Počůrávání 3letého. Měl někto to stejné? Poradíte, prosím?

17. led 2021

Potřebuji poradit,synovi teď jsou 3 roky,od 1,5 roku je bez plin na den,ve 2 letech si řekl,že nechce pliny na noc,sem tam nehoda byla,řekl si v noci ze chce čůrat nebo to vydržel do rána.od září chodí do školky-dopoledne, dobrý,před 14 dny si řekl,že tam chce spat-dobrý.Teď poslední měsíc je to hrozný,nehody i po 1,5 hodině spánku,pak to třeba 3 hodiny vydrží,řekne si a než vstane tak se pocura.pleny vracet nechci,ale už jsem z toho unavená.Mel někdo to samé?prochladnuty není,jiné problémy nemá.

codal
17. led 2021

Já bych mu ty plíny vrátila. Kdyby šlo o den, tak chápu, že je vracet nechceš, ale v noci to prostě to dítě nedokáže pořádně ovlivnit. Obě dcery se bez problémů odplenkovaly před druhým rokem, ale na noc ji ta starší měla do tří a půl a té mladší jsou dva a půl a má ji taky. Přes noc vždycky úplně nacucané, i když večer už jim nedávám moc pít, ale spí prostě tvrdě a necítí to. Chápu, že máš pocit, že je to krok zpátky, že už to uměl, ale na tohle to dítě musí být zralé a možná ještě nebyl zralý úplně nebo se prostě něco změnilo, možná teď spí tvrději a probudí ho to pozdě. Tohle je stres pro vás pro oba, on z toho může mít nepříjemný pocit, že se mu to teď nedaří, ty pořád řešíš počůranou postel a je to o ničem. Já osobně bych mu nabídla, že plínku na chvíli vrátíte, pokud chce, že to vůbec nevadí a není to žádná ostuda a že až se zase začne přes noc dařit a bude suchá, tak ji zase sundáte. O nic nejde, dítě má na noční plínu čas až do pěti let a je to úplně v pořádku. Ve finále se třeba uklidní, přestane se tím trápit a jste za 14 dní zase bez.

codal
17. led 2021

Napadá mě, nenarodil se mu třeba sourozenec? Já jsem totiž u té starší zjistila, že začala mít suchou plínu nejdřív u babiček, když tam přespávala. Tam totiž spala v podstatě celou noc bez probuzení, kdežto doma ji občas na půl vzbudila ségra a ona se pak počůrala v polospánku.

autor
18. led 2021

@codal ne,syn je nejmladší,další sourozenec nebude.ani dcerka,ani syn u babiček nespavaji.starsi dcerka spí celou noc, nebudí se,nemluví ze spaní,,to spíš syn sem tam pobrekava

pexi
18. led 2021

Napadají me k tomu 2 věci. Nemiva někdy zácpu? U dětí, které mívají zácpu, nebo i pravidelně chodi na velkou, ale nevyprázdní se dostatečně, tak někdy chybí dostatečně včasný popud k tomu, že je třeba čůrat, protože vlastně konstantně tlačí střeva na močový měchýř.
Jaký má pitný režim? Pije průběžně během dne? Může na to v zápalu hry zapomínat a pak to dohánět večer, kdy ho to nutí chodit častěji v noci.
Ale hlavně u některých dětí je pocuravani v noci dlouhodobější a obvykle se to so 4 let ani nijak neřeší a bere jako běžný vývoj. Klidně bych vrátila plenu...

hankaros
18. led 2021

Syn 2.5 roku, poslední dva týdny také větší nehodovost, ale přes den. Plinky nevracim, ono to přejde. Přijde mi, že se rozvíjí rozumove, učí se spoustu věcí a objevuje svět a na podřadné záležitosti, jako říct si včas na záchod nemá čas a chuť. V noci dávám na nočník 1 až 2x. Než jdu spát já a jak se vzbudí on během noci.

margie
18. led 2021

Zažili jsme něco podobného asi 4 měsíce zpět, dcera 3,5 roku. Jak je zima, dcera méně pila tím to zatížilo více ledviny, nebyl to zánět jako takový, že by jí něco pálilo nebo podobně. Začala jsem víc kontrolovat kolik pije, občas trochu musela nutit a najednou byla bez nehod. Paradoxně více pití bylo u nás méně nehod a srovnalo se všechno.

autor
18. led 2021

@pexi přes den pije dost,večer už vůbec, naposledy pije okolo půl šesté když večeří, chodí spát okolo 7h.no,kdyby předtím nevydržel celou noc se nepocurat,tak bych plinu vrátila,ale nemá už ji rok a to už se mi vracet opravdu nechce

autor
18. led 2021

@hankaros
@margie děkuji 🙂

codal
18. led 2021

A proč nechceš tu plínu na chvíli vrátit? (Nemyslím to zle, jen se ptám). Noční čůrání není něco, co se dá naučit, takže to malej fakt nemůže ovlivnit a když se bude každé ráno budit do počůrané postele s maminkou, která je z toho nešťastná a zase to musí všechno sundat a vyprat, tak ho to může dost stresovat. Ono to opravdu může být jen krátké období, ale taky nemusí a když to přijmete tak, jak to je, vrátíte plínku s tím, že to nevadí, není to žádná hanba a zase to přejde, tak to podle mě přejde rychleji. My jsme třeba bojovali s kakanim, ta mladší si po střevní viroze vybudovala blok (bolelo ji kakání) a nechtěla kakat a už vůbec ne do nočníku, takže jsme ji nechali, dávali plínku, kdyz chtěla a potřebovala, a prostě to za měsíc zase přešlo.

autor
18. led 2021

@codal no,když rok byl v klidu,max 1x za měsíc v noci pocurany,jen měsíc jsou nehody,tak nevidím důvod vracet pliny.jo,kdyby se počůral hned od začátku několikrát za noc,tak bych je vrátila,ale takhle ne, zvlášť když je nechce,to je mám na něj dávat násilím?ano,u vás byl problém s kajanim,že do pliny chtěla,u nás je plina nepřítel cislo 1.krom toho když loni vydržel i přes měsíc se v noci nepocurat,říkal si,budil se sám,že chce čůrat do nočníku.tak opravdu nechci vracet pliny zpět.u nás na bobek chodí na wc

autor
18. led 2021

@codal měl i období že si víc ucurnul i ve dne,každou chvilku,pak jsme zjistili,že měl zánět předkožky,každou chvilku to řeším.kdyz si hraje s pindikem sám,tak neodhane sílu a má praskliny-bohuzel.ale vysvětlí to tříletému dítěti

codal
18. led 2021

Pokud plíny sám nechce, tak je to úplně jiná situace samozřejmě.

autor
18. led 2021

@codal no, právě ve 2 letech si už řekl,že pliny na noc nechce a nechce je,to byly scény,když jsem mu je chtěla dát...no po roce je minimální šance,že bych mu je dala v klidu a přes sílu a scény jít opravdu nechci

keksik002
18. led 2021

Vidite.. Syn ma 4 roky a na noc ma plinku porad, protoze tvrde usne a nevzbudi ho tom zdravotne je naprosto v poradku 🙂 ja bych mu ji klidne na noc vratila, nebudete se muset stresovat vy ani on a az bude pripraveny tak si rekne

merope
18. led 2021

Co napadlo mě - taky mi malý začal chodit do školky - když není školka, je problém ho po obědě narvat do postele aspoň na chvíli. Po školce lehne a spí. Prostě pro ně to je neskutečně náročné - kamarádi, mnohem aktivnější hra a kupa dalšího. Tak je možné, že rázem je unavený a fakt spí tvrdě. Pokud plíny na spaní nechce (zkusila bych se poptat, ono zase blbé je, že kdyby začal ve školce spát, tak je typicky mít ani nemůže), tak třeba nechat pořádně vyčurat před a případně vzbudit, nepromokavou podložku a prát, no ☹.

autor
18. led 2021

@keksik002 asi jsme se nepochopily,syn si sám řekl ve 2 letech,že plinu na noc nechce,byly pak scény ze jsem mu ji chtěla dát a po roce bez pliny mu ji fakt nedám v klidu,to by pro něj byl spíš stres,že by jí měl

autor
18. led 2021

@merope malý,když jde ve školce po obědě domů a o víkendu,tak doma nespi vůbec,zkoušela jsem to,jít si s ním lehnout, vydrž to asi půl minuty a pak,že mám ležet já a on jde si hrát 🤦. Ve školce lehne a spí a 1,5h to většinou vydrží necurat,když víc pije,tak jej učitelka vzbudí a jde čůrat.. nepromokavé podložky prací máme

codal
18. led 2021

A ptala ses ho teď? Zkusila jsi mu vysvětlit, že by mu to třeba pomohlo být v klidu, že by se díky té plíně nemusel bát počůrané postele a že tobě to nevadí, že to není nic špatného atd. Já si to totiž myslím, že ve dvou letech to dítěti pořádně nevysvětliš, mám teď dvouletou a prostě ta když se vztekne a něco nechce, tak s ní opravdu nehnu a můžu se snažit vysvětlit jak chci. Ale s tříletou dcerou už jsem se domluvila v podstatě na všem, už věci chápala líp. Tím pádem by se to mohlo třeba obejít i bez scény, kdybys mu to dobře podala a vysvětlila, proč by bylo fajn to zkusit, že by mu to třeba mohlo pomoct. Samozřejmě ty znáš svého syna nejlíp, takže víš, jak bude reagovat. Já ti tu plínu nechci vnucovat, jen to je jiný pohled na věc, protože mi trochu přijde, že ty máš pocit, že když už to uměl a rok tu plínu neměl, že by to bylo něco špatného mu ji vrátit, krok zpět, ostuda. Ale může to na mě jen tak působit, vůbec netvrdím, že to tak je a ani netvrdím, že vrácení plíny váš problém vyřeší. Jen si sama neumím představit, že denně přepírám postel a povlečení.

keksik002
18. led 2021

Js myslela ze by ji ted chtěl... To se omlouvám

merope
18. led 2021

Aha, já myslela, že je problém při spaní po obědě a on v noci - nepomohlo by ho vzbudit, jak to dělá učitelka ve školce? Určitě bude mít nějaké signály, že chce čůrat. Mimochodem, já se "standardně" na záchod v noci nevzbudím ani teď, zjistila jsem, že jsem si vybudovala reflex, že když se mi chce čůrat, začnu se kousat do prstu a to mě teprve vzbudí. Divné, ale funguje to 😀.

autor
18. led 2021

@codal jj,ptala jsem se,odmítl to,že chce trenýrky,ne plinu.u nás,když se řekne ne,tak s ním nehne ani domluva,ani úplatek,nic.ja prepiram jen podložku, pyžamo a maximálně povlečení u polštáře,mám tam taky danou podložku,takže polštář je netknutý a peřina taky, protože spí na břiše

autor
18. led 2021

@merope je fakt,že dřív se vrtěl,ale blbla nám chůvička,i občas vypadával zvuk,pak už dobrý,zkusím na ni mrknout zda zase není nějaký problém.ja se už budím automaticky,je fakt,že víc curam přes noc než přes den

codal
18. led 2021

Tak to pak zbývá jen vydržet a snad se to brzo zlomí 👍

fandamohyla
4. srp 2022

u mně to bylo podobné, jak vzpomínala mamka. Do 3 let věku jsem se na nočník vůbec nechtěl posadit, až pak si pomohla trikem: bavlněné pleny (80x80), které jsem dostával, neskládala klasicky na čtvrtinu, pak polovinu a tu jednu půlku ještě jednou napůl (aby vpředu vznikla silnější vrstva), ale tím způsobem, že je složila na třetinu, a pak už obvyklým způsobem. No a jako jistící vrstvu použila do kalhotek na pleny starý ručník. To už se mi moc nelíbilo, protože jsem nemohl tak rychle běhat, a když jsem se při přebalování bránil, došlo k dohodě, že jsem byl snad každou půlhodinu vysazován na nočník, prý jsem to pak celkem rychle pochopil, a byl přes léto aspoň na den bez plínek. Na noc jsem měl plínky až asi do 10 let. Problém byl v tom, že jsem byl v příbuzenstvu jediný kluk, a ostatní mně hájili, že kluci jsou v chození na nočník holt pomalejší. Možná výše uvedený postup se bude některé hodit