Mame doma skoro rok a pul stareho syna a ja premyslim, jestli mu neublizujeme absenci jinych deti. Kamarady s detmi mame daleko, vidame se treba 1x do mesice, jinak bydlime na vesnici a na mistnim hristi jsme vetsinou sami nebo tam jsou az vetsi deti. Jednou tydne chodime plavat a chci dochazet jeste na jedno cviceni, ale vetsinou to tedy jsou stale jen treba 2, 3 hodiny v tydnu, kdy vylozene travi cas s detmi sveho veku... Zkouseli jsme hernicku, ale tam se nam moc nelibilo, az moc velky frmol... Rada bych si nasla kamaradku s detmi v miste bydliste, ale neni to pro me jako pro introverta uplne snadne. Tak premyslim, jak moc se treba premahat s tou hernou, zkouset to nebo to nechat byt, kdyz se mu tam nelibilo (byli jsme 2x). Jak casto se vidate s jinymi detmi vy?
Rok a půl staré dítě si hraje VEDLE ostatních dětí, ne s nimi (jinak je to teda u dvojčat). V tomto věku je navíc téměř každé dítě jedináček. Ne, neubližujete mu, ne, nepřemáhala bych se. K zamyšlení by to bylo třeba u čtyřletého dítěte.
Zhruba od 8 mesicu veku jsem zacala syna socializovat s detmi podobneho veku - pres nosici skupinu jsem se seznamila s nekolika zenami. Vidaly jsme se 2-4x v tydnu. Venku, na navstevach a v zime i v hernach - chodily jsme spolecne. My jsme si poplkaly, deti si pohraly. Idealni stav. Ale podle me zadna "spravna" mira neexistuje. Kazdy si to musi nastavit sam. Kazdopadne je vhodne dite socializovat
@martiniquest Já jsem na to slovo asi už alergická. Mně naopak přijde, že vychovat v naší společnosti Mauglího by byl fakt výkon.
@olga_ A co ja s tim? Kazdy mame jiny slovnik
Jak už bylo psáno výše. Dítě v tomto věku potřebuje dospělého ne dítě. Začít záměrně socializovat az tak kolem 3 let co začínají chodit do školky a ani v tomto věku to moc dětí nedává. Buďte v klidu. Děláte to správně.
Dekuji moc za uklidneni!!
@moija Napišu Ti to asi tak. Sama jsem lektorku programu pro děti od 4 měsíců do nástupu do školky, tzn. do cca 3 let. Dělám tu práci skoro 10 let, poznala jsem stovky dětí v tomto věku. Ne, minimálně do těch 3 let není potřeba dítě nijak na sílu socializovat. Pokud to sama necítíš a dítě samo nevyhledává přítomnost jiných dětí, určitě mu neublížíš, když nebude v kontaktu s vstevníky. Mnohem horší je vrhnout tiché a bojácné dítě mezi bandu rozjívených a hlučných batolat, které vůbec nezná, a z dálky ho pobízet, aby si s nimi hrál. To je fakt zlo 🙂.
Ja jsem si taky rikala, ze do tech tri let dite potrebuje hlavne milujici rodice, ale posledni dobou mi vsichni jmenovali krouzky, ktere s batolaty delaji nebo treba ty deti uz maji doma starsi sourozence (ja s brachou jsme o necely rok, mamka si stale chvali, jak to bylo super, ze jsme byli partaci), tak me to nahlodalo a fakt jsem mela chvili pocit, ze to musim zmenit. Jenze v te hernicce to bylo tak moc na silu, fakt jsem z toho nemela dobry pocit ani ja ani maly... Nebudu to tedy lamat pres koleno. Ale zrovna dnes jsem se seznamila s jednou mamkou z vedlejsi vesnice a jsme domluvene na hriste, tak se tesime, ze tam pro jednou nebudeme sami, asi si kluci jeste uplne nepohraji, ale jsem rada uz jen za tu pritomnost jineho ditka 🙂
Máme to naprosto stejně 😀 Dceři je téměř rok a půl, jednou týdně plavání, uvažuju o ještě jednom cvičení, na hřišti na vesnici sami, kamarádi s dětmi daleko. Nicméně to neřeším, podle mě takhle malému dítěti to neublíží a ani to nepotřebuje, časem se pak mezi děti dostane víc.