Známá už v pěti měsících vzala malou pod paže a nechala ji pár vteřin stát. Teď v sedmi měsících jsem viděla, že už ji nechá stát i půl minuty. Je to dobře? O posazování raději nemluvím, její malá už "seděla" ve 4 měsících. Zajímají mě vaše názory. Onehdy se velice divila, že malého ve 4 měsích neposazuju...co na to říct 😠 😀
Tak zdravý rozum snad napoví a na otázku odpoví 😉
Určitě to dobré není. Na řeči okolí nedej a nech dítěti jeho tempo... Naše dcerka byla ve všem tak o tři měsíce pozadu, než by si představovali někteří radílkové 😀 Plazení v 9m, po čtyřech v roce, chůze v 15m. Není kam spěchat 😉
naše malá má 8 měsíců a 3 týdny a sama ještě nesedí. neposazovali jsme ji, jen při krmení je v polosedu a nebo přes den je sem tam v takovém tom lehátku, někdy ji ale už na chvíli necháme posadit, protože sama chce a přitahuje se,ale neobkládáme polštáři atd. Stavět se začala sama a teď když se něčeho chytne, tak se přitáhne a stojí. já ji jen jistím ať nespadne,ale nedělám ji oporu, takže se musí postavit sama a taky sama stát. a třeba ve sporťáku ji ještě nemáme 🙂
Mě se holka sama postavila v postýlce když měla 5,5 měsíce,nikdy jsem jí nepostavovalo sama,prostě najednou ona sama a neudělala jsem s tím nic 😀 V 7 měsících mě už oblejzala nábytek po svých a její brácha ještě ani v 8 měsících neseděl sám 😀 Taky ho to pěkně medilo 😀 😀
já bych to neřešila a nic na to neříkala, ať si každý dělá, co uzná za vhodné, každý si za své chování zodpovídáme sami
naše malá se taky zvedala do sedu ve 4 měsících, když jsme ji drželi za ručičky, sama od sebe, a když jsme ji pustili, chvilku seděla. Ne že bych ji násilím posazovala.. Konzultovala jsem to s Dr., tenkrát mi to přišlo brzo.. ona mi řekla, že pokud to dělá sama od sebe, tak jí to nezakážu 😀 a že pokud nepřeskakuje vývoj, tak je to v pořádku. Ale stavět na nožky násilím, to nechápu, ještě k tomu v 5 měsících, to jako chce tomu dítěti zničit páteř a nožičky?? hodná maminka !!
ostatně souhlas s amallie - každý si za to zodpovídá, jsme dospělí, a nějak bych se v tom nevrtala, možná opatrně naznačila, podsunula nějaký článek, letáček, publikaci..
takto to je chuďátko dítko,to bude rádo když to neodnese zdravým,možná by jí někdo měl nakopnout aby se probrala ☹
naše malá je dosti šikula,leze už od 7 měs staví se od necelých 8 měs, vše začla dělat sama,až teď sedí sama někdy od 8 a půl měsíce,teď už chodí za chodítkem,opět začla sama a je to harakiri 😀
Syn byl pomalejší,sice v 6 měs už seděl ale nesedal si sám takže pár vteřin a dost,lezl v 8 seděl krátce po 8 a 9 stál v 11 a půl začal sám chodit,nikdy mně nenapadlo je k nečemu nutit každý má své tempo 😉
Obě moje děti chtěly stát samy od sebe-např. byli na klíně a chtěly se postavit, tak nevidím důvod, proč ne 😀 .
naší MArunce jsou 4 měsíce a 2 týdny a také s euž snaží posazovat..nechávám ji..když to dělá sam..na nožičkách už také péruje..každé dítě je jiné..ale nutit je sedět je ai fakt špatné..tké ji etdy posadím ale jen na chvilinku vyfotit a dost..jinak na klíně mě sedí tedy pořád..chovat se v náručí už moc nechce jen když je unavená, papá a nebo usíná..jinak stále na mě jen sedí..nic nenadělám chce to dělat sama..
Z pohledu rehabilitačních terapeutek je jakákoliv pasivní vertikalizace kojenců (tzn. dítě je svisle napolohováno dospělým) vysloveně zapovězena. Vertikalizací se má přitom na mysli nejen stavění, posazování, ale i třeba chování ve svislé poloze.
Právě pasivní vertikalizace kojenců je pravděpodobně příčinou skolióz páteře v dospělosti, jejichž příčina není známa (což je až 80 % všech skolióz).
Myslím že každá máma si stejně se svýmy dětmi dělá co chce a když jí do toho někdo začně zasahovat, tak je to špatně. Tak bych se do toho vůbec nepletla, a řešila hlavně svoje dítě 🙂
ne, rozhodně to není dobře 😖 Můj nejstarší třeba v 6m stál, ale stoupal si sám. To je něco jinýho. Dítě se nemá posazovat a postavovat (a nutit dělat cokoli dalšího), pokud to nedělá samo.