Prosim o nazor nebo radu zkusenejsi. Syn ma 5 let, je to sikovny kluk, celkem rozumny, da se s nim domluvit, je ale trosku citlivejsi. Doma funguje dobre, obcas jsou slzicky kvuli vecem (ktere jsou pro me nepochopitelne, ale zase chapu, ze v jeho “svete” to je tragedie). Ma doma i mladsiho brachu, maji mezi sebou hezky vztah, pekne si spolu hraji, obcas nejake konflikty, ale nic hrozneho. Situce se rapidne zmeni, kdyz dojedeme k babicce. Syn je pri kazde prilezitosti hned hystericky, dela divadlo, tecou slzicky kvuli blobstem, s mladsim se perou, provokuje ho.. babicka je moje mamka, nejsme schopni ji vysvetlit, ze doma toto nedela, ze jeho chovani u ni nechapeme. Moje mati nesnasi meho manzela, nedava to primo najevo, pretvaruje se, ale prede mnou, kdyz tam neni manzel ho porad kritizuje a je toho vic (to je na jine tema), kdyz na syna zvysi manzel hlas (podotykam, ze je to opravnene a ja stojim za manzelem) je hned za tyrana.. pritom manzel je fakt dobry tatka, detem se venuje, je na ne hodny, nikdy na ne nevztahl ruku. Situace je uz vyhrocena, ja mam stres kdyz tam jedeme co zase bude, deti to ale u babicky maji rady, mame tam i cely zbytek rodiny, nejde tam uplne prestat jezdit. At to shrnu - syn se chova divne, rozmazlene, babicka si mysli, ze z nej vychovavame maleho nervaka, ze jsme na nej zli.. nevim co mam delat, synovi se to neda vysvetlit, babicce taky ne :(
@lpch asi cítí to napětí, že to tam prostě není ok a takhle na to reaguje. Je to asi náročné pro vás všechny. Jemu to nejspíš nevysvětlíte, v tomhle věku ti to doma možná odkýve, "pochopí", ale pak zareaguje zase pudově. Spíš bych se to snažila vysvětlit babičce, bohužel její přístup na tom bude asi mít svůj podíl... Dokud tam bude napjatá atmosféra v duchu, že syn je chudák a jeho tatínek usurpator, nic moc se asi nezmění. Až s věkem, jak syn poroste.
@lpch
me se taky nelibi zvysovani hlasu na dite,ktere breci.Si to preved na dospeleho,libilo by se ti kdybys brecela a nekdo te okrikl at toho okamzite nechas?
A jak by se choval syn, kdybys ho nechala u babičky samotného, bez vás? Třeba by byl takový jako je doma a babička by změnila názor.
@zelenaesmolda chapu tvuj prispevek i dotaz. Ta situace je dost behem chvilky vyhrocena, kdyz jdes na syna vlidne, vzdy se to rapidne zhorsi. Podotykam, ze nejde o standartni breceni, ktere prijde potom, co se mu opravdu objektivne neco stane, at uz nespravedlnost nebo bolistka. Jde o naprosto iracionalni hysterak, kdy se zacne vztekat z niceho nic kvuli tomu, ze se rekne, ze na obeb bude treba jidlo, ktere nema uplne jako nejoblibenejsi (ale ji ho). Kdyz jdes na nej vlidne, ma pocit, ze to jeho chovani schvalijes a misto toho aby se zklidnil, tak v tom zachvatu pritvrdi
@lpch
no,jenze problem je v tom,ze casto vidime my dospeli dany duvod jako iracionalni,pro dite je to ale velky problem,neumi se s emocema jinak poprat nez hysterakem.
Ja bych mu zkusila dat cas at se vyvzteka,rict mu,ze chapu,ze se mu to a to nelibi a vysvetlit proc to tak je.Nebude to delat vecne,videlas nekdy dospeleho,ze by se valel v supermarketu po podlaze?
A já bych to teda asi nijak neřešila pokud je doma úplně v pohodě a nebo pokud ti to jeho chování vadi a opravdu se vzteka kvůli takovým blbostem tak bych mu řekla že příště k babičce nepojede když se tam neumí chovat. Myslím že v pěti letech už je dost velký aby tomu rozuměl
Je to podle mě tím, že má publikum.
Synovi bude za chvilku 5,doma se chová v normě, u babičky je trochu víc rozjívený, ale nic extra. Ale přijdeme třeba na oslavu, kde jsou i sestřenice, tety, strejdové.. A už jede. Hysterické scény, řeči o tom jak "nikdy to a to dělat nebude", válení po zemi apod.
A pokud u vašeho na to babička reaguje (byť jen ostentativním odchodem), pak prostě využívá toho, že má publikum. A když má od publika odezvu, proč by příště neudělal nový tyjátr.
Za nás se osvědčilo se domluvit se všemi přítomnými, že si toho nebude nikdo všímat. My jako rodiče k dané situaci zvolíme adekvátní trest, ostatní ale dělají, že si ničeho nevšimli a dál se normálně baví mezi sebou. To ovšem bude chtít, aby se babička taky umoudřila a v době vaší návštěvy tolerovala tvého manžela a nesrážela jeho autoritu.
Ja myslim ze syn citi ze v tom prostredi je proste neco spatne, a proto reaguje na vse vyhrocene, i na veci ktere doma normalne zvlada. To ze vy uz tam ted jezdite se stresem to jenom podporuje, ale prapuvod bych asi videla v pretvarujici se babicce. Deti pretvarku poznaji moc dobre, a takove to pasivne agresivni rypani, jako ze ja vlastne nic nerekla, ale vsichni vedi ze manzel mi neni dost dobry, to urcite taky neni dobry pro nikoho…
Dar babičce dítě rovnou na prázdniny je moc, co třeba navrhnout dvě hodinky týdně? Oni dva si spolu sami zajedou svá pravidla a bude to třeba fungovat líp.
V nasi rodine je to uz asi vyhrocene vic nez je zdravo. Kdyz zacal posledni hysterak, manzel v klidu smerem k mamce rekl, ze mu dela publikum, a proto takhle vyvadi. Mamka to samozrejme vzala osobne. Kdyz to napeti zacalo vyplouvat na povrch uz pred nejakym casem, tak jsme ty navstevy u prarodicu omezili, jezdime tam ted treba jednou za tri ctyri tydny. Myslela jsem si, ze to pomuze vsem, ze se babicka bude na kluky vic tesit, nebude teatralne delat, jak je z nich za ten vikend unavena a resit jaky tam delaji binec.. ocividne i navsteva jednou za mesice je asi casta. Jeste doplnim, ze hlavni motivaci proc jezdime je hlavne deda, kluci ho zboznuji, hraje si s nima, on by byl nejradeji abysme tam byli kazdy vikend. Kazdopadne zkusime si s ni jeste jednou v klidu promluvit, ze az zacne dite znovu hystercit, at nam duveruje. Btw jeste vsuvka - ono to podezreni, ze se k nemu doma nechovame hezky mozna prameni i z toho, jak ona sama vychovavala me a segru. Musim rict, ze na me a segru byla extra prisna, fyzicke tresty nebyly vyjimkou, znaky psychickeho natlaku, srazeni sebevedomi (ale into by bylo na samostatne tema), mati je proste toxicka osoba, se kterou neni jednoduche porizeni, ale tak nejak jsem doufala, ze s prichodem stari, vnoucat si to nejak sedne a jeji pristup k okoli se zmirni.
@bara88
no,jde o to co povazujes za slusne chovani.neprojevovat emoce nema se slusnosti nic spolecneho,dite na to musi proste dozrat.
Podivej se na Williama a Harryho na pohrbu Diany,ti nesmeli brecet,bylo by to neslusne.To je proste psycho.
@zelenaesmolda tak třeba vzteklině kvůli tomu co bude na jídlo, ikdyz to jídlo normálně ji je podle mě u pětiletého dítěte teda moc. To není nic že by nemohlo projevit emoce
Tak co mě první napadlo, že jsi ze tvé matky ve stresu. A třeba se chováš ty divně a dítě to samozřejmě vycítí. A je to kolotoč vzájemných emocí, akorát po tobě nikdo neřve neříká ti, jak jsi hrozná.
Co kdyby ses přestala obhajovat před matkou a hodila se víc do klidu.? A začala stát za svym ditetem a emočně ho podpořila. Třeba to pomůže
@bara88
ja bych to tak nehrotila,tebe nenastve,ze treba nemaji v restauraci jidlo na ktere mas zrovna ten den chut?
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale asi to bide tím, že má pozornost nebo nevím, ale mám stejně starou dceru, je relativně šikovná, dost věcí chápe, ale doma začala docela zlobit, ano zvýším hlas, přes zadek dostane úplně výjimečně, ale pak otočí a je hodná .. když si ji moji nebo manželovi rodiče vezmou třeba na víkend, tak je u nich prej zlata vůbec není potřeba zvysit hlas apod., ale jakmile se tam ukážeme my, hlavně já, tak se začne chovat jinak, vůbec mě neposlechne, vzteka se...
@zelenaesmolda ne to fakt nenaštve .někdy mi přijde že fakt se fnes dětem odpouští vše a za všechno můžou druzí. Pak to tak vypadá u některých dětí, vše musí být po jejich jinak je zle
@zelenaesmolda A co teda děláš ty, když se ti dítě vzteká kvůli takové pro nás dospělé ", blbosti"? Jako nechat ho v hysteráku mi přijde taky špatně?
@anakolut já jsem vždy dovolila, aby dítě dalo průchod emocím, ale muselo jít z očí svému publiku a pak to většinou zázračně přešlo 😀 Když ho ten vztek pohltil, nabídla jsem i objetí, tzn. uznat emoce, ale nepovolit hranice. Učím třeba bouchat do polštáře, nesmí ničit věci, to by bylo zle.
Moji rodiče spolupracují, třeba vymyslí hned hru či zajímavou činnost, ale je jen pro děti, co se nevztekají, což uklidnění taky výrazně zrychlí 😃
Jejda, vždyť je malinký, je toho na něj hodně, asi se moc těší na zábavu s dědou, dobroty od babičky, je to jiné prostředí, nemá své rutiny, své zázemí, možná se i snaží přilákat víc pozornosti než má brácha (stačí jednoho před babi pochválit a je zaděláno na problém), navíc cítí napětí a neshody mezi dospěláky...to musí být tak přetlakovaný pozitivními i negativními emocemi! Vůbec se nedivím, že to nezvládá a tryská to z něj, vždyť s emocemi neumí pracovat většina dospělých a to měli o dost víc času na sobě pracovat. Syn se prostě chová adekvátně věku, v klidu doma bych s ním o tom nenásilně mluvila, vymýšlela si pohádky o chlapečcích na návštěvě a zakomponovala tam i pro vás ideální řešení nejpalčivějších situací, snažila se přetlak emocí ventilovat průběžně během dne a tím zabránit výbuchu pro vás přijatelným způsobem (polštářová bitva, přetlačovaná, šermovaná, vykřičení se do lesa, hod míčku na terč...vždy v dané věci musí vyhrát syn a rodič být ten poražený, překřičený). Je to běh na dlouhou trať, ale citlivým přístupem se to dá zmírnit. Ideál je, když pomůže i babi, ale z popisu to asi nebude možné.
@anakolut Upřímně si myslím, že záleží na dítěti...synovi pomůže fyzicky se vybít (ideál pěstní souboj s tatínkem), dcera si raději vše vybrečí sama v ústraní a pak se přijde potulit už s úsměvem, takže ano, tu nechávám v hysteráku, ač mě to "ničí", že si nenechá pomoci (vždy jí teda řeknu, že jsem poblíž, až bude potřebovat). Každé dítě je originál, má v krizové situaci jiné potřeby a mechanismy ke zklidnění, navíc i s věkem se ty strategie můžou měnit.
Syn delal u tchána a jeho manželky to stejné, on je hodně divoký obecně, ale tam prostě býval úplně mimo. V říjnu konečně tchána jeho manažerka přesvědčila, že vídat vlastního syna a vnoučata je zbytečnost, takže tam už nejezdíme a nemusíme to řešit 😔 podle nás cítil napětí a nepohodu (prostě nás tam ta jedna osoba nechtěla) plus ještě nervozitu z nás rodičů a takto to ventiloval…
Moc diky vsem za reakce! Urcite mate pravdu vy, ktere zminujete stres u me. Je fakt, ze nejsem uplne ve sve kuzi a jsem uz nervozni z toho, jak ta navsteva probehne. A deti jsou vnimave, o tom zadna. Plus si myslim, ze syn je trochu vychytraly a situace zneuzivva, citi ze nechci konflikt, tak me tim svym chovanim drzi v hrsti. A kdyz mu neco nepovolime, prijde hysterak. Za super tip povazuji to vypraveni pribehu a pohadek, zkusim. Neni hloupy, mohl by to pochopit.
A jak se k synovi chová babička? Třeba když brečí?