Prý je 10týdenní syn napřed - co si myslíte?

mishell56
29. srp 2015

Ahojky, hlavou mi pořád koluje jedna myšlenka co mi včera řekla kamarádka, která má ročního chlapečka a zároveň názor mojí mámy. Mému synkovi je 10 týdnů a podle kamarádky je prý hrozně napřed, kdežto podle mojí mámy se vyvíjí normálně. Tak by mě zajímalo co si myslíte vy...
Malej se cca od 6 týdnů směje, jakože se vědomě usmívá, dva týdny na to se začal snažit smát nahlas, zní to sice zajímavě, ale o to je to vtipnější. Povídá nám, houká a dělá takový různý pazvuky. S hlavičkou začal cvičit ve 14 dnech věku, nyní jí udrží i pět minut bez přerušení, otočí se ze zad na bok a naopak, ve vaničce se vždy zapře o lehátko a povyskočí, to samé dělá například, když si má říhnout a je na rameni, v postýlce cestuje cca od 5 týdnů, kdy jsme ho tam dali normálně a našli ho otočeného o 180 stupňů, teď ho nacházíme různě, třeba přilepenýho na šprušlích (nebo jak se tomu nadává :D ) kdy má nožičku mezi nima, nebo ručičku a tam prostě spí, už jsme mu dali mantinely do postýlky, protože jak sebou mele, tak se uhodí o ty šprušle do hlavičky, ne nijak moc, ale uhodí. To, že slintá jak bernardýn možná i přejdu, nicméně asi před třema dnama jsem ho dala na bříško po koupání, abych mu namazala zádíčka a aby hlavičku trochu procvičil no a on si dal kolínka pod sebe a snažil se odstrčit, to mu teda nešlo, nohy mu podjeli a tak to zkusil asi 4x za sebou, při tom byl chvilku zapřený předloktím a chvilku se snažil se něčeho chytit a přitáhnout se. Pozná lidi, třeba když mě vidí tak se začne usmívat, nebo se mu rozzáří očička a když vidí taťku tak se začne hned smát a tak taťka s ním dělá blbosti totiž. Ručičky našli pusinku i očičko a pořád jakoby plave na suchu...vypadá to jako znak...samozřejmě se mu líbí moje vlasy, začal mě za ně tahat a vyhledává žárovky, zářivky a různý světýlka a stíny.
Tak co myslíte vy, která z nich má pravdu? Máma tvrdí, že velký děti ( náš malý měl v 9 týdnech 5880g a 60,5 cm) mají větší sílu a tudíž dělají některý věci dřív než malý děti, ale, že prý já i brácha jsme na tom byli stejně.. kamarádka zase tvrdí, že některý věci jí její syn nedělal ani v 8-mi měsících...tak v tom mám trochu zmatek 🙂
Děkuji za názory 🙂

ilonkaseda
29. srp 2015

@mishell56 No já hlavně myslím,že je zbytečné to až takto dopodrobna zkoumat.Je poznat,že máš naprosto zdravé šikovné miminko a jestli je o něco napřed,nebo je tabulkové je úplně jedno.Mezi dětmi můžou být v různých dovednostech obrovské rozdíly,vyjímečně chodí třeba už v 9 měsících,druhé třeba až v 15,ale zas třeba dřív mluví...nezkoumej to tolik,užívej si zdravého mimča

nonnni
29. srp 2015

@mishell56 nektere deti neco nedelaji nejen v 8-mi mesicich, ale treba nikdy a zase naopak delaji veci jine. Nebo jsou deti, ktere porad nic a najednou zacnou a jsou k nezastaveni a predbehnout vsechny. Tve dite mi prijde klasiky prumerne, tabulkove...nevim, zda bys mela radost, ze je napred, nebo se spise obavala, co to s sebou muze prinest, ale tvuj popis vyhodnocuji stejne, jako tvoje mamka...tohole deti v tom veku delaji, uzivej si dite a neporovnavej ho s okolim, kazde dite je jedinecne.

ilonkaseda
29. srp 2015

Mimichodem,mám dvojčata,takže vím opravdu moc dobře jaké můžou být rozdíly,oba jsou šikovní,ale v jednotlivých dovednostech začínali dost odlišně a každý byl šikovný na něco jiného..

kimby
29. srp 2015

Neřešte to a užívejte si miminko. Každé dítě se vyvíjí jinak (mohu porovnávat mé 2 děti) a jeden dělal to, druhý zase něco jiného a jinak, ale oba se vyvíjejí hezky a jsou zdravé, což je pro mne to nejdůležitější. Z každého pokroku máme radost samozřejmě.
Co se vývoje týče, jsou děti, které pasou koníky už v porodnici, jiní neradi a o dost později. Má dcera šla ve vývoji krůček po krůčku stále kupředu. Naopak syn se něco naučí a dlouho trénuje tu dovednost a jakoby stagnuje a pak zase velký skok kupředu, naučí se více věcí naráz a následně je zase trénuje.
Mějte radost ze šikovného syna 😵

mishell56
autor
29. srp 2015

Děkuju za názory 🙂 Já právě, že se pomalu bojím před kamarádkou cokoliv takhle říct, je na ní vidět, že je smutná z toho, že můj něco dělá, co její nedělal... tak jsem chtěla vědět jak na tom jsme, jsem ráda, že se vyvíjí takhle dobře samozřejmě, mám z toho radost, jen někdy ty pohledy jiných jsou zvláštní ...

nonnni
29. srp 2015

@mishell56 tak se zkus s kamaradkou bavit o jinych vecech, nez, co uz deti umi, nebo neumi 😉

marton
29. srp 2015

@mishell56 malej je určiě šikovnej 🙂 .Kamarádka nemá být z čeho smutná.Jestli mimčo zvedne hlavičku ve dou měsících nebo ve třech není přeci při normálním vývoji nic podstatného.A zvláštní pohledy?To jsou spíš zvláštní lidi 😀 .

barulina
29. srp 2015

Nevím jak to napsat až se vás nedotkne, ale teď n co dělá, ale třeba bude pozd chodit nebo tak. Ale nemusí. Já měla rychlíku, chodí od 8-9mesicu,ale jsou ji 3a je úplně stejná jak všechny děti, což je fajn. Neřešte a užívejte a buďte pyšná, stejně i kdyby jen ležel pyšná budete

bajana
29. srp 2015

@mishell56 presne ako píše
@nonnni načo sa chváliš dieťaťom, keď potom riešiš reakcie okolia...ja nemám potrebu pred cudzími hodnotiť svoje dieťa, neznášam porovnávanie detí....ak porovnávam, tak sama pre seba ( poteším sa, ak je moje dieťa"lepšie a šikovnejšie")prípadne cudzie dieťa pochválim...
Nerozumiem, čo touto diskusiou sleduješ...

berenika39
29. srp 2015

Já myslím, že je pozadu. Trochu. Opravdu. To můj Péťa.....ten....

Ted vážně. Podle čeho to všechno posuzuješ? Co je včas, co je dřív, co je později....vždyt ten nebohý závodník - tvoje miminko - je na světě pár týdnů...vývoj není sport, to nejsou závody, opravdu věř tomu, že pokud bys v nastaveném posuzování pokračovala, tak se z toho nutně zblázníš. víš, kolik toho takové mimino musi za rok zvládnout?? Mmch si upřímně myslím, že je prcek úplně běžný mímo, napřed není, dělá všechno tak nějak jako ostatní děti. Pokud si myslíš, že by chtěla stát, lézt - odstrkovat se - tak to jsou jen reflexy, nic víc🙂
nech brouka žít. myslím to dobře🙂

victress
29. srp 2015

každá máma chce být pyšná na svoje dítko, že je v něčem napřed před ostatními, ale je naprosto zbytečné to řešit, jak psaly holky přede mnou, hlavně že je zdravý🙂

mishell56
autor
29. srp 2015

@bajana Ne každou diskuzí nutně člověk něco sleduje, já se právě chtěla ujistit, že napřed není, že je to běžný postup a ujistila jsem se, děkuji holky moc 🙂

leikkka
29. srp 2015

máš krásného zdravého synka, který se vyvíjí a to je důležité. Nejhorší je porovnávání dětí, nepřináší to nic dobrého🙂 raduj se z každého nového co udělá a to co říká okolí neřeš 🙂 Samozřejmě dělá věci, které možná některé děti nedělájí a některé dělají třeba později, ale dokud nebude dělat základní dovednosti, tak nemá cenu zde řešit, zda je ve vývoji napřed či není. Mám dva kluky, velmi akční od narození, oba dva, v pohybu nebyli v ničem rozdílní, naopak možná mladší díky staršímu vše zvládal rychleji. Takto se vyvíjeli taky, jako ten tvůj. Starší seděl na 5m, chodil na 10m, lezení a plazení zvládl během 6-7m a mladší seděl na 4m, chodil na 9m, lezení a plazení zvládl během 14 dní. Hrozné skoky to byly a věř mi, že mít takto urychlené děti nebylo nic pro okolí pozitivního a to jsem je nijak nevyvyšovala, neupozorňovala na jejich přednosti, ale holt to viděli sami. Nebyli označeni že jsou ve vývoji napřed, i když lékařka vždy něco takového pronesla. Ale mě to i mrzelo, že takto pospíchají, neboť jsem si klidných miminek užila jen v 6ti nedělí, pak jsem jen za nimi "utíkala a hlídala". Užívej si každého umu, každého usměvu a okolí vypusť z hlavy, je váš, jedinečný, jako každé mimi pro svoji maminku 🙂 ať je stále šikovný a zdravý 🙂

jasminecek
29. srp 2015

Toto vsechno delal muj syn taky. Neprijde mi, ze mas dite nejak napred.

nonnni
30. srp 2015

@leikkka pod to se podepisi...ja i tak trochu chapu, ze si clovek (zejmena u prvniho) nemuze az tak pomoc, je proste vyjukany a nevi a nema porovnani...ted mam treti a s kazdou novou dovednosti je mi akorat jasne, ze to moje miminko je zase vic a vic vec minulosti...kazdy den s ni je uzasny, ale miminko uz to neni a casto me to i zamrzi...

misulinka44
30. srp 2015

Neres okolí, uzivej si ditka... hrozně rychle to utíká... a abych ti odpověděla na dotaz, náš dělal vše co píšeš ve stejném věku,možná dříve a doteď neleze, nesedí, nestaví se😉 každé dítě jde dle vlastního tempa a kámoška,která porovnává, by mě pěkně stvala! Každé dítě je šikovné jinak!

speratovalucie
30. srp 2015

Vůbec to neřeš... Mě se syn vědomě usmíval od 3 týdnů, dcerka od 5 týdnů. Taky cca dva tři týdny nato pokusy o hlasitější smích a pohoukávání. "Kamarádka" - nyní už není kamarádka - mi stále trvrdila, jak malá tamto neumí, tamto neumí, tamto má umět, tamto je takový a makový.... A pak jsem zjistila, že to říká proto, že má ona sama opožděnější děti - tím nemyslím nic zle, jako že by byly hloupý, to ne, ale začínaly jí chodit až kolem 14-16m. Tak hledala, kdo je na tom stejně... Kolínka pod zadeček si ale dcerka dává až teď v 7 měsících (od 6m). No co, aspoň bude malej mrštnej 🙂

nonnni
30. srp 2015

@speratovalucie chuze u deti ve 14-16 mesicich neni opozdeny vyvoj...tabulkove deti chodi v rozmezi 12-18 mesicu...bavime se tady o chuzi v prostoru. Paradoxne nejstarsi dcera chodila kolem nabytku od osmi mesicu, ale sama az po roce....pricemz nejmladsi se zacala stavet az v deviti mesicich a mam pocit, ze roku utece...nejhorsi, co matka muze udelat je nerespektovat prirozeny vyvoj ditete a snazit se z nej udelat rychlokvasku.

kvakuska
30. srp 2015

@mishell56 radím neřešit to a užívat si dítko ... i kdyby ti tady všichni napsali, že je hodně napřed, co bys dělala? omezovala bys ho, aby se nemohl tak rychle rozvíjet? ... naše dcera byla od narození napřed, už v porodnici to bylo znát, všechno dělala brzy, když se na začátku devátého měsíce rozběhla do prostoru, myslela jsem že mě klepne ... jsme starší (no spíš staří) rodiče a tak nějak jsem doufala, že do roka budeme mít pohodu ... s chodícím dítětem ta relativní pohoda skončila ... dnes má dcera dva roky, ve spoustě věcí je pořád napřed, nejen fyzicky, ale třeba i v tom, že oběma jazyky mluví plynule ve větách, přiznávám že dnes už mi její náskok vyhovuje, je s ní výborná domluva a je velmi samostatná ... ale třeba neumí vůbec jezdit na odrážedle, ne že by se to nedokázala naučit, ale odrážedlo ji vůbec nezajímá, takže ostatní děti jezdí a ona za nimi běhá ... a určitě se časem najde i něco jiného, v čem ji ostatní děti předběhnou ... myslím že ve třech letech už žádný velký rozdíl v dovednostech znát nebude
jeden příklad, vloni v plavání byla jedna holčička, která byla oproti jiným dětem ve všem tak nějak pozadu, v 11m ani nelozila, neseděla, nic, jen se plazila, její ambiciózní maminka se z toho skoro hroutila, štvalo ji že lékař to nechce řešit, že jí odpovídá, že má malá na vše ještě čas ... před prázdninama kurz skončil a po prázdninách jsme zírali, tahle holčička si přiběhla v září po svých ... během těch dvou měsíců se najednou naučila všechno a dohnala ostatní děti ... takže on ten vývovj dětí je fakt velmi individuální, někdo jede podle tabulek, jiný je třeba napřed a potom se náhle na pár měsíců jakoby zasekne a nenaučí se nic nového, někdo zase skokově dožene zpoždění ... hlavně nesrovnávat, to stejně k ničemu nevede ... děti do ničeho netlačit, stačí je motivovat a respektovat jejich přirozený vývoj, ať už je rychlý nebo pomalý 😉

lv
30. srp 2015

dělá vše jak má, ty kolena pod sebou, odstrkování - kdybys ho dala nožkama na podložku, ve svislé poloze, bude jakoby chodit = chůzový automatismus, od narození a neznámená to, že bude chodit dřív (či později).

heduska82
30. srp 2015

@mishell56 tak porad kamaradce, at si poridi druhe a pak porovna ty svoje dve. Mam dva kluky a kazdy to ma jinak, i kdyz podobne. 😉

aklin
30. srp 2015

Moje mala je taky od narozeni akcni. Od 6. tydne se usmiva, od 4. tydne pase konicky. Semtam se ji zadari prekulit se na bok, je poradne ukecana, pokusy o smich nahlas. A zvedani se na brisku jen se zaprenym zapestim. A to ji je teprve 11 tydnu. U miminek je to individualni, nektere je vice pohyblivejsi a nektere je linejsi.

speratovalucie
30. srp 2015

@nonnni Tak tak... však jsem psala, že to nemyslím opožděné=špatné. Jen jsem nevěděla, jak to líp napsat. Obvykle se děti snaží kolem jednoho roku chodit kolem nábytku a sem tam se pustit. Pokud u tohoto zůstává dítě i ve 14-18m, obvykle je trochu problém, ale většinou jen u doktorů... Normální člověk dá dítěti prostor.

lu777
30. srp 2015

@mishell56 děti se nevyvíjejí podle tabulek a vždycky jsou v něčem napřed a třeba v něčem jiném na normálu nebo pozadu... uvidíš to až bude starší - protože třeba se rozmluví krásně, ale na chvilku se zarazí v pohybovém vývoji... nebo některé děti umí brzo na nočník - ale nemluví.... jiné krásně mluví, chodí na nočník, ale ve dvou třech letech neudělají pomalu rovnou čáru po papíře když to trošku přeženu... ale to neznamená, že se to pak zase neotočí 😉

jinak ve zkratce:
starší syn byl přesně takhle "napřed"... hodně se smál, žvatlal, hodně moc kopal, otáčel se atd.... v 7 m to vypadalo, že bude chodit... pak střih a začal hodně žvatlat... nakonec v roce začínal mluvit, ale chodit začal nakonec ve 13 měsících...
v 1,5 roce začínal docela pěkně mluvit, doktorka ho ohodnotila jako řečově velmi napřed a to je bilingvní...
ve 3 letech najednou propad, začal koktat, ve 4 letech si šlapat na jazyk.... pohybově taky propad, potíže s koordinací, dlouho nestřídal nohy do schodů, nechytil míč apod... ale uměl celou abecedu (naučil se sám, chodil mi ukazovat knížku a ptal se dokud se to sám nenaučil).... zajímal ho enormně vesmír, auta atd...
prostě nahoru a dolů 😉
nakonec v 6 letech byl v pedag. psych. poradně, závěr nadpůrměrně chytrý, ale potíže s motorikou... rozcvičovali jsme ruku, chodil na rehabilitaci a na logopedii - rok práce 😝 IQ tam pořád naštěstí je 😀 a je to super kluk, ale kdyby mi někdo řekl co absolvujeme před nástupem do školy, tak bych mu nevěřila! (neustále mi někdo říkal, že je napřed)

mladší dcerka do 9 měsíců ležela jak palačinka ani nežvatlala, nic moc ji nezajímalo, jen se chovat 😉 přišlo mi i pediatričce, že bude pomalejší... haha 😀 v 10 měsících se postavila, v 11 měsících chodila a v roce běhala, šplhala do velkých výšek (nikdy nespadla), hlídat ji bylo peklíčko... mluvení nic moc ani česky, anglicky ani ťuk dlouho...rozmluvila se anglicky až teď v 5 letech, česky tak ve 3 letech - velký skok během jednoho měsíce....
a co ta naše ležící palačinka nejraději dělá dneska? plave, jezdí na koni, běhá, jezdí na kole, na kolečkových bruslích atd... 😅

moje lekce je že vývoj se dá těžko předvídat...

Ušetříš si hodně naději i stresů, když dítě nebudeš moc posuzovat... Motivuj ho, podporuj, ale přirozeně, dej mu prostor objevovat, chval za čirou snahu (ne za výsledek)...
a hlavně si to užij a neporovnávej se s ostatními dětmi, s ostatními maminkami, časem se děti hoooodně dorovnají 😉 a i dítě co nosilo do 4 let pleny i na den bude bez nich, všechny se naučí mluvit atd...

fakt jak tu píše @heduska82 tak ať si kamarádka pořídí druhé dítě... stejní rodiče a máme taky v mnohém až opačné děti 😉 😉

lu777
30. srp 2015

a u druhého to uvidíš jinak - člověk má víc práce a já častokrát najednou zjistím, že mladší něco umí 😅 jednak ona se rychle učí, druhak vidí plno věcí u bráchy a někdy ji to on i cíleně učí..

u prvního to člověk mnohem víc řeší, bojí se, aby něco nezanedbal nebo naopak mu víc lichotí když je to dítě šikovné 🙂

mishell56
autor
31. srp 2015

@heduska82 no ona by chtěla, ale ten její jí řekl, že už ne, že jemu dvě stačí ( má dceru z prvního manželství) :(

Jinak díky moc, alespoň mám přehled 🙂

ilonkaseda
31. srp 2015

@mishell56 Tak ona už má druhé a přesto řeší rychlost vývoje kojence i když už musí vědět,že pro celý život je úplně jedno jestli bylo dítě jako kojenec rychlík,tabulkáč nebo mělo na vše čas..Příště až zase začne porovnávat,tak ji to na základě této diskuze tak nějak řekni,že v podstatě řeší nepodstatné

mishell56
autor
31. srp 2015

@ilonkaseda Ona má jedno, její chlap má dvě

ilonkaseda
31. srp 2015

@mishell56 aha,špatně jsem to pochopila.Tak to ano,většinou maminky prvního dítěte řeší každý zbytečný detail

mishell56
autor
5. zář 2015

@ilonkaseda Všimla jsem si a já nejsem vyjímka :D