Roční dcera je na mě závislá. Když si s ní hraji nebo jsem s ní na zemi je spokojená. Když ale vidí, že se zvedám z podlahy začne brečet. Brečí i když mě vidí v místnosti. Když si potřebuji odskočit stále na ní mluvím, ale nepomáhá to. Když potřebuji třeba vařit, musím si jí přenášet aby byla přímo u mě. Buď v židličce nebo u nohou na zemi. Horší to je, když potřebuji uklidit byt nebo chodím po bytě. To řve až tak, že jí někdy musím dát prso na uklidnění.
Myslíte, že se to časem zlepší? Nebo budu muset odnaučovat, to by ale znamenalo nechat vybrečet a to se mi nezamlouvá.
Synovi byl nedávno rok a začíná dělat úplně to samé.. většinou se snažíme odvézt jeho pozornost např. na konkrétní hračky, většinou to pomůže.. zatím...
@kulatakosticka Děkuji. Je se mnou pořád. Spíme spolu i v posteli. Já si to užívám. Jen jsem se bála, abych si tím nezadělala na to, že bude závislačka a pak následné odnaučování. Máme stejně starého kamaráda a ten není takový. Asi ta moje je kontaktní typ 😅
@dundee88 u nás hračka nepomůže. Prostě musím být u ní. Někdy je zabraná do hraní a hned nezjistí, že jsem si odskočila. Ale pak-ten řev. A je to třeba minuta.
Budu doufat, že to přejde. Děkuji.
@radka116 Ahoj 🙂 Určitě to přejde ,neboj ! Separační úzkost je jevem správného vývoje a jak přijde ,tak odejde. Chápu, že to je náročné období , moje 9m Majda mi rovněž začíná viset non-stop na noze ,ale beru to tak,že brzo přijde doba, kdy máma bude opruz a žadonit o pozornost budu já...: 😀 Takže načuchávej a užívej ňochňání s dcerou... 🙂
nevím jestli tě uklidním, ale malé je 20 měsíců a závislost se u nás nezlepšila. Když jdu cvičit tak doslova zdrhám. Nepamatuju se, kdy jsem byla sama na záchodě. Uspávat mohu jen já a v noci vstávám jakbysmet jen já. Ale stejně je to krásný, když se vrátím a ona se rozzáří a hned se ke mě přitiskne a povídá " mami mumuju tě" 🙂
@radka116 nene, naopak mám zkušenost z okolí, že,,posilované,, děti si tu závislost vyberou později, jen si to užívej, i když je to občas na pilule.
U nas to taky bylo,zacalo to v listopadu a ted (malymu je 16mesicu) to ustupuje. Nechala jsrm to byt. Kdyz jsem varila,posadilajsem si ho k sobe,vysavala jsem s nim na ruce,vytirala jsem a varila jen kdyz spal. Taky bych to videla na separacku
Moje mala ma 22mesicu a taky to jeste trva. Jakmile jdu do jine mistnosti, hned za mnou bezi. Ale to je asi normalni.. Nicmene ona nezvlada byt ani u babicek beze me. Nemuzu ji dat ani na hlidani, protoze pak jeste hodinu po mem odchodu jeci. Babicky to nezvladaji a nechteji byt za tyranky. Musim rict, ze uz me to zacina pekne unavovat (i kdyz ji nadevse miluju)... 😒
@kulatakosticka
@lucizal Díky holky za uklidnění. Nejsem ten typ,co chce vychovávat přes brekot. Jako že nechat vyřvat a tak. Máte pravdu někdy je to záhul, nic se nestihne, ale stejně si to užívám. Protože to všechno rychle utíká.
@alcar hele, zase je hezké, že to nechtějí zkoušet na sílu. Někteří jsou v tomto drsnější...
@radka116 Mám doma docela podobnou situaci 🙂 Malá, rok, pořád za mnou, spí se mnou. Když nejsem já, tak manžel. Babičku taky toleruje, ale nesmí mě vidět. Když nepomůže, že se mi pověsí na jednu nohu...do minuty se pověsí na druhou nohu, což zafunguje 🙂 Takže děláme vše spolu. Ale umí se chvilkami zabavit i sama, tak ji nechávám a nezasahuji do její hry, co si najde. Jinak starší byla opak, sice taky vyžadovala pozornost, ale nikdy na mě nebyla závislá a upnutá, ani na nikoho jiného. Nikdy se mi nevěšela po nohou. Dodnes by šla kamkoliv i s cizím, hlavně že se bude něco dít. Spí sama, jen uspávat chce se mnou. Každé dítko je fakt jiné.
@radka116 dekuju, ja doufam, ze to uz snad brzy prejde. ☹
@kulatakosticka to uz jsem se poucila, ze u ni to na silu nepujde. Jednu dobu uz to vypadalo, ze uz by to slo, ale pred Vanoci jsme to zase zkusili... a dalsi sprajc a tentokrat to nadelalo vic skody, nez uzitku. Je to jeste horsi, nez to bylo, protoze jsem zklamala jeji duveru. Doslova mi to tak prijde. Takze je jeste vetsi zavislak nez byla. Ale uz to nechci hrotit, proste to zatim nejde. Kazdy mi radi, ze ji mam naopak davat co nejcasteji nekde hlidat, ze mam zkouset nejake jesle nebo hlidani, ale jak, kdyz to s ni takhle clouma? Nechci, aby z toho mela nejaky psychicky problem v budoucnu. Vim, ze to mysli dobre, ale na to neexistuje zadna univerzalni rada. Proste matersky cit mi rika, ze na to neni jeste pripravena. A do toho jeste bojujeme s dosti silnym vzdorem a s nocnikem a nic se nedari. Je to ted pro me hodne narocne obdobi. Ale nechci tady strasit @radka116, nemusi to tak byt vsude. Uz jsem i trosku mimo tema. 🙂
@alcar já bych to nedělala, mám v okolí případ, kdy to na sílu bylo a to dítě je z toho mimo ještě skoro ve čtyřech letech. Je to zbytečné, já vůbec všechny otužovací rady pouštím jedním uchem tam a druhým ven.
muj syn ( 13 m) je stejny... ale chce si bud se mnou hrat, nosit se nebo vozit v aute.... nechce byt v zidlicce, ohrádce a pod..... kazdopadne jiné reseni není, na wc musim, uklidit také..... většinou po chvilce se uklidni a hraje si, když ne, beru ho kk sobe a za chvili zkusim znova.... klidnejsi je rano nebo po jidle....tak toho vyuzivam.. 🙂)
jinak hlidani nemame, jsme se synem stále spolu...jednou - 2 za mesic odjizdim na tetovani a hlida tatka... většinou pul této doby syn prorve... ani si neumim představit dat ho k mym rodicum, kteří se za prve boji hlidat, neprebali ho a nesnasi plac, mama ho neunese apod...... me nevadi staly kontakt... jinak to proste neumim..
Jedná se o naprosto normální stav, který časem přejde. Pokud vedeš šátek nebo nosítko, tak když zrovna potřebuješ něco udělat, tak "na záda" a můžeš se svobodně pohybovat a obě ruce máš volné. Nedělej si starosti jedná se o naprosto normální projev, který se objevuje u většiny dětí. U nás se objevil kolem 10 měsíce, ale myslím, že to je tím, že jsme začali chodit do školky.
Jinak vím, že je to náročné (mám doma to samé, nemůžu si dojít ani na záchod aby nebyl řev 😀 ) jenže věř mi, to je jen fáze, přijde fáze, kdy máma bude "bankomat" a "malá" potrajdá za kamarádkami či přítelem, tak si užij tuhle fázi, kdy "maminka je vše, co potřebuji" 😉
@takarazestinusakury krásně řečeno 😉 ....mám doma dva puberťáky a 20 m slečnu a je to přesně tak. Malé děti malé starosti a velké děti velké starosti. Takže má ráda je.....bude HŮŘ!!!!! 🙂
Necetla jsem co se pise vys od jinych, ale prvni dcera byla na mne extremne zavisla. V roce se ode mne nehnula ani na krok. Moc dobre vim jak je to narocne. Nikdy bych nic neudelala jinak nez, ze jsem byla s ni. Postupne si zvykala i kdyz je porad spis stydlin ...A u druhe vidim, ze je to opravdu jen o povaze ditete a nema cenu nic lamat pres koleno. Treba je to u vas jen obdobi a zase prejde, ale i kdyby ne tak 20 let vam u nohy stat nebude😉
Jo a jinak bude to lepsi😉😉😉. Bud rada, ze vydrzi v zidlicce a tak , ja jsem dceru u vseho nosila jinak rvala😉😉😉
Jo a jeste musim pridat, ze to melo i sve vyhody. Chodila hezky vedle kocarku, vsude za ruku, u doktora, pri jakemkoli vyrizovani byla hodna. Navic moc sikovna a chytra, mozna i diky tomu, ze jsem s ni travila veskery cas, tkue jsme si pivodali zpivali, kreslili atd atd
Ahojky, to je klasická separační úzkost. U nás to probíhalo taky okolo toho roka, ale VELMI brzo to zase přešlo, trvalo to jen pár týdnů. Myslím, že čím více se teď budeš věnovat dceři, tím dříve získá tu potřebnou jistotu, že ji maminka neopustí, a tím rychleji to přejde.
@pisisvori
@mysicka_lb
@takarazestinusakury děkuji ženy. Uklidnily jste mě, že nedělám nic špatně, když jsem s ní. Že si jí do budoucna nerozmazluji. Díky 🙂
máme to úplně stejně - syn 6,5m....nevidí mě a křičí mam mam mam...v noci usíná sám, ale během noci se stehuje k nám - vyhazuje dudel - od té doby mě drží za ruku nebo vlasy, jinak nespí...přejde to?
@ludul přejde, náš starší syn měl potřebu mámy dlouho, ale i jej to přešlo 😊 dopřej mu jistotu mámy a brzy se ti to vrátí
Možná má zrovna separační úzkost. To přejde, dopřej jí jistotu mámy, trpělivost, je to období, kterým prochází většina dětí.