Podvod ve školce

makronka222
12. zář 2016

Mš Korálek Dobřejovice

Ahoj holky,

teda mam vztek, desny vztek!
Skolky jsou narvane, to vime vsechny, ze se dejou cachry machry jsem netusila. posledni 2 deti co byly na listine v mš nevzali kvuli klukovi, ktery v miste nema ani TP, jen je tam protlacila jejich znama jedna z ucitelek, dite je zivy/nevychovany tak jim da vic prace, nevzali diky nemu tedy deti 2. Nemam padny dukaz az na drby z okoli, ze to je pravda. Jeho mama ma kadernictvi na zahrade a jde tam jen kdyz ji nekdo 1× za den zavola, jeji muz take pracuje v dome na co tedy chteli skolku??? Nemaji zadnou kolbenku jako ja, a ze diky ni ted budu platit soukromou na kterou skoro nemam. Podle ic jsem zjistila ze TP ma nekde 20km od skolky, takze logicky predpokladam ze dite tam bude hlasene take, jde proti tomuhle nejak bojovat? Neco sepsat? Meli jsme slibeno jak nas vezmou vsechny jelikoz vic 3r decek se neprihlasilo.
Ale asi neudelam nic ze jo:( dekuji alespon za zpoved ...

luciiinka87
12. zář 2016

Ahoj, chapu rozcileni, ale o prijeti ditete rozhoduje reditel skolky podle sveho uvazeni. Oni maji sice nejaka kriteria, podle kterych postupuji, ale pokud jsem pochopila, tak se jich nemusi striktne drzet. Je tedy jen na rediteli, ktere dite prijme a ktere ne.

batorijka
12. zář 2016

@makronka222 nechci se jich zastávat, ale pokud ho vzali dodatečně (až po zápisech) tak se nebere ohled na to, jak je kdo "pod čarou" záleží na kritériích. Pokud je živý je možné, že bude integrovaný, to se pak snižuje počet dětí na třídu. Záleží jaká jsou kritéria pro přijetí (TP to nemusí být). Chápu vaše rozčilení, možná by stálo za to dojít se zeptat do MŠ ředitelky (ale v klidu) z jakého důvodu nevzali vaše dítě (možná má vliv i to, že jste/budete na RD/MD) ať vám to osvětlí...

pabka
12. zář 2016

@makronka222 také bych zasla za ředitelkou, zeptat se, ale slušně. Protože leckdy drby z okolí nejsou vůbec pravda.
A vy mate TP v obci, prošli jste zápisem a nepřijali vas?

verka4d
12. zář 2016

Tak těch kritérií je víc. Pokud máte tříleťáka a jste doma na rodičovské dovolené,potom školku ani moc nepotřebujete. Přednost mají předškoláci,děti pracujících rodičů,čtyřleté a víceleté dítě před tříletým nebo dvouletým,děti,kteří už ve školce mají staršího sourozence,trvalý pobyt není pro školky (bohužel) až tak významným kritériem... A jak píše @pabka ,než něco podniknete a uděláte (třeba zbytečný) rozruch a nepříjemnosti,informujte se o všech faktech a jak to opravdu bylo,ať pak nejste za udavačskou hysterku (za ten výraz se omlouvám,jen jsem chtěla,aby to bylo zřetelné,jak se pak na vás ostatní mohou dívat),protože drby se šíří,každý si k tomu něco přidá a ono to pak všechno může být úplně jinak...

lusyy
12. zář 2016

No,tak u nas je hlavnim kriteriem hlavne bydliste a predskolak......nikoho nezajima,pracujici /nepracujici ci sourozenec ve skolce. A pokud triletak ma trvaly bydliste v miste skolky a ctyrletak ne,tak stejne vezmou triletaka ☹

ilonne
12. zář 2016

@verka4d Kromě predskolaku a věku jsou všechna ostatní kritéria, která jsi vyjmenovala nelegitimni a kritérium zaměstnanosti rodičů dokonce diskriminační a nesmí se používat. Školka není hlídací centrum, ale vzdělávací zařízení.
Jinak zakladatele bych také poradila osobně zajít za ředitelkou.

verka4d
12. zář 2016

@ilonne To možná ano,ale v mnoha předškolních zařízeních to tak prostě funguje,ať to je legální nebo ne. Ono totiž podle něčeho se ty děti vybrat musejí. Když se k zápisu přihlásí 60 dětí (jako třeba u nás) a školka přijímá 20,tak když se přednostně vezmou předškoláci a obecně starší děti,vezme se v úvahu bydliště a pořád jich je ještě třeba 35,tak pak musí přijít na řadu ostatní kritéria. Třeba ta zaměstnanost rodičů je podle mě důležitá. Když jsou oba v práci a nemají absolutně žádné hlídání ze strany rodiny a placenou službu si nemohou dovolit,tak je logické,že ředitelka dá přednost takovému dítěti před dítětem,jehož maminka je doma na mateřské s miminkem. Nebo když už je ve školce starší sourozenec,tak je přece nesmysl,aby rodiče vozili jedno dítě do školky v místě bydliště a druhé o 30km dál,protože jim ho nevzali. Tady podle mě musí zvítězit zdravý rozum a každý ředitel by měl rozhodnout lidsky a vzít právě v úvahu všechna kritéria,i když nejsou zákonem dané...

nelam
12. zář 2016

Presne tak-vsechny MS maji jasne stanovena kriteria prijeti,tedy podejte odvolani a dozvite se presne,proc dane ditko "preskocilo" ona dve dalsi. Jestlli nemate duveru v reditelku,pak kopii poslete i zrizovateli. Mam v rodine reditelku MS a ta si nelajzla ani uprednostnit vnouce,neni to takova legrace ohanet se temi "spravnymi styky". Jinak presne,jak tu psala ilonne,kriterium zamestnanosti uz je pase.

hankar20
12. zář 2016

Tak o přijetí úplně ke konci ma rozhodnout ne reditelka, ale starosta ci jeho zástupce obce... Hlavním kritériem je vek a trvaly pobyt dítěte v místě skolky a az pak se přidávají body za pracující rodiče, sourozence atd... Čili pokud mas jasny argument ze ten kluk je stejne starý jako tvůj prcek a ze nema trvaly pobyt v místě bydliště chtěla bych od ředitelky okamžitou nápravu a nebo jít na radnici a řešit to tam... Bohužel tohle se děje 😞 Ja kvůli tomu ani letos k zápisu nesla pac trvaly pobyt se nam změnil az tyden po zapisu a dceři budou 4 az v listopadu

nelam
12. zář 2016

@verka4d to proto,ze pouzivate rozum 😉 taky mi prijde smysluplne vzit dite zamestnanych rodicu a ne dite,ktere ma matku na RD. Ale znovu a opet-skolka je vzdelavaci zarizeni,ne hlidaci centrum.

dokument
12. zář 2016

@makronka222 a jaky system u vas rozhoduje? Tady u nas (Brno) rozhoduje bodovy system, takze za TP jsou nejake body a obejit to celkove nelze, ten system. Navic se kontroluje. TP nemusi mit automaticky tam, kde jeden z rodicu. My treba nemame ani jeden z rodicu TP v miste bydliste (kazdy mame stale u rodicu) a dite muzu prehlasit na magistratu na TP zde, v miste bydliste. Udelam to tak pro pristi rok prave kvuli skolce
(letos mi ho nevzali ani kdybychom meli body kvuli TP, v jedne skolce mi je totiz omylem zapocitali, ale stejne byl nekde na chvostu zadatelu, je listopadovy, nemel sanci, bodovy system ho bere jako dvouleteho, i kdyz ma v zari temer tri roky). Takze jestli dite prehlasili, klidne muze byt vse v poradku. Podat stiznost na inspektorat nejaky, MSMT to myslim ma pod svou spravou. To muzete, aspon to vyresi vsechny dohady a drby.

dokument
12. zář 2016

body za pracujici rodice?....to jsem nikde uvadet nemusela, to nemelo zadny vliv, jestli rodice pracuji, nebo ne, ale nevim jak to maji v jinem kraji.

verka4d
12. zář 2016

@nelam Souhlasím. Já jen,aby si zakladatelka neudělala nerozvážným jednáním zlo v obci,je třeba se nejdřív informovat,jestli ten chlapeček opravdu neměl z nějakého důvodu přednost před jejím dítětem,ale v klidu,bez urážek atd. Ale jinak chápu to rozčílení,když vám dítě nevezmou a vy s tím tak nějak počítáte,ale fakt by to chtělo asi chvilku vychladnout a pak se slušně zeptat 🙂

mogwaika
12. zář 2016

@makronka222 pokud nemáš důkazy, tak by bylo dobré smazat název školky, takhle si koleduješ o průšvih.

leryl
12. zář 2016

Zkusila bych odvolání a uvedla bych případ toho chlapečka- že nemá TP.
Podle kritérií by se měli řídit, ale leckdy si dělají co chtějí.
Mně dříve nevzali starší do školky, protože jsem měla mimino a za 3 roky mi málem nevzali mladší, protože kritérium práce zrušili. Nebýt toho, že se mladší narodila dřív než měla, musela bych platit soukromou školku a matky na mateřské by měli děti ve školce.

kayty
12. zář 2016

V klidu bych došla k řediteli / ředitelce s odvoláním kvůli nepřijetí dítěte. Máte právo na informaci, proč Vaše dítě nebylo přijato.
Jestli to bylo chlapečkem, něčím jiným, proč bylo rozhodnuto takto, ví oni případně zřizovatel (obec, město). Pokud nevzali děti dvě, tak to bude dítko s "něčím". Děti 2-3 roky a děti s postižením (dle hodnocení) nebo nemocí se počítají za dva.
Zjistila bych si požadavky na zápis, podmínky přijetí dítěte a podle toho postupovala dál.

U nás funguje bodový systém. Předškoláci to mají jasné, ti jsou přijati automaticky. Pak se doplňuje mladšími. Pokud dojde na shodu bodů, má přednost dítko starší bez ohledu na to, zda je rodič pracující nebo na MD/RD.
Výhodou je trvalé bydliště, sourozenec ve školce, věk. Práce / nepracující nemá vliv, kolonku tam nemáme.

ilonne
12. zář 2016

@verka4d Možná funguje, ale nemělo by, resp. konkrétně kritérium zaměstnání být ani nesmí. Pokud se někdo odvolá a dotáhne to např. až k soudu, jednoduše to vyhraje. Mamka je ředitelka ZS a MS.

tahejhula
12. zář 2016

Tak mne treba reditelka rekla, ze trvale bydliste uz nezapocitavaji. Naprosto primarni je pro ni vek. Cili jsme pravdepodobne vysoupli nejake "mistni" dite, protoze dcera byla proste starsi.

ilonne
12. zář 2016

@verka4d A logické to není, jediné rozhodující kritérium, které je legitimní né věk - tzn. např. mám 30 triletych děti, ale pouze 10 volných míst, rozhoduje tedy datum narození (1.1., 2.1.....). Doporučuji přečíst si stanovisko ombudsmana.

hojda
12. zář 2016

Zeptala bych se ředitelky, případně na obecním úřadě, pokud je zřizovatelem školky obec. Jinak je tu ještě naděje, že nějaké dítě školku neustojí a místo se ještě uvolní. Stává se to.

tahejhula
12. zář 2016

Jo a vlastne uz pri dni otevrenych dveri, jeste pred zapisem mi rekla, ze dceru urcite prijme, protoze je velka (v srpnu ji byly ctyri). Cili pokud ma hoch specialni potreby (pricemz o prijeti takoveho ditete opet rozhoduje reditelka) a navic je starsi (staci o den nebo dva), tak to holt dopadlo takto.

japona
12. zář 2016

@makronka222 Dle pasu máte 9mes dítě, tudiz předpokládám, že jste na rd, tak jaka kolbenka? To, že někdo pracuje z domu a nedojizdi? Co je vám do toho? To si myslíte, že když má někdo např. kancelář doma, tak to znamena, ze se vali u televize?🙂
Co vy víte, kde má tp dítě?
Prostě abych to shrnula - rozcilujete se a v podstatě nevíte vůbec nic (věk dítěte, tp, zaměstnanost rodičů atd.).
Jedinym ferovym kritériem je věk a tp. Dojdete se zeptat za ředitelkou, jak n a tom jste a připadne si můžete stěžovat u zřizovatele školky

kacca11
12. zář 2016

Odvolavat se na klepy z okoli, to je tedy sila... vic asi nema smysl psat, vse bylo receno.

aneta15
12. zář 2016

U nás je priorita předškoláci a pak děti s trvalým bydlištěm, které jdou podle věku. Takže 4-leté dítě s vedlejší vesnice nemá šanci. Vede to k tomu, že před začátkem zápisu děti s vesnic přepisují k příbuzným. Každopádně moje kamarádka loni udělala haló a nenechala si to líbit, protože vzali protekčně mladší dítě, ředitelka nechtěla aby se v tom někdo štoural a najednou místo pro její dítě bylo. Takže já bych chtěla vidět podle čeho je přímají. U nás v družině berou druháky podle toho jestli zlobí nebo je to hodné dítě 🙂 mají to kryté v požadavcích jako jiné okonosti

verka4d
12. zář 2016

@ilonne Možná,ale pochybuji,že by se někomu chtělo tahat se po soudech,nehledě na to,že to trvá docela dlouhou dobu a mezitím dítě ve školce stejně nebude. Neznám nikoho z okolí,kdo byl nespokojený s rozhodnutím ředitele školky a dotáhl to až k soudu,to za ty nervy a čas rozhodně nestojí,to se raději poohlédnu po jiné školce,než si účast dítěte v tomto zařízení vynucovat soudně...

verusche
12. zář 2016

Proti nepřijetí se dá podat odvolání a sjednat si schůzku s ředitelem(kou) školky.
Většinou pak dítě přijmou.
(Vzkazuje zástupkyně ředitelky školky v Plzni)

ilonne
12. zář 2016

@verka4d No vidíš a ja znám. A dokonce jsem četla soud i rozhodnutí, da se najít na netu. Ředitelka prostě nemůže rozhodovat jinak než podle toho, co ji umožňuje zákon. Byť by to znělo logicky. Jenže vezmi si např. argument sourozence - přednostně vezmou sourozence, to je prece nespravedlive vuci diteti, které sourozence ve školce nemá. Kdežto věk je opravdu jedině spravedlivé kritérium.
P.S. A ja bych zase klidně k tomu soudu šla. A v těchto případech musí soudy rozhodovat bez zbytečného odkladu.

ilonne
12. zář 2016

@verusche Pokud ovšem mají volno. Ale ano, my jsme také dávali odvolání a ke Krajskému úřadu to ani nedošlo, neboť se místa nakonec uvolnily.

verka4d
12. zář 2016

@ilonne Nebudem se dohadovat,evidentně se nshodnem... 🙂 Ale to nevadí,k tomu přece diskusní fórum je... Co člověk,to názor,zakladatelka má jistě svou představu a podle té se bude řídit,záleží na tom,jaká je,na co má žaludek a nervy,jak moc je to pro ni důležité atd. Přeji pěkný den 🙂

ilonne
12. zář 2016

@verka4d Jasně. Pro me osobně by např. teď kritérium sourozence bylo super a vyhodne, ale i tak mi přijde spravedlive, ze v naší školce není 🙂. Hlavně nedostatek mist ve skolce je problém státu a zrizovatelu bohužel přenesený na rodiny.