Ahoj, často tady čtu diskuze o odkladech (či jejich posuzování) v pedagogicko-psychologické poradne. Moc se v této problematice neorientuji, tak jsem se chtěla zeptat, kdy zhruba je vhodné se tam objednat? Předpokládám, že tam budou dlouhé objednací lhůty. A je nutné se objednávat až těsně před školní docházkou, nebo se dá udělat nějaký posudek i dřív? U nás si myslím, že se bude řešit odklad, ale u syna mám podezření na určitý druh PAS, tak jestli by s tím třeba také neporadili. Je mu teď pět let, takže je ještě čas, ale nechci to nechávat na poslední chvíli, kdy třeba bude nouze o termíny. A tuším, že se tam dá objednat bez jakékoliv žádanky? Pokud pomůže informace o lokalitě kvůli termínům, tak jsme z Prahy.
Pokud máš podezření na PaS, tam je důležité vyšetření klinickym psychologem . Pedagogicko-psychologickà poradna ti vyloženě diagnostiku neudělá. Kdyz jsem syna tenkrát chtěla objednat do PP (nešlo o odklad) , tak mi řekli, že musím mít nejdřív stanovenou diagnózu bud od klinického psychologa nebo psychiatra.
My půjdeme na posouzení kvůli vývojové dysfazii. Jsme z Brna, dcera chodí do logopedického stacionáře místo normální školky a objednat se máme v prosinci. Z toho stacionáře jim chce logopedka napsat něco, jak na tom dcera je, ale není to nutnost. Prý jsou tak zvyklí, že vždycky něco píšou.
Ale v té PPP si udělají posudek sami svůj.
@martt dekuji, nas prave ceka petileta prohlidka, tak bych rada vedela, jak zacit... doktor je vstricny, ale sam neni moc akcni (jakoze nam nerekne, kam se objednat). Já právě sama hodně váhám, jakou cestou jít... Nechce se mi shánět psychologa (vím, že jsou dlouhé cekacky, ne každý je navíc dobrý a okolí si myslí, že to není potreba), zároveň cítím, že syn prostě není jako vrstevníci (většinou je v dovednostech dozene, ale o dost pozdeji). Tak jsem doufala, že třeba v té poradne by mě mohli nasměrovat, jestli jen potrebuje víc času nebo spíš odbornou péči...
@zuzkasim super, moc děkuji. Ještě je tedy čas, ale zápisu si už raději do kalendáře🙂
Jinak ještě jedna věc, můžeš si tam zkusit zavolat co budou chtít. Já jsem si tam normálně zavolala, kdy se máme objednat, co a jak je atd. Diagnózu už dlouho máme a pracujeme s tím. Byli ochotní, nikdo nenadaval, že volám.
Syn je momentálně v běžné školce a zatím problémy nemá? Ono totiž doporučuji spíš speciálně- pedagogické centrum (SPC)... jenže v Praze jsou specializované na autismus a všechna výrazně plná. Když jsem se do nich pokoušela dostat rok zpět, jakž-takž nadějně znělo pouze spc v Arabské.
@cilkat Děkuji, syn chodi do státní školky od září a problémy tam nemá, naopak ho chválí...jenže to je právě to, co vidím spis já jako máma- syn je výrazně grafomotoricky pozadu (obecně má potíže s jemnou motorikou), dlouho u ničeho nevydrží, často nedokáže vnímat či splnit pokyny (to vidím třeba na cvičení, kam chodi), nemá skoro vůbec zájem o druhé děti a on se až strašně úzkostlivě snaží splnit všechny "pravidla" ve skolce, takže právě působí hodně poslušně, ale doma pak bouchne kvuli kazde malickosti... Arabskou máme kousek, zkusím se s nimi domluvit, dobrý nápad!
U nas papiry bude posilat hromadne skolka.
Uvidíš jestli vás někde vemou bez diagnostiky. Vloni jsme u mladšího syna dávali odklad. A v PP při posouzení školní zralosti , nám paní řekla, že ma podezření na nedovivinute reflexy a jestli bychom souhlasily s tím aby se na něj podívala jejich psycholožka. U staršího syna právě nejdříve chtěli tu diagnostiku. Ale je možný, že každá SPC a PP si to dělá jinak.
Zalezi jak kde u nas bylo na 1.ibjednani vzdy cekacka kolem 3/4roku. Skolni zralost resit v 5 letech je akorat na posledni chvili, pokud tam jsou dalsi veci se kretymi by se melo pracovat. Nas logopedka poslala v tech 5 letech i kdyz kluk mel radny nastup az tesne pred 7.rokem. za rok jsme byli jeste jednou
V prosinci ve skolce delali nejaky testy ohledne nastupu do skoly. Budou se jeste delat pred ukoncenim skolkovske dochazky, jestli se za ten pul rok udelal pokrok. Nicmene v Brne je cekacka dlooouha, ale bylo mi receno, ze v dobe zapisu byt papir z poradny nemusi. Normalne se dite zapise a kdyz by byly v srpnu pochybnosti, dolozi se odklad. Ja treba nechapu, proc se delaji poradny tak brzo, kdyz nastup je az v zari. To je spoustu casu na to, ab dite pokrocilo.
Na posouzení školní zralosti bych se objednala v prosinci, aby se to do dubna, kdy jsou zápisy, stihlo. Aspoň v Brně to tak stačí. Maximálně se objednat v listopadu, ale dřív to podle mě nemá moc cenu. Není potřeba žádná žádanka, řekne se, že je to na posouzení školní zralosti.