Přijmou do státní školky dceru ve věku 2 let a 3 měsíců?

kami24
14. čer 2016

Zdravím,

ptám se za kamarádku,ale v podstatě budu stejnou situaci řešit v budoucnu také.
Dcera se narodila na konci října 2015. Kamarádka má RD do konce roku 2017. Od ledna nebo února by chtěla nastoupit zpět do práce.
Je reálné,že by dcerku přijali do statni školky ve věku 2 let a tri měsíců, samozrejme pokud bude sobestacna. Nabiraji školky vůbec od ledna? Jedna se o lokalitu Slaný nebo Kladno.

Diky za odpověď.

K.

lv
14. čer 2016

místa ve státních školkách se velmi těžko shání pro 3leté, 27m dítě jen do soukromé.. v lednu státní bere někdy (v případě, že nově nastoupivší dítě to nezvládne a zůstane doma, že se někdo odstěhuje, že dítě které má ve školce sourozence dosáhne věku 3let). Píšu situaci z Brna, obávám se, že až na menší vesnice bude stejná.

bonulinka
14. čer 2016

Jsem z Kladna a obávám se, že se náš kluk nedostane ani od září 2018 ( v říjnu 2018 mu budou 3 roky ). Školka, kterou máme vybranou, tak letos brala 17 dětí. Hlásilo se tam přitom zhruba 40.

blahova_andrea
14. čer 2016

do státní školky je velmi nepravděpodobné, že by dítko umístila. zřejmě bude muset hlídání řešit nějak jinak.

adrianka1712
14. čer 2016

Dcerka začala chodit do školky v 2 rokoch a 3 mesiacoch, ale do súkromnej školky.

kami24
autor
14. čer 2016

@bonulinka A nemáte zkušenost se soukromými školkami v Kladně nebo ve Slaném?

kami24
autor
14. čer 2016

@blahova_andrea Zdá se mi to hrozně nefér. Zaměstnavatelé na maminky tlačí.. Je potřeba nějak sladit péči o dítě,rodinu a práci a matkám se hází klacky pod nohy. No nic.. Asi se budeme obě muset smířit se soukromou školkou za cca 10 tis. měsíčně :(
Jen nechápu,co dělají maminky,co nedostanou dítě do skolky ani ve třech letech.. Živí je manžel? Dostanou nějaké dávky? To je přece hrozné..

patrusa
14. čer 2016

@kami24 muj syn bude mit v zari 3,5 a do skolky se nedostal, dcera bude mit 3 v listopadu 2017 a to, ze by ji vzali do statni skolky je neralne, takze pujde do soukrome, protoze ja se vratit do prace musim.

andu
14. čer 2016

Já nevím, jsem z Ostravy, ale teď jsem potkala učitelku ze školky, kam děti chodily. A ta má nově přímo třídu s dvouleťáky. Školka je státní. Takže najít se asi dá...

blahova_andrea
14. čer 2016

@kami24 já bych třeba brala u větších podniků zaměstnanecké školky. jinak máš pravdu. ty do práce musíš, ale dítě nemá spousta rodičů kam dát. já mám syna v prosinci. vyřešilo se to druhým dítkem trošku neplánovaně. ta je ale v srpnu a je taky bez šance se pak dostat jako čerstvě tříletá. co vím z okolí, tak se dostanou děti, které mají tři roky v dubnu, max. květnu. ty od září nastoupí. později narozené většinou mají smůlu. u nás by nehrozila ani soukromá školka. vydělala bych tak akorát na to školkovné a cestovné do práce, takže by se mi to absolutně nevyplatilo a raději bych si natáhla rodičák a zůstala doma déle. teď se nám to tedy vyřešilo stěhování blíže k babičce, která je od ledna v důchodu. ale to jsem jedna z těch mála šťastnějších 😅
když nedostaneš dítko do školky, tak ti žádné dávky nikdo nedá. tedy pokud má manžel trošku normální plat. musíte prostě vyjít. vypomáhat si s kamarádkami a chodit na částečné úvazky, když se sežene. pokud má manžel plat malý, tak ano, dá se žádat o dávky.

blahova_andrea
14. čer 2016

jinak tedy, co jsem četla a slyšela, tak většina státních školek vůbec není zařízena na mladší děti. přijmout je nemohou ani kdyby měly místo, protože nesplňují normy pro umístění dětí do tří let.

sasui1
14. čer 2016

Tak zrovna ja dala do statni skolky dvou lete dite. Ne ze by na ne nebyli vybaveni ale je to vice prace takze je nechteji. Jde to v moravskoslezskem kraji ptz je tady malo deti a tak kazde ditko = dalsi penize tak je berou. Ale v jinych krajich je to utopie ;)

bonulinka
14. čer 2016

@kami24 Nemám. Zatím jsem to moc nesledovala. Ráda bych se vrátila pak do práce na zkrácený úvazek a to se mi soukromá školka nevyplatí, vydělávala bych jen na ní.
Pokud je dítě stále zdravé, rádo chodí do školky atd., tak je to super. Většinou ale děti bývají více nemocné a to je pak skloubení s prací dost náročné. Radši na to teď nemyslím...