maminky je to nějaká vada když nám syn (3 měsíce) nechce pás koníčky? Hlavu on krásně udrží když ho různě nakláním ale když ho dám na bříško tak otočí hlavu na bok a začne se smát a po chvilce plakat ale vůbec se nezvedá...mátě někdo podobnou zkušenost?
třeba se mu jen nelíbí na bříšku, ale upozornila bych při další návštěvě dětskou, naše malá nepásala a poslali nás na 4,5 měsících na rehabko...chodili jsme jen 3 měsíce a krásně se to srovnalo
@p_ch dává hlavičku jen na jednu stranu nebo jak kdy? Rozhodně bych neváhala a upozornila dr, zvlášť pokud upřednostňuje jednu stranu. Kamarádka cvičila s oběma holčičkama vojtovku, Carmenka si jela levou stranu a Isabelka zas se nechtěla vůbec zvednout na bříšku. Ale tam je velmi důležité řešit to včas.
jsme na rehabku objednani ale jen jsem chtěla zjistit jestli je to nějaká "vada" když nepase ale hlavu drží..... když ho zvednu za ručičky aby se přitáhl tak to krásně udělá...
@p_ch Miriam taky nepasla a ostatni deti vsechny pasly, tak jsem z toho byla trochu rozladena, ze je opozdena. A nakonec byla prvni, ze vsech deti z okoli, co zacala chodit a to v deseti mesicich. Takze klid. 😉
Kazdopadne konzultaci u Dr. a pripadnou rehabkou se nic zkazit neda...
mě spíš znervozňuje okolí když vidím holčičky jak ve dvou měsících pasou... ale tak každý dítě je origoš 🙂 holky a kolik vám vypije prcek za den? nam na jednu davku max. 120 a za den max. 740ml... Dr. ríkala ze je to malo ale vic do nej nenatlacim 🙂 zkusila jsem to jednou a blinkal celej den :(
@p_ch Doporucuju fakt nekam zajit - vyzkousi polohove testy a uvidis, na cem jste. Deti by nemely preskocit vyvojova stadia a rozhodne by nemely preskocit lezeni! Naopak by mely lezt co nejdele, coz potvrdi kazdy fyzioterapeut. No a ke kvalitnimu lezeni je potreba kvalitne past koniky. Vsechno to do sebe krasne zapada. Ony to deti dozenou a nauci se normalne chodit atd., ale do budoucna si muzou uz z kojeneckeho veku nest nahradni pohybove vzory a spatne pohybove stereotypy, coz muze vest k tomu, ze budou mit v dospelosti problemy s pateri a klouby. Urcite bych nad tim jen tak nemavla rukou.
A jak casto prcek ji? Co ho zkusit davat na brisko pred krmenim? Urcite to casem nejak vychytas. My ted bojujeme s vojrtovkou, ktera se malemu nelibi, a je docela narocne stihnout to 4krat denne. Ale stacel mi hlavicku doprava a koniky sice pase, ale prilis u toho zaklani hlavu a nema oporu o levy loket (jsou mu 3 mesice korigovane, narodil se o cca 2 mesice drive). Takze je pro nej paseni koniku neprijemne a vzteka se mi u toho.
@aja123 Motivaci. A taky tim, ze nebudes dite predcasne vertikalizovat, tj. nosit v nositku a posazovat na klin, dokud samo nesedi. Jakmile ma tendenci vstat a chodit, ma si mamina (nebo jiny dospelak) kleknout na vsechny ctyri a lezt s nim. Ale asi tomu zabranit vzdycky nejde. Nektere deti jsou zvedave jako opice (ja sama si stoupala uz v 8m a ted mam teda zada na rozsypani).
Nám teda od samého začátku, co kontrola, to položení na bříško a zkoušení, jak zvedá hlavičku, jak se vyvíjí zádové svaly. Mrňous začal pást až po 2 m a pár dní před tím jsme byli na kontrole a bylo nám řečeno, že pokud nezačne, tak budeme muset chodit na rehabilitace. Pasení je velmi důležité vývojové stádium, pobytem na bříšku si dítě posiluje zádové svaly (později i ručky) a to je nezbytné pro správný vývoj držení těla k následnému sezení a stání, takže bych to určitě jen tak za hlavu neházela.
@pelenka Presne tak! A nejen zadove, ale i brisni svaly, ktere jsou dulezite pro obraceni na brisko, pro lezeni a pro kvalitni chuzi. Me muze trefit, kdyz vidim maminku, ktera ma trimesicni dite v nositku, dite nepase a ona s nim odmita cvicit, protoze "ho nechce trapit". Mne dite u cviceni priserne rve, az mi to trha srdce, ale cvicim s nim ne proto, ze ho nemam rada, ale prave proto, ze ho mam rada.
Náš mrňousek začal na 3m, do tý doby se vztekal a nechtěl být na bříšku ani chviličku. Myslím, že do 4m se to ještě považuje za ok a ani pak to nemusí nic znamenat. Každé miminko se vyvíjí v jiným tempu 🙂 Doktorka to určitě sleduje a kdyby něco, pošle vás na neu ( pro jistotu) a nebo na Vojtovku. Ale na to je ještě čas... takže zatím není důvod se znepokojovat. Jo a u nás to přišlo z ničeho nic . Den předem vztekání , křik a druhý den najednou ukázkově pásl 🙂
@martina_z My to máme s malým podobné. 27. 3. mu budou 4 měsíce, ale jakoby 3, protože se mi narodil o měsíc dříve a na bříšku mi dělá to stejné. Ale buď jeden nebo druhý loket u toho zvedá a taky i pánev u toho nedrží, že má tendence nožičky dávat pod bříško.
Hlavičku už drží sice krásně, ale to pasení je nic moc. Mi teda ale už asi od 7mého týdne cvičíme dva cviky Vojtovky. Prvni mesic kvuli nestabilite i na zadech, ze mel maly ten padaci reflex na zadickach a aby se tak i prave stabilizoval v ramci drzeni hlavicky ve svisle poloze na zadech, tak to ted uz umi krasne, a pak asi mesic cvicime druhy cvik prave na ty lokty, ale zda se mi, ze je to porad stejne ☹ Tak mi nekdy je z toho tak smutno, ze delam neco asi spatne, ale na rehabkach me pani fyzioterapeutka utesuje, ze to delam moc dobre. Tak uvidime..
Kazdopadne mame cvicit 3 x denne, ale maly je porad hodne spavy, takze cvicime jen 2x denne a to jsem se ji priznala a to ona mi rekla, ze i tak to staci 🙂 Tak uvidime.. Zitra nas zrovna ceka kontrola na neurologii, tak jsem zvedava, co zase bude vsechno spatne..
Naše Ivanka taky nepase koníky, ani pořádně nedrží hlavičku, a to jí byly v pondělí tři měsíce. Mě to docela znervózňuje, hlavně, když okolo sebe vidím mladší děti, jak už krásně hlavičku udrží a koníky pasou....ale Ivanka prostě na bříšku brečí, nebo jen tak leží a cucá si ručičku a nic jinýho jí nezajímá 🙂 Je teda narozená o 12 dní dřív, takže jí dávám ještě pár dní k dobru🙂 Jinak doktorka nám řekla, že máme dávat na bříško co nejčastěji a máme čas do další kontroly ...ve 4 měsících... to už by nás poslala na rehábko....snad nic takovýho nebude třeba
@p_ch to je zajímavý. Mně Ivanka vypije maximálně 120, většinou ale tak 80,90 a doktorka řekla, že stačí bohatě 100 nebo míň.....za den nám to dá většinou tak 650 ml...a to až asi posledních 14 dní, předtím to bylo kolem 550 za den. Přibrala teda za měsíc jen 400 g, ale to se doktorce taky zdálo v pořádku, takže bych to moc neřešila
Mě malá začala ve 3 měsících pást,do té doby na bříšku řvala,tak jsem ji nenutila... Taky mi hlavu držela,ale pást prostě nechtěla. Ale kdy je čas se o to už zajímat,to nevím... Dr nic neříkal?? Náš zkoušel přitahovat,jestli trošku hlavu udrží,nějaké pasení ho ani nezajímalo...