V 10,5 měsících jen žvatlá

andrrriiik
29. srp 2015

Ahoj holky,chtěla jsem se zeptat,kdy vaše děti začaly říkat cíleně MAMA,TATA,atd.?Malý za chvíli bude mít už 11m,a zatím jen žvatlá slabiky,žádná slova.Do kdy je na to čas?

melodygirl
29. srp 2015

@andrrriiik to je přece úplně, že v 11 měsících jen žvatlá 😀, děti, které jsou co se mluvení týče vepředu začínají říkat máma táta v roce, ale velké procento až v roce a půl. Dnes mi obecně přijde, že většina dětí se nevejde do tabulek. Začínají mluvit spíš později

kami1984
29. srp 2015

Jen si užívejte žvatlaní, pak jak jsou jako kulomenty, člověk si říká, ať už je ticho. Starší syn začal mama, tata snad po 18měs a mladší teď více slyší kolem sebe mama, tata, baba, tak začal kolem 9měsíců, ale je to nahodile, hlavně, když je "nešťastný", tak volá🙂)

shine2015
29. srp 2015

Za chvilku budou grafy a tabulky ze v sesti mesich musi dite mluvit ve vetach a pokud ne tak logoped 🙂)))
Nic nehrot je maly....neskatulkuj a netabulkuj....nejsme armada 😉 v klidu....netlac na nej v nicem....je to original ne klon ;)

lucien
29. srp 2015

@andrrriiik Na přednáškách logopedie nám říkali, že do 4 let má dítě právo na jakýkoliv vývoj 🙂 Kolem roku se většinou začíná slabikovat, ale pokud se tak neděje, není to známka problému. Minimálně do těch dvou let můžeš být úplně klidná, pokud reaguje na jiné podněty - zvuk, světlo apod. Každé dítě má své tempo a je nesmysl se je snažit cpát do nějakých tabulek nebo porovnávat s ostatními. Navíc logoped by měl s dítětem cíleně začít pracovat až po tom 4. roce, takže má malý spoustu času 🙂

smallinka
29. srp 2015

Tak naše holky říkají táta máma ne ne ne, baf baf jako pejsek....Mají 11 měsíců, táta máma začaly hodně brzy snad v pul roce. Ale i kdyby ne tak bych to neřešila. Jsou ještě malé. Zkouším s nima znakovku a moc je to baví 😉

mysonek
29. srp 2015

@andrrriiik malá v tomto věku říkala jen zvuky pár zvířátek a táta, jinak nic, teď je jí 23 měsíců a mluví ve větách a za celý den pusu nezavře. Např. imí odříkat celou písničku Šla Nanynka do zelí a určitě mluví lépe než většina jejích vrstevníků. Takže to, že v 11 měsících jen žvatlá mi přijde naprosto normální.

anniesfibis
29. srp 2015

A jsou nejake cd s poslechem jednoduchych slovicek, aby dobre vnimali a ucilu se lepe? Jinak tefa myslim, ze je jedno jestli bzde rikat mana v roke nebo dvou, v cem je tohle pro zivot dulezite?😀

pajjulinkaa
29. srp 2015

Synovi je 16 měsíců, sice říká máma, táta, pápá apod., ale ne cíleně. Když se ho zeptám, kde je táta, tak mi přinese plyšáka, takže to ještě moc nechápe, ale říká to pořád. Jsem malinko nervozní, uvidíme, co nám řekne mudr. na 18 měsíční prohlídce... Ale jinak v 11 měsících bych to vůůůůůbec neřešila...

pavlapl
29. srp 2015

Mojí dceři je 13 měsíců a říka ne,mamama,tatata a čiči. Syn začal říkat máma a táta cca ve 2 letech. První dcera asi v roce.

andrrriiik
autor
29. srp 2015

Holky,děkuji za názory a zkušenosti.Ale abyste mě špatně nepochopily,není to pro mě zas důležité,ani to nehrotím,já jen,jestli by už aspoň něco neměl říkat,když už moc dobře chápe,jak mu něco zakážu,a že to a to nesmí 😀 Jen mě to zajímalo,nehrotím to 🙂

lv
30. srp 2015

mama v 18m, do ty doby slabiky pes baba (eh i babička a boty), tata (no jasně, že), api (sestřička) a spoustu pojmenování nesmyslných, ale originál jejích - třeba šošoa rajče 🙂
*starší měla japan style: taiko kočárek, paiko panenka, fukiko sponka :-*

pisisvori
30. srp 2015

Hlavne se nerid tim co tadymaminky pisou. Uz jsem si nekolikrat potvrdila, ze nektere hodne prehani. Ano v 8-9m mohou deti rikat ma-ma, ba-ba, ale jsou to jen slabikyzvatlani, zadne slovo.
Ano jsou deti, ktere uz v roce mluvi. Synovec rikal mam taky nekdy po 6m a ve 12 uz pouzival 50-100slov, v 18m rikal basnicky😉, ale to je fakt vyjimka. Druhy synovec jeste ve 2 letech pouzival tak 20 slov a ve 3 uz mluvil normalne ve vetach. Vetsina deti rekne prvni slovo az po tom 12m.

pisisvori
30. srp 2015

Hlavne se nerid tim co tadymaminky pisou. Uz jsem si nekolikrat potvrdila, ze nektere hodne prehani. Ano v 8-9m mohou deti rikat ma-ma, ba-ba, ale jsou to jen slabikyzvatlani, zadne slovo. Ale nektere maminky popisuji jak jejich zazrak rika mama😉
Ano jsou deti, ktere uz v roce mluvi. Synovec rikal mam taky nekdy po 6m a ve 12 uz pouzival 50-100slov, v 18m rikal basnicky😉, ale to je fakt vyjimka. Druhy synovec jeste ve 2 letech pouzival tak 20 slov a ve 3 uz mluvil normalne ve vetach. Vetsina deti rekne prvni slovo az po tom 12m.

korin
30. srp 2015

Dcera má 17 měsíců, když se fakt snaží, tak něco jako "mama" zvládne. Často se ale nesnaží 🙂 Ještě říká baf, což je prakticky celý její slovník 😀 Její brácha mluvil podobně a teď je k nezastavení, tak jsme v klidu.

gepe
30. srp 2015

@pisisvori ja tady uz zaznamenala, ze 3m pry rikalo mama tata 😀 jen pro pobaveni 🙂
@andrrriiik vaz si toho, ze jeste nezvatla, az zacne, nezastavi se vetsinou 😉 v 11m je takovy projev normalni neboj.

rozzaarka
31. srp 2015

@andrrriiik malému je rok a půl a v nouzi nejvyšší začne mamama mamama. Takže kliiiid😀 včera prý řekl 2x haf, u mamky bych tomu nevěřila, ta už přes pul rokem 'slysela' různé věci u svého zázračného vnoucete🙂 , ale jednou to slyšel i manžel, tak možná jo😀 jinak dělá zvuky všeho druhu, mruci, hejka, ale mluvenim se to nazvat nedá.

prdecek
31. srp 2015

máme stejně starého syna a říká máma, tata, baf, nenene, béééé, mňam , tak tak a dej. Ale každé dítě je jiné a je to druhé dítě, takže hodně odkoukává od staršího, vůbec bych si s tím nelámala hlavu, on se rozmluví až příjde jeho čas

vrtule333
31. srp 2015

@lucien

Můžu poprosit o radu? Vypadá to že o tom něco víte...
Dceři bude za 3 měsíce 3 roky a mluví hrozně.Dá se říct že jen slova o dvou slabikách.Nemluví sama od sebe,mluví hrozně nesrozumitelně.Všude kolem nás mluví děti stejného věku sami ve větách.Někdy mluví jen tou ,, svou řečí",někdy jen vydává skřeky-to ale asi dělá naschávál/věnujem se jí,čteme i ukazujeme a nechávám ji dopľňovat slova u básniček-ale není ji rozumět.Doktorka říká,že je pořád čas, ale mě příjde, že mluví od 18 měsíců stále stejně,žádnej velkej posun.Myslím na to každý den.

jancip
31. srp 2015

@andrrriiik Je to úplně v pořádku. Do 4 let je nemluvnost u dítěte fyziologická. Spoustu dětí začíná mluvit až po 3. roce. Kolega psycholog říká, že je důležité, aby žvatlalo a rozumělo (přiměřeně svému věku), že to nemluvení nevadí. Mnozí doporučují i počkat na to, co udělá s mluvou první rok ve školce a pak to případně až řešit s logopedkou.
@vrtule333

vrtule333
31. srp 2015

@jancip
Děkuji

shine2015
31. srp 2015

Holky nase dcera taky moc nemluvila,dnes ji jsou 4roky a pusu nezavre...co to delas? Jo opravujes jo? Aha...no davej pozor mam o tebe trochu strach a co to mas,co to delas? Muzu ti pomoct? Jo aha... ? Jo sroubovak jo? A muzu taky? A proc ted ne? davej pozor at to nespadne...neboj ja ti pomuzu.....pekne to tam dej. ......radi vsem,co mame delat a to i cizim lidem! plus komentuje,jo ty to drzis jo.....ty to opravujes....vyptava se,opakuje co reknete...od rana do vecera mele a mele a mele....k tomu ma o rok mladsi sestricku ktera taky opakuje po ni ale zatim ne vsechno....kazdopadne vecer kdyz usnou uzivame chvili ticha....a to dlouho zvatlaly nemluvily.....je to mazec. Takze jak jsem psala zadne tabulky....nektere hlasky hur vyslovuje ale lepsi se a nikam s ni nejdu. Prijde mi ze dnes je hned logoped,psycholog,rehabilitace...sama vysetreni..je to na hlavu. Chudaci deti.

andrrriiik
autor
31. srp 2015

@shine2015 Jéé,takhle moje dcera mluvila ve 2 letech 😅
Jj,já vím,že má ještě čas,že některé děti nemluví i do 2 let,ale jsem myslela,že aspoň ham,mňam,nebo tak by už mohl 😀

lucien
31. srp 2015

@vrtule333 Jak píše @jancip, do těch 4 let je nemluvnost vývojově v pořádku, v těle se vyvíjí spousta věcí najednou a něco holt jde pomaleji a něco rychleji. Pokud je jinak v pořádku - zrak, sluch, mentální schopnosti, reaguje na Vaše podněty, řeč, zákazy apod., nemusíte mít obavy. Pokud se dcera nestýká s jinými dětmi, můžete zkusit zapojit do kolektivu - kroužky, hlídací skupinky, mini školku apod., hodně dětí se v kolektivu rozmluví, protože musí - doma je zvyklá, že jí rozumíte a nemusí se tak snažit, ale cizí děti jí rozumět nebudou, tak se bude muset snažit. Jinak ale můžete být v klidu, ještě nemá ani tři roky a do předškolního věku/nástupu do školy, má ještě spoustu času řeč dohnat. Obvykle to opravdu bývá tak, že dlouho je stav stejný a najednou se to zlomí a budete ještě s láskou vzpomínat na chvíle, kdy měla zavřenou pusu 🙂

andrrriiik
autor
31. srp 2015

@lucien Dcera už je velká,mele ji to k nezastavení,mě jde o syna 😀 Ale asi jste to jen popletla 😉

lucien
31. srp 2015

@andrrriiik Nepopletla, Vás jsem komentovala 29. srp v 17:10, jste u příspěvku uvedena. Tento druhý 31. srp v 14:28 je pro jinou uživatelku, také je u něj uvedena.

blahova_andrea
31. srp 2015

a to bys chtěla, aby ti v roce už dítko mluvilo ve větách? 😀 dceři byl rok a taky nemluví a mě to vůbec nevadí 😉

saminomimino
31. srp 2015

A co by měl asi dělat,recitovat poezii 😀??

saminomimino
31. srp 2015

první syn pořádně začal mluit až ve 3 letech,sousedčina dcera nemá ani 2 roky a mluví nádherně v celých větách,je to individuální,pořád neporovnávejte a ani dokonce neexistuje tabulka na to do kdy je dítě normální 😀 tedy asi něco existuje,pediatři mají tabulky na vše 😀

me79
31. srp 2015

Naše dcera ma skoro 13 m. V 8m začala říkat máma, bába... Postupně až do teď přidala tak kolem 5 slov. Pro me je víc důležité, ze mi rozumí, co ji říkám a udělá o co ji žádám. 🙂 Ale žvatlá si a zpívá stále. Je dvojjazyčná a ačkoliv moc nemluví, rozumí oboum jazykům a to je dle mého podstatné.

shine2015
31. srp 2015

@andrrriiik kazda se tesime az mluvit zacne......a pak jeste vzpominame na ten klid doma 🙂))))) podle me to je normalni ze uz se nemuze mama dockat 🙂