Dobrý den, už tak nějak nevím jak dál. Mám doma skoro 16ti měsíční dceru, která už ale dobré 3 měsíce hodně prosazuje své JÁ. Poslední dobou je to, ale stále horší a horší. Pokud jí něco vezmu například telefon, kde kouká na fotky nebo na videa začne řev a vztekání. Občas začne kolem sebe i mlátit. Nechávám jí být většinou se zachvilku uklidní a jede se dál. Doma se to dá přežít i když popravdě když to udělá po 4 za 2 hodiny tak už je to na moje nervy opravdu velký nápor. Jde o to, že to začala dělat i venku když ji vezmu za ruku, že už třeba musíme jít domu a jí se nechce začně se vztekat a válet po zemi. Řve jako kdybych jí trhala ruce. Když jí nesu začne mě mlátit, ale tam už dostane a hned začne dělat "nyny". Dneska se mi začala válet a řvát ve výtahu. Jde mi o to jestli je to normální. Čtu, že kolem 2 roku je to normální, ale až v takovéhle míře? Řve a rozčiluje se kvůli všemu co není podle ní nebo když něco chce a my jí to nedáme nebo sebereme. Poradí někdo jak na ty záchvaty hlavně venku nebo to prostě musí přejít a já si budu muset hooooodně obrnit nervy???
Dcera mi v tomhle věku udělala scénu v obchodaku, když sem ji vzala z takových těch hracích atrakci. Lehala si po zemi, rvala a volala au au au. Přitom jsem ji nic nedělala. 🤷♀️ lidi na nás samozřejmě cumeli. Dostala na zadek, nepomohlo to. Tak sem si ji pak prestala všímat a nechala ji rvat. To časem pomohlo. Ale lidi koukaj ať uděláš nebo neudelas cokoliv..... Teď dceři budou 3 a hooodne se to zlepšilo. Občas udělá scénu ještě teď, když třeba odcházíme z herny nebo ji něco nechceme koupit. Ale už se s ni dá dobře domluvit a poslechne. Takže držím palce, obrn nervy a nalej si sklenku vina. 🙂👍
Kdyz jsem byla mala, byla jsem neuveritelne vztekaci dítě.
Popravde vztekam se často dodnes (jen se u toho uz nevalim na zemi 🙈) Moje máma mě dávala pod studenou sprchu. Hoooodne brutální. Ale nic jinýho nepomohlo. Teď mám syna 14 měsíců a začínám pozorovat, že už to taky začíná. Čtu nevychovu a jsem připravena řešit to s rozvahou, ale tuším, že až mi rupnou nervy, skončí chudák taky ve sprše 😁
Jinak s mamkou máme i dnes skvely vztah 😉
@priscilla90 děkuji spíš mi jde o ty scény venku. Doma si ji taky nevšímám a většinou ji reknu ať jde vedle do pokoje a az se prestane vztekat tak prijde během pul minuty je ticho. Ale venku je to horší v obchoďáku je v košíku kde zabavuju a z heren nastesti nikdy nebyl problem. Ale samozrejme jak muze jít v obchodaku po vlastni ose je konečná. A nedej bože udělat neco co nechce. Tak alespon mám nadeji ze to přestane
@priscilla90 tam jsem koukala a zkousela jsem i domlouvat klidným hlasem. Nic zacala me mydlit jak byla v afektu, obejmuti je to samy v blede modrym. Takze 2 ze tri nefungovalo a jediny co zabralo bylo nevsimani si toho. Ale venku nechci aby se ted valela
Dítě si v té době začne uvědomovat, že má vlastní vůli, a když se věci nedějí podle něj, tak se vzteká. Neumí to ovládat, nemá smysl za to dítě trestat. Chce se obrnit trpělivostí a zároveň si uvědomit, jestli nedělám něco, co by se mi taky nelíbilo. Třeba na hřišti je rozdíl, jestli řeknu, že hned odcházíme, a když dítě neposlechne, jdu ho odtáhnout. nebo řeknu, ještě se 3x zhoupni a pak půjdem. nebo na těch autíčkách v supermarketech, dá se např. nastavit budík na mobilu, že až zapípá, půjdem. Ono to třeba nebude fungovat hned, ale dítě se naučí, že se dají nastavit nějaké pravidlo.
Venku si hlavně nevšímej cizích lidí, vždycky se najdou takoví, co se budou pohrdlivě dívat, co je to za nevychované dítě. Takových je nejlepší si nevšímat.
@katy48 tak ono domlouvání ve chvíli, kdy se dítě vzteká, je k ničemu. Ty si taky necháš něco v klidu vysvětlit, když jsi naštvaná? a to obejmutí by mě vytočilo ještě víc 🙂
Mrkni na tento článek, v části 1-3 roky je o období vzdoru, je to hezky popsané, a jen podotýkám, že je to do Matějčka, uznávaného dětského psychologa.
https://www.modrykonik.cz/blog/reruna/article/co-kdy-a-jak-ve-vychove-deti/
Znám syn si takhle dokázal lehnout do prostředka silnice a nehnula jsem s ním teď mu jsou 4 a, stavy vztekci má do dnes jen si neleha na silnici a ve sprše už skončil
Neboj, je to v tomto věku úplně normální. Chce si prosazovat svou, ale ještě neumí zvládat emoce a nechápe okolnosti. Taky komunikace u takového mrněte často vázne, což je důvod pro oboustrannou frustraci. U syna se to od 2. roku začalo dost zlepšovat, už se mu dá leccos vysvětlit a domluvit se s ním, taky se naučil sám říct, co vlastně chce. Ale když něco chce fakt moc nebo je třeba unavený, tak to taky stojí za to. Funguje mi předcházet problémovým situacím a snažit se připravit ho na to, co se bude dít. Mít trpělivost, snažit se vidět věci jeho očima a vyjádřit pochopení - i když tomu třeba ještě nerozumí. Hrozně moc se snažit být v klidu, protože na dítě se to všechno přenáší. Ale stejně člověku občas rupnou nervy, je to prostě s nimi náročný. Ale tím že dáš takhle malému dítěti na zadek ničemu nepomůžeš. Tou Nevýchovou nic nezkazíš, pokud si u toho zachováš kritické myšlení. Mě to sice moc nesedlo, ale o pár věcech díky tomu přemýšlím trochu jinak. Řiď se hlavně svojí intuicí, ty znáš svoje dítě nejlépe 🙂
Taky mám občas vzteklounka. Přijde mi to roztomilé, jak se učí projevovat svoji vůli. Rozhodně je to normální. Pokud je to jen trochu možné, sednu si k němu a snažím se mu pomoct pojmenovat pocity, normálně klidným hlasem mu treba řeknu "zlobíš se, protože jsi chtěl být ještě ve vaně". Venku dávám hlavně pozor, aby se mu něco nestalo a snažím se odvést pozornost - v praxi to znamená že ho stylem "boj s chobotnicí" nacpu do kočárku, nabídnu jídlo, pití, ukazuju věci, kolem kterých jedeme. Co si o tom kdo myslí je mi úplně fuk, myslím, že nejhorší chyba je nechat se rozhodit a v nervech na dítě křičet nebo mu dát na zadek.
Moc děkuji za uklidnění a rady. Když se nevzteka je to sikovna a vnimava holčička. Ale kdyz do ni vjede amok ze neni po jejim je z ni maly satanek. Priznam se, že venku neřeším vezmu pres rameno a odnesu pokud mozno domu. Kdyz jsme někde dam do kocarku a snažím se přesně zabavit jinak. Samozrejme mi pohledy nejsou prijemne. Na zadek uz nekolikrat dostala ale ne kvuli vztekani. Az dneska poprve protoze uz toho bylo opravdu moc a bylo to vzteklejsi nez jindy. Bohuzel nevim jestli tohle se da dedit ale jeji tatinek delal naprosto to samy 😃 jsem ráda, že v tom nejsem sama popravdě kolem vidím jen samé hodné děti 😃😃😃
Asi tu budu za špatnou a nemoderní matku, ale dle mě je něco hodně špatně už jen když čtu že 16 měsíční dítě kouká na filmy a fotky v mobilu. Takovej prcek si má hrát s úplně něčím jiným, ale o tom dotaz není. K tomu postupu při vztekání - myslím si, že ta ignorace když se vzteká doma je dobrý postup aby dcera pochopila, že si nic nevyřve a pokud jde o vztekání venku tak tam záleží na situaci, pokud je to na ulici nebo v obchodě, tak bych jí prostě chytla za ruku a jdeme bez ohledu na její vztekání, pokud by do mě začala mlátit jak popisuješ, tak bych jí plácla přes ruku a bez řečí bychom odešli klidně i s řevem a pokud jde o vztek třeba na dětském hřišti nebo v herničce, prostě tam kde je to bezpečné, tak bych jí tam nechala odešla ( samozřejmě jen na oko někam opodál) aby si uvědomila, že nebude po jejím. Čásatečně je to vztekání určitě dané věkem ale i tak je třeba nastavit pevné hranice.
To mě trklo také, v 16 měsících mobil a videa? To je trochu brzo.
Ohledně toho nevšímát si, ignorovat - tím dítě akorát naučíte pocitu, nejsem pro mámu dost dobré a naučíte ho akorát se vlísávat a zasvděcovat se, což si ponese celý život. Dávat na zadek 16 měsíčnímu nebudu komentovat. U nás zabralo naopak nechat vyvztekat i vyválet po zemi a udělali to oba pouze párkrát. Prostě déčku dovolit si prožít emocí. Pak vás nebude bít, nebude mít tu potřebu.
Zkuste si přečíst tu nevychovu, jsou tam skvěle rady, jak komunikovat s dítětem, co vy evidentně neumíte.
Tu studenou sprchu nedoporučuji, je to traumatizující a málokdo si v dospělosti chce přiznat, že mu rodič vědomě ublížil. Může po této akci začít koktat..
Super je také kniha Vychováváme děti a rosteme s nimi...
Tak v tomto veku je to normalni u syna prave prozivame, dnes vecer se vzteknul ve sprse, ze uz je konec koupani a ze uz netece ze sprchy voda, odpoledne se vztekal ze jdeme na vychazku a nemuze se divat jak tata modelari (nechapu co na tom ty deti maji dceru jsem taky vzdy tahala od modelareni jako pul hodiny stat na spickach na stolicce a cucet jak tata brousi nebo tmeli auticko...no nic), pak byl rev ze uz jdeme z hriste, pak byl rev ze segre to oblekani ve skolce moc trva a pak pozorovali vlaky (to vyjimecne nerval, ale vyskal jak splasenej) no a pak opet nasledoval rev ze se jde domu, v baraku nechtel do vytahu a pak zas nechtel z vytahu - jedine co me uklidnuje je ze to zase pomine (jsem palma, detsky zachvat je jen vitr, palma se ve vetru ohne, ale nezlomi se a zase se narovna...)
Je to normální, obrň se trpělivostí. Je potřeba naučit se s tím dítětem trochu komunikovat, nevýchovu můžeš zkusit, nějaké rady ok, některé podle mě přehnané, někdy u nás něco funguje, někdy je to totálně nefukční, ale každé dítě je jiné a zrovna u vás to může fungovat. Synovi jsou 3 roky a čtvrt a v obchodě se mi vzteky válel ještě někdy před týdnem. Řev, když zapomenu, že zrovna chtěl zmačknout výtah on, jsou na denním pořádku. Že nechce jít zrovna teď přes ulici a lehne se mi doprostřed křivatky, taky znám. Pak to najednou přejde a je milionovej. Věřím, že jednou to přejde tak nějak navždy 😀
@drakenn Nebudu obhajovat že se moje dcera v dnešní době koukne cca hodinu za den na písničky a pohádky pro děti určené. I já se potřebuji vykoupat, připravit jídlo popřípadě se najíst. Vyvztekat jí nechávám a stejně to dělá stále dokola. Jak jsem psala dělá to už nějakou dobu, ale teď to začalo být extrémní a opravdu kvůli všemu co se jí nelíbí, není podle ní. Je ovšem rozdíl pokud to dítě udělá parkrát a pokud to udělá xkrát denně.
@jannym Krásně napsaný a přesně vím, jak Vám je. Řev doma docela koriguju a ven se podaří vypravit dobře, ale venku nechci jít kam ona=řev, nechci jí někam pustit je tam bordel či nevím co=řev, vrátit se domu=řev, vejít do výtahu jak kdy. Prostě některý den očistec. Ted teda i když nemá písničky na mobilu tak řev. Nedostane hned co chce=řev. Chápu, že prostě zkouší co si může dovolit, ale občas je to opravdu očistec.
@katy48 no já to vztekani asi podchytila svým přístupem hned na začátku u obou, což tobe se už bohužel nepovede. Ale zkusit to můžeš, nemusíš to hned zavrhovat malou nechat vyvztekat dle libosti.
Hodinu denně na PC mám můj 12 syn. Dovedeš si představit, jak 16 měsíčnímu decku děláš bordel s CNS? Já se nedivím, že je tvoje dítko vztekle a frustrované..k tomu kombinace vyrovnaná matka, no, máš co dělat. Přeji hodně štěstí
@drakenn to by mě zajímal ten přístup, který zaručeně podchytil vztekání. 😉
@katy48 je ještě strašně malá, nějaké vysvětlování vůbec nemá cenu (ačkoliv se na nevýchově dočteš, jak je to strašně super). Když to řeknu zjednodušeně (snad se někdo neurazí), takovému dítěti je ideální vysvětlovat jak psovi - 1-3 slova, odvést pozornost, odnést z dosahu nebezpečí, víc netřeba se tím vzrušovat. Když má amok, prostě zamezit nebezpečí a ať si vříská. 🤷 Vysvětlování jako takové začne pobírat až tak kolem 2,5 roku, spíš později. Kór v afektu, je úplně zbytečné jí za to trestat, ale i se tím nějak víc zaobírat. Prostě NE (na to co opravdu nesmí) a když chceš třeba odejít z hřiště a dítě ječí, tak odvádět pozornost, dát něco dobrého, připravovat dopředu (ne, že jí vytrhneš hraní z ruky a jde se). A mobil tak malému dítěti na sledovaní fakt nepatří. 😲
@prejeta_zaba já psala asi, ne že je to zaručený přístup, to nevím, kde jsi sebrala. A radim vyzkoušet. nechat vyvztekat..nebránit ji ve vztekani, netrestat za to..
Na tabletu a mobilu vzniká u malých dětí velmi snadno závislost. Věřím, že je to fajn dítě zabavit, ale za jakou cenu?
@katy48 ty pises o mne?🙂) Mam to stejne, synovi je 18 mesicu. Nekdy je v pohode. Vrchol byl nakup minuly tyden - vztek, ze nechce do vozika, vztek, ze mu nedam housku, vztek, ze chce z nakupniho vozika....a vyvrcholil to takovym revem a vztekem, ze jsem musela nechat nakupni vozik u pokladem a vyjit ven.
Jak uz holky psaly, uvedomuje si sebe, navic, pokud ma starsiho sourozence, ktery si obcas dela neco sam, chce to delat take. Navic mu to jeste uplne nejde, neni tak obratny a sikovny, aby to udelal sam. Navic, je uplne vsechno NE.
Uplne stejne jsem to mela ale v tomto obdobi i u starsi holky. Jedine, co poradim je obrnet se. Trva to nekolik mesicu, ale toto obdobi je zvlaste i pro dalsi vyvoj hodne dulezite, predevsim pro nej (mj. nastaveni hranic, vychova co muzes a co ne). Obcas pomuze odvraceni pozornosti, nekdy pouziju i uplatky (nejakou mnamku), ale vetsinou to pomuze, kdyz predvidam a tusim, ze muze dojit k placi. Nekdy to ale nefunguje.
Co se tyka televize, nekdy to take delam. Ano, snazim se maximalne chodit ven a omezit tyto cinnosti, ale nekdy potrebuji doma neco nutne udelat, odmita se hrat, tak mu pustim Peppu a mam aspon 10 min. (ono se treba s ditetem na rukou spatne kraji maso a cibule🙂). A kazdy to ma nastavene jinak. Takze proste vydrz, prtka, vydrz
@linee děkuji už jsem si přišla jako nejhorší matka světa. Snažíme se být co nejvíce venku ale jak říkáš určité činnosti s dítětem na rukou se nedá dělat nebo u toho nemůže pomáhat. U hraní vydrží maximálně 3 minuty a chce dělat něco jiného. Naštěstí moc uplácet nemusím, max v krámě když se ji už nelíbí v košíku nebo chce něco do ruky co nemůže šoupnu kousek rohlíku 😇😇😇 jsem ráda, že v tom nejsem sama všude čtu, že je to normální až od 2 let a proto mě zarazilo, že to má takhle brzy. Je to moje první dítě proto tápu.
@drakenn
poustim dceri na youtube videa pro deti,nevidim na tom nic spatneho pokud u toho nesedi x hodin denne 🙂
Mrkni na nevýchovu. Netvrdím, že je podle ní vše sluníčkový, ani ji osobně neberu na 100%, ale je to jiný pohled.