Pokakávání u pětiletého. Jít k psychologovi nebo ještě počkat?

12. črc 2023

Hezký den, vím že podobná témata se to už řešila, ale asi bych potřebovala něco aktuálnějšího, případně konkrétnější rady a zpětnou vazbu. Syn má 5 a kousek, obecně jde vývojově maličko pomaleji (odplenkoval se třeba až ve třech letech), ale poslední rok hodně bojujeme tím, že nejde včas na záchod. Myslím tedy konkrétně kakání. Snažila jsem se to moc nezveličovat, vysvětlovat, včas se ptát, ale poslední dny je to horší a horší. Třeba i na něm vidíme, že se mu na záchod chce, několikrát mu řekneme, on nám tvrdí, že určitě ne a o hodinu později už cítíme, že to zase nestihl. Většinou jde tak o dvě situace denně. Když se s ním snažím mluvit a ptát se ho, přijde mi, že sám moc neví, proč to dělá – jednou řekne, že si to neuvědomil, podruhé, že se mu nechtělo na záchod. Všude čtu, že jde nejspíš o psychologický problém, dokážu si to představit, ale moc nevím, jak to řešit - opravdu mám hledat pro syna psychologa a řešit to? Nebo ještě třeba rok počkat a dát tomu čas? Nemáte někdo podobnou zkušenost? Moc děkuji.

xxx3d
12. črc 2023

prosím tě, a v těch 3 letech, jak si psala, že se odplenkoval, tak to kadění bylo taky takový jako je teď, nebo byl komplet odplenkovaný a kadění přišlo na řadu po roce a trvá doteď?

autor
12. črc 2023

@xxx3d nene, právě to bylo obojí prakticky naráz a ze dne na den (i na noc). Co se pamatuji, kakani hlásil a v pohodě...a nějak si nepamatuji, kdy začal mít "špinavé trenky", myslím, že cca jednou za týden je mel od začátku, ale byl malý... a pak začal (4 roky) chodit do školky a tam se to víc rozjelo, ale vždy jen doma a prostě jsme to moc neřešili (prikladali to stresu ze skolky). A bylo to us mínus únosné... ale teď ke konci roku to začalo být denně (vyloženě se nepokakal, ale měl zaspinene trenky), byl po měsíci nemoci ve školce, tak jsme to zas nechali...jenže začaly prazdniny a místo, aby se to zlepšilo, je to horší a i ve větším množství 😔

xxx3d
12. črc 2023

hm, tak to tipuji souvislost se školkou,
asi bych na tvém místě vyhledala nějakou pomoc, můžeš se třeba na rozjezd zeptat pediatra, že by tě nasměroval, případně odeslal na nějaké vyšetření.

lv
12. črc 2023

Toho psychologa zkzs, objednací termín je velmi dlouhý, tak čas ještě bude

zelenaesmolda
12. črc 2023

Dcera mi tohle delala cca do 4 let,pak to preslo ze dne na den.

martt
12. črc 2023

A když to udělá do kalhot co před tím dělá? Hraje si, kouká na televizi? Náš mladší tohle začal dělat kolem 4,5 let a vypozorovali jsme , že nemá "čas" jít na záchod. Zrovna si hrál a pod... Takže když jsme viděli ,že potřebuje na záchod tak jsme ho na ten záchod "donutili" jít.

drakenn
12. črc 2023

Tak pokud píšeš, že je to ze stresem ze školky a vy to neresite..tam bych asi začala!!

autor
12. črc 2023

@martt dneska si třeba u babičky hrál a pak říkal, že prostě nechtěl přestat...ale třeba včera večer jel s andělem v autě a stalo se to taky (tvrdil, že to nepoznal), takže těžko říct, kde je problém. Jinak někde jsem i četla, že na to častěji trpí děti, co mívají zácpu, a je pravda, že když má syn řidší stolici, tak to stihne vždy, tak jestli ještě to nějak nemůže souviset...

autor
12. črc 2023

@drakenn Chápu, jak to působí...nepíšu, že to neřešíme. Ono je to složitější.... syn má perfektní školku, respektuji učitelky, hodne deti...pečlivě jsme ji kvůli tomu vybírali a šel i později. Jenže on je prostě stresar a školka ho nebaví...neumí si moc hrát s dětmi, nebaví ho něco vyrábět (nuda), takže je tam prostě hodně "sam". Navíc jsem ho párkrát másla ve stresu, že si pro něj nepřijdu... ale vše mu vysvětlujeme, učitelky ho uklidnuji... on prostě hodně věcí prožívá a myslím si, že není "skolkovy typ" a nikdy to pro něj nebude "hurá skolka". Takže děláme, co se dá....a nevím 100 %, že je to ze školky... ty začátky si úplně nevybavuji. Spíš jsme to tím "omlouvali", že si to musí sednout a uvidíme, co dál (byl teď prvním rokem, takže i klasická nemocnost), ale teď jsou prázdniny, a místo, aby to ustupovat, se to naopak zhoršuje (čili začínám skolkovou verzi vypoustet)

ele_nka
12. črc 2023

A řešili jste to s obvoďákem? O to ani nemusí být psychické, ale prostě může mít problém třeba se svěračem.

autor
12. črc 2023

@ele_nka ještě právě ne - doteď jsme to brali, že je malej a upravi se to (manžel měl prý to samé ještě v první tride). Navíc všude čtu, že to děti tak měly... A pediatr je super, ale právě spíš zastánce nechat věcem čas... Ale možná mu napíšu, jen jsem právě chtěla zjistit ještě pár zkušenosti, než budu syna někde honit...

piereto
12. črc 2023

Znám chlapce, který takto “nestíhal” záchod snad do deseti let, ve školce pak i ve škole…. Jeho máma s ním chodila od čerta k ďáblu asi šest let… desítky vyšetření… nakonec, kolem toho desátého roku, se ukázalo, že má několik potravinových alergií, po úpravě jídelníčku se “nehody” stávat přestaly, tak zkuste zapátrat i tímto směrem… držím palce

j.a.n.i
12. črc 2023

Me tak napadá, neni to nahodou chronická zacpa? To se vytvoří tvrdy spunt a okolo nej jde to měkké a to dite pak opravdu neví, ze to měkké slo.

autor
12. črc 2023

@piereto dekuju, zkusím...

autor
12. črc 2023

@j.a.n.i přesně nad tím taky trošku uvazuju. On má z chození na velkou ve skolce blok (radši to s bolestí břicha zadrzuje), tak jestli si to tím nemohl vytvořit... zkusím víc prozkoumat, dekuju za podnět!

j.a.n.i
12. črc 2023

Tak to mohl, takže teď je potřeba aby se naučil chodit v pohodě doma a tím se to uvolnilo, ale pokud je to opravdu ono, tak počítej s tím, že je to na dlouho.

milusina
12. črc 2023

Syn (v září mu bude 5) trpí už asi 4 měsíce na funkční zácpu.Jednou ho bolelo kakání a od té doby to začal zadržovat.Ve školce nechodí na velkou vůbec,má totiž podobný vztah ke školce jako ten váš a doma přestal taky.Ze začátku měl hodně špinavé trenky a to je prý z toho,jak zadržuje,tak se udělá špunt a kolem něj proniká velmi řídké malé množství stolice.Syn se tedy vyloženě nepokakava,ale vždy čeká "až leze",kdy už stolici nemůže zadržet a pak běží na záchod.Museli jsme denně nasadit Duphalac a pokud nejde dlouho,tak maximálně pátý den dávat klystýr Easylax.Pediatr tvrdí,že to má opravdu hodně dětí a je to běh na dlouhou trať.Je pravda,že dost kamarádů nám taky řeklo,že jejich děti tím trpěly a některé i rok a půl 🤦

e_v_k_a83
12. črc 2023

Ahoj, ani nevíš jak ti rozumím. Dle popisu má tvůj syn úplně stejný problém jako můj. Vše co píšeš znám. I jsem to tady řešila. My jsme o kousek dál, synovi bude v září 6,5 let.A my se s tím trápím co si pamatuji. Celkově syn byl pozadu i s curanim. Pochopil to ve 4 letech. Je to chytrý kluk ale toto byla katastrofa. A teď to je už mnohem lepší ale jistota to není.
Syn byl věcné pokakany nebo aspoň ukakly. Bylo to zoufale, ne pomáhalo nic. Po dobrém, po zlém, tresty, pochvaly... Nic. Já jsem to ještě tak brala, že časem se to srovná ale okolí (mamka, ségra, manžel) na mě tlačili. Když měl 5,ptala jsem se doktora. On synovi rekl, že nemůže chodit pokakany apod. Syn se zlepsil, pokrok byl ale stále je jistota. Teď v 6 letech bylo zas období ukaklych slipu a už jsem řešila i já, co až se to stane ve škole. Psala jsem doktorovi znovu. Říkal, že se dělá rozsáhlé vyšetření, skládá se snad ze 6 dílčích vyšetření+psycholog a v podstatě mi to je nedoporučil.
Před 5 rokem to byl děs, po 5,lepsi a přišlo mi, že se střídá období kdy je vše ok a pak najednou několikrát po sobě hrůza.
Teď po 6 roce mi přijde zas lepší. Už dlouho nehoda nebyla.Teda se mnou. S babičkou jo, tě si řekl pozdě. Ale kakat i tak chodí na poslední chvíli, nekdy krizi nohy a sotva tam dojde. Venku sebou nosím sáčky pro psy, když se mu chce, nevydrží to.
Prostě za ideálních podmínek-blízko záchod, blízko rodiče, slušně. Ale třeba esi si řekne ve škole při hodině učitelce? Mám obavy.
Taky si nemyslím, že je to vázané u vás na školku. Nám se vůbec nepodařilo zjistit čím to je, že někdy je to ok a pak období pokakavani.Je to nepravidelně.
Myslím, že stejně jako tvůj syn, se ten náš tím Kája ním nechce zaobírat, jsou pro něj jiné priority.
No, kdyztak napiš do zpráv. Vím o čem píšeš přesně a jak je to těžké. Ale taky vím, že se to bude lepší, chce to čas, trpělivost a ostré lokty vůči rádoby vše vedoucímu okolí. Vy máte ještě rok do školy🙂

autor
13. črc 2023

@milusina dekuju, tak zkusím mrknout na nějaký doplněk, četla jsem i o laktuloze...

autor
13. črc 2023

@e_v_k_a83 moc dekuju za zkušenost, kluci budou asi hodně podobní! U nás to má taky takové vlny, proto jsme to zatím připsali spíš tomu stresu, ale tím, že se to nelepší, moc nevím, co s tím (ale upřímně se mi nechce řešit psychologa, protože si nedovedu představit, že to nějak zásadně zabere - spíš zapracovat na tom, aby stres nemel). Ven taky zásadně chodím s vybavenim: ubrousky - pytlíky- náhradní trenky 😁. Ale u nás se to stává z 90 % doma (ale fakt si myslím že spíš kvůli tomu, že jinde to zadrzuje). A můžu se zeptat, co teda prakticky dělat? Jestli zkusit něco na změkčení stolice (prý to může souviset), nebo jak na to? Ještě mě napadlo zkusit i vytvořit návyk, že se jde třeba na záchod ráno (že by pak třeba ve skole nemusel). A četla jsem, že prý může být i problém se svaly, což u nás by být i mohlo, celkove teď bojujeme z hypotonii... Tak právě moc nevím, jak to uchopit, jestli ještě počkat nebo se to samo nespravi...

xxx3d
13. črc 2023

podle mě bys toho psychologa na tento problém měla oslovit
jestli to trvá už víc než rok, a 2x denně "nehoda", plus blok ze školky nezmizí tím, že jsou prázdniny, tak máš jen dvě možnosti, resp. tři
první, ke které dle toho, co čtu, jsou projímadla
druhá je "čekat" až se to stresový "období" přežene
a třetí, do které se ti nechce - psycholog

můžeš pochopitelně absolvovat všechna potřebná vyšetření, abys vyloučila nějakou nemoc, nebo zdravotní důvody, které mu to působí, tu zácpu
ale v drtivé většině případů je to symptom, čili ne nemoc, ale blok v hlavě
a pokud vaše edukace, jako rodičů nikam nevede, a nepomohla ani konzultace se školkou, tak jediné správné řešení je psycholog
neboj se toho, mysli na něj, na syna.

veruuu_kubesovic
13. črc 2023

Pokakavani u 5leteho rozhodně řešit, na co chceš čekat?
Můj syn je taky vyvojove trochu pozadu, odplenkovala jsem ho ve 3letech, na noc měl plínky do 4let, aktuálně má 5let a chodí kadit na WC, kde však vyžaduje být úplně sám...

autor
13. črc 2023

@xxx3d já se ale psychologa nebojím, to jste asi špatně pochopila... on se nepokakava denně rok. On jenom má špinavé trenky, že jde pozdě. A ne nonstop rok, ale poslední týden je to denne... nevadí mi jít za psychologem, ale spíš těch možností, jak to řešit, je víc, a já chtěl nejdřív oslovit maminky s podobným problémem, jak třeba postupovaly...hodně maminek psalo, že to přešlo samo, další zase šly cestou změkčení stolice či fyziologický a některé přes psychologa. ALe ty také psaly, že musí být dobrý psycholog, ne každý pomůže... A ono i to fyziologické vyšetření trvá, tak právě chci někde začít (proto to sem pisu) a chci začít ucinne. Se synem mimo jiné chodíme na logopedii, fyzio a čeká nás teď ještě dost vyšetření přes léto, tak samozřejmě se i poradím s pediatrem, ale chci třeba eliminovat zbytečně věci (pokud nějaké jsou)

autor
13. črc 2023

@veruuu_kubesovic tak děkuji za shrnutí vývoje vašeho syna, o to mi opravdu nešlo🙂. Víte ono co je "normalni" u vás, nemusí platit všude... a on se nepotkala úplně, jen jde na záchod později a má to různé fáze. Řeším to teď tak, že siram zkušenosti, co pomohlo jiným maminkám, které timhle také prošly,abych věděla, kde začít či mu zkusit dát jeste cas.

autor
13. črc 2023

@xxx3d jinak ve školce jsem se o tom nevadilo, protože ve školce problém nemá. Tam nikdy žádnou "nehodu" neměl, naopak i když tam moc chodit kabát nechtěl (nebo nepotřeboval- chodí většinou odpoledne a to už je doma), tak ke konci roku si i na záchod sám došel, čili i pokrok udělal.

kathyxkathy
Autor odpověď smazal
Zobraz
kathyxkathy
13. črc 2023

https://www.modrykonik.cz/zdravi/psychogenni-zacpa/

Prosla jsem si s nemim podobnym se synem. Brzo jsem ho odplenkovavala (pred 2.rokem). Na malou OK. No a pak zacala za cas “zacpa”.
Par let to “nestihani na velkou” trvalo a obcas se to vracelo. Byla lepsi i horsi obdobi. Samo mu to casem odeznelo. Prectete si.

j.a.n.i
13. črc 2023

@xxx3d No, oslovit ho muze, ovšem pri aktuálních cekacich dobach to stejně musi resit nejdriv jinak.

xxx3d
13. črc 2023

@j.a.n.i
být v této situaci, dítě předškolák, řešila bych s pediatrou, většinou umí nasměrovat, domluvit v podstatě akutní stav
řešila bych to
nenechávala bych to být, ono si to nějak sedne, ale za jakou cenu

veruuu_kubesovic
13. črc 2023

Můj syn bude predskolak od září, tvůj snad ne? Co na to ostatní děti? Budou se mu smát?
A ne nemam dokonalého syna, jen prostě musí fungovat nějak " v systemu" ne že to nevadí...a bude mít odklad...