Syn ve 20 měsících ještě nechodí

sysule
12. únor 2018

Jsme pod dohledem na neurologii i fyzioterapii. Na nedávných prohlídkách konstatováno, že žádný zásadní problém není vidět a že je potřeba prostě počkat. Mates je hypotonik (ma nižší svalové napětí), má velkou kebulku, delší tělíčko a je 1,5 M nedonošený. Tejpujem nožky a cvičíme na míči. Jinak dříve jsme cvičili půl roku Vojtovku. Máte to někdo taky tak? Ráda bych slyšela vaše zkušenosti. Kdy a jak se vám děti konečně rozchodily? 🙂

teresap
12. únor 2018

ahoj, syn je hypotonik narozen v 34 tg takdy
jsme cvicili do lezeni-zacal v 10 mesicich a chodit zacal v 17m. myslim, ze mu hodne pomohla hipoterapie. jinak samozrejme se to s nim tahne dal: chuze po schodech bida, sezeni ve w sedu, valgozita kotniku. ted ma 2,5 roku.

sysule
autor
12. únor 2018

@teresap Děkuji za odpověď. Můžu se zeptat co je to w sed? Valgozita kotníků? To má asi špičky vybočené do stran, že? Aspoň u nás to tak je. Řekli Vám, že se to v budoucnu srovná? Nebo co pro to udělat? Díky moc za info.

teresap
12. únor 2018

mrknete na fotky na google. to je lepsi, nez abych to popisovala. oboji je zpusobene oslabenym briskem. takze cvicit cvicit cvicit. balancni podlozky, trampolina, balon...nechat hodne volnosti at vyleze kam umi (samozrejme kde je to bezpecne). zkuste treba plavat nebo mrknete na hipoterapii v okoli. hodne deti se po ni rychle rozchodi. v budoucnu by se to melo
srovnat, kdyz budem makat...ale ty kotnicky se ve veku cca 10 let i operuji :( ale ma to spousta deti. pokud jste v peci fyzioterapeuta tak je to jen dobre.

sysule
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
sysule
autor
12. únor 2018

@teresap Děkuji moc.

teresap
12. únor 2018

neni zac. preji hodne trpelivosti a at se maly brzy rozchodi.

monaluza
12. únor 2018

Mame mnoho spolecneho 😉. Nas M. sice nebyl nedonoseny, ani hypotonicky, ale ani jemu se nechtelo pustit se pevneho bodu a zacit chodit. Fyzicky byl ok, prubezne ho videli tri fyzioterapeuti, neurolog, nase pediatricka..., nikdo nevidel zadny problem, jednalo se tedy spis o psychicky blok, takze jsme se pustili do neprobadanych vod, zkusili kinezioogii (a z te pani "lecitelky" jsem vubec nemela dobry dojem, prisla mi malo "ezo") a ejhle, druhy den po navsteve u ni syn chodil!!! Tehdy mu bylo cca 23 mesicu a dva tydny...

verunka_korunka
12. únor 2018

@sysule dcera, nedonošená 26tt, cvičila se vojtovky cca půl roku, potom byla stále hlídaná na neurologii a rehabilitacich dokud nezačne chodit. Postavila se u nábytku někdy kolem 7-8m korigovaně, chodit začala v prostoru někdy kolem 16-17m a to proto, že jsme na ni viděli že na to dávno připravena je, jen ji to vadilo v hlavě, vadilo ji, že spadne, bála se. Fyzioterapeutka nám poradila jak ji přidržovat aby měla pocit bezpečí a přitom chodila v podstatě skoro sama. Taky jsem to potřebovala kvůli dalšímu těhotenství, opět rizikové. Ale nevím jak dlouho by ji to trvalo, kdybychom ji nepostouchli. Fyzioterapeutka říkala, že když to nepomůže, postouchneme ji nějakým cvičením, ale na to už nedošlo.
Jinak taky jak někdo psal, časté sezení do w, jak se rozchodil a, tak vytáčela špičky ven, u jedné nohy to měla déle než u druhé, ale ve 21m už bylo vše v pořádku.

sysule
autor
13. únor 2018

@verunka_korunka Děkuji za odpověď. Fyzioterapeutka z dětského rehab. centra mi nedoprucila synkovi jakkoliv pomáhat (přidržovat, vodit za ruce, chodítka atp.) Prý na to přijde sám až bude nachystaný. Je fakt, že i mě nepřijde úplně ready. Není dostatečně zpevněný. Kolikrát se ze sedu pokácí na zem, když někam nahne tu svojí velkou hlavu 🙂 Ikdyž se to teď hodně zlepšilo. Takže mu zatím nechci pomáhat, ale musím se hodně držet abych to neudělala 🙂 Já na to chození čekám jak na smilování. 🙂 A řeči typu, že mám být ráda, že nezdrhá a že ušetřím za boty mne upřímně s.... Vždyť si chudák neužije v zime žádnou srandu venku. Je akorát v kočáře. Ech.

sysule
autor
13. únor 2018

@monaluza Děkuji za odpověď. Možná bych to měla zkusit. Když nic tak malej miluje pejsky a bude nadšenej 🙂

teresap
13. únor 2018

ja nevim nepletes si kineziologii a canesterapii? u kineziologie pejsi nejsou.

sysule
autor
13. únor 2018

@teresap hehe no nazdar. to je konec. nasledky RD a spankove deprivace. omlouvam se.

teresap
13. únor 2018

to se stane :D ale jestli ma rad zvirata zkuste ty kone. hodne u toho aktivuji trup a posiluji. je to fakt makacka. syn se nejdiv bal, ale po case si zvyknul a dokonce na koni usnul. normalne za jizdy najednou sedel a spal. pak ho terapeutka polozila a jeste chvilku spal polozeny na konskem hrbete.

verunka_korunka
13. únor 2018

@sysule jestli je nestabilni, nepomahala bych mu. D era byla zpevnena, vse v poradku, jen proste nechtela do prostoru aby nespadla na zadek. Ta pomoc spocivala pouze v pridrzovani ukazovacky na bocich, jak tam vystupuji kosti, jen takova zdanliva jistota pro ni. Jestli opravdu spadne ze sedu a s velkou hlavou ma problem, soustredila bych se spis na to posileni briska a zad at se zpevni. Vim ze je to otravne porad ho nekam nosit, kdyz nechodi, ale opravdu mozna bude lepsi ve vasem pripade chvili jeste pockat. Ale pasivne bych necekala... preji hodne trpelivosti 😉

journals
13. únor 2018

Čtu tu o hipoterapii - jen taková poznámka - pokud o nějaké uvažujete, určitě vybírejte kvalitní a ptejte se, jestli má dotyčný člověk nějaké osvědčení, nebo si na hipoterapii jen hraje. Je důležité, aby terapie byla prováděna odborně a to často není. Bohužel v naší republice není zákon, který by nařizoval nějaké minimální standardy, vzdělání, výcvik koně i člověka. Vybírejte kriticky, ať to pak není na škodu. Dnes je každý u koní terapeut, ale opak je pravdou a špatně prováděná terapie může i dost ublížit (zády, kyčle...)

teresap
13. únor 2018

my jsme jezdili na hiporehabilitacebrno.cz

sysule
autor
13. únor 2018

@verunka_korunka Dekuji. My cvicime na mici. Chodime na cviceni s batolatky. V byte ma taky naprostou volnost. Tak snad uz konecne... 🙂

sysule
autor
13. únor 2018

@teresap Dekuji za info. Taky jsem si ted neco o tom nasla. Narazila jsem na: http://hiporehabilitace-cr.com/provozovatele-hi...
Asi budu vybirat podle tohoto.

ahyt
15. únor 2018

Ano je opravdu potřeba vybírat pečivě hipoterapii.Vnučka má svalovou hypotonii,od 14dnů cvičí s dcerou Vojtovku.Je jí teď 15 měsíců, staví se, obchází nábytek,ale o samostatné chůzi není ani řeč.Má i chabé kotníky,dcera tejpuje,chodí 1x týdně na RHB a od září 2x týdně chodila na hipoterapii,která byla skvělá,pečlivě vedena zkušenou fyzioterapeutkou a malé moc pomohla.Když tam hipoterapie skončila/ kurs byl jen na 3 měsíce,protože se musí uvolnit místo dalším zájemcům/ tak si dcera našla jinou hipoterapii.Údajná fyzioterapeutka,jak se představila ta slečna a všichni jí tam tak jmenovali,je studentkou psychologie.Dcera to našla na jejich stránkách.Teprve když se jí dcera výslovně ptala,tak řekla pravdu.Dcera si malou nafilmovala,jak ji tam jezdí vnučka na koni.A ukázala to té fyzioterapeutce z té první hipoterapie.Ta zjistila, že malá může kdykoliv spadnout z koně,nebyla vůbec jištěna/u nich měla bezpečnostní pás,tady ne/,měla špatně položené nožičky, držení atd.Tak dcera hned tuto nekvalitní hipoterapii ukončila a nyní hledá dál.Máme s malou od narození trápení,starosti,snad ale vše vycvičí a bude zdravá holčička.Prý když začne chodti v 18měs. tak to bude úspěch.Je pořád taková měkká,jako hadrová panenka...☹

hermelinah
15. únor 2018

Nemám osobní zkušenost, ale třeba synovec chodil plavat a hodně mu to pomohlo, tam ty miminka nenásilně posilují, ač nám to třeba vůbec nepřijde😉

verunka_korunka
16. únor 2018

Jo to je pravda, ale nam pomohlo vanickovani, tam se hodne posilovalo, cviceni pro deti ve vode uz je spis takove hrani. Asi bych hledala fyzioterapeutku co vanickuje, pripadne vede plavani pro miminka a nejspis asi to bude chtit individualni lekce. Ale dcera se na vanickovani hodne zpevnila a posilila brisko a zada. Takze asi dobry napad.