Je tady někdo, komu jde dítě v září do školky a stále nosí plínky? 😀 Začínám mít obavu, jestli stihneme odplenkovat, syn má 2,5 roku. Přiznávám, jsem líná matka. Chtěla jsem to řešit, až bude teplo. Ale sluníčku se letos nějak nechce :-/ Čůrání SNAD s odřenýma ušima dáme, ale kakání pochybuju. Můžou mi ho ze školky vrátit, že je nezpůsobilý? Je na tom někdo stejně? Pojďme se hecnout, kdo dřív to dá 😉
U nás je to stejné. Sice plínky přes den nemá, ale je to boj...a většinou každý den máme dvoje, troje tepláky. :( můžu se stavět na hlavu a prostě to nejde... Hold, pokud se něco nehne, tak do školky nepůjde, naštestí mám doma ještě mladší, tak si ho ještě rok nechám doma.
Syn 2,5 roku má plínu jen spaní, ale i přes to si netroufám ho dát do školky. Prostě počkáme až odnaučíme alespoň po obědě bez pleny. Ale mám v rodině taky holčičku, která je tedy o měsíc mladší než ten náš a tak nosí pleny (celý den). V září taky nastupuje. A musím říct, že co se týče mě, tak nám se povedlo v zimě odplenkovat, ale že to trvalo. Začli jsme loni v létě. Kdykoliv jsem byla přesvědčená, že toho ještě není schopen, tak jsem se zase na chvilku vrátila k plenám, dávala jsem 2-3 týdny intervali. Z toho jsem vždycky vydržela týden promlouvat do duše a prát a prát a prát...
Držím pěsti. Některým dětem to prostě trvá déle.
Dcera se odplenkovala až před třetími narozeninami. Ale přišlo mi, že se s tím nic moc dělat nedá - zkoušeli jsme to předtím už několikrát a nechytala se, potřebovala k tomu prostě dozrát - pak to šlo samo. Ve 2,5 letech rozhodně nejde o nějakou patologii, ale chápu, že pokud je ve hře školka, může to být problém. S "hecováním se" bych byla opatrná, neuroložka i psycholožka mě důrazně varovaly, abych na to netlačila a dala tomu čas - nevhodným přístupem se dá zadělat i na problémy s vyprazdňováním do budoucna...
Na poobedove spinkani mohou MIT deti plenku - rikala mi to pani ucitelka, pry ve vsech skolkach to tak je...
Začali jsme odplenkovávat už vloni v létě. To byla pohoda. Bylo vedro a skoro celý den chodil nahatý. Ale jakmile začal podzim a byl oblečený tak to byla sama nehoda. Říkala jsem si, že před zimou je to teda děs. Uvažovala jsem nad tím vrátit pleny, ale odolala jsem. A kupodivu přes zimu se to zlepšilo a byl takřka bez nehod.
Jen tedy musím dodat, že na spaní jí má stále. Četla jsem studie, že děti spí tak tvrdě, že nemá cenu je budit. Do 5 let je to normální. Takže jsem smířená s tím, že do školky půjde s plínkou na spaní (v naší školce to nevadí).
To dáte! 🙂 synek ve 3.5 strašně chtěl jet na školku v přírodě se ségrou , ale furt měl pleny na noc. Za 3 měsíce jsme to dali a na školce v přírodě za celý týden ani jedna nehoda😎
Syna teď čerstvě dva roky,jsem odplenkovala v březnu.Chce se to prostě pevně rozhodnout a nepolevit,věcným zkoušením dokola a vracenim pleny se to akorát prodlužuje.Taky jsem měla slabé chvilky,ale prostě neustoupila jsem a během 3 týdnů se naučil.Prvni týden to bylo silene,druhy týden jsem ho nechala lítat naostro a i když nehody byli,tak už si i sám došel.Třetí týden mu to cvaklo,nehod ubylo a sám mě pak tahal,teď už si říká. Plínku má už jen na noc a to nějaký čas řešit nebudu.A v září jde do školky.
Ve dvou a půl letech to může být pro některé dítě brzy. U nás to byl ve dvou a půl letech taky problém, spojený i s tím, že přibyl nový člen rodiny, takže malý, přesto že dříve byl schopen být bez plen, najednou bez nich nechtěl být, k tomu období vzdoru. Ze školky ho samozřejmě můžou vrátit zpět (mají to většinou uvedeno v poučení k zápisu do školky). Takže to chce zkusit dítě namotivovat a zkoušet bez plen, teď, když je teplo, tak to půjde snáz, i nehody budou snesitelnější. Takže se do toho pusť, prostě plenu zítra už nedáš, malému řekneš, že je přece velký chlap, který dělá to a to (co má rád) a že půjde mezi děti do školky a s plenou by ho tam nevzali. Já jsem mu říkala, že ty plenky schválně zadeček začerveňují, aby ho to bolelo, pak je sám už ani nechtěl. Ono to půjde, jen musíš vyrvat. Naše matky nás odplenkovaly v roce a dnešní přístup nechápou :o)))
Nebud lina a pleny sundej. Proste vickrat vytres a budes prat, no. Chudaci ucitelky, ze si vzdycky musej pak poradit s takovym materialem
@zizala7 a ptala ses nekdy maminky jak to odplenkovani vypadalo, ja jo kdyz sem to poslouchala porad uz od roku deti....no a dite bylo sice bez plen, ale znamenalo to, ze me co hodinu davala na nocnik a sedela sem tam dokud sem neudelala co chtela a i tak jsem za dne mela tak 2-3 nehody.. ale to mati brala jako ze sem odplenkovana
Syna jsem odplenkovala přelom červenec srpen . V září nastoupil a pohoda 🙂
Jinak doporučuji indiánskou metodu, sebrat plenu a nevrátit jen tedy první dny uklízet a poradit hodně slipu
chce to proste zkouset, ale u nas to slo az ve chvili kdy jim zacalo vadit mokro kdyz se pocurali do teplaku, do te doby jim to bylo jedno. ale pak to slo ze do dvou dnu bez plenky i na noc. jen sem teda prvni den musela dat na gauc igelit, protoze bylo asi 5 nehod.
Moje zkušenost... Jedno ráno tak před dvěma měsíci měl holý zadek, ještě jsem mu nestačila dát plinku... Sám si našel nočník, vyčural se, šel ho vylít do WC. Byla jsem šťastná, že to šlo tak snadno. Tak jsem mu dala jen slípky a tepláky. Dokola jsem se ho ptala jestli chce čůrat, nechtěl! Když ale počůral během dopoledne čtvery tepláky, tak jsem mu tu plinku dala zpět. S holým zadečkem pozná že chce lulu, ale jak má ale na sobě oblečení, tak má asi pocit té plínky..
já jsem 1 broučka dala do školky protože mi doma jedl jenom 4 druhy jídla tak aby viděl, že se jí i jiná jídla takže plenky musely rychle pryč je ale pravda, že se mi to povedlo až v létě kdy běhal hambatý ale bylo to v podstatě ze dne na den dcerka byla rychlejší ta chtěla do školky takže to bylo jednoduchý chceš do školky tak musíš nechat plenky doma sice se tam asi 2-3 počůrala ale jinak to bylo v pohodě. Když bylo teplo děti chtěli do bazénu tak jsem nechala venku nočník a museli se nejdříve vyčůrat a pak mohly do vody jinak klučíkovi jsem vždycky říkala ať jde zalít kytičky. Zkrátka chce to pořád mu to připomínat ať jde na záchod a že už je velký kluk a plínky nepotřebuje a hodně chválit. Do září času dost to zvládnete
@rozitta dcera od roku a půl bez plen (byl začátek října). První dny měla třeba 10 kalhot denně. Házela jsem to jen do vany a čekala na večer, kdy to šlo do pračky. Trvalo to 14 dní a byla bez plíny. Nebuď líná 😉
@leilinka1234 kdo ma dite, ktere je proste zrale driv, jako ty, tak je pro nej tezsi to pochopit. Mam syna o rok starsiho nez je tvoje dcera, v rezimu bez pliny jedeme od prosince, a porad jsou dny, kdy peru ctvery kalhoty. V roce a pul, jsme to zkouseli, dva nebo tri tydny, ale byl uplne mimo, vubec nemel tuseni, ze cura nebo kaka, ani nahy ani obleceny. Jasne, ze neco muze popohnat cilevedoma matka, ale s jistou mirou (ne)zralosti proste nic neudelas, rikat nahodne lidem na internetu, ze jsou lini, neni moudre.
@rozitta ano, klidně zadej do googlu indiánská metoda odplenkovani nebo i tady na koníkovi do 10 dní (7-14) je dítě bez plen syn to zvládl ten 10.
V létě chodil nahatý, i ven jsem dala nočník. Problém nastal s tepláky. Když byl nahý rak si došel, jak byl oblečený tak ne. Ale i to časem pochopil. Plenu měl teda na spaní. A doporučuje se těch 14 dni být spíše doma než se to osvojí
Ahoj, nam taky bezvadne zabrala indianska metoda. Neverila jsem, ale zkusila. Prvnich 6 dni vsude nacurano, sedmy den sel sam na nocnik. Odplenkovali jsme takhle vloni kratce po druhych narozeninach behem jednoho tydne. Pak mel jeste asi dva mesice plenku na spani.
@rozitta Ahoj, zatím bych se nestresovala. Určitě to zkoušejte a učte se už teď, není na co čekat. Ale kluci jsou v tomhle pomalejší. A hlavně tohle musí dozrát v mozku. Pak se to naučí ze dne na den a bude po problému. Léto také udělá své. Tři měsíce je ještě dlouhá doba. Syn to pochopil a naučil se ze dne na den.
@malytlustyhroch reagovala jsem na autorky komentář, že přišel den, kdy si dítko samo došlo na nočník, ale poté počůral čtvery kalhoty za dopoledne, tak to vzdala a dala zase plínu. Na to to byla reakce. Dítě hold nějaké ty kousky oblečení počůrá, s tím se musí počítat.
Dcera bude mít v létě 3 roky a bez plínky je doma nebo na kraší procházce (celodenní výlet a spaní ještě s plinkou) zhruba měsíc. Poprvé jsme to zkusily loni v létě, ale i když jsem ji nechala bez plínky a stále dávala vyčůrat, tak stejně měla pořád ucvrnklé. Už nevím po jaké době jsem to vzdala a dala zpět plinku, ale zachovali jsme, že se jde vyčůrat ráno, než se jde ven, po obědě a před spaním.
Znova jsme to zkusily až letos někdy v dubnu a už vydrží hodku aniž by si učůrla, ale sama si neřekne, takže co hodinu s ní chodím na záhod, ale nijak neprotestuje.
Taky mám pocit, že musela prostě dozrát. A rady mojí babičky at ji tam nechávám prostě sedět na nočníku i třeba s jídle, jsou šílené, když je možnost to nechat nějak na dítětí, tak to tak asi udělat.
@ilonne deti mohou mit ve skolce celodenne plinku, bohuzel. Vlastni zkusenost, kdy cca 10 deti melo na spinkani plinku. Kazdy pochopitelne jinou a ve sve skrince. Ten cas, kterym zaberete nez vsem tu plinku nsadite, a pak nez jim je vsechny sundate... Za me odplenkovat nebo nechat dite doma. Pleny do vzdelavaciho zarizeni proste nepatri!
@bayt smutne, ze rodice po ucitelce vyzaduji prebalovani ditete, ktere tam neni jedine...
Já bych se tu tím "nechlubila". Místo toho bych s tím začala něco dělat hned zítra. Samozřejmě, že vám ho můžou vrátit pro nezpůsobilost, když každý den bude mít v kalhotách bobek 🤦♀️