Socializace jedináčka. Zkoušet hernu, i když se mu tam nelíbí?

moija
7. zář 2020

Mame doma skoro rok a pul stareho syna a ja premyslim, jestli mu neublizujeme absenci jinych deti. Kamarady s detmi mame daleko, vidame se treba 1x do mesice, jinak bydlime na vesnici a na mistnim hristi jsme vetsinou sami nebo tam jsou az vetsi deti. Jednou tydne chodime plavat a chci dochazet jeste na jedno cviceni, ale vetsinou to tedy jsou stale jen treba 2, 3 hodiny v tydnu, kdy vylozene travi cas s detmi sveho veku... Zkouseli jsme hernicku, ale tam se nam moc nelibilo, az moc velky frmol... Rada bych si nasla kamaradku s detmi v miste bydliste, ale neni to pro me jako pro introverta uplne snadne. Tak premyslim, jak moc se treba premahat s tou hernou, zkouset to nebo to nechat byt, kdyz se mu tam nelibilo (byli jsme 2x). Jak casto se vidate s jinymi detmi vy?

atekram42
7. zář 2020

Máme to naprosto stejně 😀 Dceři je téměř rok a půl, jednou týdně plavání, uvažuju o ještě jednom cvičení, na hřišti na vesnici sami, kamarádi s dětmi daleko. Nicméně to neřeším, podle mě takhle malému dítěti to neublíží a ani to nepotřebuje, časem se pak mezi děti dostane víc.

olga_
7. zář 2020

Rok a půl staré dítě si hraje VEDLE ostatních dětí, ne s nimi (jinak je to teda u dvojčat). V tomto věku je navíc téměř každé dítě jedináček. Ne, neubližujete mu, ne, nepřemáhala bych se. K zamyšlení by to bylo třeba u čtyřletého dítěte.

martiniquest
7. zář 2020

Zhruba od 8 mesicu veku jsem zacala syna socializovat s detmi podobneho veku - pres nosici skupinu jsem se seznamila s nekolika zenami. Vidaly jsme se 2-4x v tydnu. Venku, na navstevach a v zime i v hernach - chodily jsme spolecne. My jsme si poplkaly, deti si pohraly. Idealni stav. Ale podle me zadna "spravna" mira neexistuje. Kazdy si to musi nastavit sam. Kazdopadne je vhodne dite socializovat

olga_
7. zář 2020

@martiniquest Já jsem na to slovo asi už alergická. Mně naopak přijde, že vychovat v naší společnosti Mauglího by byl fakt výkon.

martiniquest
7. zář 2020

@olga_ A co ja s tim? Kazdy mame jiny slovnik

podaji
7. zář 2020

Jak už bylo psáno výše. Dítě v tomto věku potřebuje dospělého ne dítě. Začít záměrně socializovat az tak kolem 3 let co začínají chodit do školky a ani v tomto věku to moc dětí nedává. Buďte v klidu. Děláte to správně.

moija
autor
7. zář 2020

Dekuji moc za uklidneni!!

jajulin
7. zář 2020

@moija Napišu Ti to asi tak. Sama jsem lektorku programu pro děti od 4 měsíců do nástupu do školky, tzn. do cca 3 let. Dělám tu práci skoro 10 let, poznala jsem stovky dětí v tomto věku. Ne, minimálně do těch 3 let není potřeba dítě nijak na sílu socializovat. Pokud to sama necítíš a dítě samo nevyhledává přítomnost jiných dětí, určitě mu neublížíš, když nebude v kontaktu s vstevníky. Mnohem horší je vrhnout tiché a bojácné dítě mezi bandu rozjívených a hlučných batolat, které vůbec nezná, a z dálky ho pobízet, aby si s nimi hrál. To je fakt zlo 🙂.

moija
autor
7. zář 2020

Ja jsem si taky rikala, ze do tech tri let dite potrebuje hlavne milujici rodice, ale posledni dobou mi vsichni jmenovali krouzky, ktere s batolaty delaji nebo treba ty deti uz maji doma starsi sourozence (ja s brachou jsme o necely rok, mamka si stale chvali, jak to bylo super, ze jsme byli partaci), tak me to nahlodalo a fakt jsem mela chvili pocit, ze to musim zmenit. Jenze v te hernicce to bylo tak moc na silu, fakt jsem z toho nemela dobry pocit ani ja ani maly... Nebudu to tedy lamat pres koleno. Ale zrovna dnes jsem se seznamila s jednou mamkou z vedlejsi vesnice a jsme domluvene na hriste, tak se tesime, ze tam pro jednou nebudeme sami, asi si kluci jeste uplne nepohraji, ale jsem rada uz jen za tu pritomnost jineho ditka 🙂