Ahoj, po 3 letech od rozchodu, kdy mám syna ve své péči dochází k tomu,že přijde střídavka. Nejsem z toho vůbec nadšená. Tak prosím napište mi, kdo má zkušenosti, jak vám to funguje, jaký interval střídání vám vyhovuje, na co si zvyknout, jak řešíte nakup věci, oblečení, telefonu, pomůcek do skoly. Vše napul? Co když jeden přispět nechce?
A ještě mě zajímá jak je to s výživným třeba pokud jsem na mateřské. Dekuju
Jsi na mateřské s čím dítětem?
My máme péči společnou,ale střídáme pravidelně a výživné mám v rozsudku,takže je to v podstatě střídavka. Dětem už je 11 a 13, rozvedli jsme se,když jim bylo 2 a 4 roky. Frekvence střídání se časem měnila,ale už asi 5 let fungujeme stylem,že k otci chodí ve čtvrtek ze školy a vrací se jeden týden v sobotu ráno a druhý týden v neděli večer. Nejvíc to tak vyhovuje kvůli škole. Ex mi posílá od rozvodu stejné výživné,ale navíc platí vždy nějaké trvalé nebo jednorázové platby ( MŠ a stravné, družina a obědy, SRPŠ), celoroční jízdné na MHD. Další větší věci platíme buď každý jednomu,nebo napůl ( ŠVP, učebnice, pomůcky v září do školy, tábory, kurz na přijímačky, kroužky..)
Kromě dvou dětí s ex mám malého se současným manželem. Moje mateřská se starších dětí ani ex nijak netýkala. Ale alimenty už určené byly, z doby, kdy jsem byla na RD s nimi. A potom jsem vždy měla a pořád mám mnohem nižší příjem než ex. Ideální by bylo se domluvit.
Na výživné má nárok ten s nižším příjmem, urcuje ho soud.
Frekvence střídání vyhovuje každému jiná. Nekde deti pendlují po pár dnech, jinde po týdnu s předáním v pátek, nekde v pondelí. Osobne si myslim, ze stridava pece je strasna pokud se rodice nedokáží domluvit ☹ Naopak pokud spolu komunikují, může fungovat dobře 👍
Co se týče zbytných věcí, které chce jen jeden, pak at je platí ten ktery je chce. Na ty nezbytné je dobré založit detem účet, na ten přispívat dohodnutou částku a z nej tyto veci platit. Je to transparentní, odpadají dohady kde kdo a co, preposilani poloviny apod. Ale je to i o duvere k druhemu rodiči, ze ucet nevytuneluje 😀