Střídavka. Zkušenosti, doporučení?

skororozvedena
31. kvě 2022

Ženy, prosím, jaké máte zkušenosti se střídavkou? Ex na to teď zase začal tlačit (až vydírat), doteď byli zhruba 65% času děti u mě, zbytek u něj. Zdá se mi, že nejmladší (4 roky) je na to ještě malá, je docela vázaná na mě. Nechci jim bránit v kontaktu a nakonec, ta střídavka by měla určité výhody jak pro mě, tak pro děti. Ale nejsem si jistá, zda by to dětem neublížilo. Máte někdo jiné rozvržení než klasicky týden- týden? Jaké? Pokud by se měly střídat víkendy (jakože přirozeně měly), tak mi přijde, že by to byl strašný zmatek a skoro by nešlo nic naplánovat. Nedovedu si to představit - jen na dokreslení, mám děti tři, práce dvě, a samozřejmě množství různých doktorů, očkování, zubařů, logopedií, zařizování a plánuji docela dost dopředu, jinak to nejde. Jinak ještě jedna info- bohužel, ex se mnou skoro nekomunikuje a když, tak pro mě velmi urážlivým způsobem. Ani poměrně důležité věci ohledně dětí se mnou nesdílí, telefon mi většinou nevezme. Takže fakt nevím, jak by to mohlo fungovat. A další dotaz - v případě vícero dětí, máte to někdo tak, že by občas děti dělil? že by třeba starší byli víc s ním a mladší víc se mnou? On by to asi neodsouhlasil, a děti by se pravděpodobně taky zlobily, že to není spravedlivé, ale zdá se mi ,že prostě neexistuje dobré řešení a jsem z toho upřímně docela hotová, zvláště v kombinaci s dalšími věcmi, které teď prožívám (brzy mě čeká stěhování atd.). Děkuji předem za sdílení a ať už máte názor jakýkoliv, také Vás moc prosím o udržení důstojné úrovně diskuze (kdo jste v té situaci nikdy nebyli, buďte za to rádi a prosím - nesuďte).

zuzkasim
31. kvě 2022

Důležitým předpokladem pro střídavou péči je to, že spolu ti dva umí dobře komunikovat, bez toho nejde. Takže pokud to nefunguje, střídavka asi nebude. O dělení dětí jsem nikdy neslyšela a neznám ani vzdáleně nikoho, kdo by měl střídavku se 3 dětma. Neříkám, že to nejde, jen, že s tímto nemám ani vzdálenou zkušenost.

j.a.n.i
31. kvě 2022

No, pri tom pomeru co pises, uz realne tu stridavou peci mate, takze je asi celkem pochopitelne, ze ji chce i oficiálně, takze bych mu navrhla, ze jo, když ten system stridani zustane jako byl doposud.

andelka
31. kvě 2022

Máme asymetrickou. Od 3 a 5 let. Jeden týden ct-so ráno, druhý týden ct- ne večer. Týden je moc, to máme jen o prázdninách.
Že mladší byl víc se mnou jsme měli na začátku,asi 2 měsíce. Lepší je když chodí spolu.

somalicats
31. kvě 2022

@skororozvedena Jak už tu padlo, bez komunikace to pořádně fungovat nebude.
My máme střídavku 50:50, ale střídáme v režimu 2-2-3, kdy každý z nás má pevně dané 2 dny a pátek, sobotu a neděli střídáme. Dětem to tak vyhovuje. Plánovat se dá bez problémů, když střídáme, tak víme, kdo kdy vyzvedává, kdo má který víkend - a v případě nějakých mimořádných akcí se domlouváme na výměně víkendu. Lékaře, školku, školu - vše řešíme spolu, větší investice (ŠvP apod.) jedeme napůl.

denninka22
31. kvě 2022

@skororozvedena Máme stridavku od dceřiných 2,5 a jediné, proč to funguje je, že spolu dokážeme věci vyřešit a dojít ke kompromisu, a to i přes to, že bychom se nejradši poslali někam.