Špatně mluví. Je to ještě normální?

clarres
27. srp 2021

Maminky co máte zkušenosti, že dítě má 4 roky a ctvr roku a téměř nemluví. Před lidma dělá spíš zvuky ... A ve školce prý taky příliš nechtěl mluvit ani prý učitelky ho nějak nerozmluvi. Je to ještě v normální v daném věku? A s lékařem to rodina zřejmě ještě neřešila. Prosím o názor. Dekuji

jaja01k
27. srp 2021

@clarres A doma mluví?

ireniq
27. srp 2021

Náš prcek nemluvil ve 3 letech při nástupu do školky a když se ani po půl roce ve školce nerozmluvil, tak jsme to začali řešit (logopedie, později vyšetření na neurologii a foniatrii). Diagnostikovali mu vývojovou dysfázii, teď bude nastupovat do první třídy a pořád je mu trochu hůř rozumět a mluví gramaticky špatně, ale ve speciálně pedagogickém centru (ekvivalent PPP pro děti s konkrétním problémem) doporučili zatím bez úlev a uvidí se.

bara88
27. srp 2021

Určitě je vhodné začít docházet na logopedii syn taky hodně blbě mluvil,rozuměla sem mu jen já a logopedie pomohla hodně

marcicek84
27. srp 2021

@clarres logopedie to zpravi,normalne je treba se objednat a resit to...

bbarshaa
27. srp 2021

😉 začnete to řešit. Divím se, ze vám ve školce ještě nedoporucili konkrétního odborníka… Nebojte, bude to dobre, ale chce to určitě s začít něco dělat 🙂. Ať pak není nešťastný z komunikační bariéry s kamarády.

luciksima
27. srp 2021

Dcera do 3 let řekla pár slov .má vývojovou dysfazii.tak pokud ani ve školce se nerozmluvil ani doma neuvi určitě navštívit logopeda a za mě to řešit no

palja
27. srp 2021

@clarres mne bylo řečeno, že by se dítě mělo rozmluvit do 5 let, pak už to bude mnohem těžší. Začali jsme to řešit cca ve dvou letech a trictvrte, zjistilo se, že má vývojovou dysfazii. Chodíme na logopedii, cvičíme každý den a je to celkem dřina. Ale vyplatilo se a teď sama začíná používat krátké věty, ikdyz v řeči je stále pozadu oproti vrstevníkům. Chce to řešit zavcas. Teď má dcera 3 roky a 3 měsíce a půjde do logopedické školky a samozřejmě musíme pořád trénovat doma.

sirinfirst
27. srp 2021

Už bych to řešila dávno, být rodičem.. spíš by mne zajímalo, proč to řešíš ty..

clarres
autor
27. srp 2021

@clarres děkuji za vaše názory a postřehy. Zřejmě tam bude chyba na strane matky, že to ještě neřeší... Logopedie mě taky napadla, že by dětem hodne pomohla. Řeším to proto, že můj syn ve školce s ním kamarádi a říkal mi, že špatně mluví ( no spíš nemluví vlastně) a my jsme ho po dvouch měsících potkali včera s tatínkem a opravdu nám neřekl nic jen zvuky tak mi ho bylo líto. Ale nepřišel mi, že by se styděl to ne. Oční kontakt taky navazoval. Tak jen proto jsem se ptala...

kristyn86
27. srp 2021

@clarres Chyba na strane matky,ze to neresi? A jak vite,ze to neresi? Myslite,ze to troubi vsude do sveta? Syn ma taky vyvojovou dysfazii,do 4 let mluvil svoji reci,nikdo mu nerozumnel.. Ve skolce nemluvil...Na logopedii a k ostatnim odbornikum s nim chodim od necelych 3 let...A nikde to na potkani nevytrubuji,co se synem resim,kam chodim atd...Za jeho rozmluvenim byla vice nez rocni drina...To si ani neumite predstavit jake to je,mit nemluvici dite...Ja se dozvedet,ze o me nekdo rika,ze to neresim,tak ho roztrhnu jako hada (s nadsazkou).

bara88
27. srp 2021

@clarres počkej a jak víš že to neřeší a nebo že nemá nějakou vadu a jen to netroubí každému na potkání?

bara88
27. srp 2021

@clarres a chyba matky?otce to dítě nemá?jestli spíš nebude chyba na tvé straně že strkáš nos kam nemáš

andelka
27. srp 2021

A ty se do toho hodláš vložit jak? Předpokládám, že dítě chodí k pediatrovi.
Každopádně, ve 4 letech už by mělo dítě mluvit, pokud nemá nějaký problém. Kolem 3 let jsou ještě mezi dětmi velké rozdíly. Mám jednoho syna s dysfazií a druhého který žádné problémy nemá (už mu je 9, tak fakt už vím, že nemá) a ve věku cca 2,5-3 na tom byli tak podobně. Rozdíl byl v tom,že mladší kolem toho 3 roku měl progres, kdy se rozpovídal, a v 3,5 mluvil normálně, v 5 neměl žádnou chybnou výslovnost, kdežto starší na tom zůstal stejně i po 3 roce, začal mluvit až ve 4 (to už jsme chodili na logopedii a měli jsme za sebou vyšetření foniatrie) a s výslovností jsme se prali až do 8 let skoro. Nejmladšímu je 2,5 a doteď taky nic moc, ale poslední týdny začíná opakovat, dřív neměl zájem, takže počítám s tím,že bude mít stejný vývoj jako prostřední. Že po Vánocích už si pokecáme.
Každopádně toto musí řešit rodiče. Ponouknout by je měl lékař, nebo školka. Ale k odborníkům se musí objednat sami a pracovat s dítětem.

marketa11112
27. srp 2021

Myslim, ze otazka byla dana spis ze zvedavosti. 😉. Deti maji mnoho problemu s reci, casto jde o vyvojovou dysfazii nebo jen o pomaly vyvoj reci, ruzne vady reci a pod. Vetsina rodicu to resi ve chvili, kry ma podnet od lekarky ci ze skolky. Bohuzel i dnes mnoho lekaru tvrdi, ze je casu dost. Bohuzel neni. Cim drive se zacne s logopedii a probehnou třeba i vysetreni sluchu, neurologie. apod, tim lepe. Kazdopadne verim, ze většina rodicu se to snazi resit a nejsou zcela laxni. Chlapecek muze mit i jinou nemoc ci postižení. Dnes jsou deti bezne zarazeni do materskych skolek i skol, casto s asistentem pedagoga. Mnoho rodicu se za tento ,,problem,, ditete stydi a nevytrubuje ho kazdemu na potkani.
Kazdopadne ano, muze jit i o chybu ci laxnost rodicu. Ale jde uz spis o vyjimky.

me_druhe_ja
27. srp 2021

Uaaaaa....proč se s*eres do někoho cizího? Tohle mě vytáčí. Vůbec, ale vůbec o tom nic nevíš, ale máš potřebu to rozebírat na netu a od prvního příspěvku s jasně čitelným podtextem: je to chyba matky ,kašle na to. 🤦🤦🤦🤦 Úplně vidím, jak bys někde na hřišti potkala nás se synem, kterej když má dlouhý kalhoty, tak vypadá jako úplně zdravej kluk, a pak řešila na netu, jestli je normální skoro ve dvou letech nechodit a proc to matka neřeší. 🤦🤦🤦🤦

clarres
autor
27. srp 2021

@me_druhe_ja kdo vám řekl, že se do někoho seru, asi začnu...vzhledem k tomu, že s tím nemám žádnou zkušenost tak se pouze zeptám a nestačím se divit jak některé uživatelky ihned útočí-🙂 jen do me-🙂

bara88
27. srp 2021

@clarres a proč se ptáš na něco do čeho je ti hovno?a proč píšeš že je vína na srane matky?jak to můžeš vědět?

mourovatakocka
27. srp 2021

@clarres Je, to mám ráda, normální v daném věku. To je moc kouzelná formulka. Dítě ale není videohra, kde na dané úrovni je určitá obtížnost a nutné skills. Moje dcera třeba před cizíma mic nemluví, musí se otrkat a pak nezavře tlaminku 😁 Takže není normální, protože nepozdraví a neodpovídá na povětšinou blbé otázky lidí okolo.
Vezmi křišťálovou kouli, kterou sleduješ, co dělá nebo nedělá rodina, a zaměř se třeba na sídla povstalců Boko haram, CIA ti zaplatí majlant.

zrzinda
Autor odpověď smazal
Zobraz
cilkat
29. srp 2021

Mám dítě s vývojovou disfazii. Dítě ve třech letech by mělo umět spojit dvě slova do věty. Pokud to neumí je na místě vyhledat logopeda... Ale to neznamená, že ve čtyřech letech bude dítě mluvit...
Takže pokud do toho chcete zasahovat, zkuste se v první řadě zeptat rodičů, jestli náhodou k tomu logopedovi už několik let nechodí... A nebo si najděte fakt super logopedku a doporučte jim jí... Ale to je vlastně to jediné, čím můžete pomoci. Teda krom toho, že neucite svá dítě domluvit se a hrát si s nemluvím kamarádem.... A naučíte ho, že nemoct mluvit je těžké pro všechny strany - to ale neznamená, že spolu nemůžou kamarádit.