Ahoj má někdo zkušenost. Syn má 3 roky, řekne tak kolem 40 slov. Docházíme na logopedii kdy nás poslala na vyšetření k psycholožce. Jesi je tam nějaká vada nebo ne.
Řešil někdo to samé, jak to dopadlo
Řešili jsme totéž...syn má dyslalii a neobratná mluvidla, což je vcelkz častá diagnóza. Jinak mu ve své podstatě nic není, mluví špatně, denně cvičíme a pomalu se učí mluvit správně. Je teď předškolák, nejvíce mu v mluvení pomohla školka..
@palja my chodime od září jednou měsíčně na logopedii. Minulý tyden jsme byli u psycholožky dnes znovu a ještě jdeme před Vánoci. Jenže mě přijde celá tato věc na hlavu. Syn když se mu chce tak se snaží, je samostatný, když něco chce skoro vždy se obstará sám a nás při tom ani nechce. A přijde mi, že slova, které potřebuje umí ale které prostě denně nepoužívá tak nemá důvod je říkat když mi chceme. A se skládání puzzlí nebo malování asi nemůže poznat zda má vadu řeči nebo ne. Teď se nám také naskytla možnost ho dát do školky kde se tomuto věnuji, což ho tam určitě dáme. Ale přijde mi to prostě nesmyslné. S otázek které pokládá mě vydedukovat že má vadu řeči. 🤷♀️🙈
@monique9754 naopak..😉 jemná motorika jde ruku v ruce s mluvením, protože ono se to nezdá, ale práce s pusou je pekelně složitá a komplikovaná. Musí se naučit pořádně ovládat svaly pusy. A kresba hodně vypovídá o mentálním zdraví dítěte a jeho všeobecné obratnosti, schopnosti si všímat detailů a tak...😉 Dr. těmito úkoly zjišťuje, zda je problém v puse (tedy ve svalech, dýchání a tak), nebo problém psychologický, ( není schopen tvořit slova a komunikace), nebo problém foniatricky ( slova neslyší, nebo mu splývají hlasky)
@veritanas on rozumí tomu co se mu říká. A kdyby chtel tak opakuje po nás. Když ma zrovna náladu tak se snaží opakovat i složitější slova. Ale jak ho mam nutit aby prostě seděl a mluvil, opakoval. To nejde.
@monique9754 a hlásky umí všechny? Co konkrétně nacvičujete? Nebo jak s ním pracuješ doma? Má kartičky, nebo obrázky? Tak ho nenuť, ale motivuj...😉 Televize, mobil, sladkosti, miliony věcí.. Navíc jako cvičit se má 10 minut denně u takových prcku, klidně formou hry... třeba pexeso, nebo hledání rozdílů, nebo schovat kartičky po bytě s ať je hledá a vždycky ti ji přinese a řekne, co to je, tak ma bod, za deset bodů sladkost. Rozhodně to nemusí být ( a vlastně ani nemůže) seď a opakuj.. 🙂
@veritanas mame vsechno možný. U pexesa se mi vzteka že to dělat nebude. Kartičky, obrázky někdy zopakuje, někdy ne. Teď ho baví puzzle, tak stavíme puzzle nějaký jednoduchý. Delala jsem i karty les a farmu aby k tomu přiřazoval zvířátka kam patří. Ale nikdo s doktorů nám nedal žádný cviky rady co bych s ním měla cvičit nebo jak.
@monique9754 to měl syn taky. Cca 60 slov ve třech letech. Dle logopedky vývojová dysfazie. K psycholožce nechodíme ani na neurologii. Začali jsme s úplně primitivními slovy a cytoslovci dle doporučené knížky, postupně jsme navazovali a učili dle obrázků. Během měsíce byl skutečně velký posun a najednou mluvil. Spolupráce je momentálně horší, ale více méně mi logopedka řekla, že pokud budeme trénovat alespoň 1x týdně tak to bude dobrý. Nyní trénujeme predložky a skloňování. Hodně mu čtu, zpíváme, albi tužku poslouchá. Koupila jsem si i knížku na hry pro rozvoj řeči. Motorika je hodně důležitá, šlapání na kole taky. Je to nějak propojené s řečí.
@fandysek_1 můžu poprosit o název té knížky na rozvoj řeči.
@monique9754 https://www.megaknihy.cz/pedagogicke-obory/2834...
Je.to fakt primitivní, ale funguje to. Jsou i další pokračování. Pak mám ještě nějaké pracovní sešity od logosik.cz.
@fandysek_1 děkuji, my děláme písanku ten první díl. To je taky na kroužky, čáry, tečky.....
@monique9754 myslím, že ve třech letech je celkem brzy na nějaké soudy. Jako kontrolní vyšetření ok, pokud hlásky, které by měl vzhledem k věku již umět, komolí, je logopedie v pořádku. Já se se synem dostala na logo asi ve 4,5 letech. Ve 3 letech nastoupil do školky s pár slovy, které spojoval maximálně do dvojic. Během půl roku se ve školce rozmluvil docela dost, ale kontrolní vyšetření ve školce ukázalo, že je dost pozadu, tak jsme začali chodit na logopedii. Byl mu diagnostikován opožděný vývoj řeči. Vzhledem k tomu, že syn moc nespolupracoval, a nácvik jedné hlásky nám zabral běžně půl roku, někdy i rok, tak i přesto jsme do nástupu do školy, téměř v 7 letech , stihli doladit všechny hlásky kromě R a Ř
@konidana u nás nikdo nic neřešil. Na třiletce kdy mu doktorka ukázala letadlo a chtěla po něm aby řekl co to je (mimochodem tohle slovo zrovna neumi). Když prostě nic neříkal tak prohlásila že se s nim srat nebude a poslala nas na oční, ušní a logopedii, kde jsme byli poslany paní psycholožce. Ale stále nikdo neřekl co je za problém, co s ním mám cvičit, prostě nic jen nás posílají všude možně. A dnes právě mi psycholožka řekla že bude dělat příště nějaký motorickou škálu nebo něco takového a pak bude výsledek testu. Ale že tam zřejmě nějaká vada je.
Já si taky myslela, jak dcera rozumí a ví co po ni chceme 🤦🏻♀️ Jenže ona uměla dobře odezírat, ale prdlačku přes velké mandle slyšela a slova odmítala opakovat, protože měla přirostlý jazyk, nešlo ji to a tak měla sebevědomí na bodu mrazu. Trvalo rok než si začala věřit a mluvit v MŠ. A jak psaly holky víš, vše souvisí se vším, takže i úroveň malování, skládačky/vkládačky, logické myšlení, hrubá motorika a taky dostatek Déčka na podporu nervové aktivity. Po 3 letech logopedie už téměř dohnala vrstevníky, ale chodili jsme co 14 dní a každý den práce doma. Hodně štěstí a trpělivosti 🙏🏻
@monique9754 neresil? To si predstavuji jinak. Nase detska ve 3 letech rekla ze vse je v norme a ok, v 5 letech totez😅. To uz jsme chodili na logopedii a detska se tomu strasne divila, ze pry mluvi dobre🙄
Syn 3,5roku začal chodit v září do školky, podle doktorky na 3leté prohlídce má opožděný vývoj řeči, díky školce začíná mluvit ve větách, zatím s logopedii vyčkávám, u nás stejně přednostně berou předškoláky, tak zkusím ve 4letech, jestli ho vezme...zatím teda doma pilně cvičíme...
Dcera má 7let, má vývojovou dysfázii, doagnózu má z SPC, kde se řešilodklad do školy, chodí do specky na vadu řeči do první třídy, mluví až mě z ní bolí hlava...
@veruuu_kubesovic my ho taky od nového roku dáme do školky kde se těmto dětem věnuji. Tak doufám, že mu to nějak pomůže celkově. On je takový zbrkli a chvili neposedí na místě. Doma ho rozptiluje mladší ségra tak ho moc dlouho u ničeho neudržím.
Ahoj, u nas to bylo podobne. Ale u nas nastal regres reci po ockovani a trval 2 roky, nez mi to plne doslo. Vubec mi nedoslo, ze neco takoveho muze byt zpusobeno i napr. ockovanim. Jsem si tenkrat rikala, ze se treba soustredil na motoricky vyvoj a rec sla na chvili stranou. Jenze on sel stranou i ocni kontakt atd. Take mi spoustu lidi rikalo, ze kluci jsou pomalejsi. Bla bla.... No kazdopadne jsme zacali detoxikovat a jeste take pokracovali v rovnani blokad patere, kdy byla blokla i jazylka a celistni kloub a to hodne ovlivnuje rec. Do tydne po detoxu a narovnani jazylky mu slova sla mnohem lip, pak zas nastal nejaky zlom zpet, pak zas dopredu, dalsi detox, dalsi rovnani blokad. Ted detoxikujeme jeste jednotlive vakciny (odzadu; bude to trvat - jedna vakcina se detoxikuje nekolik tydnu - homeopatika v ruznem redeni - moc tomu nerozumim 🙂 ) a bere rybi tuk. Plus logopedka. To vse jsme zacali letos v lete, kdy mu byly cerstve 3 roky. Ted nas neprestava prekvapovat, proste jede jako fretka, ma vraceny ocni kontakt atd. Jen teda hodne vztekacich scen apod. I kvuli tomu jsme byli v lete u neurologa, ktery na ockovani poukazal a doporucil s dalsim pockat. Take jsme byli u psycholozky, u ktere dle testu vysel atypicky autismus/detsky autismus, ale na druhou stranu s ni vyborne spolupracoval a udrzoval ocni kontakt. Dokonce rikal slozitejsi slova. Takze zaver nejasny a jeste pro formu pujdeme na detskou psychiatrii, zda preci jen neni slabsi autista. Mozna ale jde jen o disfazii. 🙂 Zacina tvorit jednodussi vety a prekvapuje nas slovni zasobou, kterou si naakumuloval asi predtim. 🙂 Ale je silene tvrdohlavy a obdobi vzdoru je vyzivne. Je mu 3 a pul... Nechodi stale do skolky, kvuli neoockovani. Pristi rok, asi uz na jare, snad nastoupi nekam soukrome.
dysfazie 🙂
@joy33 tak to syn je skoro úplně samostatný, oční kontakt drží, vše ho zajímá, napodobuje věci, vše chce dělat sám. On byl ve všem takový rychlík. Začal obcházet nábytek už na 9 měsících a všechno bylo takové rychlé, oproti tomu když to prirovnam s tou mladší která si teprve okolo roka začala stoupat a pomalu dělat krůčky okolo nábytku ale stále nechodi. Také chvíli nějaké slova uměl a pak dostal blok nebo nevím a už ty slova neříká. Včera se pokoušel říct řízek, dneska cvičíme s tou písankou tak se snažil taky opakovat, obkreslovat... Na tu logopedii chodíme jednou měsíčně, zitra jdeme po čtvrtý a zatím s nim žádný cvičení, cviky nic nedělala jen ho tam nechá hrát, nebo vyplňujeme dotazníky.
@monique9754 ještě můžeš změnit logopedku. Dnes se mi zdá, že hned každému dávají diagnózy a třeba jen potřebuje čas.
@fandysek_1 já si taky myslím protože i měl změnu jak nastal trošku zkrat. Stěhování, narodila se ségra, nedávno upadl a bouchl se do hlavy, to jsme byli v nemocnici od ty doby se bojí sebemenšího bouchnutí...
@monique9754 promin, koukam jak jsem to v rychlosti napsala. Nemyslim, ze mate doma autistu. 🙂 To si uplne nemyslim ani u nas. Spis dysfazie s necim. Ale na to mi prijde, aby mel clovek (vcetne odborniku) kristalovou kouli. Dost me tedy i tak zaujal detox (u nas nejdriv joalis, ale nejrychlejsi posun byl po jedne navsteve biorezonance - tam jeste stale obcas chodime - byl to detox tezkych kvu, ale harmonizovalo to vsechny organy vcetne mozku - prd tomu rozumim, ale vysledek asi byl, a ted bere homeopaticky detox konkretnich vakcin) a to odblokovani blokad patere (i jazylky a spol.) u nas. To ho hodne posunulo.
Logopedku mozna nemate spatnou. My mame vybornou, a myslim, ze prvni 4 navstevy se nic extra nedelalo. I kdyz jakoby hrou ze syna pani vymamila dost slov, nektere rekl poprve v zivote. Ted ma logopedka prosincovou/covidovou pauzu, a uz nam to chybi. Umi to s detmi uzasne, chvali, motivuje, vyuziva ruznych pomucek. A to je pritom starsi pani.
Jinak u nas jsem si rikala, ze prejdou vztekaci sceny s rozvojem reci a bohuzel. Odmlouva a diskutuje. 😢😂
U vas mi to prijde na kluka v pohode. Neprijde mi, ze by se nejak moc vymykal normalu. Ono jeste treba co chce aktivne rikat a jakou ma pasivni slovni zasobu.... treba ma taky sirokou jako nas syn, a pak se clovek nestaci divit, co z nej nakonec vsechno vypadne! Nepodcenovala bych to, ale ani se prilis nebala.
U nas to jde cim dal rychleji. A to jsem v lete byla jeste zoufala, kdyz mu neslo plynule rict ani jednoduche slovo.
@monique9754 ano, zmeny jako stehovani a sourozenec urcite hraji roli. Psycholozka mi to k synovi take rikala, ze prozil dost zmen v zivote, a i to samo o sobe muze vyvoj ditete trochu zpomalit. Ze deti, i ne-autisti, maji rady v zivote jistoty, ritualy... 🙂 Myslim, ze to bude ok! 🙂
@joy33 včera nám logopedka dala nějaké sviky pro PAS. Dala nám 4 úkoly a máme je postupně cvičit. Je tam třeba lochtání, ukazovani... Že pry po měsíci těchto cviků je značný rozdíl. Tak jsem zvědavá.
Syn ve 3 letech umel par slov, nikam jsme nechodili, vsemu rozumel a po par mesicich najednou ve vetach. Ta slova tam mel, nevim na co cekal 😅 Na logo chodime od 4 let, takze uz pilujeme nektere chyby. Ted na besidce recitoval a zpival nejlip 🤗 je mu 5 let.
Dcera ted 3,5 a rozmluvila se pred letem. Na logo zacala chodit stejne s brachou a to jen ze do dvou let nejedla a muze to souviset. Nechodi jen tak casto. Podle logo ma pasivni zasobu v poradku, motoriku taky a davame ji cas do tech 4 let. Kazdy ma svoje cviceni a trenujeme.
Taky jsem z toho byla spatna, nejvic kdyz se clovek potkal s nekym, kde uz dvoulete recitovalo basnicky.
@jane46 on taky prave všemu rozumí, oblikne se, ohřeje si jídlo v mikrovlnce, nehty si ostříhá, vykoupe, na záchod si dojde... Všechno zvládá, jen to mluvení není ono.
@monique9754 Tak to bych se nebála... U nás opravdu bylo to "ze dne na den" a od té doby starší pusu nezavře. Všechna ta slovíčka, co jim dřív jen rozuměl, tahá z rukávu bez problémů. A to říkal do tří let na všechno jen "ma", pak uměl snad tata, baba, deda, papa a citoslovce... Do školky nastoupil jako nemluvka a hele do měsíce i učitelka uznala, že všemu rozumí a vlastně bez problémů dal najevo, co potřebuje a už spolu snadno spolupracovali. No a za další dva měsíce šup a mluvil. I ta školka mu hooodně pomohla. Máma děti rozmazluje tím, že jim rozumí každé gesto a zahuhňání...
@monique9754 jee, cviky pro PAS. Nechces mi vic napsat do zpravy, prosim? lechtani, ukazovani. To jsme od nasi logopedky nedostali. Chodime teda stale relativne kratce a je to starsi pani, takze ty novejsi postupy treba tolik nesleduje.
Tyjo, ta samostatnost je u vas teda velka! U nas mozna i obdobim vzdoru syn na dost veci kasle. To vykoupani...ze se uplne sam vykoupe?! Borec. 😍
@monique9754 dcera má vývojovou dysfazii, teď má 3,5 roku. Byli jsme u klinické psycholozky, na neurologii, foniatrii a logopedii. Teď chodí do logopedického stacionáře. Už mluví ve složitějších větách, ale je to každodenní dřina. Začali jsme to řešit, když měla 2 roky a 8 měsíců. Jsem ráda, aspoň víme na čem jsme a jak jí mužem pomoct.