Věčně protivné tříleté dítě. Jak to zvládnout?

petra0612
23. říj 2020

Zdravím, jsem tu nová.
Existují věčně protivné děti? Můj syn 3 roky. Když jsme doma sami je ro takové normami, když k nám někdo přijde, nebo my k někomu je to katastrofa! Nechce nikomu nic půjčit, brečí, řve. Když se mu to snažím vysvětlit, že bratranec je mladší (1rok) že by ho měl hlídat a půjčovat mu hračky, řekne mi " ne" schválně ho strká, mačká atp. Už si nevím rady, protože ať dělám co dělám, nereaguje. Všimla jsem si, že kvůli tomu, jak se chová ho "nikdo nemá rád" a mě to hrozně štve. Má někdo nějaké účinné typy, jak to zvládnout?

mamikry
23. říj 2020

@petra0612 Ve třech letech je v období vzdoru, je to normální. Jestli nemá sourozence a dělit se nemusel, je to podle mě taky přirozené. Já bych ho do půjčování nenutila, hračky jsou jeho. Zkuste s ním o tom mluvit, třeba začít tím, že si od něj budete půjčovat vy, nebo zkusit to, že budete cizím dětem hračky společně ukazovat. Určite mu neřikejte, že je někdo mladší, nebo ho s ním nesrovnavejte (např. Pepíček půjčuje a ty ne), to v něm pak vyvoláte jen vztek na to jiné dítě. Je to věda, ale časem to přejde.

adelka951
23. říj 2020

Nenuť ho, to to jen zhoršuje. Není nic divného, ze si jechce hrat s minimem a nrchce mu pujcovat sve veci. Nebo ty půjčuješ vsechny své veci komukoliv? Kdyz by ti dnes zavolala máma, ze tvuj bratranec pitrebuje pujcit tve auto, které ty potřebuješ na cestu do prace, pujcila bys? Asi ne. A proto nenut ani sve děti pujcovat sve veci. Jsou to jejich veci a oni si muzou rozhodnout, zda pujci. Casem zjistí, ze pujcovanj ma sve vyhody, neboj.

jansovad
23. říj 2020

Myslím, že to není neobvyklé. Půjčování bývá někdy velký problém, vídám to i na hřišti. Hodně dětí (i dospělých) v sobě mají uložené, že to, co chtějí ostatní, je super a musím to mít JÁ. Tak se často stává, že dítě vytrhne svou hračku jinému dítěti, to si vezme jinou, ale tu najednou taky potřebuje. První hračku zahodí. Cizí dítě vezme zahozenou hračku a také je to zle. A tak dále...
Také jsem nikdy do půjčování nenutila. Nejdřív jsem řekla, co to vlastně půjčování je. Že půjčí, na chvíli, a pak mu to zase vrátí. Děti se někdy bojí, že už se jim to nevrátí. A že jsou to naše hračky, takže záleží jen na ní, jestli půjčí nebo ne. Když si sama ráda půjčuje, tak je dobré také půjčit, jinak jí příště ten druhý taky nebude nic chtít půjčit.
Co se týče strkání, ubližování, tak tam jsem nekompromisní. Když se to stane, nebo vidím, že se k tomu schyluje, řeknu, že se mi to nelíbí a že radši půjdeme pryč (do jiné místnosti, pryč z hřiště). Nedovolím jí, aby někomu ubližovala. Samotné by se jí přece také nelíbilo, kdyby jí někdo ubližoval. Ještě je dobré se zeptat, proč to dělá? Jestli chce jen upoutat pozornost, tak je lepší druhého třeba pohladit po zádech. Aby věděl, že to jde i jinak.

levandule_k
23. říj 2020

Nemáš na syna nějak velké nároky? Nevím, proč by tří leté dítě mělo hlídat jedno leté 😉 Mezi 3 letým a 1 letým je velký věkový rozdíl, já se nedivím, že si neumí hrát spolu, každý mají jiné zájmy. S tím půjčováním bych ho nenutila, já taky nerada půjčuji svoje věci. Spíš mu vysvětlit, že o ty věci nepřijde, když si s něma bude hrát chlapeček, že on si taky hraje i s věcmi, které patří někomu jinému.

vikinkav
24. říj 2020

Muj syn bude mit 3 roky a ma mladsi sestricku a neustale se pretahuji o hracky, nechce ji nic pujcit, uz mi z toho hrabe. Problem je hlavne kdyz jsme doma. Porad nekdo knoura, krici, breci. A to se fakt snazim na ne moc netlacit, nekricet, netrestat, pokud to neni nutne, protoze mi prijde ze me jen kopiruje a pak je o to protivnejsi...

vikinkav
24. říj 2020

Tim chci rict, ze i kdyz ma sourozence, neni to lepsi, spis mi prijde ze horsi..

xxx3d
24. říj 2020

Ahoj,
jak to zvládnout? Hlavně se obrň trpělivostí a vysvětluj, povídej si s ním o tom. Je dobrý, že máte v rodině malý děti, pro ten nácvik... i když to bude nejdřív těžké, zlepší se to, neboj. Nevím, jestli chodí do nějakého kolektivu (školka, dětská skupina, apod.) a možná nechodí, vzhledem k době, co je... takže nezbývá než použít vlastní zdroje, pohádky, hry když jste doma a pak nácvik, když k vám někdo přijde, nebo vy někam.
Zkus mu to podat na příkladu, on si taky asi na návštěvě něco půjčí, líbí se mu, když si může pohrát s něčím novým, jiným, než co má doma, a tak no.
Hlavně se snaž zachovat klid, a já vím, jak to někdy nejde... a zkus se vcítit do něj.

jane46
24. říj 2020

Nase deti se ve spolecnosti chovaji vzdy jinak nez se mnou sami doma... Je jim 4 a 2,5. Pomalu vychazi, ze kdyz reknu, ze neco umi,neji,ji,neumi... Navsteve predvedou opak. Starsi se predvadi,mladsi vadi ten zajem...
Takze ja jedu opak, snazim se nedelat z nich hracky na pujceni, jsou to me deti, partaci a pokud se chovaji slusne, poslouchaji me, tak je nebudu nutit se s nekym kamosit a predvadet. A vzdycky si sebou berou svoji hracku, necekam ze si musi vsichni vsechno automaticky pujcovat. Moje nej kamoska mi rober...kartacek na zuby taky nepujcuje 😅
Snazim se tedy, at jim je vsude fajn a ne, ze doma maji veget a jak nekam jdou,musi se ohlizet jen na pohodu ostatnich. Na hristi se stridaji taky postupne a je mi fuk, ze tam chce byt jen nejaky prcek "on je maly, tak ho pustte".
Doma si spolu hraji se spolecnymi hrackami,co ma kazdy svoje si pujci malokdy.

petra0612
autor
25. říj 2020

Děkuji 🌼 Já to tak dělám, i si také myslím, že je to jeho volba, jestli půjčí nebo nepůjčí. Také vidím i starší děti, jak jsou " lakome", ale nikdo nereaguje, tak přehnaně jako ten můj.
To samé je, když k někomu jdeme a jsou tam hračky, automaticky si myslí, že jsou jeho a majiteli hraček je odmítá s brekem půjčit. Snažím se spíš vysvětlovat, nebo vyměnit, řeknu " vezmi si něco jiného" ne! Neexistuje!
Spíš chci slyšet, že je to normální, vaše odpovědi mě docela uklidnili.
Je to moje první dítě, a dříve jsem se o děti vůbec nezajímala, takže někdy fakt nedokážu odhadnout co je normální a co ne.