Úraz hlavy - roční holčička spadla ze schodů

beruska.bv
5. črc 2018

Holky mam dotaz dcera rok, zacala chodit pred mesicem a tim zacali nase pady. Vcera tchyni spadla z mramorovych schodu na dlazbu, vubec nevi jak spadla, ale ani.moc neplakala, ma jen trošku modrinu okolo praveho oka.nejeli jsme ani na pohotovost, ale dnes premyslim zda nemuze byt neco uvnitr a projevit se pozdeji.dnes hlidal manzel mala si sedla na zadek a prevratila se do zadu na chodnik, tez skoro neplakala aa utikala dal.bojim se aby ty pady nemeli nejake trvale nasledky.co myslite?ut

sirka1
5. črc 2018

Mě syn spadl z gauče přímo na dlažbu, taky rovnou na hlavu, pod pravým vnějším koutkem se mu udělala modřina. Okamžitě jsem volala doktorce. Ta mi řekla, že pokud nebyl v bezvědomí, je to ok. Mám jenom sledovat, jestli mu oko moc neotéká. Pokud ano, jet na pohotovost, kde udělají rentgen kvůli případné zlomenině. Náš raubíř je samá modřina, musí vše vyzkoušet. Naštěstí ty děti jsou dost gumové. Takže pokud je dcerka jinak "normální", tak bych to neřešila.

beruska.bv
autor
5. črc 2018

@sirka1
Dekuji moc😍 je to vymodlene dite, tak se bojim strasne.

sirka1
5. črc 2018

Jo, to znám. Ten náš je taky vymodlený. Čekali jsme na něj pět let. Držím palce, ať se vám už úrazy vyhýbají.

soleilll
5. črc 2018

@beruska.bv Děti prostě padají. Komu dítě nikdy nespadlo buď kecá, nebo ho 24 h denně nespustí z očí (a neudělá tak nic jinýho). Myslím, že máš docela kliku, že malá spadla poprvé až v roce. 😃 A spadne ještě mnohokrát, ale oni jsou fakt pružní, ikdyž se zdají křehcí. 😉 Důležitý je sledovat, jak se po pádu dítě chová - aby nebylo spavé, aby nezvracelo, aby reagovaly zorničky a prohmatat kosti, jestli není něco zlomenýho. Spíš se divím, že vás pediatr neposlal na pohotovost - já když jsem volala našemu, že dítě spadlo, řekl, že i když nejspíš o nic nejde, doporučuje kontrolu v nemocnici (aby z toho neměl průšvih, kdyby se něco zvrtlo).

beruska.bv
autor
5. črc 2018

@sirka1 my 18 let😍

beruska.bv
autor
5. črc 2018

@soleilll pocitam s padama, jen jsem z toho vzdy uplne mimo. Nemyslis si ze se mohli nekdy pozdeji projevit nasledky? Asi je to hloupost

lavita
5. črc 2018

Syn mi spadl na dlažbu, verdikt: naprasklá lebka...

sviva
5. črc 2018

@beruska.bv dcera v období stavení měla taky ošklivé pády na hlavu, nikdy nic vážného z toho nebylo. Je dobré sledovat, jak psala @soleilll a kdyby se něco nezdálo, vyjet k lékaři. Jinak doktor říkal, že děti jsou gumové a na pády stavěné. Samozřejmě nemluvím o rozích, ostrých kamenech...ale prý pád na měkčí povrchy... třeba plovoučku, ne z větší výšky než je dítě samo vysoké, je ok. Dlažbu je prý lepší vynechat. Hlavně prý nepořizovat ochranné helmicky, protože se nenaučí správně padat. A je pravda, že ošklivé pády na hlavu byly otázkou krátkého období a brzy s naučila používat ruce a zadek.

beruska.bv
autor
5. črc 2018

@sviva vidis a ja dnes uz fakt uvazovala o te helme

beruska.bv
autor
5. črc 2018

@lavita a priznaky prosim?

sviva
5. črc 2018

@beruska.bv já svého času taky, ale co říkala doktorka mi smysl dávalo a opravdu období, kdy se prohla do luku a padala rovnou na hlavu trvalo chvilku...byla to dost adrenalinová chvilka, pro mě...ale brzy se naučila vystrčit zadek nebo dát pod sebe ruce. Chvíli obrn své nervy, hlídej rohy, říkej si, že jsou na to stavení a musí se to naučit a ono to bude brzy lepší...

janaelia
5. črc 2018

@beruska.bv Pokud se bojis a mas nejake podezreni, tak jed na pohotovost. Radeji jet trikrat zbytecne, nez jednou pozde. Kdyby mi ditko spadlo ze schodu na mramorovou dlazbu, tak to bych jela na pohotovost teda.

evakaspar
6. črc 2018

S hlavou po padu jsem vzdy jela do 3 let. Pak uz vam ditko rekne ze je mu zle atd.... To sem pak jezdila, jen kdyz se mi opravdu pad nelibil. Nikdy se nestalo, ze by nas odpirouceli, udekali rtg pro klid vzdy 😉

ange_de_la_morte
6. črc 2018

Příznaky se mohou objevit i v řádu několika dní po pádu - zvýšená spavost, malátnost, pobrekávání, zvracení, zhoršená koordinace pohybů ( což se ale u tak malého dítka rozpozná asi blbě), špatná reakce zorniček na světlo, ... - v těchto případech nebo prostě pokud se ti dítě zdá jiné než obvykle pak je návštěva pohotovosti na místě - ale věř že jsme se synem opravdu nejeli pokaždé když spadl na hlavu - to krátké období než se dítě naučí padat je fakt plné pádů - byli bychom na pohotovosti 3x denně ... helmičku taky nedoporučuji, za mně je to skutečně jen pro děti které mají nějaké vrozené deformity lebky, nebo jiné zdravotní obtíže a pád na hlavu je pro ně ,,rizikový,, - když dáš dítku helmičku nebude ho pád bolet a nenaučí se správně padat - a to je jeden ze základních ,,reflexů,, co by si dítě mělo vypěstovat - přece mu nenecháš helmu až do školy

bacika
6. črc 2018

S takovým malým dítkem po takovém pádu bych na pohotovost jela, alespoň pro klid duse udělat rentgen, ale záleží na vás.

soleilll
6. črc 2018

Vzhledem k tomu, jak obtížné je udělat tak malému dítěti rentgen, bych to opravdu nehrotila. Opatrnost a sledování je samozřejmě nutné, ale nejela bych pokaždé. Samozřejmě je to rozhodnutí na rodičích, ale udržet minutu mrně nehnutě tím, že ho 3 dospělí zalehnou, aby se udělal jakž-takž ostrý RTG, to je výkon, který opravdu nemusím absolvovat opakovaně...
@bacika @evakaspar

evakaspar
6. črc 2018

@soleilll 2 syni a nikdy problem na rtg nebyl, proste se jim reklo lez a chvilku se nehybej a lezeli. Mladsimu bylo 10 mesicu kdyz slitl ze schodu a poprve delali rtg, bez problemu. A starsimu rok. Tak zas takove scifi to neni.

ababunk
6. črc 2018

Kdyby moje VYMODLENÁ dcera spadla na dlažbu, okamžitě bych jela na pohotovost.

lajla
6. črc 2018

tak hlavne je potreba si uvedomit ze rtg hlavy zvysuje o dost pravdepodobnost nadoru na mozku
ano rtg ale opravdu v nutnych pripadech..dite sledovat..jako rodic vim..kdy se dite chova jinak

lajla
6. črc 2018

@ababunk jaky je rozdil mezi vymodlenym a nevymodlenym ditetem...jako ze to prvni si zaslouzi jine zachazeni? to je nepekny pokus o joke teda

lajla
6. črc 2018

@evakaspar kazde dite je jine..🤗

rebe
6. črc 2018

Každý pád má trvalý následek - příště už dítě o něco lépe odhadne své možnosti a o něco líp bude umět padat. Pády jsou ohromně důležité, bez nich by se tohle všechno děti nenaučily. Je to součást jejich poznávání světa. Počítej s tím, že časem si občas i rozbije koleno nebo zlomí ruku. Uklidni se a dopřej to dítěti. Každého rodiče to trápí, vymodlené nevymodlené. Ale každé dítě to potřebuje ke spokojenému a přirozenému vývoji.

bera28
7. črc 2018

každé dítě padá, je ti úplně normální. Za mě je pro vývoj dítěte mnohem horší úzkostná matka než běžné pády.

ababunk
7. črc 2018

@lajla ne, to nebyl pokus o joke.A už vůbec ne nepěkný. Pisatelka upozornila,že je dítě vymodlené, tudíž je nasnadě, že pojedu na pohotovost, nebo k dr. okamžitě.KAŽDĚ dítě si zaslouží to nejlepší zacházení. Mluvím konkrétně k tomuto případu.Nemluvím o vymodlených či nevymodlených dětech.Držím se otázky položené pisatelkou.Pokud chcete založíme téma vymodlené či nevymodlené děti a pohovoříme si. Z mé praxe mám případů, že by bylo o čem mluvit.
Pěkný den milá Lajlo.

beruska.bv
autor
7. črc 2018

@ababunk
@rebe dekuju

beruska.bv
autor
7. črc 2018

@ababunk kdybych u toho byla kdyz spadla jedu hned, ale vzhledem k tomu ze se mi tchýně priznala az po tom co mala spala a hrala.si uplne.normalne jen abych ji jako hlidala, jsem se jen zeptala na radu

beruska.bv
autor
7. črc 2018

Neni zadny rozdil mezi vymodlenym a nevymodlenym ditetem, kazde dite milujeme, jen jsem napsala ze jsme na ni cekali 18 let a je to nase jedine dite, vim ze i.kdyz.mate doma tri deti bojite se o kazde.stejne, ale i mame a budeme mit jen ji tak jsem prehnane uzkostliva

beruska.bv
autor
7. črc 2018

@bera28 presne souhlasim😉

vevero13
7. črc 2018

Z vlastní výšky je to prý ok. Nám dcera sjela osm schodů v 6 m. Taky jsme u toho nebyla. Vyrazili jsme na pohotovost. Rtg ok, sledování taky ok. Když jsem pak šla za dětskou dr., tak mi dala žádanku na vyšetření u dětské oční. Prý se na očním pozadí pozná, pokud by se něco dělo. Dr. chtěla, abychom tam šli co nejdřív, ale ta oční říkala, že se to pozná až za dýl (v řádech týdnů). Tak to můžete ještě udělat, abyste měla klid. 😉

beruska.bv
autor
7. črc 2018

@vevero13 moc dekuji, v pondeli hned vyresim.dekuji😘