Těší vás asistence dětí u domácích prací?

cherie24
30. říj 2024

Prosím vás, naplňuje vás pomoc vašich menších dětí při vaření a uklízení? Všude člověk slyší, že děti rády pomáhají, rozvíjí to jejich schopnosti, motoriku a že dětem stačí být jen s rodičem a pomáhat. Nic víc ke štěstí nepotřebují. Vážně si to užíváte? 😀 Protože, když moje děti pomáhají vařit/péct, je víc mouky všude okolo než v tom receptu. Vaření trvá 4x tak dlouho a úklid ještě dýl než ta příprava jídla. Včera jsem se dala do velkých akcí, neboť část kytek už zoufale volala o přesazení a přes okna už nebylo skoro vidět ven. Děti nadšeně, pomáhaly přehazovat, takže hlína byla rozmetaná pomalu až v ložnici, vysypanou kytku jsem sbírala asi 6x a z mytí oken byla potopa. Takže k závěru dne, bylo krom mytí oken, potřeba ještě i vytřít, z čehož byly děti znuděné a daly to řádně najevo. Můžu říct, že jsem byla na konci dne psychicky i fyzicky na nule. 😀 Tak si tak říkám, jsou všechny děti tak výkonné u pomáhání nebo jen ty naše? Nebo mám jen já malou trpělivost? 🙈

lv
30. říj 2024

OVŠEM že ne! Vopruz, víc bordelu, pomalejší, děti se dohádali často, mojí energie asi 100x tolik vynaložit, nervy na pochodu atp.
ALE jiná cesta není, děti se učí žít nápodobou, tvoří si hodnoty, sebevědomí, socializace, svoje místo v životě atp. Takže se musíš s touto realitou srovnat 🥰🤣.
Každopádně, je studie Harvardské univerzity, trvala 70 let, že děti pomáhající doma, zapojení do běžné domácí práce, jsou v životě šťastnější, úspěšnější a spokojenější. Tímto krásně vydírám děti 😆

dashyyy
30. říj 2024

Ještě jsou maličké, ale trpělivost růže přináší. Když člověk překoná tohle období, přijde období, kdy už nebudou ,,škodit" ale fakt pomůžou. Když ti pak devítiletá upeče luxusní bábovku v neděli po obědě, tak je to paráda. A ještě větší paráda, když pak sama od sebe po svém pečení uklidí i kuchyň 😀 😀 což je asi větší challenge než to pečení 😀 😀

zuzkasim
30. říj 2024

Že děti rády pomáhají, jsi sama napsala, byly u přesazování nadšené. Nemůžeš počítat s tím, že budou rády pomáhat celý den a s úplně vším 😉 Že při tom rozvíjejí např. jemnou motoriku a tráví čas s maminkou je asi taky neoddiskutovatelné. A že to potřebuje hromadu trpělivosti a ve výsledku je to pro matku 2x tolik práce, je bohužel taky pravda. Na druhou stranu, ty ses to taky nenaučila napoprvé. Ano, umíš to líp, efektivněji, ale ony se to taky časem naučí. Proč myslíš, že je těžké učit děti ve škole či školce? Vždyť je to jen hraní, každý umí číst a psát, počítat do 1000, tak by to mohl zvládnout každý🙂 Učení malých dětí je o trpělivosti, hledání vhodné motivace, povzbuzení i pro toho, kterému to tolik nejde a chce to vzdát, a sebezapření, když to chceš vzdát i ty sama. Buď to budeš brát jako práci, kterou bys sama měla rychleji nebo to budeš brát jako společnou činnost. Můžeš to udělat sama a ve zbytku času jít s děckama na hřiště, je to taky možnost. Až budou větší a budeš se na ně potřebovat spolehnout, že něco zvládnou sami nebo budou mít sami zůstat doma, nebudeš tušit, jak si s tím poradí. Ta, která jim věnuje ten společný čas bude vědět, že její dítko umí uklidit malou pohromu, když něco rozsype nebo vylije, že si umí ohřát oběd nebo uvařit přílohu, překvapí tě o víkendu snídaní atd. Je to něco za něco. A neboj, nejsem dokonalá matka, nerada vařím, nemám ráda, když se mi děti motají v kuchyni a musela jsem se vždy dost ovládat, abych si děti v kuchyni aspoň občas nechala. Ale vyplatilo se. Oni vaří rády a dnes jsou dávno natolik velcí, že mě klidně zastanou.

alice180
30. říj 2024

Jo pomáhá, jo je to pomalejší, jo je z toho bordel, jo s.... mě, že to trvá dvakrát tolik i to, že toho dvakrát tolik uklízím. 😀Výkonná je nejspíš stejně, jako tvoje děti. 🙂😀 Jo, bude pomáhat i nadále.

jana_zofie
30. říj 2024

Priznavam, ze někdy natajnacku udelam neco s cim vim, zr by chteli pomoct. Ale kdyz prijdou, ze chteji pomahaz, radost mam. Jo, nic se neudela, vsude neporadek, clovek hlida, ze se mu dite nezapichne pri krajeni mrkve. Ale ta jejich radost ze muzou pomoct... To rada vidim a nemuzu demotivovat.

konidana
30. říj 2024

Nesnasela jsem to! Teda u uklidu celkem ok, ten nehrotim a nedela mi takove problemy jako vareni. U vareni se musim soustredit, jibak osolim caj a osladim polivku🤣, no a kdyz u toho jeste byly deti.... no to neeee🤪. Ale muj chlap s detma varil rad a casto, cca od jejich roku. Jemu jejich asistence vubec nevadila. Naopak. On je v tomto takova vic mama nez ja😂

konidana
30. říj 2024

@zuzkasim no ze by samy od sebe deti neco uvarily fakt nehrozi... jako jo, dcera doma asi 3x za zivot udelala nejaky zapeceny testoviny s rajcaty a feta syrem a kluk si sam udela od 6 let krupicovou kasi a palacinky. Ale tim na dalsich 10 let skoncil😅

klokanka31
30. říj 2024

@cherie24 Naše se vším pomáhá od té doby co začala chodit. Nikdy mi to nevadilo, naopak 😊 Dneska jí jsou 4, a fakt už pomůže. Vyluxuje dokonale celý byt, umí sama udělat linecké, od těsta až po namazání (já to jen upeču), a další domácí práce. Mojí nevlastní neteř máma k ničemu nikdy nepouštěla (prý aby se jí nepletla, nebyl bordel atd.), a taky to podle toho vypadá 😟

malytlustyhroch
30. říj 2024

@cherie24 tak ja zacala varit v deviti, uklizet vicemene az v puberte a taky ziju. Takze to rozhodne nehrotim tak jako komentare nade mnou, ze to pro ty deti musim udelat, aby nebyly uplne marny. Kdyz mam silu navic, nebo kdyz to jinak nejde, tak je necham pomahat, a ano nekdy si to uzivam i ja. A kdyz to jde udelam roztomily fotky pro babicky, ze jo 😊, tam to vzdycky vypada lip nez ve skutecnosti. Ale ma to ukrutny hranice 😅 Prijde mi zbytecny, abych ja se premahala, oni se max upatlali a cela akce zkoncila v kriku a vzteku. Takze jo, trochu bordelu navic a hodne casu navic z toho jejich zapojeni byva, ale u pomahani jsem prisnejsi nez normalne: delas bordel schvalne, jdes od toho, hned. Muzete se mnou delat cukrovi, ale kazdy jen jeden plech a v kuchyni se vystridate. Atd.

A priznavam, ze treba aktualne to rozhodne neni tak, ze by se zapojili, kazdy den, mozna tak 2x do tydne, to i mne prijde malo, ale proste na vic ted nemam.

mabs
30. říj 2024

@cherie24 nesnáším to. Sama to udělám daleko rychleji a s minimálním bordelem. Stojí mě to spoustu nervů a snahy o klid.
Třeba pečení. Dost závidím ostatním, co se na pečení cukroví s dětmi vždy těší. Pro mě je to peklo. Ale kvůli dětem se sanžím jim to umožnit.

martina8084
30. říj 2024

nejhorší je pomáhání u pečení

jannym
30. říj 2024

Ne, ale naucit se to musi a udelaji mi doma min bordelu nez kdyz si jen hraji a pak to spolu i nejak uklidime a nese to postupne sve ovoce. Starsi dceru uz obcas samo od sebe napadne neco zrealizovat z uklidu ci peceni

squezy
30. říj 2024

@cherie24 hrozně záleží,jak staré máš děti a jestli to delaji s tebou teď poprvé🙂 Ja mam 5,5 lety kluky,u vseho mi chtějí pomahat,ale pomahaji upečení (a to už mame vychytané, protože mi už nějakou dobu pomahaji),nechavam je litat po baraku a vysavacem,i když pak si to delam sama,ale je důležité,aby to delali i oni a přišlo jim to pak normální. Běžně spolu pereme a pak sundavame prádlo a rozdělujeme spodni pradlo a ponožky. Svoje veci si pak i sami uklizeji. Jednou jsem jim dala koste na vytirani,na to jsem trpelivost neměla. Varit se mnou moc ani nechteji. Mycku vyndat umi a dělají. Zehlit je necham az v 15 letech :D :D Je to všechno drobet pomalejší,ale podle me se to naučí a hlavně se naučí, že je to přirozené to delat. Memu bráchovi je 40 a neumi si ani oloupat brambory, protože ho to moje mama nikdy nenechala delat a je to stary mladenec, takže asi tak 😉

monniculik03
30. říj 2024

@zuzkasim tak krasne jste to napsala 🙂 ❤

zuzkasim
30. říj 2024

@konidana Já jsem fakt šťastná, že naši vaří! On teda vždycky vařil i muž (např. víkendy), takže nás viděli oba, u nás všichni rádi jí, mají k tomu fakt blízko. Kluci zkouší i různé speciality, dcera zatím peče a miluje boxy z Alberta, kde jsou suroviny i postup. A nejlepší je, že občas vaří i současný partner🙂 Možná všichni vidí, jak u toho trpím, tak se toho občas radši chopí sami😂 Ale neboj, stejně tak si rádi užívají, když to zastanu já a oni mají dopoledne volno. Teď, jak jsem s dětma jen polovinu času, se víc snažím, aby ten servis ještě nějakou dobu měli, pokud já sama můžu... Ono to nebude na dlouho.

daasqua
30. říj 2024

Tak závisí, či dělají. U činností, kde je riziko nepořádku, bych se vnitřně taky ježila. Ale od mala (po 1 roce) je zapojují tam, kde není takové riziko. Dcera třeba uklízela příbory od cca 1,5r (bavilo ji dávat do přihrádek podle tvaru), od 5 let dělá komplet celou myčku, sama si vyleze, kam potřebuje. Házet do pračky taky obě děti tak od 2 let praktikovaly, zapínaly tlačítka. Teď mi to ta šestiletá sama vytřídí podle barev, dá prášek a zapne správný program. Syn teď ve 3r rád vysává ručním vysavačem, občas taky příbory (s talíři mu nevěřím). S velkým úklidem mi občas taky pomohou, samozřejmě to občas ještě dodělám po svém. Vařit teď dceru učím, holt ji to nechám krájet delší dobu. Je pak fajn vidět, že dcera sama od sebe řekne "máme hotovou myčku, jdu ji vyskládat" nebo sama od sebe něco otře (prach), umyje kuchyň, jde něco uklízet apod, prostě sama od sebe, pomáhá i bratrovi. Učím je to nenásilně, když nemají náladu, neřeším.

martinka_33
30. říj 2024

Ano od deviti let uz je pomoc opravdovou pomoci a jeji asistenci si uzivam. U mladsich teda ani omylem 😅

konidana
30. říj 2024

@zuzkasim u nas nastesti vari manzel, a ja obcas neco malo bezmaseho a zeleninoveho

me_druhe_ja
30. říj 2024

Nesnáším to a vyhýbám se tomu. Syn sám nechce, dcera by chtěla pomáhat u vaření, ale max ji necham něco málo....ale většinu věcí se snažím dělat když nejsou doma.
Já jsem jako malá taky skoro nic nedělala a přirozeně jsem se všechno naučila jak bylo potřeba.
Ale vím, že můj přístup bude asi dost ojedinělý.
Jo akorát perníky na vánoce spolu děláme, to jediny vytrpim.

junomcgaff
30. říj 2024

Neužívám si to ale je to lepší než kdyby mi dcera místo toho celou dobu visela na noze. Navíc se tím ty věci pomalu učí a za pár let z ní bude super pomocnice. Zároveň jí tím učím i následnému úklidu a hlavně tomu, že v domácnosti pomáhá každý. Ne že si dítě jen hraje doma, všechno se mu naservíruje až pod nos a pomáhat začne ve 12.

junomcgaff
30. říj 2024

Já jsem jako dítě doma skoro nic nedělala a pak jsem byla v prvním bydlení sama úplně nemožná. Nikdy jsem u rodičů ani neplnila pračku 🤦‍♀️ a když teď vidím nejmladší sestru, která pořád bydlí u rodičů a dělá si z mamky skoro služku, tak si říkám že takhle teda NE. Jen ať mi dcera pomáhá.

lv
30. říj 2024

A závěrem dodám, že úplně nejhorší jsou ty z.., zpropadený perníčky, protože to lepí jak kráva jako bonus 🤣 moje nervy.

malytlustyhroch
30. říj 2024

@lv babicka mi poradila podsypavat perniky mouckovym cukrem (nenici to tolik testo jako dalsi a dalsi mouka) a pracovat s testem z lednice po malych kouskach. To mi nervy trochu zachranuje.
Za mne je nejhorsi cokoli s vodou, deti mokry, vsechno mokry a ja jen utiram a utiram, aby se nic neznicilo, neudelam nic a na konci mam pracku mokrejch hadru. Aaaa. No, myslim, ze predvanocni uklid s detmi necham na leto.

darkwitch
30. říj 2024
https://www.youtube.com/watch?v=NoIUUSnMX-A

tento díl Bluey vystihuje pomoc děti naprosto přesně 😁

michaela666
30. říj 2024

My si to užíváme oběd a za ten rok její aktivní pomocí musím říct, že už ani tolik nepořádku nenadělá. U pečení funguje prakticky sama a já jen pomáhám a hlídka váhu a troubu.
Část prací zvládá v necelých 4 letech sama - vyklidí příbory u myčky, dá/ vyndá prádlo z pračky, pověsí ponožky a svojr spodní prádlo, skládá ponožky, utírá prach a loupe brambory.
Všechno chce dělat sama od sebe a když to udělám já, brečí že to je její úkol. - To jen pro matky expertky, které mě označí za tyranku. 😀

michaela666
30. říj 2024

@lv Zkus recept od Máma v kuchyni, dělá je dcera už druhý rok sama a nelepí vůbec. Za mě nejlepší recept, který jsme z těch mnoha vyzkoušela.

michaela666
30. říj 2024

@michaela666 * My si to užíváme obě...nesnáším automatickou opravu 😀

lv
30. říj 2024

@michaela666 zkusím, protože je fakt nenávidím 🤣

95newmommy2020
30. říj 2024

Ne, nemám to ráda. Nedělá to pořádně a já musím předstírat, jak je nejlepší. A pak to tajně předělat.

cherie24
autor
30. říj 2024

@lv no, jako naše holky se taky umí porvat i o to, kdo vysype lžičku soli do receptu nebo kdo vyndá lžičku z myčky. 🤦 Teď se právě dost rozmáhají fotky rodinné idylky na Facebooku a Instagramu. Po každém víkendu fotečky, jak je krásné jen tak si s něco upéct s dětmi nebo udělat podzimní výzdobu. No jako u nás je po takovém krásném víkendu kuchyň ve stavu, kdy zapálit a udělat novou by vyšlo líp. Tak přemýšlím, jestli je chyba u nás nebo jestli naši známí na sociálních sítích tolik lžou. 😆