa na mna a kamosku. 🤷🏻‍♀️ - sem tam zatoci aj kolesom na auticku,

Ockovanie MMR sme mali iba teraz v 19 mesiaci. Syn mal operaciu slabinovej hernie v 11. mesiaci a vsetko sa posunulo. Trvala na tom posunuti neurologicka. Chodili sme k nej, lebo mal slabsie brusko. Inak stvronozkoval od 10. mesiaca a chodil v 14.

Neviem no.... Co si o tom myslite?

Dakujem velmi za odpovede!

zelenaesmolda
21. lis 2022

Deti si v tomhle veku jeste neumi aktivne hrat s ostatnima detma.Bud v klidu.

urtica
21. lis 2022

Ahoj, my máme dítko s PAS, ale to co popisuješ mi přijde ok. Zpozorněla bych, pokud by se začaly stupňovat atypické projevy na úkor těch "normálnich". Zlomové období , kdy to začíná být nápadné, bývá mezi 2. - 3. rokem. Ale zatím tam žádnou nápadnost nevidím. Pokud by Tě to hodně trápilo, můžeš zkusit screeningový test na https://autismport.cz/testy

urtica
21. lis 2022

Jinak to, že si s dětmi nejde hrát a radši si něco zkoumá, je úplně normální. Měla jsem to stejně (jsem teda introvert, ale s tím se dá žít 🙂 ).

urtica
21. lis 2022

Za sebe bych ještě doporučila netlačit ho do toho, co dělat nechce (třeba právě to kamarádění s ostatními) a akceptovat jeho náturu takovou, jaká je. Mě se takhle snažili předělat celé dětství i dospívání, protože jim připadalo, že chtít být sama, není v pořádku a že jsem teda asi nějaká divná - a bylo to pro mě psycho, kromě toho, že to dost negativně poznamenalo můj vztah s rodiči.

janedv
21. lis 2022

ProsimTe, obvykle sice pises anonymne, ale zda se mi, ze je to porad dokola - kdysi jsi resila, ze netleska, pak zase neco, pak dalsi, ted autizmus. Vzdy tam resis, ze kamardcino dite to a tamto, tvoje ne.
Podivej, zacni si uzivat sve dite, cas s nim. Nestresuj se porad nejakym srovnanim. Jestli ma problem, bude potrebovat mamu v pohode, jestli problem nema, tak se zbytocne stresujes, prenasis i na nej.

malytlustyhroch
21. lis 2022

Dite je podle popisu normalni, ale i kdyby nebylo... sama pises, ze ta desetileta slecna je zlata a malokdo by na ni videl, ze ma nejaky problem, pust to z hlavy, jestli muzes. Taky myslim, ze uz to sem pises pokolikate. Nekdy lidi takovahle nebo jina obava popadne a je pro ne tezke s ni bojovat, trapi je a omezuje, neboj se najit psychoterapeuta pro sebe, at si muzes o tech obavach popovidat s nekym, kdo si bude vedet rady. Bude se ti hodit i jestli je dite zdrave nebo i kdyby nahodou bylo trochu nestandartni. (Me ale dite prijde super sikovne, z toho co pises.)

drakenn
21. lis 2022

Máš super 20 měsíční batole!

marge_s
21. lis 2022

Ne

dixi86
21. lis 2022

Už jen ten první odstavec kladů by mi na autismus neseděl. Syn má částečný pas(není 100%) a autistické rysy má občas velmi silné a trvají od brzkého batolecího věku. Nehledala bych něco tam, kde nic není. Dokud to nedělá každodenní problémy, tak si nikdo z rodičů podle mě problému ani nevšimne a bere to jako součást osobnosti dítěte.

zmrzlinka
22. lis 2022

Náhodou je šikovnej.Prestan ho zkoumat a užívej si ho.

lachipie
25. lis 2022

Mam autistu doma ale tady autismus nevidím.

janule0123
11. pro 2022

Ze hledas problémy tam kde nejsou a mas úplně “obyčejný” dítě … tak si ho užívej..děti do tři let a kolikrát po třetím roce si hrají spis vedle sebe než spolu…