Řeč. Rozpovídá se?

20. únor 2023

Moje dcera bude mít za čtvrt roku 3 roky. Ještě v listopadu měla dudlíka, toho jsme se úspěšně zbavily. Hodně dlouho mluvila jen klasický máma, táta, baf, mňau atd. Co jsme vzali dudlíka začala víc povídat, umí nějaká slova navíc, občas když to nepožadujeme tak zopakuje slova po nás, třeba "koukej". Ale když chci záměrně aby opakovala tak že ne. Rozpovídává se hodně, mluví i dlouhé věty, ale ve svojí hatmatilce. Umí i zpívat, dokonce i "skákal pes" ale opět ve své hatmatilce. Myslíte že se rozpovídá i do češtiny? Jinak všemu dávno rozumí, i složitým pokynům jako např. "běž do ložnice, a ve druhém šuplíku vem zelený sešit".

autor
20. únor 2023

Ještě doplním že umí i skloňovat "máma-mami, táta-tati,bába-babi)

palja
20. únor 2023

Myslím že ano. Úplně běžný rozvoj řeči. Pokud by se vám to nezdálo, myslím výslovnost, tak bych se objednala s dcerou na logopedii.
My máme jednu dceru s vývojovou dysfazií a druhou s normálním vývojem řeči.
Takže to co popisujete je podle mě úplně normální.
Vaše dcera je malá, má 3 roky. Takže pokud mluví tak bych řešila až pak výslovnost, ale to až později, kolem 4 let.

autor
20. únor 2023

@palja Děkuju 😊

lucifux
20. únor 2023

Můžu se připojit, taky mám synka, kterému bude v září 3 a též toho moc ne namluví. Jak píšete ( mami, tati, babi, mňam, pití). Zkouším mu hezky všechno opakovat jestli se chytí a stále nic. Jsem z toho už zoufalá...

autor
20. únor 2023

@lucifux Mě někdy přijde že se naše dcera stydí mluvit nebo jak bych to řekla. Ona třeba řekne u babičky něco moc hezky, tak jí řekneme ať to řekne ještě jednou, ona se začne stydlivě usmívat a že ne.

lucifux
20. únor 2023

Občas mi to taky přijde, dneska jsem měla pocit, že řekl slovo "moje" dala bych ruku do ohně, že to opravdu řekl. Celkem hezky, ale potichu a tak jsem po něm chtěla aby to zopakoval a nic...

autor
20. únor 2023

@lucifux Přesně jak u nás. A naše říká krásně čistý slova když to zrovna vůbec nečekáme, takže si pak někdy říkám "fakt to řekla?" 😄Ale jo,ostatní mi potvrdí že to taky slyšeli.

cilkat
21. únor 2023

A obecně dcera je spíš stydlivé dítě vyžadující podporu? případně těžce nesoucí neúspěch? protože mi přijde, že to zní, že ona cítí váš tlak "měla bys mluvit líp" a o to víc se bojí mluvit, že něco řekne špatně... Pokud v poměrně čerstvých třech letech takhle dobře rozumí, myslím, že se postupně rozmluví sama a vlastně bude dobře, pokud na ni nebudete tlačit, nutit ji opakovat a tak.
Co by naopak mohlo pomoct, jsou různé stimulace pusy (protože mi přijde, že nějaké oslabené vnímání/ovládání v této oblasti má), ale formou, kdy "neexistuje chyba". Ať už na to půjdete formou napodobování zvířátek a různách ksichtů (takle řve lev, takle syčí had, takle se šklebí šašek...), cvičením "neverbálních funkcí úst" (sání brčkem (jsou speciální, kroucená brčka, např.), foukání do peří/míčků (dejte si závod/hrajte fotbal na stole foukáním do pimpongáče), vylizování talířů, vyjídání lupínků z misky bez pomoci rukou a pod.), nebo různé blbůstky a "prasárny", kdy necháte dítě třeba olizovat krém z šlehací metly, položíte lipo na bradu/tvář a máte ho jen pomocí pohybů obličeje dostat do pusy, posouváte předmět po dráze tyčkou drženou v puse, hraní "na sysla" (nacpat co nejvíc kousků potraviny do tváří... no a pak samozřejmě nevyplivnout, ale sníst) atd... Synovi třeba výrazně pomohlo užívání sonického kartáčku (opět vnímání úst, i když účel vlastně úplně jiný, že.), nebo existují různá kousátka a podobně...
Ale vlastně myslím, že to zvládne i sama. Jen jí v podobných hrách ve jménu slušnosti a hygieny nebraňte 😉 .

autor
21. únor 2023

@cilkat Ona takhle hodně rozumí už hoodně dlouho. Určitě minimálně od dvou let. Ale je pravda že já jsem nervózní když všude čtu jak děti krásně mluví, tak jí to pořád předhazuju, že už by měla mluvit, a opravdu na ni v tom asi tlačím 😞 a to jsem jí vždycky ve všem nechávala volnost,v lezení, v chození, ale to se naučila vždycky sama a v běžné době. Ona napodobování zvířátek i ksichtíky umí báječně, umí vyplazovat jazyk, umí si olizovat rty, umí foukat bubliny z bublifuku, olizovaní jí taky jde. Já se jí tuhle ptala proč nemluví normálně česky, a ona strašně zesmutněla a bylo vidět že jí to trápí/že se za to stydí. Zkusím o tom nemluvit a nechat to na ní.

autor
7. čer 2023

Tak holky před 14 dny měla 3.narozeniny, a pokrok během 2 měsíců obrovský. Začala všechno opakovat, už skládá věty třeba s 3-4 slovy, já jak jsem s ní nonstop tak už většině rozumím 😊 A pořád zpívá skákal pes, jen to motá dohromady s kočka leze dírou 😃 Mám z ní obrovskou radost.