"Tik" u dvouletého dítěte. Co s tím?

25. srp 2024

Holky prosím pomoc😣 Syn byl na pár dní u prarodičů a od té doby dělá dost často takovou věc - tak jako předsunuje bradu dopředu a dává si dolní zuby před horní. A já si jsem jistá, že napodobuje tchána od první chvíle, co jsem to viděla. Sice jsem si toho u něj doteď nevšimla, ale jak vidím syna, tak jsem si to uvědomila, že tchán má trochu předsunutou spodní čelist a při některých výrazech takhle vypadá.
A mě to úplně deptá, vypadá to hrozně u syna! Když mu řeknu, ať to nedělá, hned s tím přestane. Ale dělá to opravdu často, myslím, že už si to ani neuvědomuje. Dělá to při hře nebo když něco vymýšlí zejména. Je to už týden, co se vrátil a nelepší se to.
Má někdo zkušenosti, co s tím? Máme ho na to upozorňovat nebo si toho naopak nevšímat a doufat, že to zas přejde?

cilkat
25. srp 2024

"Napodobuje tchána" "když mu řekne, ať přestane, přestane" ... takže pro začátek: to fakt není tik (tik je pohyb, který ty nervy udělají "samy", aniž by to mohl dotyčný jakkoliv řídit či zrušit.
Že dělá gesto, které se vám nelíbí ... hele, takovejch bude. Co ti na tom vadí? Přijde ti nějak nebezpečné? (vykloubení čelisti, poškození zubů) - pokud ano, řekni mu to. Přijde ti "společensky nevhodné" (sprosté? zastrašující? ...? ) Vysvětli mu, jak to gesto na okolí působí a jaké to může mít následky ve smyslu toho, jak se k němu budou chovat ostatní. Přijde ti "prostě jen ošklivé"? Je "krása" to, co chceš dítěti předávat jako životní hodnotu? (pokud ano, opět mu to vysvětli).
Ale upřímně, klidně bych řekla "nech ho bejt, každej nějaký takový gesto děláme ... a když napodobuje dědečka, je to vlastně roztomilé, ne?"

autor
25. srp 2024

@cilkat jojo, já vím, že to není tik v pravém slova smyslu, proto ty uvozovky. Nevěděla jsem, jak líp to popsat.
Vadí mi to opravdu zejména vizuálně a upřímně se i trochu bojím, aby tím neděsil jiné děti nebo je tím neodrazoval od kontaktu s ním. Vypadá u toho fakt divně až trochu děsivě.

cilkat
25. srp 2024

No, zkus mu to vysvětli, no. třeba si z toho vezme nějaké "nebudu to dělat, aby přede mnou ostatní neutíkali" ... Ale... mám doma vysokofunkčního autistu. Mezi vychovateli autistů e hodně skloňuje slovo "stimming" (https://www.neurodiverzita.cz/autismus-asperger... ) . Jde právě o (často "divný") pohyb/pozici/gesto, které dítě používá proto, že mu v určité situaci pomáhá. Jenže ono to dělají nejen autisti, ale i zdravé děti a i zdraví dospělí (typické je třeba plazení špičky jazyka, když se soustředí,... podupávání nohou/cvakání propiskou, když jsou nervozní... a pod.). A právě je otázka, jak moc tyhle věci zakazovat, protože nedělat je dotyčného vlastně fakt hodně vyčerpává. Proto právě hodně tlačím na to, aby sis promyslela, jak moc ti to vadí. Protože za jen "vypadá to blbě", ta energie nestojí (a stejně si najde něco jiného, co bude dělat místo toho).

autor
25. srp 2024

@cilkat jasně, tohle úplně chápu, že je taková ošidná záležitost. Já to brala spíš než jako takovéhle gesto/pohyb, které mu pomáhá v některých situacích, jako spíš něco, co vyloženě odkoukal a jen to tedy napodobuje. A to mi přišlo, že by opravdu dělat nemusel a trochu jsem doufala, že uslyším zkušenosti jiných, že tyhle zvyky převzaté od jiných zase přestaly😀🙈 Ale je možné, že už se mu to překlopilo v něco spíš jako co popisuješ a to bych mu zas nerada způsobila nějaké trápení😕