Pomočování u 3,5leťáka. Jak na to?

16. bře 2022

Ahoj,mám takový ptoblem-syn 3,5 roku bez plen na noc asi od 2,5-3 let,občas nehoda ale šlo to dobře,než jsem šla spát dala jsem ho vyčůrat a dobrý ale teď se nam to nějak nedaří,než jde spinkat vyčůrá se ale cca po 2hod se počůrá a nevzbudí se...poradíte jak na to?

cuuza
16. bře 2022

Jak dlouho to trvá? Nemůže být třeba přistydlý?

lenerka1
17. bře 2022

Pokud na něj něco neleze, má čas dozrát, řeší se to až po 5-6 roce. Asi spí moc tvrdě a nevzbudí se. Syn to taky tak měl, přešlo to samo.

samettka
17. bře 2022

Můžou to být roupi... při nich dochází k nočnímu pomočování...

autor
17. bře 2022

@samettka jako vazne???

samettka
18. bře 2022

Jo... když už se ti dítě nepočůrávalo a pak začalo,napadlo mě to jako první... ale snad to nebude ono😉

kafr
19. bře 2022

Ještě může hrát roli psychika - nějaká změna, stres.... I ta válka na Ukrajině, třeba něco zaslechl a špatně si to vyložil

prejeta_zaba
19. bře 2022

Nám lékař před nějakým větším léčením dal režim - přes den hlídat, ať hodně pije, ale po 17.-18. hodině už nic tekutého (pití, polévky, ovoce), v noci dát 1x vyčůrat. A pokud se ráno vzbudí počuraný, ať se podílí na úklidu. Netrestat, nijak to nekomentovat, ale ať dítě vidí, že samo se to neudělá...dlouho se nic nedělo a po 5. roce se to upravilo. Řekla bych, že se zvětšila kapacita měchýře a dozrála nervová soustava, že se sám dokáže vzbudit. Není potřeba si z toho dělat hlavu, stává se to hodně dětem. 😉

hobie
19. bře 2022

@prejeta_zaba to bude asi bezva pan doktor 🤣🤣🤣

tahejhula
19. bře 2022

V noci mají především fungovat antidiuretické hormony a k tomu dochází v různém věku. Obecně se říká, že po pátém roce věku už by to tak mělo být. Efekt je ten, že ledviny moč koncentrují a člověk na WC nemusí vůbec. Abych dítěti nedala od šesti hodin napít, velmi zastaralý přístup.

okinkaa
19. bře 2022

@tahejhula aha a jak bys to teda dělala? Syn bude mít v říjnu 6, také to řešíme. Druhý syn 3,5 roků suchej bez problému. V noci budim jen toho staršího. Mladší vydrží do rána úplně v pohodě.

tahejhula
19. bře 2022

@okinkaa pokud to nefunguje, tak u šestiletého je na zvážení návštěva lékaře.

20190418
19. bře 2022

@okinkaa synovi to seplo v hlavě až asi tri měsíce před sedmymi narozeninami. K doktorovi zajít můžete, udělá vyšetření ledvin. Ale třeba nám nic nenašli a musel prostě dozrát. Jednoho dne se v noci vzbudil, že chce čůrat a od te doby se proste vzbudí pikud potřebuje na zachod. Moc me baví ty rady občas. Nedávat napít, budit v noci. Za mě úplně mimo. Dítě se nebude v noci pocuravat az k tomu prostě mozek dospeje a dokaze vyhodnotit signály z mocoveho měchýře nebo jak přesně to funguje.

okinkaa
19. bře 2022

@tahejhula už jsme byli u lékaře, máme léky a zapisujeme sluníčka a mracky.

okinkaa
19. bře 2022

@20190418 ledviny má v pořádku. Nic mu nenašli, že by měl v nepořádku. Takže jak píšete budim v noci a když ho nevzbudim je do rána mokrej. On sám říká, maminko budeš mě v noci budit. Já taky chodím v noci na záchod.

tahejhula
19. bře 2022

@okinkaa a já klidně věřím tomu, že spousta dospělých chodí v noci močit proto, že jim v dětství narušili spánkové rytmy buzením. Výjimkou je dětství (než všechno sepne), nemoc, gravidita a poté stáří (protože všechny ty procesy postupně vypnou). Samozřejmě pokud člověk před spaním vypije litr tekutin, tak ani hormony a ledviny nejsou všemocné.

prejeta_zaba
19. bře 2022

@hobie Proč? Jakože nestresuje dítě od tří let běháním po všemožných vyšetřeních, když verdikt je v 90 % případů - dáme vám sice léky, ale až tak k ničemu nejsou a upraví se to věkem? Aha. 🤷‍♀️

20190418
19. bře 2022

@okinkaa chodíš v noci na zachod protože se sama vzbudis. To je ten rozdíl. Když ho na wc budís, tak není sice ráno pocurany, ale nic to nemění na faktu, že jeho mozek ještě proste k nepocuravani nedospel.

hobie
19. bře 2022

@prejeta_zaba ne, proto že stresuje dítě tím, že mu nebudete dávat večer pít a jíst nic tekutého a budete ho budit na WC, takže mu tím budete nabourávat jeho spánkový režim a ještě ho nutit po sobě v tom stresu uklidit.. paráda, pecka!! Omlouvám se, ale to je opravdu nesmysl!!
A ještě větší nesmysl by samozřejmě byl ho kvůli tomu začít hned léčit, to s vámi musím souhlasit!!

helcakab
19. bře 2022

Syn se pocuraval skoro do 4 let, každou noc durch. Převlikani pyzama,postele. Hodně pil, snažit se omezit pití na noc u nás to moc nešlo, až tak po tom 4 roce se to zlepšilo, že se zacal sám budit a dali sme ho curat, nikdy sem cíleně na curani nebudila. I teď skoro v 5 se mu ale někdy nehoda stane, většinou když na něj něco leze a je nastydly. Držím pěsti úplně vás chápu, je to nervy... u nás i to naučit ho kadit na wc byl "porod".

prejeta_zaba
19. bře 2022

@hobie To podáváš z nějakého extrémního úhlu - nikdo dítě žízní netýrá, samozřejmě se napít může. Ale měl ve zvyku půl dne nepít a pak do sebe naklopit sklenici naráz. No tak to jsme prostě odbourali. Stejně to, že ho dám na WC než jdu sama spát, ho přece ve spánku nijak nerozbourá, vůbec o tom neví. Já taky chodím v noci na WC a neznamená to, že půl noci bloumám po domě. 🤷‍♀️ Ono minimálně není špatné se na to podívat jinou optikou - stačí drobná změna režimu a někomu to může pomoct od každodenního praní celé postele. Což mezi námi tu mámu taky stresuje, tak proč by se mělo kolem dítěte chodit po špičkách, aby si ani nevšimlo, že má komplet počuranou postel a máma běhat jak fretka? Odnést si po sobě povlečení k pračce myslím nikoho nepoznamená. 🤷‍♀️

lotosek
19. bře 2022

Náš má ve 4 letech pořád plenku na noc a neřeším. 4 noci za sebou je suchá, pak celý týden durch, je to dost nepředvídatelné, takže tu plenku holt mít bude, ať se všichni v klidu vyspíme. Ono to přijde samo, až bude správný čas.