Ahojky holky, mám takový problém.. celý den jsme s es přítelem hádala a teď večer mě štval pes.... Pak dcera lezla na boh gauče na to opěradlo a furt si tam sedá... Celý den... Vysvětluju, potom křičím a dávám jí dolů ale ona se na mě furt směje i když se na ni schválně mracim. Pak tam lezla a málem spadla po zadu na topení což mě úplně vytočilo jsem se málem posrala a pak tam šla znovu a já jsem ji dala jednu přes zadek... Docela velkou. Brečela tak jsem ji pomazlila a teď si to hrozně vyčítám a brečím... Jsem z toho hrozně smutná😢 máte nějakou radu jak tomu předejít? Jak se ovládnout aby se to už nestalo?😞 Já jsem opravdu docela nervák... Kolikrát když řeknu ať jde dolů tak po tom gauči začne běhat az na konec gauče a to mi jedou pak nervy úplně jako. Co s ní a se mnou? Proč nedokáže pochopit že se máma zlobí a že tam nemůže místo toho to bere jako srandu? Jinak se takhle nesmějte když zakazují něco jiného jenom u tohohle... Opravdu to takhle s těmi nervy nedám.. pomozte mi😞
Jejda takhle maličká vůbec nedokáže se ještě ovládnout, když ji něco moc láká, tohle vědět mi moc pomohlo nestartovat, prostě na to nemá zralý mozek a je zbytečně to od ní očekávat. Nám pomáhá mít maximálně upravené bydlení, pokud má potřebu lozit po gauči, tak se ji snažit uspokojit pod dozorem nebo podobnými aktivitami. Když už to dělá, tak odnést a zabavit jinak. Přeju pevné nervy 🍀 A pokud zbyde čas si přečíst útlou knížku, tak skvělá je Zkoušeli jsme všechno 😉
Co tam dát nějakou matraci, podložku na to topení
jinak ale já teda když se dcera naučila lízt na gauč, tak jsem hodně času věnovala tomu ukazovat jí, že má z něj slízat pozadu, ale jinak jsem jí nechala. Co jí líp naučí opatrnosti, než vlastní pády? Jen to topení bych se pokusila obložit nějakou matrací, podložkou apod. ať nehrozí nejhorší zranění.
@nock hele takhle malé dítě to prostě nechápe, že je něco špatně. Doporučuju kouknout na pár videií od Děti jsou taky lidi, autorka to hezky popisuje, že nervová soustava dětí zraje postupně, to dítě to prostě NECHÁPE co po něm chceš. Spíš zapracuj na svém odpočinku a zklidnění, co třeba najít nějaký koníček třeba jogu, procházky, sport, běh, to fakt hodně pomáhá👍. A dítko občas předat na hlídání, ať si vydechneš. A když to fakt nezvládneš být s ní doma, najdi si práci na celý úvazek, dítě dej do instituce, a kraviny tě přejdou hnedka, páč na ně nebudeš mít čas😅
Hele, vím, že se to teď moc neříká, ale přestaňte z jednoho plácnutí dělat tragédii. Neříkám "nás rodiče taky byli a vyrostli jsme". Říkám, že někdy je nutné situaci řešit silou. Co uděláte, když k vám přijde někdo a zkusí vám vytrhnout z ruky kabelku? Budete mu v klídku a trpělivě vysvětlovat, že "to se nedělá", nebo zařvete a škubnete zpět? možná se i oženete loktem nebo praštíte pěstí či zkusíte kopnout? Pokud máte situaci nějak účinně řešit, pak to druhé, že.
Úplně stejně je to ve výchově dětí - jsou situace, které fakt vyžadují sílu. Protože dítě reálně ohrožují. A je na rodiči, aby odhadl, které to jsou. (Jestli mezi ně patří padání z gauče, je na jinou diskuzi.) Ale rodič potřebuje mít pro tyhle situace tu záchrannou brzdu. Někdy je to fakt hlasity zařvání, někdy je to i to plácnutí. Tím rozhodně neříkám, že je dobré děti bít za trest. Silovej trest je špatně. Ale jednoduché plácnutí jako velmi rychlé a velmi ostré zdělení "ne! stop! tohel není hra a v žádném případě tohel nedělej!" je pro dítě podle mě často mnohem menší trama, než dlouhosáhlé vysvětlování, jak je něco špatně a nesmí se to. ... Důležité je, aby to byla fakt záchranná brzda - ne každodenní způsob komunikace.
Ps: ano, k tomu gauči bych dala matraci/pěnovku/koberec a nechala ji padat... Ale možná už mám jednala v čisté sebeobraně (vlastních nervů) - a to je právě už čas na silové řešení. ... Dítě bylo pak ubejmuto a ujištěno o mámině lásce... Dítě bude naprosto v pohodě 😉 .
Já to dělala tak, že jsem na zem dala peřiny a nechala tak. Párkrát odněkud spadl a pak si to rozmyslel. Koukám, že to je i výše popsané. Jednoduché a funkční. Děti se tyto věci musí naučit a toto je nejbezpečnější způsob. Musí se naučit vyhodnotit riziko. Pak se jí to hodí i na hřišti a podobně.
To znam, mam podobne ztrestene batole 😅 "Nesmis" a "nedelej to" na nej vubec neplati, i kdyz tomu rozumi 😀 a o to vetsi je to pro nej sranda 😀 Resim to tak, ze odvedu jeho pozornost jinam - nalakam ho na jinou cinnost. Jeho oblibene:
- vyndavani mycky (porad je plna 😄)
- odnest do kose na loptace smeti (vzdycky se doma najde 😅)
- prohlizeni knizek (ty bavi pokazde)
- vyndat pradlo z pracky
No a kdyz by joo, byl do toho tak strasne zaujatej, tak bych to topeni taky oblozíla perinou, jak pisou holky.
Hele, ale chapu - nervy jsou nervy. A jak pise @cilkat , neni duvod k prehnanemu sebemrskactvi, nekdy je placnuti pres zadek proste efektivni a odvrati nebezpeci. Protoze decko nejvic dovadi, kdyz se to nejmene hodi a kolikrat neni prostor na to s nim jednat v rukavickach.
Ja myslim, ze vetsina z nas dalo decku obcas na zadek 😅
Milá Nock vůbec si s tím nelam hlavičku. Protože ty si jednala správně. Dítě když zlobí musí,, mít trest akorát to má jedno. Měla bys pak říct když mně nebudeš poslouchat a já ti budu muset placat přes zadeček tak panenka Marie bude plakat a z nebe půjdou její slzy. Nick470Fifinka750 Radka Phillippka Zajac
Nepíšeš, kolik je jí let, 2 nebo 4? Pokud si ji plácla a pak pomazlila, tak vůbec neví, o co jde a proč se to stalo.