Ahoj,
začínám být trošku nervózní. Syn má 15m. Pár krůčků udělá, ale to je vše. Potřebuju trošku uklidnit a říct, že má ještě čas. Je tu někdo, kdo má podobně staré ještě nechodící dítě?
já chodila v 17m, neteř v 16m a roční mi stojí a sotva udělá krůček do strany u nábytku, tak taky počítám s pozdější chůzí..uklidním tě v tom, že děti co začnou později jsou si jistější, mnohem méně padají, než "rychlíci".
Syn se rozchodil po 19 měsíci..je pravda, že se to bralo jako v 16,5 měsících díky nedonošenosti...od roka stál v postýlce, až na 14 měsících se sám ze stoje posadil a pak celou dobu lozil (ani se neplazil, rovnou lozil). Byl velmi rychlý a obratný, postavil se, ale jakmile mu chtěl dát kdokoliv ruku a pomoct chodit, padl k zemi jak voják do krytu a ne a ne, bál se. Pak najednou 2 dny po Štědrém dni se postavil a jak psala Iv, začal doslova lítat a běhat a vůbec nepadal 🙂 😉 .
Syn zacal chodit az v 18 mesicich. Do te doby jen za ruku,sam ani krucek. Bud v klidu,kazdej prcek je jinej a ma svuj cas. Vubec neporovnavej,to je akorat na deprese 😉 🙂
můžu tě uklidnit, my máme taky 15.měsíců a taky stále nechodíme, taky mě to občas štve nebo se i bojím ale doktor už mě dvakrát uklidnoval že to je v pořádku, hlavně je do ničeho nenutit a on až si bude jistý tak se pustí
Dcera má 16 měsíců, obchází nábytek, ale do prostoru se nepustí...Každé dítě má svoje tempo, hlavně nesrovnávat...
Klidně tě uklidním. Musím říct, že jedna z mých velmi dobrých kamarádek má synka (osmnáct měsíců), který jde jenom, když se o něco opírá. A pak-chlapečci jsou oproti dívkám "pozadu", takže jim někdy více trvá pochopit, jaký pohyb vykonat, aby už sami, bez opírání, chodili.
Já chodila už v 9m a neteřinka teď začala ve 12m. Ale je to individuální, každé dítko začíná chodit jinak...
tak já tě uklidním asi nejvíc. Naší malé bude příští týden 17 měsíců a sama nechodí, ještě sama ani neudělá pár krůčků, jen s oporou, s aktivním chodítkem chodíme na procházky, nebo už trošku za ručku, ale takhle jí moc vodit nechci...
taky si myslim že má čas,naš chodil přesne večer před 1 narozeninma,rzdíly u deti sou videt pokud jsou hodne viditelne už se asi neco deje např.manžel byl an procházce s byvalou spolupracovnici mame stejne stary kluky,a náš už behal a jeji jen ležel na zadech v kočáře,tak tam už bych se asi pozastavila že neco enni v pořádku,ale jinak ne
syn taky začal až kolem 15m. Zatím neřeš, můj strýc, ortoped, by ti řekl, ať si ráda, děti, co chodí brzo- to jsou takový ti padesátníci s bolavýma kloubama a adepti na endoprotézy....v 15m není důvod k obavám
Obě holky začaly chodit až kolem 15 měsíců. A pokud udělá pár krůčků, tak bych se vůbec nebála. Akorát potřebuje nasbírat víc jistoty a odvahy a rozchodí se. Aspoň ti nebude tak padat, protože už bude mít lepší koordinaci než děti kolem roku. 🙂
Taky se přidávám, začala mi malá chodit taky tak nějak víc sama před 3 týdny, taky v 15 měsících. Bála se pustit, sem tam krůček udělala, ale bála se. Oni na to přijdou, nemá cenu něco lámat přes koleno. A nic se nedělej z řečí tipu: On ještě nechodí??? Taky jsem to slýchávala. Hlavně že jsou zdraví a jestli se rozběhnou v roce nebo dýl je úplně putna...Takže buď klidná 😉
@ppalomino Klid, na vše jednou dojde. Syn začal chodit v 16m (skoro na den) - do té doby jen ručkoval kolem nábytku, do prostoru se vůbec nepouštěl, ani se neuměl sám bez opory postavit. A pak? V pondělí se poprvé postavil sám v prostoru, v pátek chodil - jakože fakt chodil - přešel naší kuchyni asi 20x tam a nazpátek a ne a ne toho nechat. Je to asi 5 týdnů, co chodí, a troufám si říct, že není poznat rozdílu v tom, jak chodí on a jak chodí jeho vrstevníci, kteří začali chodit kolem roku. Myslím že za 3-6 měsíců to nepozná ani oko zkušeného pediatra či fyzioterapeuta... A já jsem tak ráda, že jsme ho netahali za ruce, nedávali do nějakých chodítek atd., nechali jsme to na něm a on to udělal tak, jak je pro něj typické - dlouho, dlouho nic, ale ono se to všechno připravuje, a pak to vyfikne na první dobrou.
První dítko chodilo v devíti měsících, začínal od 2-5-10 krůčků atd, takže se pomaličku rozcházel. Druhý dítko se rozchodilo v 18 měsících, občas se pustil, udělal dva krůčky, ale spíše stále preferoval lezení po čtyřech, obcházení nábytku atd. Jeden večer se nám sam pustil a lážo plážo se prošel z obýváku do kuchyně, zpět pak do předsíně, a pořád dokola....od té doby lítá jako kdyby chodil nejméně půl roku 😀 Prostě každý dítko je jiný, má svůj čas. Pokud si stoupá, obchází nábytek, leze po čtyřech tak to neřeš. 😉
Starší začal chodit v 16měsících..první krůčky udělal v 15,5m. Mladší má 14,5m a chodit ještě zdaleka nebude, udělal jen první tři kroky, hodně vachrlaté, neumí se ještě ani postavit v prostoru. Po zkušenostech se starším jsem klidná, vím že má čas a nechávám mu jeho tempo..nepoužíváme žádné chodítka, přidržovátka, nic. až na to bude mít, začne chodit.
Holky, díky za Vaše reakce. 🙂 Koukám, že fakt nejsem sama 🙂
Ahoj, nevlastni sestra zacala chodit cca az v 18m, jinak jen sem tam par krucku.... proste se ji nechtelo, pak ze dne na den zacala litat... ona je celkove takova flegmaticka, ji s nicim nerozhodis 🙂