Zdravím všechny. Chci se zeptat, zda je normální, že mě syn s takovou oblibou tahá za vlasy a ještě více se o to snaží, když křičím au! Nevadí mu, když ho silou chytím a možná trochu bolestivě ho zmáčknu a otevřu mu pěstičky, aby pustil. Nevím, co s tím. Samozřejmě ho nebiju ani na něj nekřičím a nestraším ho. Jen řeknu smutně, že musí hladit "malá". Snažím se mu nabídnout jinou zábavu, ale to tahání za vlasy ho těší víc. Zajímají mne zkušenosti, jak jste podobnou situaci řešily a ideálně i vyřešily vy, kterých se můj dotaz týká.
Mě napadlo, že může mit nějakou frustraci, že se mu nevěnuju 100% času, protože odsávám mateřské mléko (pije z flašky), ale jsem s ním a kdykoli může ke mně přijít a mazlit se, což dělá někdy. Pak mě ještě napadlo, jestli třeba to není způsobené tím, že byť se snažím s ním jednat s respektem, tak ne vždy je čas na to ho přemlouvat a prostě ho chytím, stáhnu plínu, přebalím a snažím se co nejrychleji, protože když se vzpírá, tak ať to netrvá zbytečně dlouho. A že se občas vzpírá.... Tak jestli třeba tím, že občas nerespektuji jeho vůli, tak on teď nerespektuje moji, když mu ukazuji, že nechci, aby mě chytal za vlasy...
Zkouší, co zvládne, co to dělá, vědomé jednání - tak jak stokrát hodí flašku, dudlík na zem, a vidí jak letí dolů, akce shodím - reakce padá, tak stejně funguje zatahám - máma reaguje. Opakuj, že ne, oddělávej ruku, důsledně a důrazně.
Nastavit pravidla a hranice už od mala.Mama se neplaca a netahá za vlasy a podobné věci.Zadnou frustraci nemá.Diteti se nemůžeš věnovat 24/7 .Taky se musí uklidit ,uvařit atd .
@mamamaki Syn to dělal. Už jsem nevěděla kudykam (domlouvání, říkat au, plácnutí po ruce) - trvalo to určitě 2 měsíce a musela ho zatáhnout za vlasy - né tak moc, jako on mě ale trochu to musel cítit. Dvakrát se tato situace stala, já na to nejsem pyšná, ale syn hned přestal. Plus jsem vždy dodala, že maminku to taky bolí. Je to cca rok a už to neudělal. Jelikož mi velmi tehdy padaly vlasy a on mi jich spoustu doslova vyrval, tak už jsem prostě zakročila. Ono některé děti nejdou ukočírovat "bolí to", dokud to nezjistí.
A i kdyby to bylo z toho, že se mu nevěnuješ, tak to se na mě nezlob, ale i máma má své potřeby a dítě nemůže chtít mít maminku 24/7 na milion procent.
Stáhla jsem si vlasy do drdolu nebo ho zatahala taky a bylo vyřešeno. (Fázi domluva jsem zde přeskočila, to bylo bez efektu)
@mamamaki když kluk tahal, tak jsem mu to párkrát oplatila a dál pokoj. S kousáním to bylo horší, protože jsem ho kousat nechtěla. Domlouvání nepomáhalo. Jednou jsem se bavila s mužem, kluk kolem mě pořád kroužil a najednou mě hodně kousl do ruky. Nevím, jestli to byl nějaký reflex, ale ta ruka mi ihned vylítla a dala mu facku. Otázka pár vteřin, ale pak dal pokoj. Kupodivu ani nebrečel a jen koukal. Nejsem na to pyšná, ale záměrně jsem to neudělala.
Ja mam za to, ze to delaji uplne vsechny decka 😅
Ty rozpusteny vlasy je proste lakaji.
Reseni: mamadrdol, pak nema za co tahat. Casem dostane rozum a delat to neude 😀
Děkuji všem za reakce!! No tak můžu říct, že souhlasím, že by bylo lepší neoplácet to tomu dítěti. Ale plot twist je, že jsem to nakonec musela zkusit a přijde mi, že to bylo vhod. Po vašich odpovědích mě napadlo ještě něco googlit v angličtině a psali tam docela hezky různé důvody k tomu chování a tedy ne vztaženo k věku nebo mentálním schopnostem dítěte. Ale právě tam vubec nedoporučovali to oplácet, ještě to bylo psáno tučně a bylo k tomu nějaké rozumné vysvětlení. Jenže z toho vysvětlení plynulo, že dítě tahá ostatní za vlasy v podstatě ve snaze komunikovat něco důležitého,co nedokáže jinak sdělit a dospělý má jiné možnosti něco sdělovat a navíc tím oplácením dítěti sděluje, že je nebezpečné snažit se komunikovat. Ale to rozhodně neplatí pro mého syna, který komunikovat už umí velmi dobře, tahání za vlasy opravdu nemá jako zoufalý pokus o komunikaci a fakt je jen škodolibý a užívá si tu srandu z něčí bolesti. Takže fakt nezbylo než ho chytit za ty vlásky taky a pomalinku ho zatáhnout do úrovně, kdy se zaksichtí, že to už ho bolí. No a hned pustí moje vlasy, je pohoršený, co jsem mu udělala, já mu ukážu moje vlasy, udělám ten výraz co on a reknu mu, že to on mi dělá a že to nechci... Takže to vypadá, že fakt toho nechá... Jinak je mu 16m a v podstatě to trvá od té chvíle, co zvládá úchop, určitě víc jak půl roku, asi třičtvrtě... Už mám lysiny z něj a musela jsem to ošmikat.... Drdol nepomáhal, s tím to bylo ještě horší, to bylo jak terč pro něj 🤣
Já to řešila tak, že jsem plácla přes ruku a řekla NE. Stačilo udělat 2-3x a už to nezkoušel.