Snaha být bez plen. Co dělám špatně?

17. kvě 2023

Ahojte, tak nevím, jestli náš pán bude někdy bez plen. Týden snažení a výsledek nula. Teď si tu brečím zoufalstvím. Skoro dvacet minut na nočníku s dětským mobilem v ruce a nic, pak se zvedne a asi dvě minuty na to vodopád, naštěstí na lino v kuchyni, ale asi je to už jedno, protože koberec zažil X louží. V oblečení být nemůže, to je mu úplně jedno, že ho má mokré, nevadí mu to. Tak lítá dole nahatý a já za ním s nočníkem. Co 20 minut posazuju klidně s hrou vydrží 15 minut sedět a nic. Pinďa malý a pak odběhne a louže jinde. Jinak v noci jsem sjela snad všechny možné rady a nevím. Je neúplatný, takže jídlo a samolepky nepomůžou. Trencle s obrázky jsou mu úplně šumák. Na wc sedět nechce, ze stoje čůrat taky ne. Fakt nevím a jak jsem četla nejsem jediná koho tlačí čas.
Je nějaký postup pro blbky a la 20 minut sedí, pak se proběhne a nanovo. Ne že bych ho tam někdy udržela. Naivně jsem si myslela, že se nám to aspoň povede, že při hře si to ani neuvědomí a ono maximálně pár kapek. Fakt jsem zoufalá. Připadám si jak hajzlbába.

merope
17. kvě 2023

Otázka klíčová - kolik mu je let? Pokud víc jak 3 (nebo má v září nastoupit do školky), tak ano, pak se hodí to nějak pořešit, ale pokud mu je méně, tak to nehroť. Já taky takhle 2 roky zpátky v květnu sjížděla rady, vše možné - pak jsem to zabalila, nakoupila pleny a nechala to být. A přišel červen, šílená vedra, běhal nahatej, jen když začal čůrat (na zem), tak jsem řekla, že to patří do nočníku / záchoda. Do týdne už tam běhal sám. Pak se ochladilo, tak jsem riskla ho oblíknout bez pleny a vyšlo to. 28 měsíců věku. Do podzima bez plen i v noci (ale to se nemusí povést).

michaela666
17. kvě 2023

Ještě bych vydržela, týden je málo. Některým dětem déle trvá než jim to všechno dohromady sepne.

mafulin
17. kvě 2023

A proč to proboha vůbec delas? To je ztráta Tvého času a zbytečné nervy.
Dokud nebude dítě připravené, tak můžeš u toho dělat třeba stojku a k ničemu to nebude.
Počkej až si sám začne říkat

dyechampion
17. kvě 2023

@mafulin a ve statni skolce vam ty pleny meni jo?

dyechampion
17. kvě 2023

my ted taky zaciname, preju silny nervy!

laxesis
17. kvě 2023

Týden :D Nám to trvalo skoro rok s pauzama! Nejsem příznivce nucení na nočník, dlouhým 20 min sezením si náš milostpán akorát nadělal hemeroidy. Ano, hemeroidy, tehdy ve 3 letech. Nočník jsem vyhodila, začal chodit až na záchod po tom třetím roce - a tohle proběhlo během pár dní. Prostě najednou to seplo a začal chodit jako dospělák. Jinak mohl lítat počůraný až za ušima a bylo mu to jedno. Ono až to prostě dojde do té hlavy, že to zvládne udržet a poponést (k tomu musí tělo dozrát, vy můžete třeba skákat po hlavě a odrážet se ušima), pak to teprv půjde. Kolik je dítěti?
Si pamatuju, jak se naši chlubili, že jsme byli v roce bez plen. Haha. Ale do 7 jsme se počůrávali, brácha snad i dýl 😅 na posteli jsme měli igelit ještě na základce...ale tím už se nikdo nechlubí, že byli ve školkách všichni věčně v náhradních hnědých punčochách, protože sice byli všichni bez plen, ale nikdo to neudržel.

laxesis
17. kvě 2023

Jinak teda co jsme všechno zkoušeli, tak nejzajímavější byly barvící kapsle do nočníku - jak to počural, tak se to zabarvilo. To by mohlo zaujmout, u nás ho to bohužel zaujalo jednou a pak už ne, protože to mělo jen dvě barvy a to je nuda. Tady to období je trochu na palici, prostě furt lítáš, nabízíš....Zkusila bych ten nočník zrušit a zkusit normální wc. případně počkat na léto, až bude moct lítat nahatý, třeba to bude jednodušší. Jinak náš malý rozhodně v sedě nikdy nečural. Prostě na pána, jako táta. Tak i tohle zvážit, jestli má cenu "posazovat" kamkoliv. Jestli spíš nebude lepší ho vyhnat ven s tátou bez plen, ať si to chlapci pořeší :D U nás to fungovalo docela dobře🙂 Ale jak jsem psala výš..začalo to jít postupně, až když to uměl trochu poponést a zadržet..

mamora
17. kvě 2023

Já to zatím vůbec nehrotím, synovi je 11m. Asi dva týdny ráno po probuzení ho posadím na nočník, pustím oblíbené písničky na YouTube a nechám ho asi dvacet minut. Většinou se vyčůrá, občas i vykaká. Pochválím ho a zbytek dne to neřeším a má plenku. Uvidíme jak to půjde přes léto na zahradě. Ale nepřijde mi, že by na to byl už připravený

mdch91
17. kvě 2023

Muzu te ubezpecit, ze stejne jako vsechny ostatni zdravy deti se i tvoje dite odplenkuje. Myslis, ze je pro nej nejak prinosny civet 20 minut do nejaky elektronicky hracky a nahodne pri tom pustit sverace? Nech ho behat venku nahatyho, at si uvedomi, jak to funguje a netlac na pilu, je fakt nejdulezitejsi to pustit z vlastni hlavy a nevytvaret natlak. Mam 3 odplenkovany deti a jedno jeste neodplenkovany, ani u jednoho jsem nepouzila zadny kouzlo a mohla bych se treba rozkrajet, ale stejne se nikdo neodplenkoval do chvile, kdy na to byl pripravenej stejne jako vsechny deti kamaradek (rozmezi rok a pul - 3 roky).

mdch91
17. kvě 2023

Se 14m zkousim nechat ho curat postaveneho ve vane pred sprchovanim, obcas se vycura a asi chape, co to slovo znamena. Ale od toho je jeste velmi daleko k tomu, aby dite dokazalo vykomunikovat, ze potrebuje, zvladnout to chvili udrzet apod. A starsi cural jen na pisoarek a venku vestoje, nikdy vsede

klokanka31
17. kvě 2023

Chce to čas. Naše má zítra 3 roky a na nočník chodí od pondělí...

me_druhe_ja
17. kvě 2023

Pokud to dítěti v hlavě nesepne, můžeš se třeba na hlavu stavět a je to k ničemu. Bohužel i v dnešní moderní době má spousta matek dojem, že se dá naučit ovládat a uvědomit si vylučování. Ne nedá. Prostě nedá.
Jediné co můžeme udělat je, ze diteti vysvětlíme proces, kam chodíme čůrat a kakat atp. Ale pak už je to na dítěti. Někomu to dojde v roce a půl, jinému ve třech. Ani jedno není špatně. Průměrně to přichází mezi 2-3 rokem. Jako jo, jsou matky, jejichž děti od roka prosedí půl dne na nočníku, utiraji loužičky všude a perou denně 5 teplaku, ale plácají se po ramenou, že jejich roční dítě je bez plenek....ale je tohle vážně ten cíl?
Pro mě ne teda. 🙂
Dcera je začátek února 2021 a teprve včera se poprvé vyčůrala do nočníku. Poprvé. Dneska jsem ji večer nechala bez plínky a kalhot a sama si uvědomila, že se jí chce čůrat a šla. Takže věřím, že u ní bude odplenkovani teď záležitost pár dnů a nehody budou minimálně. Protože k tomu prostě dospěla. 🙂

somalicats
18. kvě 2023

Špatně děláš všechny ty opičárny s nuceným sezením na nočníku. Jak už tu padlo jinde, dokud mu to nesepne, tak se můžeš stavět na hlavu. Odplenkovala jsem už 4 děti, pátou to teprve čeká - nikdy jsem netlačila na pilu, u všech na to dozrál čas a odplenkovaly se ze dne na den samy. Někomu to trvá dýl, někomu ne, je to individuální (u nás byla nejrychlejší dvojka - rok a třičtvrtě, nejpomalejší čtyřka - dva a třičtvrtě roku).
Všem svým dětem jsem nechávala a nechávám k dispozici nočník tak, aby k němu měly přístup, a vždycky jakmile dozrály, začaly chodit samy.

dyechampion
18. kvě 2023

@mamora nas taky v 10-12m delal, ale je to k nicemu, je to prilis brzo…

mamora
18. kvě 2023

@dyechampion Však já taky nepočítám s tím, že v létě si bude říkat na záchod. Spíš jen aby si pamatoval na co ten nočník je. A když se mu povede vykakat, jsem ráda, že to nemá po celém zadku v plíně. Když by na nočníku brečel nebo z něj utíkal, nenutila bych ho tam být

pajusz
18. kvě 2023

Týden je málo. Udělá louži jinam, nevadí, vysvětlíme ukážeme. Zadek na volno ať se neatresuje svlikanim. Jak se jednou zadari, tak poradny ovace a potlesk. Trénink dělá Mistra. A ty mámo nebul, vždyť jde o ho.. vlastně curanku. U nás to trvalo 3 měsíce zacli jsme na podzim a na nový rok byl bez plen i na noc, nebyli mu ani dva.

eithelwing
18. kvě 2023

Záleží taky na věku. Ale píšeš, že vás tlačí čas, takže předpokládám, že ho čeká nástup do školky, tudíž se blíží 3. narozeniny?
My jsme používali tzv. indiánskou metodu. Tj. dítěti vysvětlíš, o co se budete snažit, plínky schováš (my jsme nechávali akorát na spánek polední a noční), dáš spodní prádlo, ukážeš nočník a hotovo. Nevysazovala jsem, jen jsem se tu a tam zeptala, zda potřebuje čůrat. Ideální je toto na léto a trávit co nejvíc času venku. 😊
S dcerou jsem to zkusila ve 2 letech, po pár dnech hrozná tragédie, pořád se počůrávala, plakala. Tak jsme to přerušily a jen si o tom povídaly. Po cca 2 měsících se sama přihlásila o kalhotky a do týdne bylo odplenkováno s pár nehodami.
U syna jsem začala také cca ve 2 letech a něco. Bylo to delší, nebyl odplenkovaný do týdne, ale viděla jsem, že nemá stres, že je tam progres, tak jsem ho nechala v jeho tempu. Často se do něčeho zabral, takže mu ještě třeba 2 měsíce zůstala kapka na trenkách, a pak teprve letěl na nočník. A začínali jsme tedy u stromku, nechtěl ani nočník, ani záchod.
Nikdy jsem záměrně nevysazovala, nejdřív jsem chtěla, aby se to naučili vnímat. Teď jsou starší a já línější zastavovat na každém rohu, takže je třeba nutím zajít na wc před cestou. 😄
Žádné odměny, jen krátký potlesk a pochvala, vlastně odměnou bylo vylévání nočníku a splachování.

dyechampion
18. kvě 2023

@mamora vzdyt ja vim, myslela sem si to taky, ale u nas to bylo k nicemu 🙂 vi k cemu to je, ale pri obdobi vzdoru odmital..a az ted (2roky) se k tomu vracime.

mamora
18. kvě 2023

@dyechampion Tak možná to u nás dopadne stejně 😉

dyechampion
18. kvě 2023

@mamora pokud to pujde tak setrvejte✌🏻! Ja to kolem zimy vzdala, bylo mega vzdoru😅ale zas ted to neni zas tak hrozny..

kurpilova
19. kvě 2023

tuší někdo jak to dříve dělaly mámy,že v 60-70letech děti chodily na nočníček brzy ..
mého syna to učila tchyně kolem roku,ve 14 měsících byl bez plen ...
čekala jsem druhého syna a dojížděla do práce ráno v 6 a vracela se až navečer...druhý syn se naučil brzy na nočníček,sám si sedal s bráchou...

hanicka_k
19. kvě 2023

@kurpilova tuším. Máma mi vyprávěla... Nesedící děti se často přivazovaly k nohám od stolu, aby nepadaly z nočníku, spousta dětí se ještě pak dlouho počurávala, protože ještě neuměla stoprocentně ovládat svěrače... víc už jsem vědět nechtěla, tohle mi bohatě stačilo. Díky Bohu, že žijeme v době, kdy můžeme (chceme, máme čas...) brát ohledy na děti a na jejich potřeby. Lidi mají totiž selektivní paměť a radši si pamatují jen to pozitivní. 🙄

laxesis
19. kvě 2023

@kurpilova No my z toho neměli dobré zážitky, oficiálně odplenkováno v roce, všichni tleskali žejo (a tleskají dodnes). Brácha ovšem neskutečné problémy se zády od puberty, protože dětství trávil v chodítku a na nočník ho taky vázali, aby seděl, když ještě absolutně nedržel bříško, nic. Dodrbali ho tím teda pěkně..mě taky posazovali od půl roka, naštěstí to trvalé následky nemělo zdravotně, ale počůrávala jsem se fakt dlouho. Igelity jsme měli na posteli oba snad do třetí třídy, akorát jsme z toho měli blok. Jako fakt netuším, jak jsme mohli být v roce bez plen, když bratr začal chodit v roce a půl a neseděl, já jsem sice byla v sezení i chůzi napřed, ale v hlavě to nebylo. Ale tohle mi říkala babička, naši by odpřísáhli, že jsme byli tisickrát šikovnější, než můj syn, který se v pohodě odplenkoval ve třech a doteď (je mu 6) neměl jedinou nehodu, ani v noci.

ai30
19. kvě 2023

@kurpilova Taky kdyz se podivas, jake pleny deti nosily v 60-70 letech, tak ta motivace byt bez nich byla mnohem vetsi. Dnesni pleny (i latkove), jsou mnohem komfortnejsi. Ale souhlasim s @hanicka_k, o privazovani teda nevim, ale vysedavani na nocniku, dokud se to nepovedlo a ruzne druhy lehkych trestu (napr studena sprcha) za pocurani byly normalni taktikou, jak dosahnout odplenkovani velmi brzy...

michaela666
19. kvě 2023

@kurpilova Hromada ženských ti řekne jak my, dnešní matky jsme neschopné a líné, protože děti mají pleny déle. Pořád jenom praly a žehlily. To jakým způsobem k tomu odplenkování v roce dospěly ti opravdu řekne málokdo.
Jednorázovky přece nebyly a ani by je nechtěly
Prostě po roce už nechtěly tolik prát (nebyly trochu líné? 😃) a tak na dítě tlačily, trestaly a vyvíjely nátlak, až se to naučilo.

me_druhe_ja
19. kvě 2023

@kurpilova k tomu všemu, co bylo řečeno (já praktiku přivazování osobně nezažila, ale slyšela jsem to od spousty důchodkyn, že to dělaly) naši řešili noc bez plinek že nás 1-2x za noc vzbudily, musely jsme se vyčůrat, a pak nás daly zpet do postele. Já nemám skoro žádné vzpomínky z dětství, ale tohle si pamatuju, jak jsem úplně nenáviděla, že mě vzbudili z tvrdého spánku a vytáhli z teplé postele. Fakt jsem to nenáviděla.
Tohle fakt není cesta, kterou bych chtěla jít....
A navíc, pro mě osobně odplenkovani znamená, že dítě si to samo uvědomí dopředu, řekne si o nočník/rovnou si na něj sedne a má nehod minimum. Tenkrát jsme sice byli bez plenek, ale proseděli půl dne na nočníku a denne pocurano par tepláků a postel. 🤷 Hlavně, že se nepraly pleny 😀

rebe
19. kvě 2023

Když posadíš dítě na nočník a necháš ho tam dvacet minut sedět s mobilem v ruce, tak ho naučíš sedět na nočníku s mobilem v ruce, nic víc. To je jako snažit se naučit francouzsky tím, že budeš s kalkulačkou v ruce sedět nad slovníkem. Hele fakt ne, takhle to nefunguje. Ano, může se stát, že se mu náhodou zrovna bude chtít čůrat natolik, že to do toho nočníku pustí, ale opravdu se tím nenaučí, že si tam má dojít, když se mu bude chtít. A už vůbec se tím nenaučí poznat, že se mu chce. Naprosto zbytečně plýtváš energií.

eviicka
19. kvě 2023

@michaela666 nešlo jen o "lenost". Ségra musela být bez plen v roce, aby ji vzali do jeslí, finančně si nemohli dovolit, aby mamka byla doma déle (a ani jeden z rodičů na to nevzpomínali rádi, že to takto museli řešit). Se mnou už byla mamka roky dva. Jak nás dokázali odplenkovat už se nedozvím, ale jedna z mých nejstarších vzpomínek je, že jsem se v jeslích počůrala.

jane46
23. kvě 2023

@rebe Presne. Ja vzdycky rikala ze je velky rozdil chodit na nocnik a posazovat na nocnik. To druhe mi prijde naprosto zbytecne pro obe strany...
Jo a autorko, tyden to zkousite a uz brecis zoufalstvim? To me, promin, pobavilo. Kdybys napsala pul roku...

crochetka1
23. kvě 2023

Tak já měla obě bez plen v 1roce, když seděli ukazovali jsme si knížky, povídali, zpívali. A když se povedlo tak bylo “bobo” na oboje. Já šla na záchod a bylo “Mama bobo”.Trvalo to asi 2mesice. Ale sama z práce ze školky vím, ze to někomu sepne déle.