Pomalý, líný, opožděný... Autista?

niliho
4. led 2022

Dobrý den, maminky,
chtěla bych útěchu, podporu, cokoliv, ať už se tolik netrápím a hlavně, ať už přestanou ty neustále rýpance ohledně chování a vývoje syna. Děkuji předem, že si to přečtěte až do konce, ale potřebuju se z toho vypsat.
Na konci ledna bude syn mít 2, 5 roků. Rodina i blízcí mě upozorňují, že je jiný. Jiný??? Jak jiný??? Nemluví, umí pár slov a umí zvuky pár zvířat, jinak si žvatlá svou řečí. Pořád nosí pleny, nejsem schopná ho odplenkovat, zkouším to už rok, samozřejmě s velkými pauzami, kdy jsem to vzdala. Nechápe, co se po něm chce, sedí na nočníku a nikdy nic neudělá, pak si někde zaleze a vyčůrá se nebo pokaká a je mu to fuk. Sedí v tom mokrém dál ani neupozorní, že něco udělal. Měl období, kdy se neskutečně vztekal, zuřil, házel vším, co měl po ruce. Bylo to peklo, nemohli jsme s ním nikde jít, protože jsme se báli, ať někde něco na návštěvě nerozbije. Na procházkách mrčí, nebo řve, ne vždycky, někdy jde i hezky, ale třeba jak nejdeme, tam kam chce on, hned řve. Doma rád schovává hračky pod gauč anebo koberec. Rád to zahrabává a mě to šíleně vytáčí, jdu, nevšimnu si a už stoupnu na nějakou hračku. Občas vyjadřuje nějaký svůj pocit, tak, že zatne pěsti a jakoby má takové křeče. Vůbec neposlouchá, třeba někde odběhne a já ho volám a on mě má úplně na háku. Stojí a nejde, musím pro něj dojít. U ničeho dlouhou dobu nevydrží, chci si s ním s něčím hrát a to je vždycky na chvíli a pak už uteče a dělá si svoje. Neumí se vyslíknout a ani oblíknout, snažím se mu to vysvětlit, pomáhat, učit ho to, ale ho to vůbec nezajímá. Samostatně jíst lžičkou je taky boj, učím ho to už pěkně dlouho, ale pořád mu musím pomáhat, anebo když prostě nechce jíst sám, tak ho musím i krmit, jinak by asi nejedl. Tak si umí všechno sníst, ale jak má jíst s lžičkou někdy je to opravdu boj. Občas ho přistihnu, že má ruky v puse, což přeci v takovém věku už není normální.
Jen abych nepsala negativně, tak chápe, co se po něm chce, sice nemluví, ale umí si na vše ukázat, umí odnést věci do koše a uklidit hračky, rychle se naučil jezdit na odrážedle a motorce a tak různě.
Strašně moc mě to trápí, protože nevím, jestli toto všechno je normální vývoj anebo opravdu je něco v nepořádku. Nejvíce to schytávám od rodiny, že oproti jiným dětem v jeho věku je jak malé mimino a že je divný a jiný. Dokonce teď mě babička ještě vystresovala, že byla na návštěvě a že vnuk její známé se chová podobně jako můj syn a že jim doktora řekla, že asi bude autista, že má ty příznaky. Jsem už zoufalá, že mi pořád říkají, že ten a tamten už nemá pleny, mluví, sám jí, oblíká se, vyslíká a já nevím, co ještě všechno a můj syn nic. Opravdu mají pravdu anebo mě jen zbytečně nervůjí a všechno přijde?

makovice88
4. led 2022

Prosim te klid. Je to normalni dite, autista vypada jinak. 😉

izzylka
4. led 2022

🤣 já bych byla v klidu...prostě normální dítě 🙈
Proč hned za vším hledat diagnozu 🙈
Syn byl to samé....mluvit začal až po 3.narozeninách...vlastně se vším začal pozdě.
Teď je mu 5 let a sice má furt trochu problém s mluvením (mluví teda v jednom kuse, ale motá písmenka), ale jinak je to vcelku normální dítě. Když na něj volám, má občas na párku do dneška 🤣
Mě přijde, že poslední dobou by chtěl mít každý z dítěte malého dospělého nebo cvičené zvířátko🤔 ať hned poslouchá, chová se tak jak by se očekávalo, poslouchal na slovo, vše umělo 🤷🏻‍♀️ jsou to děti, dějte jim prostor chovat se jako děti 🤔

niliho
autor
4. led 2022

@makovice88 děkuji za odpověď

emamaira
4. led 2022

Moc neřeš co kdo říkal, že umí jiné dítě. Obzvlášť starší generace to často říká. Já dost pochybuju, že si babičky pamatuji přesně na měsíc, co jejich děti dělali a nedělali. A co říkala známá babičky je taky akorát drb ze třetí ruky.
Můj syn měl taky plenky do 2,5 a na noc do 3,5. Synovec je autista, bylo to s ním jine. Ale pro tvůj klid se zeptej pediatra, co si myslí a jestli doporučí další vyšetření.

niliho
autor
4. led 2022

@izzylka děkuji, jak píšu jsem už opravdu zoufalá, ty tlaky okolí jsou opravdu hodně náročné a přesně, jak píšete, dnes pokud dítě nešlape podle tabulek a grafů, tak hned má nějakou vadu. Já si pořád říkám, že prostě potřebuje více času a né, jak mě pořád straší, že je jiný, divný...

marge_s
4. led 2022

@niliho z toho co popisujes neni pro PAS typicky prakticky nic. Pokud mas ale spatny pocit, dej na intuici, zkonzultuj s pediatrem. Nechci delat nejake soudy na dalku, ale prijde mi to jako normalni prte, ktere jeste neumi zachazet s emocemi a jak ma omezene vyjadrovani, tak s tim trochu bojuje.

niliho
autor
4. led 2022

@emamaira přesně tak hlavně ty babičky - já jsem měla tři děti a v roce byly bez plen, nebyly takové vzteklé a zuřivé, atd. Ale pochybuju, že si babičky přesně pamatují, jestli neměly taky nějaké trable a teď strašně hodnotí a říkají mi, že to není normální, jak se chová

pipi_puncocha
4. led 2022

Z popisu mi přijde, že dítě je normální, ale okolí zřejmě má nadměrné očekávání. Mám syna o něco mladšího (dva roky měl v listopadu), je na tom podobně, nočník jsme zatím nezkoušeli, nejeví zájem, slov říká tak cca 30, ale rozumím mu vesměs jen já, sundat si umí jen čepici a ponožky.😀 Chodit sám chce jenom na hřišti, jinak preferuje kočárek a nebo chce nosit. Vzteká se hodně, háže věcma, ale tak nějak jsem si myslela, že to dělá většina dětí. A pro "pobavení," u nás v rodině je to první vnouče a naopak je prarodiči glorifikován, jak je strašně chytrý a šikovný. Já si myslím, že prostě normální, temperamentní kluk.

niliho
autor
4. led 2022

@marge_s děkuji za uklidňující odpověď. Taky si pořád říkám, že tím, že neumí s námi mluvit, tak se vyjadřuje těmito způsoby, říkám si, že toto chování je zřejmě jeho způsob komunikace

niliho
autor
4. led 2022

@pipi_puncocha děkuji za opět uklidňují odpověď. Je znamení lev, tak si trochu i říkám, že bude mít i svou tvrdohlavou hlavu. Ale nejhorší je, že to té starší generaci člověk nevysvětlí, dítě nešlape podle jejich představ a hned za tím hledají nějakou diagnózu. Já jsem si vždy říkala, je to jeho vývoj, ale pak přišly ty nátlaky, že je takový a makový a říkám si, nic napíšu tady, přeci jen vždy je fajn to zkontrolovat s maminkami

izzylka
4. led 2022

@niliho přesně...spousta lidí má zkreslené představy 🙈 a to srovnávání dětí je uplně nemoc 🤣 já takhle nějakou dobu bojovala i s chlapem. Hrozně srovnával našeho syna s jiným děckem...jak to dítě už umí to a to a ten náš to má na párku...ale už neviděl, že naše dítě zase umí jiné věci než to druhé dítě 🙈 každé dítě je originál a osobnost....prostě nad takovýma řečma mávni rukou a nestresuj se. Je to ještě prcek 🙂

pipi_puncocha
4. led 2022

@niliho důležité je, že se vyvíjí, že se učí nové věci, má snahu komunikovat, byť svým způsobem. Každý má jiné tempo a opravdu v tom popisu co jsi dala nic zvláštního nevidím.🙂

niliho
autor
4. led 2022

@izzylka pravda, dneska je to opravdu tak, že se dítě porovnává s jinými a jak něco neumí anebo mu nejde hned je zle. Mě třeba i mrzí, jak mi kamarádka dává najevo, že její dcerka už umí to a tamto a že můj syn je takové mimi, tak mi to řekla. Mrzí to, ale je to moje dítě a miluju ho takového jaký je. Ale jak píšete, každé dítě je originál a je jedinečné i on ☺️

somalicats
4. led 2022

@niliho Mám 5 dětí a každé mělo/má svoje tempo vývoje. To, co popisuješ, měla moje třetí dcera - srozumitelně se rozmluvila až před třetími narozeninami (do té doby jen zvuky a vlastní hatmatilka), ukazovala ale, co chce, jídlo jak kdy, nočník teda zvládala, ale záchvaty vzteku měla fakt solidní 😀 (a občas ještě i teď ve skoro 6 letech, je to beránek 😀 ). Dnes je předškolák a je úplně cajk 😉. Všem svým dětem se věnuju stejně, ale prostě každé je jiné a každé jede svým tempem. Nejmladší dcerka je pohybově línější, takže postupuje pomaleji - zase to kompenzuje rozvojem jinde 😉.
Buď v klidu a na okolí se vykašli, i když je to někdy složité se nad ty kecy povznést.

niliho
autor
4. led 2022

@pipi_puncocha snaží se, akorát asi potřebuje opravdu více času a prostoru a já se zbytečně obávám, že by mohlo být s ním něco v nepořádku, ale sami to známe, jak lidé rýpou, začne hlodat červíček

niliho
autor
4. led 2022

@somalicats přesně takový je, sice nemluví, vydává zvuky a mluví si to svoje, ale všechno, co mu řeknu tomu rozumí a když něco chce jíst, něco podat, tak nás vezme za ruku a ukáže si. Věnuju se mu, co to jde, pořád na něj mluvím, ukazuju, učím jak dělají zvířátka, hraju si s ním, chodíme ven, když vidíme zvířátko, hned mu ukážu, nebo i sám už mě upozorní takovým kvičením, že tam je zvíře. Snaží se, ale prostě tomu okolí to člověk nevysvětlí a hlavně té starší generaci

somalicats
4. led 2022

@niliho Jo, jako bys psala o mojí Anežce. Podstatné je, že rozumí a chápe, s tím nočníkem nespěchej, na to ještě nemusel vyzrát. Taky to přijde.

michaela666
4. led 2022

Začínám být alergická na srovnávání a diagnózy u takto malých dětí. Všichni na ně pořád spěchají, v roce aby všechno uměli sami, ve 3 mluvit v souvětí a poslouchat na slovo, ideálně v 5 na Harvard.
Neumím si představit svoji roční dceru bez plen a taky už jsem slyšela, že je divná. 🤦

@niliho Vůbec si z okolí nic nedělej a pošli je do háje. Důležité je, že chápe a rozumí. Jednou se probudíš a najednou si bude v pokojíčku hrát samostatný, šikovný kluk. Nikoho nebude zajímat jestli ve 2 letech jedl příborem nebo chodil na nočník dřív než Julča od sousedů.

daasqua
4. led 2022

A jakou má stravu, v pohodě vyváženou? Někdy se doporučuje omega 3 - kluci mají o dost vyšší spotřebu než holky (proto taky častěji "zlobí"). Omega 3 je na mozek a tak.

niliho
autor
4. led 2022

@somalicats vůbec netlačím, od loňského ledna se snažím, ale vždy když jsem viděla, že máme z toho oba nervy, tak jsem přestala a za pár měsíců to zkusila znovu, bohužel se dosud nedaří, ale pokud mu to v té hlavičce nesepne, stejně nic neudělám

niliho
autor
4. led 2022

@michaela666 přesně tak, už to tady bylo několikrát zmíněné, každý by chtěl, aby ty děti opravdu šlapaly jako švýcarské hodinky, ale takto to není. A opravdu dnes je taková doba, že když se mě někdo zeptá, jestli už umí to a tamto a já řeknu že ne, tak pak vypadám jako neschopná matka, přitom dělám, co mohu. Například s těmi plenami, to už mě tak rozčiluje babičky pořád, že je ostuda ve 2,5 letech pleny a pořád na mě tlačí, že to není normální, že to nechápe, co má dělat a co já s tím zmůžu? Zkoušíme to už rok a prostě to nejde a nebo to a to neumí a hned je divný a jiný

niliho
autor
4. led 2022

@daasqua jí už úplně vše, miluje ovoce a zeleninu a dávám mu pořád vitamíny a vitamín D

michaela666
4. led 2022

@niliho Musí do toho dozrát sám, nátlakem tomu akorát ublížíš a třeba z toho bude mít potom strach. Pro něj je to stres. Něco po něm chceš, on ještě neumí čůrat " na povel" ( teď se to může, sedíš na nočníku, za 10 minut když si hraješ už se to zase nesmí). Ty se potom třeba trochu zlobíš, že to zase nevyšlo a on nechápe co udělal špatně.
Babičce bych řekla, že mi to nevadí a že se o tom dál odmítám bavit. Poslouchat dokola stejné poznámky, to fakt ničemu nepomůže.

somalicats
4. led 2022

@niliho Babičky nechápou, že ony sice vysazovaly děti v roce na nočník, ale bylo to o štěstí, že zrovna chytly čůrání / kakání, taky praly furt dokola počůrané tepláčky... Nemá to smysl, dokud k tomu dítě nedozraje a nesecvakne to. Moje děti se všechny odplenkovaly ze dne na den, nočník jsem jim jen ukazovala, že tam se dělá čí a ee, a jakmile jim to seplo, odmítly plenu a začaly chodit na nočník (respektive nejstarší fázi nočníku úplně přeskočila, ta začala rovnou na wc s redukčním prkýnkem, líbilo se jí sedět vysoko 😀 ).

evula19
4. led 2022

@niliho můj syn bude mít teda teď 2, ale je to jako bys popisovala ho! A je to prostě normální dítě... vydrž, ono se to zlomí!

daasqua
4. led 2022

@niliho A je v těch vitamínech Omega 3? Občas bývá s tím vitamínem D, ale ne vždy. My dáváme vysloveně rybí tuk, dcera si ho brzy oblíbila (asi od necelých 2 let).
Jinak dcera se naučila na nočník taky kolem 2,5r, předtím ho bojkotovala, protože chtěla čůrat vestoje jako táta, sedět prostě nechtěla, řev 😀 Je to pro ně na jednu stranu "přelomové" a hodně má nějakou tu blokaci - někdo neumí čůrat na povel, někdo se bojí být bez plínky, někdo je líný něco zkoušet nového, když staré funguje, někdo chce čůrat jinak (na záchod apod), někoho nový způsob "obtěžuje"... a často se s tím musí děti poprat sami.
Oblékání umí dcera až teď po 3 roce, předtím prostě nechtěla (svlékat ano). Začala mluvit až po 3 roce, předtím jen svou mluvu, celkem bohatou a my jí rozuměli. Do pusy taky občas ruce strčila v 2,5r. Je vybíravá - jí zdravě, ale vybírá si podle vzhledu, ne chuti (tchýně nechápe a taky hned názor, že je divná).
Je to takový věk na houby v něčem 2-3 roky, už jsou dost velcí, ale pořád ještě dělají "miminkovské věci"... ale vyrostou z toho 🙂

hanka_333
4. led 2022

@niliho Babičky neber vážně, většina z nich dítě v půl roce supla do jeslí, vyzvedávali třeba ještě prarodiče. O dětech toho moc neví, jejich batoleci věk strávili v práci. Dle popisu mi to nepřijde nijak extrémní, syn ke všemu časem dojde.

niliho
autor
4. led 2022

@michaela666 je to opravdu pořád dokola, a když jí řeknu, že jsou děti, co se odplenkují těsně před školkou, tak to absolutně nechápe, protože svoje tři děti odplenkovala v roce. Je těžké této generaci něco vysvětlovat, oni mají prostě svoje zaryté a už vůbec neberou, že je jiná doba

niliho
autor
4. led 2022

@somalicats já mám pocit, že babičky dělaly všechno nejlépe a správně a vůbec nedokáží pochopit, že dneska je spousta věcí jinak. Ano já beru, že odplenkovaly brzy, protože prát denně a žehlit x plen bylo náročné. Ale co mám dělat, když syn to nechápe a já na něj tlačit kvůli nim prostě nebudu, abych mu nevytvořila nějaký blok

niliho
autor
4. led 2022

@evula19 prostě má svoji hlavu a zřejmě potřebuje na spoustu věcí více času, prostoru a pochopení, ale jak to nešlape, podle představ některých a hlavně, jak srovnávájí s vrstevníky hned je jiný a divný a mě to pak nedá spát, ale hodně jsem se díky tomu, že jsem sem napsala uklidnila