Ahojte maminky, pisi s dotazem. Mam 11ti mesicniho syna, uz druhy v poradi. Maly se narodil 36+5, ale s normalni vahou (3180) i poporodni adaptaci.
Po porodu byl ale dlouho hodne spavy a ruzne cukal nozickama, pediatricka nam doporucila pyridoxin, na dozrani nervove soustavy.
Synek je zdravy, chodi kolem nabytku, nebyva nemocny.
Ale ve srovnani s prvnim synem, i jinymi detmi v okoli, je extremne plachy, vadi mu treba kdyz nekam prijdeme a kouka se nej vic lidi, hned zacne plakat, i u mne v naruci. Samo je extremni mamanek, toleruje jen pritomnost brasky, tatyba dedy, s temi je kazdy den.
Ale od narozeni je opravdu extremne citlivy na zvuky. Starsi sibzapne hracku, vytahuji zaluzie, manzel roluje plastove lahve... Cokoliv. Strasne se lekne a zacne usedave plakat. Mam srovnani sebstarsim synem, i ostatnimi detmi v rodine, nikdo to nedelal..
Myslite ze je to ok? Nemuze za tim byt nejaka neurologicka porucha? Doktorka mi rekla, ze to muze byt, mam se tim zabyvat nejak vic?
Diky
Misofonie. Jestli mu teda nic jinyho neni. Je to neurologicka porucha, no blbe se to leci, zvlast u miminek. Vetsinou teda psychoterapii, coz u batolete jde blbe. Nechala bych ho poradne vysetrit na orl a neurologii, aby se vyloucily jina poskozeni. No a vsadilq bych ns homeo/Akupresuru, caste mazleni a kontakt, aby nebyl ve stresu porad, no a pro jistotu a blbe dny i chranic sluchu. Az bude vetsi, a jestli se vylouci dalsi poruchy, tak treba psychoterapii a zvykani na hodne neprijemne, ale ted pomuze jen utesovat, vysvetlovat, nesokovat.
@maii
Dekuji moc. Jinak je uplne v poradku, ale je fakt ze mazlit a uklidnovat potrebuje opravdu moooc. Jeste jsem zapomnela napsat, v 5 mesicich mel zanet stredniho ucha (prubeh naprosto bez teplot, prisli jsme na to ze odmital jist, ale az po 3 tydnech, nejprve se resil bojkot kojeni a dalsi veci...). Zajdu s nim na orl, uvidime co bude dal. Zkusim i ty sluchatka, jestli ho to obecne sklidni. Jen se trosku desim, ze jsem se docetla ze ta porucha byva casto u autistu, aspergrova syndromu atd... A je moc malej abysme tohle jeste vyloucili. Ale moc dekuji za radu
@leenickam je dost malej 🙂 pokud nema nejake vyraznejsi projevy (nas autik treba mel uz v tomto veku typicke stereotypni pohyby a byl "zvlastni", u nej jsem bohuzel mela brzo jasno) , tak bych nepanikarila. Hodne deti miva v tomhle veku izolovane auti "priznaky", je to dane tou nezralosti neuro systemu. Zkusila bych pro klid to orl a neuro nebo foniatrii, aby tam nebyla nejaka fyziologicka pricina, jak pise maii 🙂
@meesha jake vyraznejsi projevy mas na mysli? Zkusis nejaky priklad, abych se mela ceho chytit?
Zacnu to hned resit, jsme ted na dovolene a staci treba posunout zidli po zemi a ma fakt zachvat uplne vydeseneho srdceryvneho place, je videt ze se strasne boji... Uz i manzel si toho vsiml a to je teda co rict
Ale bacha na to, abys ho pak moc nezkoumala ;)
nefixoval nas ocima, nedal se utisit, nespal, misto broukani hucel, na lidi se nesmal, ale od porodnice mel nej nejvetsi hit predpoved pocasi v televizi a jakykoliv predmet s pruhama. Napadne byly hlavne ty stereotypni pohyby. Opozdeny psychomotor vyvoj. I ty zvuky byly nevyzpytatelne. Ale fakt tyhle projevy jsou ojedinele nehodnotitelne, naopak nektere auti deti (mimina)jsou extra hodne tiche, spaci, pasivni, nekojici.
Ahoj nás syn(teď už 5 roku) byl kolem jednoho roku taky hodně citlivý na zvuky.Nemohla jsem s nim chodit třeba na návštěvy kde bylo více děti,po chvilce byl úplně vydeseny a úplně se zajikal jak plakal a nemohl propadnout ani dech...V tu dobu jsme byli na horách kde byli ještě děti od sestry a sebemenší nečekaný zvuk ho vyděsil a rozplakal.Byl strašně vydeseny... nevím čím to bylo,byl prvorozený,cca v termínu.Mozna jsme kolem nej chodili příliš po špičkách,na spaní měl vždy klid.A od malička byl vždy hodně rezimovy, měl rad pevný denní rezim(to ale my taky,vyhovovalo nám to všem),hodně brzy spal celou noc.Ani nevím kdy z toho vyrostl,šlo to tak nějak postupně.Pristi rok už z nej bude předškolák a rozhodne není zakriknuty🙂
Holky diky moc vsem. Zkusim s nim zajit na orl, mame bezvadneho doktora, uvidim co mi reknou tam
Jinak nic nepozoruju a ten starsi je takove ero, ze na prehnanou pozornost fakt cas nemam🙂
Ale preci jen to cloveka znervozni.
Fakt jste uzasne, dekuji vsem za ochotu a cas mi poradit
@leenickam treba se jen fakt boji a je citlivy. Mazlit a davat mu pocit bezpeci, to je urcite dobry zaklad, zbytek se vyvrbi. Pokud navazuje kontakt, kouka se na druhe, kdyz s nim mluvi, zajima se o okoli, o lidi, tak na autismus zapomen. A drzim palce na orl, urcite tam pomuzou aspon nasmerovat atd🙂
Problém vidím v neustálém srovnávání dětí. Prostě je váš syn citlivější, co na tom. Mě osobně neskutečně vadí zvuk rolovaných pet lahví. Manžel to nikdy nedělá v mé přítomnosti.
ano, nesrovnávat, nesrovnávat...to že máte srovnání s prvním synem není moc k užitku, spíš naopak 😀 vím o čem mluvím a třeba můj třetí syn se taky bojí různých věcí, co starší děti vůbec, třeba vysavače nebo když pere pračka nebo stačí jen aby viděl, že v pračce je prádlo a už ze dveří, když ji vidí, tak spustí srdceryvný vyplašený pláč, prostě je holt na tohle citlivější a vím, že z toho postupně vyroste 🙂...ale pro klid duše bych zašla na orl na vyloučení zdravotního problému a zeptala se třeba na ty chrániče sluchu nebo vatičky do uší, ale to mě logicky nepřijde moc dobrá varianta, aby si nezvyknul na utlumené zvuky, měl by si spíše zvykat, že tyto zvuky jsou normální a nic mu neudělají, takže pořád dokola uchlácholovat...vidím to na tom vysavači, dřív začal strašnám pláčem, jen co jsem ho zapla a chtěla vysát třeba jen něco málo, ale teď když ho musím použít na odsání hlenu u nejmenší, tak u mě stojí a jen jako nespokojeně mručí, taková ta fáze před pláčem, ale než spustí, tak to vždy stihnu vypnout, takže tam vidím posun za ten cca půl rok, že už se postupně přestává bát 🙂
Možná blbost, ale třeba má extrémně vyvinuty sluch a zvuky proto vnímá intenzivněji, nejste hudebně nadáni? Někdo v rodině?
@kackakastanka
Tak u nas by komplet v cele rodine hrozil jen uplny hudebni hluch🙂 to by musel byt "bila" ovce.
Je to tezke nesrovnavat, ale neni to o tom, ze bych srovnavala kdo driv lezl nebo chodil, mam jen neprijemny pocit, aby byl v poradku.
A ja zase hodne dam na ty pocity, myslim ze mama hodne vi, co se s prckem deje a u toho naseho uz mi tonprijde az moc.
Mam ho treba v naruci, jdu rychle oplachnout dudlik, pustim vodu moc a uz se desne vydesi i kdyz je u mne.
Rada si vyslechnu jestli toto, nebo neco podobneho nemel i nekdo jiny, vzdyt i k tomu doktorovi s nim pujdu pro ujisteni, ze je v poradku...
Spatne jsem to napsala, doktorka rikala ze ta plachost na zvuky muze byt, ne neurologicka porucha...