Učení základních barev. Jak jste učily Vy?

lucifux
30. zář 2019

Holky, mám doma kluka, za týden 3 roky. Snažím se už něco málo učit. Došla řada na barvy, a jsem v koncích. Učím ho to formou hra. Hrajeme si spolu. Když uklízíme hračky, převážne kostičky, tak si říkáme jakou mají barvu. Když si malujeme, tak si říkáme co je to za barvu. Na všecko co už umí, tak byl rychlý. Zvířata rozpoznává i to jak každè zvíře dělá. Oblékání už si taky osvojuje. Celkem hezky se sám nají. Nechci na něho tlačit, nebo nějak spěchat, proto se ptám, jak dlouho jste učili barvy vy, své ratolesti?

dmiska
30. zář 2019

No, já jsem nijak aktivně neučila, ale jen tím jak jsme si hrály, povídaly, uměla je v roce a půl už spolehlivě... takže vlastně ani nevím "jak na to", Anička je v tomhle jak houba a nasává to sama...

martiniquest
30. zář 2019

Cilene neucim nic. Postradam v tom smysl. Kdyz si neco ukazujeme, tak mu nejak prirozene prisavam pridavna jmena a nechavam na nem, jak se chytne. Ted sam od sebe zacal pocitat do 20ti a zpivat pisnicky. V srpnu mel 3 roky

werumka
30. zář 2019

@lucifux Nám logopedka říkala, ze nejlepší je tu barvu s něčím přirovnat (žlutá jako sluníčko, modrá jako obloha). Pak často může projít taková mezifaze, kdy dítě říká sluníčková nebo oblohová a až pak si dítě osvojí abstraktní pojmy/názvy barev. Ale hodně dětí to zvládne samo rychleji, je to individuální. U nás se svádí barevný boj ještě v pěti letech, ale to je důsledek dysfazie 😉

martiniquest
30. zář 2019

@werumka Jo, tak to muzu potvrdit. U nas taky frci oznaceni jahudkova, hraskova, slunickova...A je to logicke, dite si aspon propoji souvislosti.

werumka
30. zář 2019

@martiniquest Přesně, jsou to často vtipný názvy 😄

barumat
30. zář 2019

Cíleně jsem neučila, odchytala je sama a ve dvou letech prostě uměla.

baruz
30. zář 2019

Přirovávání je super, ze začátku může moc pomoci. Nám se osvědčila i knížka od nakladatelství Svojtka: Otevři okénko - barvy. Je tam spoustu aktivit a děti moc baví. A pak dcera ráda hraje Čáp ztratil čepičku. Barvy umí už od dvou let a jsou jí tři, nicméně tyhle dvě věci na barvy ji baví pořád. Naučila se je asi ale nějak přirozeně opakováním a přirovnáváním. Vyloženě cíleně jsem ji to neučila.

cherris
30. zář 2019

Nebo nemá rád tu formu, jakou to děláte. Malý 3r spolehlivě pozná, že ho zkouším a bojkotuje to. Barvy pozná, ale použije, jen když potřebuje sám...

hanih
30. zář 2019

Já jsem teda nijak systematicky neučila, barvy jsme si prostě tak nějak říkali v rámci běžného povídání, jak jsme je během dne viděli, a dcera si to zapamatovala. Četla jsem ale, že když se učí barvy, je dobré začít od jedné (nějaké výrazné, třeba červená) a ukazovat si nějakou dobu jen tu. Dítě si ji zapamatuje a pak se začne s další barvou. Jestli je to dobrá metoda ale vyzkoušené nemám.

dominika1986
30. zář 2019

Dcerka se hezky barvy naucila na ruznych drevenych vkladackach napr. s tvary (pekne ma napr. znacka Bigjigs atd.). Zacaly jsme tam se 4 zakladnimi, brzo je pri hre zacala rikat sama, pak postupne dalsi s obrazkovymi knizkami, dalsimi hrackami atd. Je ji 2 a 1/4 roku.

te_reza
30. zář 2019

Holka se je naučila na autech. Základní barvy zvládala asi na roce a půl.

jannym
30. zář 2019

@werumka jo tak to přesně měla dcera jaká je to barva slunickova, travickova, jahudkova...

alcar
30. zář 2019

Ja mela dceru v tomhle zabrzdenou. Barvy s jistotou umela az ve 4,5 letech. A je normalni. 😃
Jeste mam dvojcata 2,5 roku a zatim vubec nemluvi, nic takoveho je neucim, stejne by neodpovedeli. Nauci se ve skolce, neresim. 😊

klea81
30. zář 2019

Syna nezajimaly do 4 let, nehrotila to ani naše doktorka.

pethaa
30. zář 2019

Jsem na tom stejně, umí všechny značky aut, ale říká jen zelená (když ji vidí na semaforu, ze jedem), jinak vůbec, náklaďáky rozezna lip než já 😂 neřeším

lida9
30. zář 2019

u nas 3 roky a barvy ani ň... proste ho to nebavi, tak mam smulu... rikam si, ze ho to prejde... ale syn treba rad plni ukoly, tak rikam prines modry polstar, tak chvili premysli ale prinese ten spravny tak z 50%...

lucisek1986
30. zář 2019

Mrknete,jestli neni na youtube nejaka pohadka nebo pisnicka,kde by rikali barvy? My se divame na cocomelon. Mala umi treba zlutou od 20m,ted ma pres 2 roky a zakladni zna. Jen bohuzel anglicky.

dendy88
30. zář 2019

Já mám dvě porovnání , starší dcera se to naučila cca okolo třetího roku tak nějak sama jak jsme si povídali , četli , bavily .... Mladší ani na čtyřech letech je neuměla , začali jsme ji to cíleně učit ,ale i tak s tim měla problém do cca 5,5 let , ještě teď občas poplete třeba růžovou za fialovou ... Celkově má teda se zapamatovanim problémy, proto letos dostala odklad .

codal
30. zář 2019

Dcera je na všechno chytlavá, všechno umělá brzo,
brzo mluvila, ale o barvách už mluvíme tak půl roku a furt nic.. hrajeme si, zpivame, ukazujeme, malujeme a stejně jí to furt nejde..názvy zná, ale pořád to nepozná a to zatím " trenujeme" jen ty čtyři základní. Ani přirovnávání žlutá jako sluníčko, modrá jako Šmoula, červená Karkulka moc nepomáhá. Asi prostě nedozrál ten správný čas, já to nijak nehrotim🙂. Vím, že je chytrá, krásně mluví, vypráví pohádky, zpívá, říká básničky, počítá do pěti, tak snad i ty barvy do puberty nějak zvládne 😂..

iulia
30. zář 2019

Starší syn je velmi vnímavý, takže s ním se porovnávat nedá. Druhá dcera měla 2 roky a barvy pořád nic...... Pro mě nezvyk, tak jsem si ji koupila: Mozaika Fantacolor Junior Basic. A zjistila jsem, že ty obrázky skládá správně, na zelenou dává zelený puntík atd.. Ale když jsem ukázala na žlutou, tak mi řekla "modá" (jako modrá). Tak jsem ještě přikoupila: Hra s barvami Duha a třetí měsíc hrajeme (2x týdně) a pomalu ji to začíná naskakovat. Včera si sama vytáhla člověče a přinesla mi červenou figurku a řekla "čejena". Zatím poznáme červenou, zelenou, růžovou, žlutou, modrou a bílou.

ninive211
30. zář 2019

@martiniquest Dcera uz ve 2,5 letech umělá aspoň ty základní barvy-zelená, žlutá, červená...a pak přišla babička s její mrackovou, slunickovou a travickou barvou a jména barev rázem zapomenutý! Těsně před třetím rokem jsem ji to horko těžko učila znovu, aby mi na tříleté prohlídce neutrhla ostudu, se nepozná ani jednu barvu (no nakonec se snad doktorka ani neptala). Ve dvou letech mi to přijde vcelku brzy učit, hlavně nějak cíleně, to je úplně zbytečné. Někde jsem četla, že by barvy měly děti rozlišovat ve čtyřech letech...takze u syna máme času dost(ten zatím navíc moc srozumitelně ještě nemluví, rozhodně ne barvy, má 2 a čtvrt).

martiniquest
30. zář 2019

@ninive211 Ted jsem se zasmala 😂 ostudu na trilete prohlidce? Nas syn rekl akorat "papa" a bylo 😂😂

hojda
30. zář 2019

Nám hodně pomohlo lego duplo

ivuska1986
30. zář 2019

@lucifux nám budou dva roky a všechno je červené 🤣😇

lilian2111
1. říj 2019

Syn byl trochu rychlejsi, měl zájem se vše učit, barvy uměl kolem 2-2,5. Dcera dnes 4roky umí taky všechny, občas si nemůže vzpomenout, ale vždy si hned vzpomene, takový jako šedá, nebo hnědá, zbytek bez problémů.
My jsme si vždy prohlíželi knížky a ukazovali na obrázky, takže třeba “sluníčko je žlutý, skritek má modrý svetr, prasatko je růžové, banán žlutý,.....” problémy to nedělalo, že by ji to mátlo a barvy se naučila pěkně 🙂

lucifux
autor
1. říj 2019

@ivuska1986 ten náš má právě taky všecko červené a modré