Holky jak jste naucili sve ditka spat v postylce samotne?
Dcerka mela rok,je jeste kojena,usina u prsa.momentalne ji rostou stolicky,takze veskery rezim je ta tam. Posledni tyden odmita spat sama, v postylce vubec ( to tak max.3/4h kdyz ji tam prendam v uplne vytuhnutem stavu a to ted nejak nejde). Tak skoncila zase se mnou ve velky posteli,ale za podminky,ze jdu spat s ni. Tata se odstehoval do obyvaku,protoze se vsichni se psem a kocourem na jedne posteli nevyspim. Nemuzu ani vstat,to se hned vzbudi jak naky policajt a zacne brecet.kdyz si zase lehnu lehne taky a j klid.jenomze ja potrebuju pracovat a o partnerskem zivote ani nemluvim.ten nam znicila snad uplne...
Je to strasnej mamanek,nemela to od narozeni lehke proto jsme si ju trosku rozmazlili.babicky daleko a tata chodi z prace nejdriv v 21h.takze spolu travime fakt 24h denne.
Vyrvavaci metoda mi prijde docela drasticka,ale nekdy jsem uz fakt v koncich. A nevim jestli je ted vhodna doba ji zkouset,kdyz se ji tlaci stolicky...
Pres den spi bud v satku nebo v jedoucim kocare max hodinu.(kolem 1-3h jak kdy).vstava v 8-9.30.
Diky za vase rady a zkusenosti!!
Rostou ji stolicky. Predstav si sebe,ze te pekelne boli zuby,places,protoze si s tim nevis rady,a nekdo,komu duverujes,se na tebe totalne vybodne a necha te samotnou...tolik k vyrvani. Nemam jinou radu nez vydrzet,synovi ted rostou petky,je to obcas mazec,ale vyrvat bych ho nenechala.
Taky bych řekla vydržet a v žádném případě nenechávat vyřvat.. Jsou to takové vlny, měsíc je lépe, pár týdnů zase hůře, ale bohužel právě o tom ten počátek mateřství je. Potupně se přiznám, že jsem už kolikrát zařvala:"Spi už!", nebo jiná "zaručená moudra" která přispějí ke klidu dítěte, ale i když právě to si občas hodně vyčítám, tak vyřvat bych nikdy nenechala, respektive bych si to neodpustila...
A v čem je problém? Mě to prijde úplně normální. Dítě ma bebí a chce mámu. Máma je od toho, aby tu pro něj byla.
Ja bych taky vydržela az stoličky vyrostou . Muze se to samo upravit . Pokud uz byla zvykla spát sama . Vyplakat nenechavejte kdyz ma ted bolest . Ale chapu vas . Něčím podobným jsme si taky prošli nedávno ale zase se to zase upravilo samo . Ale taky to bylo náročné . Manžel v druhe ložnici , dcera se najednou budila i 10x za noc . Ale jak rikam vse se zase srovnalo . Vydrzte !!!!
co se vyřvávací metody píše. hodně lidí je proti a tady je to asi ožehavé téma. Ale i v té metodě se píše, že by dítě m být v pohodě - nemělo by být nemocné v cizím prostředí a i ty zuby k tomu patří 🙂.
Syn byl kojený do 18m a spát sám se naučil až před 2 rokem a to jen díky tomu, že ho začal uspávat manžel. Jinak syn od 1 roku spá sám ve velké posteli a i své pokojíku. Začal spát ve vleké psotli lépe v postýlce spát odmítal. Lela jsem si tma sním buď ukojila nebo později uspala a odešla - žádný přenos a spal hezky (kolem postele jsme měli pěnové matrace, ale nespadnul 😀
My měli při zavedení té ožehavé vyřvávací metody dva večery tězké( po půl roce věku, když byl syn zdravý). Naučil se ale krásně usínat sám. Jsou mu necelé dva roky a přes den usne sám v postýlce, buď si povídá nebo hned spí, večer zhasnu, řeknu pápá, on mě taky a odejdu a usne do 10minut. Spí cca dva měsíce už i celou noc. Do té doby se třeba jednou vzbudil, já ho šla položit nebo pohladit a spal dál. Kojení se tak nějak samo odstavilo cca v roce a 7měsících, to se právě budil třeba kolem páté na kojení. Pak to nějak samo přestalo, spal déle a pak chtěl hned běhat 🙂 já chápu všechny názory a chápu, že každý máme jiný pohled a jiné zkušenosti. Ale já jsem ráda, že jsme to s tou vyřvávací metodou riskli. Nám se moc osvědčila. Znám i další paní, která tak má dvě holky naučené. Prostě se jde spinkat a tečka a ony do deseti minut spí. Pak znám hromady kamarádů, kteří hodinu uspávají své děti, i když jsou jim tři čtyři roky.. a bez nich neusnou. Neumím si to představit. Ještě pak vařit, uklízet nebo nemít večer s manželem, i třeba na popovídaní. Ale říkám, chápu, že na to ne každý má žaludek a vytrvalost. Třeba to i u nás s druhým dítětem nepůjde. Těžko říct. Držím palce.
👎
Myslim, ze kdyby umely ty deti mluvit a volali maminko, prosim te, pojd sem, bojim se, mami, prosim, pomoc, ze by tam sli i rodice pro metodu vyrvavaci a jestli ne, tak si neumim predstavit, jake maji nervy a zaludek. Asi tak k teto drastarne. A ja si radsi vychutnam klidne i pet let uspavani, toho klidu pred usnutim, kdy u malinkych lezim, u vetsich uz si povidame, zpivame...pak uz mne potrebovat tolik nebudou a budu na tuhle nocleharnu urcite rada vzpominat. Taky se mi nekdy nechce, taky nekdy usnu, taky nekdy zacinam varit v 9 vecer a jsem vztekla a unavena, ale v uspavani se stridame (kdyz teda nejde o kojeni 🙂) a vecer spolu treba i tu hodinu jeste stihneme stravit. Ne vzdycky, ale da se to.
ale hovno rozmazlili...
v čem je vlastně problém? že TY chceš pracovat a bejt večer s mužem?:D jsi matka.
a vyřvávací metoda neučí děti usínat samy, ale nespolíhat na svoje rodiče. gratulujte si, komu vám "zafungovala";)
Jsem matka, ano, taky jsem manzelka 🙂 nebudu se tu hadat. Rekla jsem, ze na vsechno ma kazdy jiny nazor a jine zkusenosti. Nevim, jak souvisi spolehani na rodice po zbytek zivota s tim, kdy se dva vecery trochu zaplace a pak se spi a usina roky krasne vsem doma. Taky bych se mohla po par letech pochvalit, jak jsem skvela matka, ze delam vsechno jen pro dite a byt v blazinci a bez muze, ktery je v jinem blazinci 🙂 na tohle budou vzdycky rozdilne nazory, asi jako na ockovani a volby atd 🙂 tak vy budte spokojeni, jak chcete vy, my budeme spokojeni taky. Ale hned tu nekoho urazet?? To si asi vybijite tu vasi jinak klidnou povahu z domova.. Rekla jsem tu svuj nazor a svou zkusenost. Vedela jsem, co to zas nekomu udela, ale chtela jsem dat autorce diskuze i jinou zkusenost nez jen od zatvrzelych odmitacu teto metody.Tim koncim. At se vam vsem dari..
i vam @normalnimatka 🙂
Ja se omlouvam, dala jsem tomu spatny uvod, ano, rozdilne nazory jiste budou, chtela jsem spis ukazat ten jiny pohled. Neni to asi uplne o tom, ze se uci nespolihat na rodice, ale je pravda, ze se nenauci usinat samo, ono to volani po matce vzda, zlomi ho to, protoze vi, ze se nedovola. Proto ten plac ustane, zjisti, ze i kdyz nekoho vola, tak neprijde. A to mi osobne vhani slzy do oci a zpusobuje husi kuzi po celem tele. Nenutim vas prehodnotit, jen doma zhasnete, budte samy v mistnosti a predstavte si, ze znate jen mamu a tatu a ten barak a to je vas svet. Obcas sice jdete i mimo a s nekym jinym, ale tohle jsou vase operne body. A ted je tma a vy nechcete byt samy a volate maminku, protoze je vam tam uzko, treba se bojite, treba vam je zima. A volate a nikdo nejde. A tak placete a nikdo nejde. A placete vic a porad nejde...
Náš má taky rok, nespal nikdy, přes den skoro vůbec a v noci vstává minimálně 2x a to je teda už úspěch. Zabírá jedině kojení nebo nošení v nosítku. A manžela zapojuju i v noci, naštěstí pomáhá dobrovolně sám, protože vidí, že už někdy nemůžu 🙂 To chce vydržet, je to ve vlnách, prostě takový "období".
Mám tří a půl letou dceru. Půl roku jsem s ní spala v pokojíčku, pak už byla sama. V okamžiku, kdy vyžadovala hodinové nošení na rukou před každým usnutím, už jsem to vážně nedávala (hlavně fyzicky) a v jejím roce jsem zkusila onu zatracovanou Estevillovu metodu. A světe div se, fungovala. Dcera neřvala, jen si zakňourala, a já ze začátku po minutách za ní chodila, aby věděla, že jsem tu pro ní. Intervaly se prodlužovaly a ona veděla, že přijdu, když bude potřebovat. Po třech dnech usínala sama, táta dal pusu, máma dala pusu, řekli jsme si všichni dobrou noc a do pěti minut chrněla. A dnes, když se jí nechce spát, ví, že si může ještě chvíli prohlížet knížku. Pak si sama knížku uklidí, zhasne a spí. Když něco potřebuje, tak zavolá. A já přijdu. VŽDYCKY přijdu a ona to ví.
Chápu, že je tato metoda pro některé rodiče kontroverzní, ale připadá mi, že jí spousta z vás odsuzuje, aniž by o ní něco věděla. Ano, říká se jí vyřvávácí, což je chyba a zbytečné paušalizování, ale z počátku se opravdu za dítětem chodí klidně po minutách, právě aby vědělo, že se vždycky vrátíte a ne že ho mrsknete do postýlky a necháte ho ječet. Navíc, změna rituálu někdy pomůže víc, než jeho urputné dodržování - reaguji teď na maminku výše, jejíž dítko naučil usínat tatínek. Prostě bylo něco jinak, a svět se nezbořil. My, maminky, se totiž našich roztomilých zvyklostí často nechceme vzdát více, než naše děti, které na změnu mohou být už dávno připravené, ale my to nechceme vidět, je to přece naše malé miminečko....
Takže - neodsuzujte, nepaušalizujte, nejste v kůži toho druhého.
Ja nemela na mysli tuto metodu, ale kdyz tam ten rodic vubec nejde a ceka, az se ubreci ke spanku. Zmena rodice pri uspavani je taky nekdy pomoc. Mne u starsiho vystridal tatinek, ze zacatku to zvladli chvilku a pak jsem sla ja, kdyz si rekl, ted uz vetsinou nemusim vubec a zvladaji to sami. Ale to uz jsem nekojila. Je potreba zkouset. A opravdu to usinani jde ve vlnach. Nam ted mensi usina hur a byla doba, kdy jsem mohla jen nakojit, polozit a odejit, pak jsem uspavala v ruce, pak zase v postylce, ted zase ve velke...tak se to meni.
Dekuju vsem za nazory! Jako momentalne kdy se ji vyklubala stolicka to je jasne,ze ji nechcu nijak "tyrat" brecenim.pamatuju si zive jak mi rostly osmicky,takze to asi fakt musi bolet.
Ano,jsem matka! ale zase cely zivot nechci skakat jak mala zakrici.mam i prece svuj zivot a potrebuju si vydechnout,kdyz mi nikdo nepohlida. rodic by mel byt podle me rodic. Coz se nevymyka s tim,ze bychom spolu nemeli mazlici a hezky vztah. A nase je velky mazel.
Meli jsme postylku prirazenou k posteli, uspala jsem ji u sebe,prekulila do postylky a bylo to v pohode. Ale vzdy kdyz jsme sli pro neco do loznice nebo kolem vzbudila se. Proto jsem chtela zkusit jak ji to pujde v pojojicku,kde s ni spim i ja na nirmalni posteli.Znam deti,ktere radsi meli svuj pokojik a usli hned a celou noc klid. Akorat to asi blbe casove vyslo s tema zubama,takze asi jeste na to neni pripravena.nebo proste nechce spat sama🙂
Ahaa...ja pochopila, ze jste u vas v loznici. Taky jsme davali starsi do sveho pokoje asi v roce a ctvrt, protoze mne presne prislo, ze ho rusime. (A taky jsme potrebovali postylku pro dalsi. 🙂) Ale sam tam teda nevydrzi, stal by jinak na schodech a volal na nas. Mi to ted nevadi, ze tam jsem, netrva to zase tak dlouho, to uspavani, muzu pak odejit. Je to takovy klid, ktery mame sami pro sebe. Asi vas ted proste potrebuje u sebe. Ale verim, ze si pak najdete svuj styl. 🙂
@eldudova hele, nevzdávej to při první krizy. Jestli ji jdou zoubky, tak to opravdu má krušné a potřebuje tě víc než jindy. O vyřvávací metodě je škoda diskutovat. Za tu bych já osobně rozdávala rodičům facky. Co jiného decku asi tak při ní zbývá,ze? 🙄
Tohle období je jistě náročné, Ale nebude trvat věčně, neboj. Zkuste si to možná lépe zorganizovat, když víš, že má dítě lehký spanek, tak do ložnice nechoďte,neruste ji. Taky he fajn se o tu starost podělit, aspoň občas. Z postele bych vykyblovala zvířata, ne tátu...
Myslite, ze navraceni postylky zpet do loznice by to vyresilo lip? Stejne tam ted spolu zase spime a vedle prazdny pokoj s postylkou...
zvirata bych vypakovala rada.ale zkuste vysvetlit 6ti letemu bisonivo ze najednou nesmi spat na posteli,kdyz na ni spi od stenatka :D pres den do loznice aspon zavru,ale jakmile se najde chvilka uz jsou tam oba aj s kocourem
@eldudova ja mám dva bišonky a ani jeden do postele nesmí... Ale já má v otázce pejsků jasno teda od začátku, takže jsem tenhle problém nikdy neřešila. Bišonek je velice citlivé plemeno, ale věřím, že když by se našla vhodná alternativa, tak by si zvykl bez újmy🙂 Zkusila bych se poradit se zkušenou chovatelkou, znají různé šetrné fígle...
Zkusila bych postýlku vrátit a uvidíš. Za pár týdnů může být všechno jinak🙂 Věřím, že je to náročné, chce to prostě trpělivost. Ono to přejde. Já se pořádně nevyspala do dvou let syna, to byl masakr. Až jsem se už málem zhroutila a jednoho dne jsem ho vypakovala z ložnice do pokojíku. Od té doby byl klid😖 Kdybych věděla, že to takhle zázračně zaúčinkuje, letěl by tam o půl roku dřív 😀 Pravda, jemu nešly zuby, jen mě prostě cítil nebo co. Věděl, že když zavelí, někdo mu to mléko/čaj podá😂 A velel teda rád a často! 😂
@zuzineckah no prave! A dcerka mi prijde veli posledni tydny az moc...
Driv byla maly miminecko po operaci,takze jsem ji doprala vse jak chtela,ale hezky si na to zvykla a ted kdyz nedostane co chce tak rev.stejne s tim kojenim i v prubehu noci.citi me a vi ze ji vzdycky vezmu do naruce a to prso ji dam...proto jsem chtela zkusit ten samostatny pokoj jako zacatek vetsi samostatnosti a ne rozmazlenosti.
@eldudova no ale na samostatny pokoj je hlavním předpokladem ukončit kojení. Syn už nebyl kojeny, když jsem ho stěhovala. Kdyby jo, počkala bych s tím. Dokud kojis,tak si myslím,že to nebude fungovat tak jak si představuješ (a ani potom to nemusí být zaručený recept na lepší spaní,ale u nás to fungovalo).
Jo to mi rikalo hodne kamaradek,ze dokud kojili,tak ditko vydrzelo spat samo max 3h a pak bylo vzhuru
Malej má 15měsíců, stále kojený a když má dobrej den a nic ho netrápí, tak spí i 8h v kuse 😉 Usíná teda taky u prsa, ale pak ho přenesu do postýlky a spinká. Ale někdy se taky vzbudí po hodině a putuje zpět do postele mezi mě a manžela a chrní spokojeně dál. Ovšem momentálně se mu tlačí čtverky a to je teda horor....
jak na to? do pokojicku sla v hned po sestinedeli, do 5m kojena, nebyla jsem proste lina vstat kazdy 2-3h na krmeni. Taky ji ted rostou stolicky, do toho opruzeny zadek a rymu, takze jobovka....spi stale ve svem pokojicku, kdyz je nejhur, tak ji bereme do obyvaku a uklidnujeme. Jinak usina sama s lampickou a plysakem...
ale ty zuby jsou svine, tak vydrz nez vyrostou
@eldudova no to, že chce dcerka dostat to, co chce, jinak je řev, to není ž ádnej následek toho, že jsi odpovídala na její potřeby zezačátku, protože byla po operaci....takhle by ses měla chovat ke každýmu dítěti a opravdu ho nerozmazlíš. to jsou povídačky, co si předávaly naše babičky, aby nebyly "přecitlivělý" a s těma dětma se prostě tak nesraly. doba to tak i celkem vyžadovala, zřejmě.
je naprosto v pořádku, že ti dcera dle tvých slov "velí", stojí si za tím, co chce.
pokud to dítě samo nechce, neřekne si o to, nevidim důvod, proč bych se měla mermomocně snažit, aby dítě spalo samo v pokoji. to mi přijde dost tvrdý. dítě samotný do pokoje bych dala tak od 3 let nejmíň. a úplně nejlíp, až samo bude chtít. pokud se to dítě nebudí na každý otočení rodičů apod. stejnak ty lidi, který daj takle malý prcky do samostatnýho pokoje, tak je napojej na chůvičku. no tak co to znamená? asi že ještě není čas, aby spalo opravdu samo bez přítomnosti dospělejch.
@kuliseks z vlastni zkusenosti vím , že lepší je se nezapojovat. ..Já taky poradila a jedna " dokonala" me nazvala nejhorší matkou na světe a ze jsem si mela pořídit psa...vždycky říkam, že dokud někdo není ve stejné situaci tak ať neodsuzuje. ..Já už byla zoufala, uspávala jsem i 3 hodiny , mala mela z toho srandu. ..druhy den nespokojena nevyspanim ona i Já. ..dva dny si poplakala s Tim , že pochopila ze vzdy přijdu ale ze musí usínat sama😇
Měla jsem stejný problém. Ale nakonec jsem musela vyřvávací metodu zkusit a vyšlo to. Asi tři večery děs, ale pak v pohodě. A nebo ještě chvíli počkat až ty zoubky přestanou bolet, každopádně je to blbé, když si dítě rodiče tak zotročí... Já to tak také měla, když já jsem ji prostě musela furt ňuhňat. :D