Problémy s odplenkováním

zenkaz
23. lis 2016

Milé maminky, prosím o radu s odplenkováním.
Malá (19 měsíců) je dlouhodobě zvyklá na nočník, ale čůrání nikdy moc nehlásila, spíš jsem musela dobře načasovat posazení já. Nedávno jsem se rozhodla nechat jí doma bez plín. První dny byly perfektní, měla 1-2 nehody denně, zbytek jsme chytli do nočníku. Pak se to ale zhoršilo a v podstatě každé čůrání ohlásí až ve chvíli, kdy už jsou kalhotky stejně mokré.
Na spaní dávám plínu a také na ven, protože v tomto počasí už má na sobě hodně vrstev a nedá se na procházkách dost dobře řešit čůrání nebo převlékání. Nevím, jestli právě v tom nedělám chybu - jestli jí nematu - proto si i doma ucvrnkne do kalhotek, než pozná, že plínu nemá a že musí na nočník. Jak to ale řešit? Nebo to chce počkat ještě nějaký čas?
Zkoušíme to takto asi 3 týdny.
Děkuji za rady.

almara2
Autor odpověď smazal
Zobraz
janawei
23. lis 2016

@zenkaz Poprvné jsem zkoušela odplenkovat syna také v 19 měsících. Po týdnu jsem to vzdala, počkala měsíc a vrhla se na to znovu. Po 6 dnech bylo oplenkováno. Resp. pleny má pouze na spaní a na opravdu dlouhé cesty do auta, protože to většinou usne a ve spánku to ještě ovládat nezvládá. Použila jsem "indiánskou metodu". Nevím, jestli mohu dát odkaz, tak to zkusím http://www.vanickovani.cz/jak-se-zbavit-plenek/. Tato metoda se čerstvě osvědčila i u dcery kamarádky, také na 20 měsících.

luscinnia
23. lis 2016

Já mám dceru bez plen od 17 měsíců. Taky jsem použila indiánskou metodu a po týdnu pochopila tak, že hlásila všechno v předstihu. Měsíc jsme byly bez jediné nehody. Pak během tří dnů přestala hlásit a musela jsem ji vysazovat, cca tak jednou za hodinu, to se hezky vyčůrá. Kakání na ní poznám. Ale i tak byly pak cca měsíc až dvě, tři nehody denně. Zajímavý je, že při odpoledním spaní ani nehůdka. I když spí dýl, třeba někdy i dvě a půl hodiny, nečůrá. Teď v poslední době nehod ubylo, vlastně jsou to spíš pár týdně - tři, čtyři a to má 19 měsíců. Plenu jsem ale sebrala v těch 17 měsících a dávala pak už jen na spaní a pořád vysvětlovala. Nevidím důvod, proč dávat ven nebo na cestu. Jeli jsme i tři hodiny vlakem a i tam je záchod., Autem se dá zastavit. Podle mě to spoustě dětí trvá pochopit právě proto, že se jim ta plena občasně vrací. No tak se někdy venku počůrá, nic se nestane. Nechodíte-li teď túry Tatrama, kde je do nejbližší chalupy x hodin cesta, dá se někam dojít a převléknout. Je to o tom, jak moc to chcete a jste ochotná si dítě i trochu hlídat, zeptat se, přizpůsobit program. Faktem je, že to určitě není bez práce pro maminku, ale zase těch ušetřených peněz a odpadu 🙂.

Já i počítám s tím, že budou období s nehodama a bez nehod, dítě má výkyvy ve všem. Teď jí to asi nepřišlo zrovna až tak zajímavý. Hlavní je, že se mi vyčůrá, když má plnej močák, kamkoliv jinam, můžu ji dát čůrat a dokáže to čůrání nebo kakání nějakou dobu podržet. Pak podle mě není třeba jí plínu dávat, to už je pak jen o pohodlnosti a finančních zdrojích.

semisovamys
23. lis 2016

Také si myslím že je malá ještě nezrala. Já to u syna začala zkoušet ve 22 měsících. Nejprve bylo pár nehod a na spaní a na ven jsem dávala plenku. Pak jsem zkusila také tu indiánskou metodu,tzn. Jak jednou plenky sundam,tak už nenandam právě proto abych ho nematla. Nosivali jsme ven nicnik pro pripad nouze. Pleny měl jen na spaní. Teď je mu 26 měsícu a je úplně bez plenek, na noc je také nemá. Curani i kakani ohlašuje a utíká vždy na WC kde má nočník. Musím jít s ním do koupelny to si vynucuje, ale na WC se zavírá. Před spaním už automaticky chodí čůrat aby vydržel celou noc.
Dej ji ještě čas,teď v zimě je to náročnější, t o chápu...ale určitě se nakonec zadari.

luscinnia
23. lis 2016

Jinak já jí za nehody nenadávám, jen o tom pořád dokola melu. Jééé, máme tu načůráno do kalhot, tos mi měla říáct, tys asi nestihla, musíme si to obě hlídat, příště mi řekneš, viď? Pak si zopakujeme, kam se čůrá, že na nočník, do záchodu, na lísteček venku atd. Hodně o čůrání a kakání mluvíme. Ono to fakt nepřijde zadarmo. Někdo řekne, že to nechal až na později, že nechce dítě stresovat, no podle mě to jde krásně i bez stresu. Já vidím jako hlavní podmínku, že umí dítě ovládat čůrám/nečůrám a že dokáže pochopit, o čem se mluví. A to teda určitě znám děti i dvouleté, které to moc nepochopí. Dcera se taky absolutně nezajímala a přišlo to ze dne na den, tak jsem se právě rozhodla pro tu indiánskou metodu po vzoru kamarádky, kde jim to taky krásně klaplo v roce a půl. Ten odkaz je skvělý, přesně podle něj jsem postupovala. A chválím si to moc. Okolo sebe slyším, jak se toho počůrání maminky bojí. Tomu dítěti se ale vůbec nic nestane. Fakt ne. Prostě bude jen chvilku morký a chce to mít s sebou náhradu. Já jsem zpočátku vláčela v kočáru patery punčocháče a kalhoty, dnes už mám jen jednu náhradu pro sichr a ani si nevzpomenu, kdy jsem ji použila při nějakém výletu ven naposledy. Nehody má spíš doma, že se zabere do hraní.

Jo a jinak tak v 70%ˇpřípadů má suchou plenu i ráno po nočním spaní a pak vyčůrá do nočníku kotel!

Já radím... plenu nedávat a vytrvat, pokud ovšem dítě splňuje ty předpoklady a chápe, co se po něm chce.

luscinnia
23. lis 2016

@semisovamys ven nočník? Tady bych radila spíš to dítě učit hned čůrat na ruce na trávu. Respektive čůrat na nějaký pokyn celkem kamkoliv. Jinak se s tím člověk opravdu hrozně nadře. To si neumím logisticky představit. Mně by se ani do sporťáku dolů nevešel.

hohe
23. lis 2016

u nás momentálně aktuální... zkoušíme to s Honzíkem 20m... zkoušíme to od čtvrtka.. první tři dny nic... teď dokáže občas zavolat, občas si sedne sám na nočník, když se zabere do hry počůrá se... pořád vytírám, dávám na nočník, ukazuji mu to... včera měl tři nehody... protože jsme doma - nemocní... tak chci vytrvat... nemusíme ven, takže plenky celé dny nemá, jen na spaní... pokud ale půjdeme ven, plenku dám... teď se mi stalo, že hlásil i v noci... když se počůrá, je nešťastný, jde vidět, že ho to mrzí, vždy mu jen ukážu nočník a řeknu mu - čůráme do nočníku - žádný křik, nechci, aby si myslel, že je nočník za trest... když to zvládne, tak jdeme slavnostně vylít nese si sám a splachuje - pak zatleskáme... jako jde vidět, že se snaží... ale musím ho mít pořad na očích...

terezapetrova
23. lis 2016

@zenkaz a ja zas myslim, ze je normos napred doma, pak venku a v aute a nakonec na spani, drzim palce