V přítomnosti táty syn řve, kňourá, hučí

ally666
29. lis 2017

Ahoj maminky,
obracím se na vás s dotazem, jak řešit následující výchovný problém. Asi jako v každé rodině, většinu dne jsem s dítětem sama, tatínka máme v práci, trávíme se synem spolu různě volný čas, chodíme na procházky, mezi ostatní děti atd. Tatínek se nám vrací z práce a vidí malého cca od 17 hod do cca 20 hod, kdy jde malý spát. To jsou 3 hodiny denně. Manžela syn miluje, mají spolu velice pěkný vztah, protože táta je na blbnutí a já jsem ta "zlá", která krmí, obléká, přebaluje, vychovává, že.... 🙂 Ale k dotazu. V poslední době syn po příchodu manžela domů neustále řve, kňourá, hučí... podle mě si tím vynucuje manželovu pozornost, protože jakmile si ho manžel všimne a pohraje si s ním, syn je úplně v sedmém nebi. Pak chce ale manžel mít taky chvíli klidu nebo potřebuje dělat jiné věci a syn je opravdu nesnesitelný. Takto to je po celou dobu, co je manžel doma. Jakmile odejde, tak je ze syna zase vzorné dítě. Jak by jste to řešily? Snažím se na manžela apelovat, aby se synovi víc věnoval, ale manžel ho má za chvíli plné zuby, když na něm furt takhle visí a řve. Už se od manžela nenechá ani nakrmit, jakmile ho chce manžel krmit, tak hysterický řev. Jakmile začnu krmit já a manžel odejde z místnosti, tak syn zmlkne a normálně jí. Už jsem z toho opravdu zoufalá a nedivím se manželovi, že se snaží zdržovat doma co nejméně a nevěří mi, že celý den je syn jinak úplně zlatý. :-/

smaug
29. lis 2017

Myslím, že řešíš něco, co by měl řešit manžel sám. Zkus jim dát prostor, ať si najdou nějaký způsob, který bude vyhovovat oběma a kde se naplní potřeby jich obou, sami dva. Jinak si myslím, že malému táta chybí a když ho má, tak chce být s ním, to že manžel "se snaží zdržovat doma co nejméně" podle mě u syna jen vyvolává větší potřebu být s ním. Když toho nedosáhne míně důraznými prostředky, volí ty důraznější, hlasitější, méně snesitelné. Ostatně jako každý, včetně dospělých.

bamak
29. lis 2017

@ally666 Taky jsme měli taková období....myslím, že jsi na to přišla-táta je na blbinky, malý ho zbožňuje, proto si vynucuje pozornost. Možností jak to řešit je spousta....když alibisticky napíšu vysvětlovat, že tatínek je unavený a musí si odpočinout, tak ti moc neporadím, protože to určitě děláš a nefunguje to. Tak počkat, až z toho vyroste 🙂. Nebo se manžel zapře a bude jen s ním-a malý se utvrdí v tom, že je středobod vesmíru. Nebo to prostě přetrpět, syn to pochopí a otci se odcizí (přechodně-tak jsme dopadli my a všechny to pak mrzelo). Mě jedniné, co se osvědčilo je být pryč, když taťka příjde z práce a nechat ho hodinku v klidu a pak přijít a může se věnovat synovi....ale teď v zimě to taky není ideál. Prostě zkoušet, zkoušet.....syn za to nemůže, všechno děti jsou v tomto věku sobci (musí být, jinak by lidstvo nepřežilo a nebylo tam kde je 🙂 ). Je to projev inteligence a vývoj osobnosti.

ally666
autor
29. lis 2017

Manžel to řeší tak, že si s ním chvíli pohraje a pak prostě taky potřebuje dělat svoje věci, takže to ingoruje a malý řve a řve a řve. Krmení zkusí a po chvíli řevu mě zavolá, at si ho radši nakrmím bez řevu a je to... Prostě manžel doma pro nás znamená nesnesitelný neustálý řev a i mně už z toho hrabe, takže to chci řešit. 🙂

marketa11112
29. lis 2017

Meli jsme to stejne..uz to preslo..castecne...synovi budou tri, tata si a nim hraje hodne, kdyz jde treba neco udelat na zahradu, uz neni scena..ale obcas ano...kdyz prave tatka zustane doma a jde delat neco jineho..syn si proste vynucuje pozornost.. Tatkovi dela naschvaly...taha ho i 10 x za noc na wc.....hlida ho...u nas je to slozitejsi...mame jeste mimino...takze syn zarli....proste jen doufam , ze z toho casem vyroste...

bylinka36
29. lis 2017

A nemohl by syn treba pomahat tatinkovi? Manzel je taky kolikrat tak utahany, ze kdyby lehl hned spi, ale dcerce se chce venovat. Tak vecer spolu mackaji odpad, vynasi kose, cisti robo vysavac a i s nim prepojuje kabely, manzel je hifista, tak ji da vzdy nejaky do ruky, aby mu jako pomahala a tak. Pak se vsichni spolu navecerime a po 8 jde manzel odpocivat a my pomalu uspavat, cteme si a kolem 9 usina a pak mame chvilku jen pro sebe...

bonulinka
29. lis 2017

A co kdyby s ním šel jen táta od 17- 18:30 h ven, pak jste se společně navečeřeli, koupání a už je pomalu čas jít spát. U nás toto pomáhalo. Bohužel manžel přijde málokdy takto brzy domů, tak s malým chodí ven alespoň na hodinu po večeři. Mají ten čas jen sami pro sebe a zbytek rodiny doma vlastně také 🙂. Když přijdou, tak už se zase o malého starám já - vykoupat a spát.

ally666
autor
29. lis 2017

Děkuji za názory. Jsem svým způsobem ráda, že nejsme jediní, kdo tento "problém" má. 🙂 Zkusím manžela přesvědčit, aby se synem po té 17 hod šel aspon na hodinku ven. Nadšený z toho asi nebude, protože z práce je dost utahaný a vymrzlý, tak si radši se synem hraje doma v teple. Ale když by to pomohlo, tak by se asi obětoval pro dobro věci. 😀 Ted je na prd počasí, brzy tma a věčně prší, takže u nás na vesnici bez holinek prakticky nevycházíme. 😀

smaug
30. lis 2017

@ally666 taky můžeš zkusit vypadnout ty. Já začala před rokem chodit na jógu, sice je to jen jednou týdně na dvě hoďky, ale všichni tři jsme zjistili, že to doma bez mámy jde a docela dobře, sice některé věci zvládnou jinak, než bych si to představovala já, ale zvládnou a ještě si to spolu užijou. A manžel by nemusel ven 😉 A podotýkám, že ty dvě hodiny jsou prakticky manželů odpočinek, doběhne z práce, abych mohla odejít a večer zase pracuje.