Syn zaostává za vrstevníky. Máte někdo podobnou zkušenost?

lentilka0123
25. črc 2024

Dobrý den,
syn za měsíc bude mít 2 roky a bohužel za svými vrstevníky hodně zaostává, je pořád takový miminkovský. Nechci nijak vyšilovat, ale nevím, jestli je to v tomto věku normální. Hodně chodíme do dětských herniček, taktéž na plavání a cvičení. Všude jsou děti v jeho věku, ale oproti nim je ve všem extrémně pozadu. Nechápe např. jak má jezdit na odrážedle, někam vylézt nebo do něčeho vlézt. I na tom cvičení o několik měsíců mladší děti chápaly, když se jim něco řeklo, aby udělaly (např. lehnout si na záda, lehnout si na bříško, zvednout ruce, lézt po čtyřech, atd…) a on jenom kouká a nechápe. Snažím se ho socializovat, každý den chodíme na dětské hřiště, ale ani tam nechápe, co má dělat. Když ho položím na houpačku, nechápe, že se má ručičkama držet aby nespadl, na žádnou prolejzačku si nevleze.. Já si pořád říkala, že je svůj a že má na všechno svůj čas, ale bohužel ty pohledy ostatních maminek, jak na něj koukají i na mě, když se mě ptají, kolik mu je, tak některé mi říkají, že vypadá na míň, i se chová jako by mu bylo ne 23, ale třeba 14 měsíců.. Takovýhle komentáře mi jsou samozřejmě líto, ale prostě mám teď brouka v hlavě a nevím, jestli syn opravdu není zaostalý.. Ani moc nemluví, umí říct tak 10-12 slov, z toho hodně opakuje pravidelně tak 5,6. Ani neříká slovo “máma”, tudíž mě ani nijak neoslovuje, nezavolá si mě, nic takového.. Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Moc předem děkuji za vaše odpovědi. 🙂

kristyn86
25. črc 2024

Kazde dite je samozrejme jine a ma sve tempo. Vypada to,ze syn tvuj syn neni moc obratny. A jiny veci chape jak? Rozumi? Kdyz ma neco donest,ukazat apod.? Ukazuje prstem? Jak si hraje?
Jinak z pohledu a reci ostatnich maminek si nic nedelej. Vubec nemusi myslet zle a nedojde jim,ze tebe to zranuje. Ja to znam,mam syna s vyvojovou dysfazii a ADHD.

eviicka
25. črc 2024

@lentilka0123 ahoj, měla jsem stejnou zkušenost, syn mezi druhým a třetím rokem byl také "mimoň". Sice motoricky jakž takž dobrý, ale nemluvil, nenapodoboval, na plavání se také nechytal. Po tom třetím roce začal hodně dohánět, v něčem i vynikat (a v něčem je pozadu pořád).
Teď jde do druhé třídy, i když je zářijový, je pořád proti některým spolužákům takový víc dětský ale jinak je úplně normální dítě🙂.
Samozřejmě vás neznám, tak těžko říct, píšu jen svoji zkušenost pro uklidnění.

nagojka
25. črc 2024

Můj syn ve 2 letech byl úplně stejný...Kromě toho že on teda mluvil už plynule.Ale na odrážedle začal jezdit až teď na jaře 3 roky mu budou v srpnu..a Teprve nedávno si začal všímat houpaček,klouzacek a prolézaček na hřišti.Teorve teď začátkem léta začal lézt po žebřinách...🙂taky sem byla nervózní kdyz stejně staré děti litali na odrážedle jak blázni,na hřišti radili jak blázni a můj syn si jezdil autíčkem po lavičce,nebo hrál jen na písku.V hernickach místo atrakcí seděl vedle mě na židli nebo si hrál s hračkama🤷teď je to úplně jiné dítě,určitě i tvůj syn bude naprosto v pořádku jen ho to třeba ještě nezajímá🙂

kubesovaadelka
25. črc 2024

@lentilka0123 já si myslím, že potřebuje akorát víc času, ale to jen můj názor. Dcera je malinko starší, v hrubé motorice je teda obratná, vylézá kam potřebuje a je nezastavitelná 🙈 ale taky kolikrát na mě kouká, co to vlastně po ní chci, dávám jí čas. Od kvetna 2x týdně chodí do dětské skupinky a tam bych řekla se celkem rychleji učí. Mluvít teda taky moc nemluví (mluví ale svoji řeči 😁🙈) a když už mluví, tak kromě mě a přítele ji nikdo nerozumí, například popo znamená mobil , genge znamená mrkev, párek nebo pendrek. No prostě zvláštní, ale naučí se to. Neřeším okolí, kolikrát slyším a ty nemáš nožičky, chudák maminka(většinou se nosí v náručí nebo na koníčka za krkem, je to rychlejší 😁) . Už jsem se naučila z toho dělat srandu a odpovídám jim že se blíží plavkova sezóna a potřebuje, aby maminka byla ve formě (je fakt že se pronese 15,5kg, ale mě to nepřijde a nevadí). No prostě si už z názorů ostatních dělám srandu nebo si z toho nedělám nic. Například dneska šla semnou dcera do obchodu, měla krásný princeznovsky šaty a k tomu si vybrala kotníkové adidasky. Noa? Je zdravá, šťastná a co víc? Názory ostatních mě nemusí trápit. Takže bych se názory ostatních neřídila, pokud vás lektoři na kroužku neupozornili, jakožto odborníci, ze je něco špatně, pediatr taky nic nenašel, tak bych to neřešila

lentilka0123
autor
25. črc 2024

@kristyn86 Myslím si, že celkem rozumí, když mu něco říkám. Samozřejmě, že když mu něco zakazuju, tak najednou nerozumí 😄 Když mu něco ukážu, tak většinou donese, občas se stane, že nechápe, co po něm chci. Ukazovat začal docela nedávno, ale když po něm např. chci, aby mi v knížce ukázal třeba pejska, tak na něj ukáže. Jinak si nejradši hraje tak, že přesouvá věci z místa na místo, např. kostičky nebo misky, které mi vyhrabe v kuchyni atd. Taky si hodně hraje s autíčky, to má moc rád. Hodně ho baví to, že se mi v kuchyni hrabe v šuplíkách, vyndává si z nich věci, které tam najde a různě si je někam odnáší a pak zase přináší. Občas zkouší i nějakou skládačku, ale u toho moc nevydrží. Taky hodně rád běhá nebo venku různě lítá a objevuje 🙂 Jinak je to neposeda, nedokáže sedět v klidu, musí být furt v pohybu.

lentilka0123
autor
25. črc 2024

@eviicka Moc děkuji za vaši odpověď 😊 Já chápu, že některé děti jsou šikovnější než druhé, ale mrzí mě poznámky ostatních, a tím pádem mám pak brouka v hlavě a přemýšlím, jestli není něco špatně.. 🙂

lentilka0123
autor
25. črc 2024

@nagojka V těch herničkách si hraje hlavně s autíčkama nebo tam růžně lítá a zkoumá, on neumí sedět v klidu, takže to, aby někde vedle mě seděl, je nereálné 😃 Ale aby si třeba vylezl na takovou tu malinkou dětskou klouzačku, která vede do balónků, to ne.. Ale moc děkuji za vaši odpověď, asi ho to ještě opravdu nezajímá 😊

berenika39
25. črc 2024

@lentilka0123 Ahoj. Mám stejně starou vnučku. Jedno velké zásadní je - ukazuje, když něco chce? Rozumí běžným věcem? (podej knížku, kde je balon, vezmi si boty...). Jinak z toho, co píšeš, je to prima prcek, který není jako ostatní, no a co? Nemusí být stejný jako ostatní děti v tom věku, dožene to, potřebuje více času. Poznámky doporučuji ventilovat jedním uchem tam a druhým sem. Snacha zase musí "chudák" řešit, proč se Tonča na noc kojí, proč chodí bosa když to jde, proč miluje červenou řepu🙂)) To by se musela z těch rad zbláznit...🙂))). Držím palce, podle mě to chce jen čas.

lentilka0123
autor
25. črc 2024

@kubesovaadelka Moc děkuji za vaši odpověď 😊 Syn teda taky má svojí řeč, pár slov už se mi podařilo rozluštit 😁 Ale taky to jsou vtipné patvary, které s tím původním slovem nemají skoro nic společného 😃 Syn teda moc nošení rád nemá, raději všude chodí sám, hrozně ho to baví 😊 A je teda oproti vaší princezně takový drobeček, má jenom 11,5 kg 😁 Dle pediatry je snad vše v pořádku, možná má syn trochu náznak hyperaktivity, ale k tomu mi řekla, že se to v tomhle věku těžko diagnostikuje, tudíž nechce předbíhat a je dost pravděpodobné, že z toho vyroste, takže to prý zatím řešit nemám 😊

lentilka0123
autor
25. črc 2024

@berenika39 Když něco chce, tak si mě k tomu hlavně odvede, ale taky umí občas ukázat 😊 Rozumí, jak se mu zrovna chce 😁 Na zákazy samozřejmě nereaguje, ale jinak celkem chápe, např. když jsme venku a řeknu mu, že půjdeme na hřiště, tak tam zamíří.. Jinak on opravdu není jako ostatní, je takovej svůj.. To mi říká spousta lidí 😁😊 A moc děkuji za vaši odpověď 😊

kubesovaadelka
25. črc 2024

@lentilka0123 hyperaktivita je už běžná a už se to moc neřeší, otec dcery má ADHD a taky je pravděpodobné, že ji dcera má, chodí na tu skupinku, kde se zaklada opravdu na komunikaci s rodiči a říkala jsem ji o dveří vse5, i to že je podle mě ADHD nebo minimálně hypersenzitivní, její výbuchy emocí stojí za to a učitelky, zlatíčka, že tohle je pohodě, každé dítě je jiné. Okolí se naučte vypouštět, já se to naučila a hned je den krásnější 😁. Spokojené dítě=spokojena máma, co je víc? Když je podle odborníků v pohodě, tak pohoda, počkejte, za pár měsíců, let budete vzpomínat, jake to byli krásné časy, kdy si syn nikam nevylezl. Já teď dceru nemůžu nechat bez dozoru samotnou nikde, minulý týden jsem si potřebovala odskočit na WC, říkám dobrý, malá sedí a kouka na tv, ještě teda zapnu pračku, když už jsem v koupelně (snad vedle místnosti, kde je dcera) a ejhle, ona leze po madlech od šuplíků kuchyňské linky nahoru a vylezla si až nahoru na linku pro zabavené lentilky 🤣🙈) teď už se bojím co bude příště

berenika39
25. črc 2024

@lentilka0123 Není zač, vůbec. Zkus jen nastavit si v hlavě, že názory ostatních jsou sice fajn, ale k ničemu. Srovnávání vede zbytečně k frustraci. Fakt to vidím u naší Toničky. Mladí neřeší, jedou si své a jsou spoko a v klidu. Tohle dělají bohužel sociální sítě, těch možností srovnávání je bohužel plno. Zbytečně. A jen mě napadlo - u těchto malých je to tak, že se třeba delěí dobu nic neděje - máš pocit, že stagnuje, a pak skok - v motorice, řeči, porozumění.... tak držím palce a nenech se rozhodit.

berenika39
25. črc 2024

Ještě k těm zákazům, na které nereaguje. To je klasika. Dvouročáci jsou tak nastavení. Ne je jako červený hadr na býka - zkus vypustit "to nesmíš, to nedělej, přestaň" a nabídni rovnou alternativu. Jen příklad - hází něco kam nemá - nabídni věc, místo, kde to může dělat. Toninka miluje vodu - ale ne vždy se to hodí, že jo. Žbrndala by v kuchyni, v koupelně.... Tak má k dispozici na terásce - vaničku, plno nádobíčka, konvičku, a leje a leje a leje. Ona je spokojená, máma nemusí utírat nikde a kliddddd

merope
25. črc 2024

@lentilka0123 Co pediatrička na 18 měsíční kontrole? Pokud jí to tam přišlo ok, tak to asi ok bude. Případně ji můžeš kontaktovat a zkusit požádat, aby na něj koukla.

Ale pravděpodobnější je, že bude úplně normální - každé dítě něco umí a něco naopak vůbec. Syn je třeba motoricky extrémně zdatný, ale kreslit pořádně začal až ve 4,5 letech.

sorboni30
25. črc 2024

@lentilka0123 potřebuje více času.. podle mě je jeho chování normální. Já mám dceru narozenou ve 28 týdnu, dnes má 2 roky a 4 měsíce. Kamarádka má dceru narozenou v termínu a je o 2 měsíce starší jak moje dcera. Naše dcera je upovídaná, skládá věty, chodí na nočník, rozumí, odpovídá.. a dcera kamarádky spíš ukazuje, umí jen pár slov a spíše kňučí. Každé dítě je jiné a kluci mají na vše čas a potřebují ho. Za pár let nebude poznat, že jsi něco takového řešila, protože to vážně dožene. A nedělej si nic z maminek v okolí. Každá se předhání co její dítě umí a chválí se.. jenže jim nedochází, že můžou tímto "ubližovat" maminkám které jejich děti nejsou tak "rychle" jak by si představovaly. No a co. Přehlížejí to a odpovídej jim, že má syn na vše čas a ty máš zase čas na něj a s ním ho to naučit.
Pokud nevyleze na nějakou prolézačku nebo tak, může být jen opatrný a bát se, to chce čas.
Když uvidí druhé děti, možná se časem přidá..

ada22
26. črc 2024

A co na něj říká pediatr? Asi bych přestala porovnávat. Kolikrát i záleží, zda některé děti mají staršího sourozence a jaké jsou povahově. To, že nechce na skluzavku nebo odrážedlo, tak je asi víc opatrný, což je výhoda. Zkoušeli jste ušní, zda dobře slyší? Zkus najít co ho baví a to s ním dělat. Přijde mi, že bych možná i ubrala na aktivitách typu hernička atd. Holky z toho většinou byly akorát v nervu.

cilkat
26. črc 2024

V 18 m se dělá na kontrole M-chat (říká se mu taky screenik autismu, což je ale hodně nepřesný - ten dotazník kontroluje právě psychomotorický vývoj a pokud je zpožděný, zdaleka dítě nemusí být autista). Dělali jste ho (dávala vám pedistrička vyplňovat papír s asi dvaceti otázkama ano/ne)? Pokud ano, prošel bez potíží?
Na jednu stranu srovnávání s ostatními vždycky bolí, protože vždycky je nekdo v něčem šikovnější. Na druhou pokud máš sama pocit, že "nestíhá", je možný, že tam nějaká specifická nezralost je a poteřbuje s ní pomoct . Z popisu zníš tak, že se mi jako matce dvou "dětí s diagnozou" nechce úplně říct "vykašli se na to, je to normální". Trochu mě koplo to "když ukážu, donese" ... syn taky donesl na ukázání... ale už ne na slovní pokyn. Teprve někdy ve třech a půl roce jsem zjistila, že prakticky nereaguje na slova (vlastěn moc ani na zvuky), ale právě na gesto, případně chování ostatních (donesl na ukázání, ale už ne z druhé místnosti, když jsem nemohla ukázat na předmět... když ostatní děti v herně (nebo já) začaly uklízet a obouvat se, vzorně uklidil a obul se, ale "jdeme domů" jsme před tí mohla říct destkrát a bez reakce). Vlastně jsme v těch 3,5 začali řešit, jesli slyší, protože opravdu dost ignoroval zvuky (na úrovni uší slyší bez potíží, ale mozek prostě nevzal ze zvuku informační hodnotu). Původní diagnoza byla vývojová disfazie, později změněná na vysokofunkční autismus. ... ještě dodám, že i tak je v normální zš a prostě z něj pravděpodobně bude jednou "normální dospělý" ... jen potřebuje v některých věcech specifickou pomoc, jak třeba péči logopeda.
Pokud jsi na Facebooku, přidala bych se do skupiny "Rodiče dětí s vývojovou disfazií"... diskuze o tom, ve ketrém věku ji začít řešit jsou poměrně časté. Na jednu stranu většina terapií je určená až pro +- tříleté děti, na druhou stranu se na ně třeba půl roku čeká.
Ps: pro "tyhle děti" (s nějakou vývojovou nenormalitou) je o to důležitější být mezi dalšími dětmi a okoukávat od nich. Takže děláš to dobře - socializovat, socializovat a socializovat 😉 .

klpoiu
26. črc 2024

Davas nejaky rybi tuk??? Pokud ne zacni. Opravdu to pomaha pri vyvoji. Je jich na trhu opravdu hodne, tteba se zamerit na obsazene mnozstvi. Priklad tekuty Müler pro deti neni spatny. Ale jsou samozřejmě i jine produkty. Nektere ale obsahuji potrebne latky opravdu malo a musi se davkovat vic, pak to v celku vyjde hodne draho.

A přestaň deti srovnavat. Mam vice deti a kazde bylo ve vyvoji jine.

lentilka0123
autor
26. črc 2024

@merope Na 18měsíční kontrole bylo dle pediatry vše OK.. jenom teda se jí syn zdál lehce hyperaktivnější, ale to prý zatím řešit nemám, že buď z toho spousta dětí vyroste a nebo se to případně diagnostikuje až později.. 😊

lentilka0123
autor
26. črc 2024

@sorboni30 Děkuji moc za odpověď 😊 Je pravda, že nad tím přemýšlím proto, že ostatní maminky mají mého syna potřebu komentovat a nezapomenout mi sdělit, že jejich dítě už dávno umí to a to.. Tak pak prostě nad tím přemýšlím.. 🙂

lentilka0123
autor
26. črc 2024

@ada22 Dle pediatry prý vše OK 😊 Ušní jsem nezkoušela, ale myslím, že to nebude nutné, slyší dobře 😊 Na své jméno reaguje a ikdyž ho zavolám z druhé místnosti, tak přijde 😊 Do herniček teď moc nechodíme, tam jsme chodili spíš na jaře, když bylo hnusné počasí a tak, ale vždy to bylo jenom jednou týdně 😊 Teď, jak je hezky, tak chodíme hlavně na dětské hřiště.

lentilka0123
autor
26. črc 2024

@cilkat M-chat jsme na 18měsíční kontrole dělali, u některých otázek jsem dávala odpověď “ne”, ale dle pediatry vše OK, tak do dvou měsíců od kontroly u těch otázek, kde jsem dávala “ne”, tak tu činnost pak začal dělat, takže mu prostě asi trvalo, než k tomu dozrál.. 😃😊 Na slovní pokyn taktéž reaguje, i když na něj třeba zavolám z jiné místnosti, tak přijde. Hodně se mu třeba líbí hra, kde se manžel schová a on ho hledá, takže na pokyn “kdepak je táta, kam se schoval”, začne běhat z místnosti do místnosti a hledá ho.. 😊 i když se ho třeba zeptám “kdepak máš pejska” (jeho oblíbený plyšák), tak opět na tenhle pokyn chodí z místnosti do místnosti a hledá ho 😊 Takže v tomhle asi problém nebude, ale moc děkuji za vaši odpověď 😊

lentilka0123
autor
26. črc 2024

@klpoiu Rybí tuk nedávám, to mě vůbec nenapadlo, děkuji za tip 😊 Já vlastně ani moc nesrovnávám, to spíš okolí..

ada22
26. črc 2024

@lentilka0123 jo tak jednou týdně je v pohodě.

prejeta_zaba
26. črc 2024

Možná trochu bacha na tu pediatru "všechno v pohodě". Nechci strašit...ale pokud by se ti to dále nezdálo, zkus si najít rannou péči a kvalitní fyzioterapii v okolí a poptat se jich, co dál. Protože jak popisuješ syna, je to takové hraniční. Pokud by se ta propast mrzí vrstevníky dále prohlubovala, je skoda s tím nic nedělat a čekat. Ono taky čekací doby všude jsou skoro rok, to je taky potřeba brát v potaz. Určitě děláš dobře, že jsi s ním denně na hřišti a mezi dětmi, to mu dá nejvíc. Zkoušet i doma dělat různé překážkové dráhy, hmatové chodníky (nasypeš do povlaku od polštáře třeba vršky, do druhého něco měkkého atd.) - po tom chodit, různé přesypávání, hledání předmětů třeba v mouce. Určitě ať sám ji, sám se zkouší oblékat (nepůjde mu to hned, ale ať má možnost trénovat). Na hřišti se ani nesnaží někam vylézt? Když jdeš s ním třeba? Klidně i na skluzavku v protisměru. Ať co nejvíc prostě trénuje svaly hrabou formou. 🙂Třeba zvířátka opakuje? U knížky vydrží aspoň třeba pár obrázků?

merope
26. črc 2024

@lentilka0123 Mě jen napadá, zda zaostává opravdu ve všech oblastech. Já byla dost "v depresi" z jedné kamarádky, kde její dcera nádherně malovala, kdy syn jen čmáral a vůbec těch věcí uměla hrozně moc. Vyřešila to kamarádka jednou větou: "Ty se zase nemusíš bát, že spadne, když vyleze na první šprušli prolézačky." No, motoricky, to je můj syn extrémně šikovný a oproti ostatním napřed, ale já to přes to všechno ostatní jaksi neviděla (odmítal opakovat básničky, sice mluvil, ale tak nějak "normálně", písmenka ho začínají velmi decentně zajímat teď v těch 5,5 letech, grafomotoriku jsme procvičili tím, že jsem z toho už byla nešťastná a tak jsem jela cílené pracovní sešity, co ho zaujaly...). Teď je mu 5,5 a takový ty "mentální věci" dotáhl v podstatě minimálně na průměr, motoricky (běh, skok, lezení, sporty obecně) je pořád dost nadprůměr.

merope
26. črc 2024

@lentilka0123 Mě jen napadá, zda opravdu zaostává ve všem. Syn je extrémně motoricky šikovný, všude leze, houpe se jak orangutan a podobně. Ale když mu byly tři, tak jsem byla fakt nešťastná - protože to lezení bylo to jediný, v čem fakt vynikal. Básničky? Opakovat? Jen když fakt chtěl. Kreslení? Nesmyslná čmáranice (ještě ve 4 prostě patlání barev, vlastně ještě ve 4,5). Prostě nic. Písmenka - nezájem (začíná se zajímat velmi maličko teď v 5,5, ale fakt velmi decentně, pozná pouze V jako první písmeno jména). Teď teda začal počítat a umí momentálně do 18ti. Ale zase - to až v poslední době.

Takže jsem z toho byla trošku nešťastná - a kamarádka, co měla dceru, co krásně malovala, uměla básničky, prostě všechno možné, tak ta to "rozsekla" větou: "No, ty se zase nemusíš bát, že si dítě ublíží, když vleze na první šprušli prolézačky."

Děti jsou opravdu každé jiné a to srovnávání nemusí být úplně to pravé.

lentilka0123
autor
27. črc 2024

@prejeta_zaba Na hřišti se nesnaží nikam vylézt.. Respektive samotnýho ho to nenapadne, ale když ho vezmu za ruku a ukážu mu, že tam vylezeme, tak to už vyleze.. Ale sám ne 🙂 A zvířátka opakuje a u knížky taky chvíli vydrží 🙂 Sice si ji musí držet sám a stránky si taky musí přetáčet sám, ale tak 5-10 minut u knížky posedí 😊 i poslouchá, když vyprávím, co na tom obrázku zrovna je. Ta raná péče, není to spíš pro děti s nějakým postižením, nebo tak?

lentilka0123
autor
27. črc 2024

@merope Když mě úplně nenapadá, v čem by tak vynikal 😃 U žádné činnosti moc dlouho nevydrží sedět, max tak 5-10 minut.. Nejradši by furt někde lítal 😃 Jediný co, v čem vyniká, tak že má hrozně rád chůzi a kočárek vlastně od jeho 20 měsíců už vůbec nepoužíváme. Chodit začal v 15 měsících. Rád všude chodí, nemá problém ujít za den několik kilometrů, vyhledává náročné terény, např. v lese, lesní a polní cesty, chůze do kopce a z kopce, atd.. To má moc rád 🙂

prejeta_zaba
27. črc 2024

@lentilka0123 Raná péče je služba i pro tyto případy, kdy si člověk není jistý vývojem, popřípadě hledá diagnózu atd. Asi kdybys jim časem při pochybnostech napsala mail nebo zavolala, řeknou ti, co dál. Mají třeba k zapůjčení různé motorické hračky a obrázky, poradí, jak postupovat dál atd. Jinak to, že posedí u knížky je výborné, to moc dětí v tomhle věku nedělá! Možná ještě nepřišel na to, že má opakovat po jiných dětech a zatím zkoumá okolí. 🤷‍♀️ I to, že chodí bez kočárku, to je hodně šikovný. Věnuješ se mu nadstandardně, to je pro něj to nejlepší a určitě je na dobré cestě vrstevníky dohnat. 😉