Ve 20 měsících nechce sama chodit

dannyblakely
11. bře 2016

Zdravím. Říkala jsem si, že sem psát nebudu, ale nedá mi to. Třeba mi někdo poradí.
Mám 20 měsíční dceru a hodně dlouho jí trvalo, než si vůbec stoupla. Poprvé se postavila někdy v říjnu, to jí bylo tak 15 měsíců. Od té doby udělala celkem pokroky, ale i tak si říkám, že už je celkem velká na to, aby ještě sama nechodila.
Chce chodit jedině za ruku (nebo za prst). Upozorňuji, že má ruku u pasu, rozhodě ji nemá zvednutou nahoře nebo tak, na to si dáváme pozor. Občas se stane, že se pustí a obývák přejde sama, ale to je velmi výjimečně a spíš se pustit nechce. Bojí se.
Když chce chodit, tak se ruky dožaduje a že by zkusila jít sama od sebe, to nehrozí. Staví se jen s pomocí něčeho, v prostoru to zkusila jednou, spadla a od té doby už to nezkusila. Kdybych jí ruku nedala, klidně si vystačí s chůzí po kolenou. Celé dny sedí u knížek, zná hodně básniček, umí písmenka atd a to jí zřejmě stačí.. Je celkově hodně nejistá a rovnováhu moc neumí udržet.
Zkoušela jsem, jestli by nešla za vařečku nebo tak, ale to moc neklaplo..
Nějaké návrhy? Fyzio říkala, že ji máme nechat na pokoji, že si na to dojde sama, ale nevím, no..
Jinak za ruku ujde celkem velkou vzdálenost (obejdeme náměstí atd.)

saminomimino
11. bře 2016

Nechala bych být a souhlasím s vyjádření fyzio,tohle prostě souvisí s její osobností,evidetně nemá problém s pohybem jako takovým,takže počkat,ona se 100% jednou sama rozejde,až na to bude v hlavičce a duševně připravená

lv
12. bře 2016

hele pokud je zkontrolovaná fyzio, tak to přijde časem..

pampalin
12. bře 2016

Pokud už přešla obývák, tak to vůbec neřeš, umí to, jen se asi opravdu ještě bojí pouštět. Určitě to brzy přijde, jen ji nech, zvládne to. A věř jí, mamino! 🙂

kika_21
12. bře 2016

@dannyblakely No tak se bojí-bude z ní knihomol. Však uvidíš, jak bude v 10 letech lítat do knihovny! 🙂

dannyblakely
autor
12. bře 2016

@kika_21 to jo, tatínek je spisovatel, babička knihovnice a matka knihomol, takže to má mít po kom 😀
@saminomimino
@lv
@pampalin díky holky za reakce. To není o tom, že bych jí nevěřila, jen mě zajímalo, zda jí v tom můžu někak pomoct. Ale je fakt, že když chodit sama nechce, tak asi s tím moc nenadělám 🙂

lucyp13
13. bře 2016

Napadá me co ji pořídit aktivní chodítko? Dcera (11m) má dřevěný kocarek,kam si dá plyšáky a vozí je po byte...

olga_
13. bře 2016

@lucyp13 @dannyblakely Chodítko by myslím nástup samostatné chůze ještě zpomalilo. Souhlasím s fyzio a názory výše, ona si to spíš potřebuje urovnat v hlavě.

lucyp13
13. bře 2016

@olga_ nemyslím si,prave dcera se učí chodit a jezdí si s kočárkem po byte a stavi se v prostoru,pak popojde...atd.

karlajasmine
13. bře 2016

znam zcela zdravyho kluka, kterej chodil az ve 2 letech.. do te doby se plazil po kolenou a chuze ho absolutne nezajimala... neresila bych 🙂

dannyblakely
autor
13. bře 2016

@lucyp13
@olga_ Myslím, že na chodítko je už velká a kdyby měla takovou oporu, tak by se na to spolíhala a sama by nechtěla chodit vůbec. Má takovou povahu.. Taky jsem o tom uvažovala, ale pak jsme byly v dětské kavárně, kde měli chodítka ve tvaru nákupních košíků a stejně se bála, že jí to ujede a raději s tím jezdila po kolenách..

olga_
13. bře 2016

@dannyblakely Přesně to si myslím také a zároveň si myslím, že kdyby toto chtěla, udělá si chodítko z předmětů, které před sebou může tlačit (židle atd.). Chodítko je obecně zbytečnost (nemluvě o škodlivosti, ale o tom se u takto velkého dítěte bavit nemusíme).

Pokud máš pochybnosti, zkonzultuj ještě s jedním fyzioterapeutem pro srovnání. Ale myslím, že nejlepší bude opravdu ji nechat. Nijak bych na ni netlačila, protože vše, co píšeš, nasvědčuje tomu, že je to jen v hlavě.

dannyblakely
autor
13. bře 2016

@olga_ děkuji