Stydlivé dítě

kituska20
6. únor 2018

Ahoj holky, chtěla bych se zeptat zda to má někdo podobně jako já? Dcerce teď budou 3 roky a s dětmi si prakticky nehraje. Spíš tak vedle nich. Do nedávna se jich ještě bála. Je strašně stydlivá trvá ji strašně dlouho, než se okouká.
Do školky nechodí ani v dohledné době chodit nebude. S dětmi jsme v kontaktu dost, teď přes zimu teda méně.
Máte nebo měli jste podobné dítě někdo?
Jinak je to strašně hodná a chytrá holčička. Umělecká duše. Ale společenská asi moc nebude. Byla jsem prý stejná jako malá.

syrinxka
7. únor 2018

Dcerka má teda zatím 2roky, je neprůbojná, spíš jen stojí a kouká jak si ostatní děti hrají a nebo jí klidně někdo vezme hračku a ona jen kouká a nic neudělá, ve všem spíše ustoupí. Taky jsem byla taková jako malá a právě aby měla snazší nástup do školky, tak jsem ji začala brát více mezi děti. Chodíme do jednoho dětského centra, kde chodí více méně pořád ty samé děti. Chodíme tam už půl roku každý týden, někdy i 2x a pozoruju, že se to u ní trochu zlepšilo. Víc reaguje na ostatní, občas i snaží hrát s ostatními dětmi někdy po nich opakuje blbiny apd. TAkže za mě, bych doporučila větší kontakt s dětmi, i v zimě se dá chodit do dětských center, skupinek apd. a na nic netlačit na ni, jen ji ukazovat jak je parádní hrát si s kamarády, ale nenutila bych ji do ničeho. Hold to jsou asi geny 😃 ale i tak se tomu dá trošičku pomoct právě tím nenásilným začleňováním do kolektivu.

baraskaska
7. únor 2018

Jojo maly budou 3 v dubnu, do skolky chodi ob den prvnim mesicem. Je pry spis pozorovatelka s detmi se moc nezapoji pritom doma se ji pusa nezastavi a ve skolce vypada jak kdyby ji ulitly vcely. Je celkove bazlivejsi hned ji vsechno vadi, staci malo a breci proste citlivejsi ditko, jinak je moc sikovna a doma teda andilek s dablem v tele 😀 da se rict ze je absolutne jina ve společnosti a doma, navic vic ji vyhovuji statsi deti nez mladsi, mame v rodine autismus tak samozrejme jsem takova opatrnejsi abych neco neprehledla ale myslim, ze takovouhle povahu ma spousta deti, s tim uz se podle me pomalu narodi ... Vsak ono se to casem zlepsi nebojte, to chce jen cas. 🙂

jaja01k
7. únor 2018

Taky mam jedno takove ditko, budou mu 4 roky. Do skolky chodi druhym rokem. Prvni rok jen sedel sam v koute a nekomunikoval s detmi ani s ucitelkami. Letos uz je to mnohem lepsi, s detmi si sice porad nehraje, ale aspon s ucitelkami uz mluvi. Navic hodne pomohlo, ze tam s nim chodi mladsi braska. S lidmi, ktere nezna, nemluvi vubec. I pred temi, ktere nevida moc casto, se stydi.
Je proste cely po mne, ze me za tri roky ve skolce nedostali ani slovo, zlepsilo se to az ve skole, tam uz jsem mela kamarady 🙂

ninive211
7. únor 2018

Prostě je introvert, jako zhruba 40% dětí (lidí)🙂 Byla jsem stejná a dcera je po mně, do tří let se prakticky dětí stranila, i na hřišti se nezapojovala, spíš jen pozorovala, schovávala se mi "za sukně". Doma je to šídlo a malý ďáblík. Teď od října chodí jednou týdně na dopoledne do miniškolky a moc jí to prospívá,je tam jen malý kolektiv dětí a na ně dvě učitelky, co se jim mohou věnovat opravdu individuálně, bála jsem se toho, ale byla to správná věc. Příští rok už půjde do státní školky, tak jsem na to zvědavá. Zatím to vypadá, že nakonec nebude takový introvert jako já, já šla do školky až v necelých 6 letech, do zaběhnutého kolektivu, kde mě děti mezi sebe moc nepřijaly.

dc2015
7. únor 2018

https://www.abctehotenstvi.cz/txt/i-detske-hran... Děti si hrají tzv. vedle sebe cca do 3 let života. Poté se teprve učí kooperaci, hrát si spolu. Introvertům to trvá déle, extrovert může mít tento vývoj rychlejší, záleží i na tom, jak moc času je zvyklý trávit s jinými dětmi. Pokud jste byla stejná, co vás překvapuje? 🙂 Ne, nebojte se, to se poddá. Jen to bude mít zpočátku třeba trošku těžší... znám to, jsem také introvert. Přátel mám málo, ale o to jsou ty vztahy hlubší... Můj syn je taky "svůj" - chodíme pravidelně na cvičení dětí a maminek a udělal velké pokroky, i tak ale vím, že školka bude pecka 🙂

elinka90
7. únor 2018

V tomto případě doporučím jí dát do školky. Dcera byla taky taková a školka z ní udělala trochu průbojné dítě. Už si jen tak nenechá vzít hračku a ve školce se jí moc líbí. Vidím u ní velké pokroky

kituska20
autor
7. únor 2018

@dc2015 mě to vážně nevadí jen ty kecy okolí jsou teda nepřipříjemné.

dc2015
7. únor 2018

@kituska20 Tak to fakt nepobírám, co za kecy může mít okolí. Vždyť ve 3 letech je hraní si vedle sebe normální a stydlivost taky 🙂 Ale chápu, že to nepříjemné je. Můj synek zas udělal minulý týden hysterickou scénu na celý barák v mateřském centru. Ale okolí neřešit... Oni jsou všichni pořád chytří... ale myslím, že ti malí hlavně potřebují ukázat, že mohou být sami sebou, pokud tím neubližují někomu jinému samozřejmě apod.

luj89
7. únor 2018

@kituska20 co na to okoli rika? A myslite, ze kdyby bylo ditko pravy opak, nejake kecy by si nenasly? Okoli ma nekdy pocit, ze deti se musi predelavat, lamat jejich osobnost a proste ,,musi,, se chovat tak, jak si oni preji.

elvira
7. únor 2018

Mladý byl taky stydlivý a některé jevy a rady okolí byly na zabití. Prostě nemůžou být všichni dravci. Teď je ve druhé třídě a jak kdy -nekdy dá s přehledem vystoupení na nástroj před halou plnou lidí, jindy se stydí dojít si koupit třeba zmrzlinu.