Přetáčelo se vaše miminko nejprve z bříška na záda?

ladyhacek
31. kvě 2015

Ahoj někde jsem se dočetla, že se miminka nejprve přetočí ze zad na bříško a pak teprve z bříška na záda.
Měl to někdo naopak?
Mě se tedy zdá brzo, malému je 10 týdnů, ale několikrát za sebou se mi přetočil z bříška na záda. (jednou mu to šlo hůř přetočil se jen vrškem těla, ale pak zakopal nohou a přehodil jí a byl zase na zádech a šťastně kopal nožičky a výskal)
Má malou hlavičku takže nevím zda ho převážila, ale několikrát za sebou? (ob. hlavy v 6 týdnech 3,55 cm)

Děkuji

andrrriiik
31. kvě 2015

Ahoj,my to tak máme.Malý spí na bříšku,takže se přetočí z bříška na záda,ale naopak ještě neumí.Už se posadí,skoro leze,ale na bříško se ještě nepřetočí 😀
Jinak je možné,že se hlavička jen převážila,ale nevidím to,tak nedokážu posoudit.Záleží,jak se přetočí?Zakloní hlavičku,a přetočí se?Tohle by bylo jen převážení.

ladyhacek
autor
31. kvě 2015

@andrrriiik děkuji - no budu ho více pozorovat 🙂 > řekla bych že to bylo jen převážení

andrrriiik
31. kvě 2015

@ladyhacek Není zač,určitě má ještě čas,jak jsem už psala,můj to ještě neumí 😉

luciksima
31. kvě 2015

první přetočení z bříška na záda není dobré..spíš to byla jen náhoda a převážil se prvně by měl umět ze zad na bříško..

andrrriiik
31. kvě 2015

@luciksima To není pravda.Moje dr řekla,že to je v pořádku,já se taky nejdřív točila na záda.Zajímalo by mě, v čem to jako není dobré?

luciksima
31. kvě 2015

nevím v čem už si to nepamatuju,ale říkala mi to fizio kam jsme s malou chodili na rehabilitace také se mi občas tak přetočila a měla jsem jí v tom bránit aby se nepřetáčela na záda

andrrriiik
31. kvě 2015

@luciksima No tak to by mě teda fakt zajímalo,proč to je špatně.Jak jsem psala,já se taky točila nejdřív na záda,a jsem zdravá,v pohodě.Jako se zády problém mám,ale tím to určitě nebude 😉

luciksima
31. kvě 2015

@andrrriiik Je správné, když se tříměsíční kojenec točí z bříška na záda?

Ne, tento pohyb je v tomto věku projevem nestability. Dítě se neudrží v poloze na bříšku a na záda přepadá. Aktivní pohyb je otočení ze zad na břicho. Teprve po zvládnutí tohoto vývojového stupně začíná dítě postupně využívat naklonění k jedné straně pro zpětné přetočení na záda.

andrrriiik
31. kvě 2015

@luciksima Ne že správné,ale v pořádku.
To je zajímavé,malý je tak stabilní,že už skoro leze,i sednout si umí,péruje na kolínkách,leží na bříšku a fakt nestabilní není.

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik takrka osmimesicni dite se neumi pretocit ze zad na brisko? A jak se na to bricho dostane? Pasivne je tak pokladano?

Jestli se zda jeho obvodacce v poradku tento vyvoj, tak je na vymenu hlavne ona.

andrrriiik
31. kvě 2015

@nonnni No tak nějak.Přetočím ho.Ale když mu jen trochu pomůžu,přetočí se sám.U dr jsme naposled byli v 5měsících,takže ještě neví,že v 8m neumí na bříško.

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik zkusila bych zakladni cviky, jak ho to naucit...a proc si vas nepozvala na sestimesicni? Ta se zapisuje i do prukazky prece...

Kazdpadne je potreba rozlisit, zda to neumi, nebo se mu nechce (zvlada to, ale dela to malo)...ale ted uz by mel byt schopen balancovat ze zad na brisko a zpet, balancovat na boku, valet sudy...zejmena, pokud uz ma naznaky perovani na kolinkach.

Laicky receno je to blbe proto, ze zapojuje spatne svaly, repesktive nezapojuje svaly, ale spoleha do znacne miry na gravitaci. Kdy se podivas na to, jak se pretaci dite ze zad na brisko, tak musi zapojit saly az tak, ze u toho i bali hlavu....jak ma tvuj maly hlavu, kdyz se snazi o pretoceni?

terezapetrova
31. kvě 2015

@ladyhacek to je jen prepadnuti v tomhle veku.. Pretaceni budeš řešit později, tímhle bych se nijak neznepokojovala, jinak takhle s tim překlepem to vypadá, ze ma hodne malou hlavičku 🙂

andrrriiik
31. kvě 2015

@nonnni To mi je taky právě divné,proč jsme nebyli na 6m prohlídce.Jdeme až teď na 8m.
On to fakt neumí,ještě ani jednou to neudělal.Bude stačit,když mu budu trochu pomáhat s přetočením?Nemá náznaky,péruje o sto šest,a začíná lézt.

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik to neposoudim, zda to bude stacit, ale mohlo by... na bok se ti prevraci? Co dela, kdyz ho polozis na zada?

andrrriiik
31. kvě 2015

@nonnni Jj,na bok jo.Už dlouho,asi od 6m.

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik a co u toho dela s hlavou?

Kdyz ho nechas na zadech, tak co pak? Zacne po case vymrcovat?

andrrriiik
31. kvě 2015

@nonnni Otočí i hlavu.
Jj,když se mu na zádech nelíbí,začne se rozčilovat.

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik a ma tu hlavu zaklonenou, nebo primo v souladu s osou tela?

Obycejne, nez se deti zacnou pretacet z boku na brisko, tak maji tendenci hlavu hodne zaklanet, doslova se prohybat...to trva chvilku, v radku dni, mozna tydne +- a pak zjisti, ze musi hlavu stocit dolu, bradu na brsa (coz prave zapojuje i ty dalsi svaly) a tim se prevrati.

Pomoci mu muzes tak, ze mu dopretocis nozicky, pripadne mu muzes i zabalit hlavicku na prsa...

a hlavne bych ho na tech zadech nechala a nedavala ho na brisko. Sedni si k nemu a zkousej mu pomahat dopretocit. Alespon parkrat za den...on nema motivaci se otocit na brisko, kdyz to za nej udela nekdo jiny..

luciksima
31. kvě 2015

@andrrriiik já jsem sem dala jen uryvek z článku..

nonnni
31. kvě 2015

@andrrriiik

Převracení na bok a na bříško
Miminko položíme na záda nožkama k nám. Zkřížíme nožky miminka, například pravou přes levou, a táhneme pravou doleva tak, že se miminko převalí na levý bok a z toho pak na bříško. Když tento úkon provedeme rychle, obrátí se miminko snadno a bez námahy. Proto zpočátku přetáčení dělejme pomalu, aby miminko se více namáhalo, spolupracovalo a postupně si uvědomilo pohyb přetáčení.

ladyhacek
autor
31. kvě 2015

@terezapetrova za překlep se omlouvám 🙂 35,5 :D

terezapetrova
31. kvě 2015

@ladyhacek to vubec nevadi, hlavně at jste zdravi 🙂 mate nádhernej vek 🙂

ladyhacek
autor
31. kvě 2015

Tak teď se mi ze zad přetočil na bok a zase zpátky už po několikátý - dneska je tedy pilný 🙂
Jsme zvědavá jestli to byla náhoda nebo se to bude opakovat.

andrrriiik
31. kvě 2015

@luciksima Aha,tak to pardon 🙂

andrrriiik
31. kvě 2015

@nonnni Jj,přesně,hlavu otočí,až zakloní.Jinak ted už to ani nedělá,rovnou se na zádech vzteká,nesnaží se.
Takže budu trénovat,díky za rady 😉

pujolka26
31. kvě 2015

Mě se malá taky ještě nepřetočila ze zad na bříško a má 6 měs a týden. Jenže bohužel před 14 dny dostala řemínky kvůli kyčlím, tak nevím, zda to s tím půjde?

jitulina81
1. čer 2015

Při 6ti měsíční mi doktorka doporučila rehabilitace protože se malá nepřetáčela, po dvou návštěvách se začala otáčet ze zad na bříško, tak jak se má. Neuroložka mi řekla, že děti se z bříška na záda naučí přetáčet cca za 3 týdny od otáčení ze zad na bříško, do té doby je to spíš nekoordinovaný pád.
Před prohlídkou se snažila otáčet tak, že šla na bok, zaklonila hlavu a propla se jakoby do luku a přes horní polovinu hrudníku se snažila otočit, což je špatně. Jsem ráda, že to naše doktorka podchytila. Malá už měla v té době horší držení těla i při pasení. 😢

pafca4
1. čer 2015

malej se jako první naučil otáčet z bříška na záda (někdy před pátým měscem) a až před šestým měsícem ze zad na bříško

dezyre
1. čer 2015

Já se teda taky přikláním k názoru, že většina miminek, která se přetáčí prvně z bříška na záda, tak se jedná spíše o náhodné přepadení, jak sebou mrskají, než o cílený obrat. Prvorozený syn mě to taky dělal, od prvních týdnů přepadával z bříška na záda, myslela jsem si jak je šikovný, jak mu to jde, ale najednou ve 4 - 5 měsících přestal a naučil se to až později.