Školka a dojíždění do práce. Jde to skloubit bez auta?

hanicka_k
8. dub 2020

Ahoj. Ráda bych si přečetla vaše zkušenosti. Dcerka nastupuje (doufám) na podzim do školky a já do práce (ideálně až od října). Problém je, že do práce dojíždím do vedlejšího většího města vlakem (Ústí nad Labem). Auto nemáme ani já, ani manžel. Vlak jezdí cca každou půl hodinu a trasa trvá buď cca 25 minut nebo 40 minut (záleží na po jaké trati - máme tu dvě nádraží). Vyzvedávat budu s největší pravděpodobností jen já, ve výjimečných případech tchýně. Lze skloubit dojíždění do práce bez auta a odvádění dítěte do školky? Dělá to tak někdo? Třeba v případě náhlé nemoci? Předem děkuji za vaše zkušenosti 😉

konidana
8. dub 2020

@hanicka_k dělala jse to tak několik let, ale byl to každodenní boj s časem. Dojíždím cca 40minut vlakem (podle jízdního řádu, čistá doba to byla 1h). Děti ve školce byly od 6:30 do 16:30 (školka fungovala 6-17h). Musela jsem jet vyzvednout kvůli kašli asi 2x za školkovou docházku obou dětí. Holt učitelky věděly, a já jim to pokaždé i řekla, že jedu hned, ale budu tam za 2h.

magdanaty
8. dub 2020

Tak ono asi nejvíc záleží na tom, jaká je provozní doba školky a jakou budeš mít pracovní dobu. Já jsem s dcerou sama, školka funguje od 7 do 16, do práce dojíždím autobusem - cca 30 min. Takže logicky nemám šanci vůbec práci na plný úvazek zvládat, mám zkrácený. Taky je potřeba si na dojíždění připočítat rezervu - čas dle jízdního řádu je sice ěkná věc, ale vi vlaky mají často zpoždění a to se tam pak tak promítne.

ivis_b
8. dub 2020

Myslím, že nejde jen o to, jestli to lze technicky stihnout. Taky zvaž, jestli je dobrý, aby tříletý dítě bylo ve školce denně 10 hodin. Já si myslím, že na tak malý dítě je to strašně moc. Samozřejmě každé dítě je jiné, ale i pro to dítě to může být nepříjemný - ráno být ve školce první (mezi prvními) a odpoledne odcházet poslední (mezi posledními), každý den. Nemáš možnost kratšího úvazku?

hanicka_k
autor
8. dub 2020

@magdanaty
@ivis_b
Moc děkuji za vaše pohledy. Jdu se do práce teprve domluvit v příštím týdnu a je mi jasné, že při dojíždění to bez zkráceného úvazku asi nepůjde. Ale tchýně se mě pořád ptá jestli chci fakt dojíždět, že co když onemocní a mně zavolají ať si pro ni přijdu, co prý budu dělat 🤷🏻‍♀️ Tak přemýšlím, jestli žádat o neplacené volno (dcerka má 3.narozeniny za měsíc) a pak na zkrácený úvazek. A nebo tam rovnou přijít s tím, že končím, protože potřebuji práci bez dojíždění.

emamaira
8. dub 2020

@hanicka_k že dítě onemocní a je potřeba dojet do školky dřív je věc poměrně výjimečná (alespon u nas a v nasem okoli) a když se stane, tak se musí vyřešit konkrétně. Také dojizdim, bydlíme na vesnici, takže dojíždí většina lidí. Pokud ti práce jinak vyhovuje, tak bych ji kvůli případné nemoci nevzdavala.

iulia
8. dub 2020

Já mám dvě děti ve školce, oba pracujeme, babičky daleko, ale oba máme auto - bez auta si to neumím představit. Školka od 7 do 16:30 (ale vyzvednout musíš děti nejpozději v 16:10). Fungujeme v režimu, jeden zaveze děti do MŠ a druhý vyzvedne. Je to celkově náročné, začínala jsem být vyčerpaná, ale pandemie mi dopomohla k Home office i do budoucna🙂. Pokud Tě práce baví, doporučila bych Ti zažádat si na přechodnou dobu o zkrácený úvazek na 6h/den.

klea81
8. dub 2020

Tos mě docela rozesmála, dělá to tak docela hodně lidí. Fakt ne každý v republice má v rodině 1-2 auta 😉

kosi_cek
8. dub 2020

My to zvládali, taky ani jeden neřídíme, ale nutno podotknout, že tak, jak jsme oba pracovali, oba na plný úvazek v pevně daných směnách, tak by to ani jeden z nás nezvládl zajistit úplně sám, jeli jsme v režimu jeden zavede, druhý vyzvedne, případně pomáhala babička, když jsme se sešli na souhlasné směně, fakt štěstí, jinak by to s prací bylo o dost komplikovanější, např. taková úplně běžná pracovní směna začínající od 6ti hodin a školka otevírající v šest, to prostě nestíhá ani superman.

sonaxoxo
8. dub 2020

Ja si to bez auta neumim predstavit,a to jen z jedineho duvodu, a to,ze nechci aby byl kluk denne moc dlouho ve skolce,tak jezdim do prace autem,abych pak byla co nejdriv z prace ve skolce..na trmaceni verejnou uz nemam nervy.

hojda
8. dub 2020

Opravdu je nejlepší si to rozdělit, jeden vodí a druhý vyzvedává, jinak budeš uštvaná jak laň. V případě nemoci ve školce pochopí, že ti vyzvednutí bude nějakou dobu trvat, než se dostaneš z práce.

hanicka_k
autor
8. dub 2020

Ještě jednou díky všem za zkušenosti. Jinak chápu, že s autem je to snazší, ale manžel mít řidičák nemůže a já se bojím jezdit i jako spolujezdec, natož abych řídila. Jsem zvyklá dojíždět už od střední, takže kam si nedojdu, tam dojedu veřejnou dopravou. Ale na tohle jsem se neptala. Před RD jsme s manželem měli totožnou pracovní dobu, spolu jezdili do práce a často i z práce (8-16:30 resp. já 17h). Tudíž manžel nebude v tomhle pomáhat, navíc je slabozraký (je rád, že se postará sám o sebe ráno). Proto jsem psala, že to bude prakticky na mně. Asi to zkusím, uvidím... Díky

hojda
8. dub 2020

@hanicka_k A co se zkusit domluvit ještě s nějakou jinou maminkou, která vyzvedávání taky nestíhá a aspoň se střídat? Podobný problém bude mít třeba víc rodičů ze školky.

knuffel
9. dub 2020

Hodně podle mě záleží na provozní době školky, u nás to vychází 0,5 hod ráno a 0,5 hodiny odpoledne na dojíždění do práce a z práce, což ne každý dává. Zkusila bych se asi domluvit v práci na zkrácený úvazek.

magdanaty
9. dub 2020

@hanicka_k Jde o to, jak velkou máš šanci sehnat práci bez dojíždění. Samozřejmě pokud taková možnost je, dost ti to vše usnadní, ale se zkráceným úvazkem zvládneš i dojíždění. Podle mě tě tchýně straší - to že si budeš muset dítě vyzvednout kvůli nemoci dřív se snad nestává tak často...to bych v tuhle chvíli vůbec neřešila.

andelka
9. dub 2020

Ja bych to nedala. Za mě,pokud to jen trochu jde, tak zkrácený úvazek. Mně stačilo pár měsíců, kdy jsem neměla ráno žádnou pomoc, musela jsem začít řídit, upravit si pracovní dobu o hodinu (6:30-14:45), děti od 6 ve školce a družině,po 15h vyzvednout oba, domů jsme se dostali kolem 16h, pak učení. Stačilo. Teď jsem na poslední RD a pokud to jen trochu půjde,tak bych ráda kratší úvazek. Tehdy byl mladší už předškolák, ne tak 3 leté dítko. Nemít auto,tak to nezvládám ráno ( já už v té práci byla tehdy 1,5roku, na směny,a jezdila jsem MHD,jenže mi pomáhala babička ráno, potom jsme se sestěhovali s přítelem a ten dojíždí na 6 ráno autem 30-40 minut, takže ráno bylo na mně, dostala jsem auto a musela jsem začít jezdit, abych to stíhala, protože o víc než hodinu se pracovní doba posunout nedala).
Ze školky mi nikdy nevolali,že by se až tam dítěti něco stalo. Nikdy jsem nemusela z práce odcházet dřív. To spíš první dva roky byli málokdy ve školce, neustále nemocní. Taky jsem rok po RD byla ještě bez práce. Našla jsem až když bylo mladšímu 4,5 roku a starší byl předškolák. 2x jsem s nimi byla měsíc v ozdravovně. Teď když už jsou oba ve škole meškaji málo.