Snaha o vysvětlování, hraní atd. Zlepší se to?

sabina1999
29. pro 2022

Dobrý den,
Mám syna skoro 1,5roku a přijde mi že to typ ditete, co si nenechá nic vysvetlit, ukázat.. kolikrát se snažím aby uměl aspoň ukázat třeba v knížce kde je pes, kočka, nebo podobné věci, ukazuju mu kde co je, jak se to jmenuje, kolikrat si vezme knížku, sedne si na klín a chce ukazovat nebo číst, ale přijde mi že si z toho nic nebere, prostě jednoduše mi přijde že nechce se nic učit nebo poznávat, a me to trapi, protoze se snazim aby něco málo už uměl. Ikdyž se snažím nesrovnávat, tak mi v poslední době často proletí hlavou ta klasická věta “ostatní děti v jeho věku poznají sanitku od auta, umí něco málo mluvit, umí zvuky zvířat atd atd” a nevím jak se toho zbavit.
Abych ho zas nehanila, kolikrat mi prijde ze hezky poslouchá co mu říkám, ale jak se ho pak zeptám “kde je pejsek” tak proste neukáže. Když mu vezmu prstík a ukazuju jeho rukou, odtahuje se , nechce.
Další věc je že si nedokáže hrát s hračkama prostě vydrzi chvili a pak rozhazuje, kope, atd. Přijde mi že ae neumí soustředit.
Prosím řekněte mi že je to normální a že se to zlepší.
Děkuji a hezký den

kristyn86
29. pro 2022

Rekla bych,ze v tomto veku jsou velke rozdily mezi detmi. Syn v tomto veku taky neumel zvuky zviratek. S hrackami si taky moc nehral,v teto dobe u nas vedli klasicke cinnosti-pomoc mamince. Utirali jsme prach,luxovali,plnili pracku,daval brambory do hrnce,podaval veci z mycky atd. Dcera ta od roka mluvila. A v tomto veku uz jsme si hraly na obchod.A v roce a pul mluvila ve vetach. Hrala si s hrackami. Ale zase ji nebavilo to pomahani jako syna. Ted mame neter,te je 16 mesicu a taky nerika nic. Ani mama,tata,zviratka. Neukaze v knizce. Myslim,ze to teprve prijde 😀

zizkmi
29. pro 2022

@sabina1999 je to normalni a zlepsi se to🙂Ja mela srovnani: syn v roce rekl jen MAMA, stejne stara sousedka umela asi milion zviratek a 100 clenu rodiny🙈. To bourani je normalni, sleduje akci, pozoruje jak co pada, jaky to dela zvuk, co se bude dit. Starsi syn postavil 1x komin a stacilo, mladsi je stavi kazdy den nekolikrat a sup, zbourat. Nebo stavim ja a on bori, nebo bori oba dva. Kostky letaji vsude po pokoji. Nejlepsi zabava.

mourovatakocka
29. pro 2022

@sabina1999 Mladší má rok a devět měsíců, neukazuje, nedělá zvuky zvířat (moc mu to ani neukazuju, nebaví mě to) a mně to je absolutně buřt. Hodně rozumí, co se po něm chce, hraje si sám, se starší, rukama nohama se domluvíme, co by chtěl. Nejen že každé dítě je jiné, s jinými schopnostmi, zájmy, mění se, jak rostou, ale i každé dítě z jedné rodiny může být jiné. Srovnávání je blbost a tyhle číčoviny typu sousedovic Amálka uměla velkou násobilku už v jeslích, to bych nechala na babičkách, to jsem většinou expertky.

majena39
29. pro 2022

@sabina1999 u nás úplně to samé... Knížky nezájem, neukazuje vůbec na nic... Ani se nepodívá třeba venku na co ukazuju já. Chce si dělat všechno po svym 🙈 mluví max slabiky jako paaaa nebo baaaa.... Venku nechce jit za ruku, utíká doleva doprava, nekouká kde jsem. Když vezmu za ruku, sedne si na zadek a nejde vůbec.
Zvířátka a jejich zvuky nezájem... Největší legrace běhat s polštářem v ruce po pokoji nebo lézt na gauč a skákat tam 🙈
Ale s hračkami si začíná hrát tak poslední dva týdny. Dneska např skladal takové kroužky nebo si jezdil s autíčkem po koberci. Ale to dělá opravdu pár dnů. Je mu 18měsicu a dr na kontrole z něj byla nešťastná. Dělala ten mchat test na poruchy autistickeho spektra a jak neukazuje, neposlouchá apod. Tak mu to vyšlo špatně samozřejmě. Ale za ty dva týdny se fakt začal zlepšovat. Tak je asi jen pomalejší a snad to dožene.
Musíme vydržet matko, oni na to přijdou 🍀💪

limali
29. pro 2022

@sabina1999 normálne ❤️ skús sa nad tým netrápiť a daj mu čas 😊

emillyhk
29. pro 2022

U nás to bylo podobné, i proto budeme ve dvou letech opakovat M-chat dotazník. Ukazovat začal syn kolem 19 měsíců, malé věci v pohodě, když ukazuje auto, letadlo nebo tak, tak je ten směr tak jako hodně přibližně 🤷‍♀️ Knížky ho nebaví, když si spolu prohlížíme tak jednou za týden, tak jsem ráda. Mě třeba že začátku nechtěl ukazovat v knížce, dával ji pryč. Tak jsme si ukazovali obrázky na hrnečku, na povlečení, atd. V 11 měsících říkal pár slov, napodoboval zvířátka. Potom začal trénovat chůzi a mluvit přestal, začal zase až když se rozchodil 🙈 Teď má 23 měsíců, říká dvojslovné "věty", ale má dost omezený repertoár. Máme kolem sebe děti o 2-4 měsíce starší, oproti nim je z mého pohledu dost pozadu. Ale mám úžasnou kamarádku s o dva měsíce starším dítětem. A vždycky když mám splín, že její dítě už to a to umí, tak říká: "Jo, umí to tak měsíc, za měsíc začne tvoje dítě taky." A má pravdu 😉
Takže za sebe to shrnu - je normální dítě pozorovat a tak trochu porovnávat. Ale nesmí se to přehánět. Na druhou stranu, pokud se ti vývoj nezdá, konzultuj s pediatrem. Buď tě uklidní nebo vás pošle na nějaká další vyšetření.

kmarie81
29. pro 2022

@sabina1999 ahoj, u nas to z knizky taky nepochopila nebo ji to proste nebavilo. Koupila sem za par kacek - fakt do 2 stovek sacek s plastovima zviratkama - maji trebas v dracikovi - a kazdy den sme cca 5-max 10 minut sedeli a hrali si s nima - jakoze koukej kravicka a dela buuu, a tady je haf haf pejsek atd. V tomhle sacku nebyli zadny nesmyslni nosorozci ale fakt zviratka z farmy. Hele a cca do tydne ty lehci rikala sama buuu haf mauu ia a ty pro ni tezsi sem rikaka ja a ona mi podala odpovidajici zviratko. S tim obrazkrm si to proste nespojila jako s 3D hračkou

kmarie81
29. pro 2022

To jsou ty zviratka