Reagujete nějak na poznámky k vaší výchově?

13. črc 2021

Omlouvám se za anonym, ale raději takto než si dělat rozpory, kdyby náhodou. Reagujete nějak na poznámky třeba vaší rodiny (mamky, švagrů, babiček), když mají poznámky k chování vašich dětí? Mám 2 leté a celkem vzteklé dítě. Už se nám podařilo se dostat z toho nejhoršího ven, ale přesto se prostě někdy vzteká. Když něco nedostane, něco zákážu apd. Přijde mi to normální dětské chování ... Vztekne se půl minuty a jde si po svém. Pro mě je obrovský úspěch, že jsme se vymanili z každodenního válení se po zemi a podobných scén, ale v okolí každou chvíli slychám poznámky typu nech toho vztekání okamžitě nebo ti dá máma na prdel. Donesu kopřivu a dostaneš po prdeli. Teda být to moje dítě, hned by dostala takový výprask, že by příště už o žádném vztekání vůbec neuvažovala.
Popravdě už mi to fakt leze na nervy a říkám si jak na tyhle poznámky reagovat? Přiznám se, nejsem rodič, co na dítě nikdy ruku nevztáhne, ale nedělám to ráda a rozhodně to nedělám často, pravidelně nebo bez důrazného upozornění, že tohle je fakt hodně přes čáru. A výchovu, já to z tebe vymlátim odmítám, ale z reakci okolí by člověk myslel, že dítě má poslechnout na slovo a za každé pro mě nevhodné chování okamžitě dostat na holou 🤦

mamikry
13. črc 2021

Ignoruju. Dvoulete dite je prcek v obdobi vzdoru, neumi pracovat s emocemi, coz je kolikrat problem i pro dospeleho. Nas rodice rezali presne podle vzoru a ted je pulka me generace zrala na psychiatra.

kevi1
13. črc 2021

@mamikry no to je dost silne vyjadrenie, ze polka generacie je zrala na psychiatra a na vyse k tomu kvoli domacemu nasiliu alebo co tym chces povedat.. trochu sa zamyslim nad tym, co pisem

knuffel
13. črc 2021

Hele, tyhle nejchytřejší staré supermatky jsou nejlepší 👍. "Tak tohle by si moje dítě nikdy nedovolilo..." S podobnými hláškami je pošli do hajzlu, ať se laskavě odporoučí poučovat svého starého... Hele, dvouleťák, tříleťák má nárok na vztekací a válecí scény, s tím prostě nemá cenu cokoliv dělat 😁. A klid, to přejde...

kevi1
13. črc 2021

2 rocne dieta nevie kontrolovat emocie a toto, co robi tvoje dieta je podla opisu uplne normalne. Myslim, ze kazdy druhy ma reci jak koza bobkov, pritom by v realite tak ani nekonal, pripadne by tak konalo len malo ludi. Ale najlepsie sa radi, ked to nie je tvoje dieta. "Ja keby".. to vieme povedat vsetci, horsie sa to v praxi vykonava ze 🙂 ja si nevyziadane rady nevsimam, ak su od cudzich, s mamkou sa kludne povadim, nech uz da pokoj 😀 svokra na to ide nenapadne... "ja ta obdivujem, ze mas s tym taku trpezlivost" a podobne, pritom z jej tomu a toho, co rozprava je zrejme, ze ma neobdivuje 😀 to si nevsimam.. prinajhorsom dotycnemu poviem, ze dakujem za radu, pouvazujem nad tym doma a pobavime sa s manzelom, zatial to skusame takto. To ich vzdy umlci a ja si robim aj tak po svojom

letalnica
13. črc 2021

Já jsem teda zlobila úplně strašně a máma mi vždycky říkala, že moje dítě mi to vrátí. No - měla pravdu 🙂

klokanka31
13. črc 2021

@kevi1 Ale ona je to pravda, já s
@mamikry souhlasím.

kevi1
13. črc 2021

@klokanka31 predpokladam, ze si vystudovany psychiater, co robi dlhorocny vyskum v tejto oblasti. Ak nie, tak to nie je "pravda" jak tvrdis, iba nejaky nicim nepodlozeny nazor jednej osoby na internete.

klokanka31
13. črc 2021

A já bych ty dotyčné poslala někam, že je to moje dítě, a v tomto věku má na vztekání prostě právo. A ještě bych dodala, např.kdyby tohle říkali naši, že když se táta vzteká nad politikou, taky mu máma nenařeže.

klokanka31
13. črc 2021

@kevi1 Ale vždyť se podívej, jakou výchovu jeli naše rodiče, a jaká generace z nás vyrostla. Co lidí je na prášcích, nebo alkoholu. Podle mě to má kořeny ve výchově.

kevi1
13. črc 2021

@klokanka31 to je tvoj nicim nepodlozeny neodborny nazor, nie pravda 😉

mamikry
13. črc 2021

@kevi1 A vy se zamyslete nad tim, co je to nadsazka 😉

martt
13. črc 2021

@kevi1 Jenže ono je několika studiemi prokázané, ze pokud je dítě řezané ( myslim opravdu často) , tak to na tom člověku nechává nějaké následky. Tyto lidé bývají agresivnější, mají větší sklon k závislostem. Ono je i prokázané, ze dítě si sebou do života bere i kus toho jak se k němu rodiče chovali nebo dokonce i jak se rodiče chovali k ostatním.

kevi1
13. črc 2021

@martt a ja tvrdim, ze nie?

konidana
13. črc 2021

cizí lidi neřeším vůbec (kdyby mi něco říkali, tak je pošlu někam), vlastní mámu jsem párkrát usměrnila.. Takový to "jak to na tohle máš nervy. To já bych jí ...." Tak řeknu že ty nervy na to mám😉 a případně i , ať se do toho nemotá, že si to vyřeším sama.

garpova
13. črc 2021

Ahoj, mám to podobně. Dcera má teď 20m a vztekání je na denním pořádku. Když je doma jen se mnou a vím, že to není "jen nějaký rozmar", že prostě nedokáže vyjádřit, co potřebuje, tak je to o diskuzi. Pokud se vzteká kvůli nějakému zákazu, tak není co řešit, prostě se musí vyvztekat. U rodiny narážím dost často, že koukají, když se vzteká. Většinou poslouchám "blbé poznámky", že by měla dostat a tak, hlavně od babiček. Dědové kupodivu mají pevnější nervy. A já opakuji, že je to prostě "další vývojové období", které projde a hotovo, víc se o tom nemíním bavit. Dceru znám nejlépe ze všech a vím, co je a co není rozmar a že se vzteká, když jí chce někdo krmit a ona si chce jíst v klidu sama, tak v tom případě to vysvětlím dotyčnému, ne dceři. 🙂

biciklissie
13. črc 2021

No, tak já se snažím ostatní děti nekomentovat a když, tak jenom v dobrém. A radit opravdu opravdu opravdu jen když jsem tazana. Kolikrát se fakt musím kousnout do jazyka, když vidím nějakou fakt šílenost. A i to ocekavam od okolí, bohužel často marně. Když jde o moje rodiče, tak to buď ignoruji, snažím se zamluvit. Nebo když je to fakt přes čáru, tak se fakt pohadam (vysvětlit moc nejde). Když jde o přátelské okolí a komentuje před dcerou, tak se snažím soustředit spíš na ni a vysvětlím to ji, nějak obhajoba ji pro ni i pro to okolí. Když to fakt nejde, tak řeknu, ze mám jiný názor a hotovo. Ale chápu, zamrzí to.

rebe
13. črc 2021

Předpokládám, že to jsou jen hloupé řeči a na realizaci by nedošlo. Ale ohradila bych se. Proti "máma ti dá na prdel" bych se vymezila naprosto radikálně, to opravdu nedělám. Při výhružce vyšlehání kopřivou bych dotyčnému poradila, ať jde a natrhá jich holou rukou plnou náruč, aby mu došlo, co blábolí. Obyčejné "to já bych" mi akorát pomáhá připomenout, proč nechci používat stejné metody jako generace našich rodičů a prarodičů.
K té polovině lidí, co potřebuje psychiatra – pointa té mylenky je myslím je v tom, jestli je opravdu normální bít děti tak, jak to spoustě lidí normální připadá. Za mě teda vyšlehat dítě kopřivou je daleko za hranicí tělesného týrání. Hodně daleko.

lenerka1
13. črc 2021

Ano, štvalo mě to a snažila jsem se vysvětlovat více či méně důrazně, teď ideálně ignoruju, převádím řeč na jiné téma, když je někdo moc vlezlý, odpálkovávám větami typu "vždyť je jen nešťastný/rozrušený atd.", "my to děláme takhle a vyhovuje nám to" "spousta dospělých se neumí ovládat, tak proč by to mělo umět dítě už ve 2 letech" naštěstí už mnozí pochopili, že si to stejně budu dělat podle svého, bohužel s některými za cenu konfliktu.

autor
13. črc 2021

@kevi1 no právě, že to doma takhle praktikují. Ale poznámky si k tomu nedovolím mít. I když si prostě myslím, že šlo o kravinu a za výprask to opravdu nestálo, tak jim jejich výchovu taky nekomentuju. Proto bych ocenila, kdyby nekomentovali ani tu mou... Že babička má kecy, že jde pro kopřivu, tak to se dá chápat. Je to přeci jen už hodně dlouho, co měla své děti malé, ale kolem nás je teda celkem běžné, že děti po prdeli dostanou návštěva nenávštěva. Když mě malá kope nebo se mi pokusí kopnout do těhotenského břicha, tam plesknu jí taky, ale aby dostávala výprasky, že se vzteká, když jí nedám bonbon nebo už jsme dostali i radu do ledové vody s ní a to už i od více lidí, to někdy fakt čumím.

kevi1
13. črc 2021

hej ja si fakt myslim, ze oni si to nepamataju, alebo kecaju. Lebo teda nepoznam decko, na ktore by v tychto afetkoch platilo bitie.. proste kazdy je mudry, ked nejde o jeho dieta. Ale to by muselo byt podla mna 2 rocne dieta od miminka mlatene, aby sa skludnilo vypraskom, ked ma afekt. Za nas nefunguje ani zvyseny hlas, akonahle mal maly hysterak okolo toho 1.5-2 roka, tak hocijake zvysovanie hlasu to v nom stupnovalo, neviem si predstavit, co by som v nom vyvolala, keby ho v tej chvilu capnem po riti. Mudri su vsetci jak radia, ale ich decko to neni, tak to proste ignoruj, lebo nevyziadanych rad sa asi ziadna maminka bohuzial nezbavi. A ja si hovorim, ci "na starobu" nebudem rovnaka 😀 uz teraz mi cuka pusa, ked mi sesterka pise kazdy den, ako ma strach, lebo jej 1.5 tyzdna stare dieta ma stale zltacku a potom da fotku jak sedia niekde v kaviarni aj s deckom, ale som mlada, tak sa este udrzim.

autor
13. črc 2021

@knuffel taky si myslím 😄 koneckonců já se někdy taky neudržím a ztropím třeba doma scénu kvůli blbosti a to už jsem dospělá. A řekla bych, že to zcela jistě neukazuje na to, že bych potřebovala výprask, prostě jen bylo v tu chvíli moc emocí na mě 😄 a kolik žen má doma třeba cholerického chlapa a taky mu za to přes hubu nedá, když vystartuje ...

autor
13. črc 2021

@kevi1 tak někteří nepamatují, třeba ty babičky, mamka mi k tomu vždycky řekne, že mi malá vrací, jak jsem jí já týrala jako malá, že mi to patří 😄 ale taky máme právě v rodině děti mají vycepované a vídáme se s nimi dost často. Poslední dobou se nějak jali nám dávat rady do výchovy, jestli je to tím těhotenstvím, že mají pocit, že nám musejí dobře poradit, protože s tím druhým k tomu se prý zblázníme. Ale děti kolikrát seřežou kvůli blbině a zrovna i v situaci, která je vyloženě vysvětlovací. Nic méně taky jim to nekomentuju i když mínění o tom pěkné fakt nemám, moje děti to ale nejsou ... Přitom maminka není z rodiny, kde by děti mlátili, max fakt to plácnutí přes zadek, manžela teda řezali jak nedozrálý žito, prý někdy i skončil na pohotovosti a ten si tu výchovu ještě chválí, že aspoň moc dobře věděl, kde má hranice u rodičů. Pak nám radí s výchovou 🤦

levandule_k
13. črc 2021

Tvl. to je taky dobrej koment, že ti to patří, že jsi ji jako malá týrala. Co jsi jí tak strašnýho prováděla? Na to bych jí řekla, že mě to mrzí, že si odnesla z mého dětství tohle, ale já vztekací scény nepovažuji za formu týrání rodičů, ale jen za to, že dítě neumí pracovat s emocemi, neumí se pořádně vyjadřovat a že já jsem jeho průvodce, abych ho to naučila.

Můžeš si připravit sadu stíracích hlášek, jak okolí poslat k šípku. Na to máma ti dá na prdel, bych řekla za ty hloupé řeči, dám na prdel, akorát já tobě.

Teda být to moje dítě, hned by dostala takový výprask, že by příště už o žádném vztekání vůbec neuvažovala. Bych řekla, víš, že tvoje myšlenky nejsou tak zajímavé, aby jsi nás s nimi obohacoval, nebo hele brouku, já ti do výchovy taky nekecám a smiř se s tím, že u nás nejsou na prvním místě facky.

Ježiši, to je strašný, jak si někdo může pochvalovat bití, že měl díky tomu hranice.

Mě se líbila historka jednoho psychologa, jak maminka říká, jestli to nepůjde po dobrý tak...a na to jí to dítě říká, jestli to nepůjde po dobrým, tak to nepůjde vůbec :D

@kevi Já to s tím psychiatrem brala jako nadsázku. Nemám přesné číslo, ale když se nad tím tak zamyslím, tak znám spoustu lidí, co si sebe neváží, zůstávají ve vztazích, kdy si jich ten partner neváží, mají problém se prosadit (co chvíli je tady v diskuzi téma tchýně mi organizuje život a zakladatelka má problém se vůči ní vymezit), mají problém se sebevědomím, mají komplexy. Psycholog, kouč by spoustě lidí prospěl.

.

autor
13. črc 2021

@levandule_k mamka to nemyslí nijak zle, ale ze srandy. Je v tomhle dost chápavá a jsem za ní fakt ráda. Můžu se na ní obrátit s radou a žádné facky mi neradí. Nebyla jsem prý jiná, všichni už usínali a já ještě řádila v noci a vzteklá jsem byla. Brácha se prý tolik nevztekal jako já. Ale nedávno jsem se bavila kamarádem, který mi byl vždycky sympatický a on taky říkal, že ho rodiče řezali pořád a že je rád za to, kdo z něho vyrostl a plánuje to taky tak se svými dětmi. Nadarmo se neříká, že děti opakuji výchovu svých rodičů. Akorát mi není jasné, proč ho manželka nekrotí, když ona v ničem takovém nevyrostla ...

drakenn
13. črc 2021

Třeba tvůj kámoš řeže i manželku..co ty víš 😄

autor
13. črc 2021

@drakenn kámoš nemá zatím ani děti ani manželku. Říkala jsem si proč, když je hrozně fajn, ale po týhle větě jsem si říkala, že už to smysl dává 😄 ale jak to má třeba švagrová, nad tím občas přemýšlím ...

mamadvoudeti
14. črc 2021

Mě maminka vždy říkala : nedělej dítěti to ,co by jsi nechtěla aby dělali tobě . A každé dítě je jinačí . A je to tvé dítě ,ty jsi matka a víš jak nejlépe zareagovat... Z lidí máš prd....

levandule_k
14. črc 2021

Každé dítě je jiné, ale vždy je důležité zjistit proč se dítě "vzteká", komplexní pohled a pomoct mu zpracovat emoce, naučit ho to s tím pracovat. Já ty řeči o vzteklinách, dítěti za trest, nemám ráda. Vadí mi to i jako nestrannému posluchači, je to otravné to poslouchat. Je strašně jednoduché říct, ona je prostě taková, vyhrožovat naplácáním, ale tím trestem dítě zlomíš a pak máš to poslušné dítě, nebo vzdoruje o to víc. Jsem ráda za každého, kdo hned nesahá po fackách.

Tvůj kámoš má takové řeči, protože nezná nic jiného.

zelenaesmolda
14. črc 2021

@kevi1 ja myslim,ze ma pravdu

autor
14. črc 2021

@levandule_k na tom vztekání jsme právě pracovali, že je tam i nějaký jiný problém jsem věděla. Tak ale pořád jsou lidi vzteklejší a klidnější. Tak bych řekla, že některé děti prostě jsou třeba větší vztekliny než jiné, o povaze to bude taky. Ale že se nám tím malá něco snažila říct jsem věděla 🙂 teď se povzteká jen chvilku, když je to třeba jinak než by si představovala a jinak to prostě nejde, ale za chvíli je klid. Scény už dělá jen když je třeba unavená.